Home » Date Pudding-Halwa – Χαλβάς/Πουτίγκα με Χουρμάδες

Date Pudding-Halwa – Χαλβάς/Πουτίγκα με Χουρμάδες

Date Pudding-Halwa – Χαλβάς-Πουτίγκα με Χουρμάδες

for english scroll down

Khajur ka Halwa, έτσι λέγεται η σημερινή συνταγή μας, στην ινδική γλώσσα.  Πρόκειται για μια παραδοσιακή ινδική συνταγή,  που παρόλο που θεωρείται χαλβάς, μοιάζει περισσότερο με πουτίγκα.

Ήθελα να βρω μια ιδιαίτερη συνταγή για χουρμάδες. Συνήθως τους συναντάς σε κέικ με σοκολάτα και άλλα “αμαρτωλά”μεν, αλλά πεντανόστιμα δε, επιδόρπια. Το συγκεκριμένο έχει ελάχιστα υλικά και ετοιμάζεται πολύ γρήγορα.  Το μόνο χρονοβόρο στην όλη διαδικασία είναι η μία ώρα περίπου αναμονής, ώστε να δέσει το γλυκό στο ψυγείο. Η γλυκύτητά του βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στη φυσική γλυκύτητα των χουρμάδων, εμείς δεν προσθέτουμε καθόλου ζάχαρη, ή, άλλη γλυκαντική ουσία. Τέλος, ο κρόκος Κοζάνης  προσθέτει μια ξεχωριστή επίγευση.

Date Pudding-Halwa – Χαλβάς-Πουτίγκα με Χουρμάδες

Την συνταγή την ανακάλυψα στο Journey Kitchen. Η προσθήκη του καβουρδισμένου αμύγδαλου είναι η δική μου πινελιά, και νομίζω πως του ταιριάζει ιδιαίτερα. Ας δούμε λοιπόν την συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας και αναμονής: 1 ώρα και 15 λεπτά

Μερίδες: 4

Υλικά:

  • 250 γρ. χουρμάδες
  • 2 φλυτζάνια γάλα, 2% λιπαρά
  • 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο
  • 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
  • 1 κουταλάκι σκόνη κάρδαμο
  • 4-5 ίνες κρόκου Κοζάνης
  • ¾ φλυτζανιού αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και χτυπήστε τους ελαφρά για να λιώσουν λίγο και να ανοίξουν.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο και προσθέστε τους χουρμάδες. Αφήστε τους να σωταριστούν για ένα λεπτό περίπου, ανακατεύοντας ελαφρά, μέχρι να σκουρύνουν λιγάκι.
  3. Προσθέστε στο μείγμα το γάλα, το κάρδαμο, τον κρόκο και το εβαπορέ και ανακατέψτε καλά.
  4. Είναι έτοιμο να το κατεβάσετε από την φωτιά όταν είναι ακόμα αραιό, αλλά έχει αρχίσει να “κρατάει” λίγο στο κουτάλι.
  5. Αφήστε, δέκα λεπτά περίπου, να κρυώσει και προσθέστε το ½ φλυτζάνι από τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατέψτε.
  6. Μεταφέρετε το μείγμα στα σκεύη που θα το σερβίρετε.
  7. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για περίπου 45 λεπτά με μια ώρα. Πριν το σερβίρισμα γαρνίρετε με τα υπόλοιπα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Σερβίρετε το χαλβά από χουρμάδες κρύο, παρέα με το απογευματινό σας καφεδάκι. Εναλλακτικά, μπορεί να καταναλωθεί σαν μαρμελάδα, στο πρωινό, πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί σας.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
378

58.4

 47.7  14.4  3.6  10.4  7.5

 

Date Pudding-Halwa – Χαλβάς-Πουτίγκα με Χουρμάδες

 

Khajur ka Halwa, this is how it is called today’s recipe, in Indian language, hence it is a traditional Indian recipe.  Although it is called halva, it resembles more like a pudding.

I wanted to find a special recipe for dates. Usually, we meet them in cakes with chocolate and other “sinful”, but really delicious desserts. This has a minimum of materials and it is prepared very quickly. The only time consuming in the whole process is about an hour waiting for the mixture to thicken, in the refrigerator. Its sweetness is based entirely on the natural sweetness of dates; we do not add any sugar or other sweetener. Finally, saffron adds a distinct aftertaste.

I found this recipe on Journey Kitchen and I added the roasted almonds, which I think it suits really perfectly. Let’s see the recipe:

Preparation and waiting time: 1 hour and 15 minutes

Servings: 4

Ingredients:

  • 250 g. dates
  • 2 cups milk, 2% fat
  • 1 tablespoon clarified butter
  • 2 tablespoons condensed milk
  • 1 teaspoon cardamom powder
  • 4-5 fibers saffron
  • ¾ cup roasted almonds, silvered

Instructions:

  1. Remove pits from dates and crush them gently.
  2. In a saucepan, heat the butter and add the dates. Let them toast for about one minute, stirring gently, until they slightly darken.
  3. Add the milk, cardamom, egg and condensed milk and mix well.
  4. The mixture is ready to be removed from the fire when it is still pourable, but start to “stick” on the spoon.
  5. Allow ten minutes to cool and then add ½ cup of roasted almonds and stir well.
  6. Transfer the mixture to the cookware you will be serving it.
  7. Place them in the refrigerator for about 45 minutes to an hour. Before serving, garnish with the remaining toasted almonds.

Serve your date halva cold, along with your afternoon coffee. Alternatively, it can be eaten like a jam at breakfast, on toasted bread.

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
378 58.4  47.7  14.4  3.6  10.4  7.5

7 comments

  1. peps says:

    Τι λες τώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Σου έγραψα στο προηγούμενο άρθρο οτι δε μ αρέσουν οι χουρμάδες…..αλλά αυτό το γλυκό θα το φτιάξω οπωσδήποτε!
    Πολύ ωραίο και το Journey Kitchen!!

  2. Δεν τους συμπαθώ τους χουρμάδες κι ας διάβασα όσα έγραψες. Με τί άλλο μπορώ να αντικαταστήσω τους χουρμάδες για να φτιάξω αυτή τη τόσο λαχταριστή πουτίγκα ;

    • γεια σου Σόνια!!
      με έβαλες σε σκέψεις!!!! 🙂
      Στην ινδική κουζίνα χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο για να φτιάξουν χαλβά με φρέσκα καρότα, ανανά, τριμμένο μήλο, κολοκύθα, μάνγκο και πολλά άλλα.
      Εγώ όμως θα δοκίμαζα την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας τους χουρμάδες με ξερά βερίκοκα ή δαμάσκηνα. Επειδή όμως δεν το έχω φτιάξει ακόμα, δεν μπορώ να σου εγγυηθώ για το αποτέλεσμα.
      Αν το δοκιμάσεις εσύ, θα ήθελα πολύ να μάθω αν βγήκε καλό!
      Καλές διακοπές να έχεις! Να περάσεις τέλεια!!

  3. mookies says:

    Πολύ εξωτική η συνταγή σου, μου αρέσει πολύ. Θα έλεγα ότι η προσθήκη σου του ταιριάζει ιδιαίτερα, γίνεται λίγο περισσότερο “επιδόρπιο”.
    Έβαλες αποξηραμένους ή φρέσκους χουρμάδες;

      • Καλησπέρα!!
        Χρησιμοποίησα τους χουρμάδες που βλέπεις στην πρώτη φωτογραφία. Δεν είναι οι αποξηραμένοι που αγοράζεις στα σούπερ-μάρκετ, αλλά αυτοί που βρίσκεις στα καταστήματα με ξηρούς καρπούς κλπ. Φρέσκους δεν τους λες γιατί είναι ελαφρώς επεξεργασμένοι. Αν δεν κάνω λάθος είναι αποξηραμένοι και μετά μερικώς επανυδατωμένοι. Πιστεύω πως αν βρεις μαλακούς αποξηραμένους μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις.
        Χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή!!
        Φιλιά!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.