for english scroll down
Για αυτές τις χουχουλιάρικες, φθινοπωρινές, βροχερές Κυριακές, (που πολύ θα μου λείψουν φέτος, μια και δεν θα υπάρχει χρόνος για χουχούλιασμα..) είναι αυτό το κέικ. Ή για αυτά τα απογεύματα που γυρίζεις κατάκοπη και θες ένα ζεστό ρόφημα να σε τονώσει για να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου. Όπως και να έχει, αυτό το κέικ με χουρμάδες και καρύδια ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου. Χορτοφαγικό, υγιεινό και χωρίς ζάχαρη… δεν έχεις λόγο να μην το φτιάξεις. 😉
Οι χουρμάδες ταιριάζουν πολύ με τα καρύδια, μιας και έχουν και τα δύο γήινη γεύση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο, αφράτο και υγρό κέικ,
Με αυτή την συνταγή κατάφερα να λύσω τον γρίφο με τον οποίο πολλοί από εσάς θα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι. Πως αντικαθιστώ την ζάχαρη με μέλι σε ένα κέικ? Δεν είναι τόσο απλό, όσο το να βάλουμε την ίδια ποσότητα σε μέλι και τέλος. Υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ώστε να έχουμε σίγουρη επιτυχία στην παρασκευή μας. Έκανα έρευνα και δοκιμές και έχω ετοιμάσει ένα άρθρο με tips που θα σας βοηθήσουν σε κάθε σας παρόμοια απόπειρα. Μέχρι τότε ας δούμε το κέικ με χουρμάδες και καρύδια:
Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Μερίδες: 26-28 κομμάτια περίπου
Υλικά:
- 240 γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
- ½ φλυτζάνι λάδι καρύδας
- ½ φλυτζάνι μέλι*
- 1 ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
- ¼ φλυτζανιού νερό
- 1 φλυτζάνι απύρηνους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
- ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ, ή καφέ εσπρέσο
- 2 κουταλιές κακάο
- 1 κουταλάκι baking powder
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 23 εκ. περίπου.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, τον καφέ και το κακάο. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες. Αφήνουμε να σταθούν 20 λεπτά περίπου.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος, το λάδι καρύδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, για 50 λεπτά περίπου.
Σημείωση:
*Εάν αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου θα έχετε την vegan εκδοχή αυτού του κέικ.
For these autumn, rainy Sundays, (which I will miss this year, since there will be no time for me to cocooning..) is this cake for. Or, for those afternoons you come back home and you need a hot drink to stimulate you so you’ll keep up with your obligations. Whatever it is, this date and walnut cake matches perfectly and might become your favorite. Vegetarian, healthy and sugar-free … you have no reason not to try it. 😉
Dates fit very well with walnuts, since they both have earthy flavors. The end result is a very delicious, fluffy and moist cake.
With this recipe I managed to solve the puzzle with which many of you might have been confronted. How do I replace sugar with honey on a cake? It’s not as simple as putting the same amount of honey and that’s it. There are some other things that you have to be careful with to have a success in your experiment. I did research and tests and I have prepared an article with tips that will help you in any such attempt. Let’s see the date and walnut cake:
- • 240 g whole wheat emmer flour
- • ½ cup of coconut oil
- • ½ cup of honey
- • 1 ¼ cup of almond milk
- • ¼ cup of water
- • 1 cup of pitted dates, finely chopped
- • ½ cup walnuts, coarsely chopped
- • 1 teaspoon instant coffee or espresso coffee
- • 2 tablespoons of cocoa powder
- • 1 teaspoon baking powder
- • ½ teaspoon of baking soda
- • 1 pinch of salt
- Grease a cake pan, approximately 23 cm in diameter.
- In a saucepan, heat the milk and bring to boiling point. Remove from heat and add honey, coffee and cocoa. Stir to dissolve and finally add the dates. Allow to stand for about 20 minutes.
- In a bowl, mix the flour, baking powder, baking soda and salt. Add the milk mixture, coconut oil and water. Stir well and finally add the walnuts.
- Pour the mixture into the prepared pan and bake in a preheated oven at 170 ° C for about 50 minutes.
- Substitute maple syrup for honey and you'll have the vegan version of this date & walnut cake.
Φανταστικό κέικ Εύη! Και τέλεια χειμωνιάτικη φωτογράφηση. Μπράβο σου! Περιμένω εν αγωνίως να διαβάσω το άρθρο σου για το μέλι και τη ζάχαρη! Σε καλημερίζω!
Πολύ ωραία φωτογράφιση!! Ζεστά και φθινοπωρινά χρώματα!
Το κέικ είναι φανταστικό!!! Ελαφρύ, υγιεινό και με λίγες θερμίδες! Θα το φτιάξω!
Κάτι ήξερα που αγόρασα σήμερα χουρμάδες και λάδι καρύδας.
Πολύ ωραίο! Μοσχομυρωδάτο!
υπεροχο!!! μου θυμιζει χριστουγεννιατικο κεικ – λιγο ταυλικα λιγο η φωτογραφια- !! μ αρεσει!
Εξαιρετικό κέικ με υπέροχο συνδυασμό υλικών. Το εχω φτιάξει πολλες φορές και ενθουσίασε.
Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για το μοίρασμα της συνταγής.
Σας ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει! 😊