• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή

    Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

    Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

    Το σύκο, καρπός της συκιάς, ενός δέντρου που συναντάται αυτοφυές σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου για τους εδώδιμους καρπούς της, είναι εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Ανήκει στην οικογένεια των Μωρεωδών (Moracean), το γένος των φίκων. Κατάγεται από την Καριά της Μ. Ασίας γι’ αυτό και λέγεται “φίκος ο καρικός” (Ficus carica) και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τους ιδιαίτερα θρεπτικούς “καρπούς” της που τρώγονται φρέσκοι ή αποξηραμένοι.

    Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης και αναπόσπαστο μέρος του διαιτολογίου, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε ακόμα και το ψωμί. Φαίνεται ότι πρώτο καλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. Συνιστούσε την κύρια τροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά παράλληλα συνδεόταν με τη λατρεία του Διονύσου, της Δήμητρας και των Πυθαγορείων. Το σύκο εκτός από θρεπτικό αποτελούσε και συμβολικό φρούτο αφού συμβόλιζε την ευημερία , τη γονιμότητα, τη γνώση και την ενότητα. Σύμφωνα με την ιστορία , ένας από τους πολλούς λόγους που ώθησαν τον Ξέρξη να κατακτήσει την Ελλάδα ήταν τα ξακουστά σύκα της χώρας, κυρίως τα Αττικά σύκα.

    Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

    Πλέον, τα συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε μεγάλη ποικιλία: άσπρα – μαύρα – κόκκινα – μωβ – πράσινα. Το σύκο της Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στη περιοχή της Κύμης του Ν. Εύβοιας.

    Ανεξαρτήτως χρώματος και ποιότητας, τα σύκα είναι θρεπτικότατα, έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και πλούσια υφή και γεύση. Tρώγονται και ολόκληρα, αλλά συνήθως τα ξεφλουδίζουμε. Το χρώμα της φλούδας τους δεν παίζει μεγάλο ρόλο στη γεύση του σύκου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα τα κάνει τα πιο γλυκά από όλα τα φρούτα. Η γεύση τους διαφέρει ανάλογα με την προέλευση και το βαθμό ωρίμανσης τους.

    Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενδείκνυνται σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.

    Οι φυτικές ίνες των τροφίμων έχουν, επίσης, θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

    Επιπλέον, τα σύκα προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού. Έρευνα 8 χρόνων που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.

    Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση. Συγκεκριμένα τα 100 γραμμάρια μας δίνουν 35mg ασβέστιο.

    Τα σύκα ρίχνουν την αρτηριακή πίεση καθώς αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της. Το κάλιο εμποδίζει, επίσης, την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού.

    Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην καλή οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.

    Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

    Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και επομένως πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

    Επιπροσθέτως, τα σύκα αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης, τη χαλάρωση των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ημικρανίες, ένταση και πόνος στους μυς, κλπ.

    Είναι, επίσης, καλή πηγή χαλκού, η οποία μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.

    Καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συμπαράγοντα σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της αντιοξειδωτικης άμυνας.

    Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή, καθώς αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό. Μάλιστα, από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις που παρουσίαζαν σεξουαλική αδυναμία.

    Τα σύκα ανακουφίζουν τον πονόλαιμο. Η κολλώδης ουσία τους βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό και αισθανόμαστε «πεσμένοι». Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.

    Είναι, επίσης πλούσια σε βιταμίνες A,B,C. Όσο πιο ώριμα είναι τα σύκα, τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν. Τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό ενώ αντίστοιχα δεν περιέχουν ίχνος λίπους και χοληστερίνης.

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόρων που περιέχουν. Άτομα που έχουν προβλήματα στα νεφρά, ή στη χοληδόχο κύστη ή πέτρες στα νεφρά, καλό είναι να περιορίζουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση σύκων, διότι είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν οξαλικά οξέα τα οποία σε υψηλές υψηλή συγκεντρώσεις στα υγρά του σώματος, κρυσταλλοποιούνται και σχηματίζουν λίθους οξαλικού ασβεστίου.

    Η θερμιδική αξία του σύκου είναι υψηλή (100γρ φρέσκα σύκα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες, 100γρ αποξηραμένα σύκα αποδίδουν περίπου 275 θερμίδες ενώ το σύκο του κουταλιού (ένα σύκο) 55 θερμίδες) γεγονός για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

    Τώρα πια η εποχή τους φτάνει στο τέλος της, αλλά ευτυχώς μπορούμε να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες όλο τον χρόνο τρώγοντας αποξηραμένα σύκα. Σε λίγο καιρό θα σας δείξω έναν πολύ ωραίο τρόπο να τα χαίρεστε συνεχώς.

    Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

    Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

    Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

     

    Πηγές:

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/5193

    http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/1692-%CE%A4%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82

    http://www.mydiatrofi.gr/trofi/trofima/frouta/syko-idiotites-threptiki-aksia-kai-vitamines

    http://www.tlife.gr/Article/suka/0-105-6134.html

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    17 Comments

  • Reply
    sp00nstories
    25 Σεπτεμβρίου, 2015 at 4:46 μμ

    Πρόσφατα είχα διαβάσει τα θετικά του σύκου και το βρήκα πολύ χρήσιμο!Είναι ένα φρούτο θυσαυρός κοριτσάκι μου!Βέβαια η μαμά μου πήρε 2 κιλά φέτος από αυτά αλλά ποιός μετράει? Φιλιά!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:04 μμ

      χαχαχαχ!! ναι, αλλά σφύζει από υγεία!! 🙂

  • Reply
    aris
    25 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:40 μμ

    Είναι πραγματικός θησαυρός !!!! Ευχαριστούμε Εύη !!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:05 μμ

      κι εγώ Άρη!
      καλό βράδυ!

  • Reply
    Χρυσαυγη
    26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:32 πμ

    Δεν εχω καλυτερο φρουτο!! Ειναι το εχν και μοναδικο που αγαπω! Πολυ ωραιες οι πληροφοριες σου. Δεν γνωριζα ολες τις ευεργετικες του ιδιοτητες.

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:06 μμ

      δεν νομίζω πως γνωρίζω κάποιον που δεν του αρέσουν τα σύκα!
      ευχαριστώ! χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο!

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:08 μμ

    Δεν ήξερα τίποτα απ’όλα αυτά. Πολύ ωραίο άρθρο! Μπράβο!!! <3

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:07 μμ

      μερσί!! 🙂

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:55 μμ

    Εφαγα πολλλλαααα φετος….παααρα πολλα!!! Ωραιες φωτογραφιες και πολυ ενδιαφερον αρθρο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:08 μμ

      χαχαχαχα!! είδες πόσα κέρδισες όμως? 😉
      ευχαριστώ πεπίτα μου!

  • Reply
    Cook Taste Live
    27 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:53 μμ

    Πολύ χρήσιμα και ενημερωτικά αυτά τα άρθρα σου!
    Πολυβιταμίνη κανονική λοιπόν τα σύκα!
    Οπότε καλά έκανα που τα έτρωγα δύο δύο απ΄ευθείας από την συκιά όλο τον Αύγουστο.. (και τον μισό Σεπτέμβριο βεβαίως)
    🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Σεπτεμβρίου, 2015 at 3:42 μμ

      πολύ καλά έκανες!!!
      φιλιά Ευάκι! ευχαριστώ!

  • Reply
    Αγγελική
    28 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:49 μμ

    Σύκο, ο καλοκαιρινός μου έρωτας τα τελευταία χρόνια!! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Εύη!! Καλή εβδομάδα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      28 Σεπτεμβρίου, 2015 at 3:42 μμ

      καλή εβδομάδα Αγγελικούλα!

  • Reply
    Smoothie με Σύκα και Φιστίκια Αιγίνης - The Healthy Cook
    17 Αυγούστου, 2020 at 2:11 μμ

    […] για smoothie με σύκα και φιστίκια Αιγίνης. Χρησιμοποίησα ρόφημα φιστικιών […]

  • Reply
    Fig & Pistachio Smoothie - The Healthy Cook
    17 Αυγούστου, 2020 at 2:11 μμ

    […] is a fig and pistachio smoothie. I used a pistachio mylk for the first time, and it suited more than you can […]

  • Reply
    Smoothie Bowl με Ψητά Σύκα - The Healthy Cook
    8 Σεπτεμβρίου, 2020 at 9:03 πμ

    […] smoothie bowl με ψητά σύκα είναι κατά κάποιο τρόπο απλοποιημένο και δεν περιέχει […]

  • Leave a Reply