Home » Food Fight: Ice Cream vs Frozen Yoghurt – Παγωτό vs Παγωμένο Γιαούρτι

Food Fight: Ice Cream vs Frozen Yoghurt – Παγωτό vs Παγωμένο Γιαούρτι

Food Fight: Ice-Cream-vs-Frozen-Yoghurt - Παγωτό-vs-Παγωμένο-Γιαούρτι
photo: lifeme.gr

for english scroll down

Σας έχω εξαιρετικά νέα! Σήμερα εγκαινιάζουμε την συνεργασία του The Healthy Cook με το portal υγείας και ευεξίας Lifeme.gr. Από σήμερα θα διαβάζετε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για την διατροφή, την υγεία και την ευεξία από τους ειδικούς του Lifeme.gr. Μην μου πείτε πως δεν έχετε αναρωτηθεί έστω μία φορά ποια είναι τελικά η ουσιαστική διαφορά μεταξύ παγωτού και frozen yoghurt? Και αν τελικά το παγωμένο γιαούρτι είναι όντως ποιο υγιεινό από το παγωτό?

Εκτός από το ότι είναι εξίσου νόστιμες, παγωμένες λιχουδιές, το παγωτό και το παγωμένο γιαούρτι έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ποιο είναι καλύτερο για τη διατροφή μας, όμως.

Το ξέρατε αυτό;

  • Το παγωτό έχει αρκετή ιστορία. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία απολάμβανε μια πρώιμη μορφή παγωτού, ένα συνδυασμό πάγου και διαφορετικών γεύσεων κρέμας με φρούτα και γάλα, ενώ οι Κινέζοι είχαν τη δική τους έκδοση, με γάλα και ρύζι, ήδη από το 200 π.Χ.
  • Αν αυτό σας φαίνεται πολύ παλιά, σκεφτείτε ότι παραλλαγές του γιαουρτιού υπήρχαν από τη Νεολιθική περίοδο, περίπου το 6.000 π.Χ., αν και άρχισαν να είναι αντικείμενο εξαγωγής κατά τη διάρκεια του 1900. Το παγωμένο γιαούρτι, απ’ την άλλη, υπήρξε μια σχετικά νέα δημιουργία, του 1981. Ανά 100 γραμμάρια, το παγωτό βανίλιας έχει 207 θερμίδες και το παγωμένο γιαούρτι 159.

Συστατικά

  • Παγωτό: γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και εκχύλισμα βανίλιας. Το εμπορικό παγωτό έχει πολύ περισσότερα συστατικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού, ορό γάλακτος, γκουάρ και καραγενάνη (εκχύλισμα από φύκια), αλλά για να τιτλοφορείται «παγωτό» πρέπει να έχει τουλάχιστον 10% γάλα.
  • Παγωμένο γιαούρτι: γάλα, ζάχαρη, εκχύλισμα βανίλιας. Όπως το παγωτό, το παγωμένο γιαούρτι μπορεί επίσης να περιλαμβάνει σιρόπι καλαμποκιού, καραγενάνη και άλλα πρόσθετα. Μια καλή εναλλακτική είναι το πρόβειο γιαούρτι.
Food Fight: Ice-Cream-vs-Frozen-Yoghurt - Παγωτό-vs-Παγωμένο-Γιαούρτι
photo: pixabay.com

Γεύση

  • Παγωτό: Μοναδικό στην υφή και μαλακό, με γεύση γλυκιά και κρεμώδη, στη συνέχεια απαλό και με την κρέμα να λιώνει γρήγορα.
  • Παγωμένο γιαούρτι: Δεν είναι γιαούρτι, αλλά δεν είναι και παγωτό, αν και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. Είναι λίγο πιο σταθερό από το παγωτό, αλλά όχι το ίδιο κρεμώδες. Η πρώτη κουταλιά γιαουρτιού διαλύεται σχεδόν ακαριαία, αφήνοντας πίσω της μια κάπως ξινή επίγευση.

Τι σας κάνει καλό;

  • Και τα δύο: Ένα μπολ παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι σε μια ζεστή μέρα μπορεί να φαίνεται θεόσταλτο. Προσθέστε φρέσκα φρούτα και άλλα διακοσμητικά και μπορεί να έχετε ένα νόστιμο σνακ, με πολύ ασβέστιο.
  • Παγωμένο γιαούρτι: Συχνά χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση, διότι είναι λιγότερο παχυντικό από το κανονικό παγωτό. Απλά προτιμήστε ελαφριά toppings.
  • Παγωτό: Εκτός από το ότι σας παρέχουν την καθημερινή σας δόση γαλακτοκομικών προϊόντων και καταπραϋντική ιδιότητα μετά από μια αμυγδαλεκτομή, το παγωτό δεν κάνει πολλά για την υγεία.

Τι σας κάνει κακό;

  • Και τα δύο: Όπως κάθε επιδόρπιο, το πάρα πολύ παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τα δόντια, το βάρος και τη γενική σας υγεία.
  • Παγωτό: Περιέχει περισσότερες θερμίδες και λίπος, λόγω της αυξημένης ζάχαρης και της κρέμας γάλακτος.
  • Παγωμένο γιαούρτι: Μπορεί να ακούγεται πιο υγιές, αλλά η διαδικασία της κατάψυξης του γιαουρτιού εξαλείφει το προβιοτικό ένζυμο που βρίσκεται στο γιαούρτι, που σημαίνει ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν θα πάρει τα προβιοτικά οφέλη που προσφέρει.

Νικητής ;

Αν και τα πολύχρωμα, μοντέρνα παγωμένα γιαούρτια σας προσφέρουν πολλές συναρπαστικές γεύσεις και toppings, τελικά αποκρύπτουν το γεγονός ότι δεν τρώτε παγωτό. Αν κατά μαγικό τρόπο, όλες οι θερμίδες ήταν ίδιες, θα επιλέγατε ποτέ το παγωμένο γιαούρτι έναντι του παγωτό; Φυσικά και όχι. Το πρόσθετο λίπος που βρίσκεται στο παγωτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αρνητικά, αλλά θετικά. Ικανοποιεί μια πλούσια, αρχέγονη επιθυμία του σώματός μας για λιπαρά, αλλά το μυαλό σας την αρνείται. Και αυτή είναι τελικά η διαφορά. Το παγωμένο γιαούρτι μιλάει στη συνείδησή σας, ενώ το παγωτό μιλά σε σας. Είναι στο χέρι σας αν θέλετε να ακολουθήσετε την καρδιά σας ή το μυαλό σας.

Food Fight: Ice-Cream-vs-Frozen-Yoghurt - Παγωτό-vs-Παγωμένο-Γιαούρτι
photo: pixabay.com

I have great news! Today we are launching the collaboration of The Healthy Cook and Lifeme.gr, a health and wellness Greek portal. From now on you will read very interesting articles on nutrition, health and wellness shared by Lifeme.gr specialists. Haven’t you ever wondered what is the real difference between ice cream and frozen yoghurt? And what if the frozen yogurt is really healthier than ice cream?

In addition to being both delicious frozen delicacies, ice cream and frozen yogurt have unique features. It is difficult to determine what is best for our diet, though.

Did you know this?

  • Ice cream has a lot of history. The Roman Empire enjoyed an early form of ice cream, a combination of ice and different flavors of cream with fruit and milk, while the Chinese had their own version, with milk and rice, as early as 200 BC.
  • If this seems too old to you, consider that variants of yogurt existed since the Neolithic period, about 6,000 BC, although they began to be exported during the 1900s. The frozen yoghurt, on the other hand, was a relatively new creation, 1981. Per 100 grams, vanilla ice cream has 207 calories and frozen yoghurt 159.

Ingredients

  • Ice cream: milk, cream, sugar and vanilla extract. Commercial ice cream has much more ingredients such as corn syrup, whey, guar and carrageenan (seaweed extract) but to be labeled “ice cream” must have at least 10% milk.
  • Frozen yogurt: milk, sugar, vanilla extract. Like ice cream, frozen yoghurt can also include corn syrup, carrageenan and other additives. A good alternative is sheep’s yoghurt.

Taste

  • Ice Cream: Unique in texture and soft, sweet and creamy flavor, then soft and cream to melt quickly.
  • Frozen Yogurt: It is not yogurt, but it is not ice cream either, although it has similar characteristics. It’s a bit more stable than ice cream, but not the same creamy. The first spoonful of yoghurt dissolves almost instantly, leaving a somewhat sour aftertaste.

Which one is good for you?

  • Both: A bowl of ice cream or frozen yogurt on a warm day may seem like a teaspoon. Add fresh fruits and other decorations and you can have a delicious snack with a lot of calcium.
  • Frozen Yogurt: It is often used as an alternative because it is less thick than regular ice cream. Just prefer lightweight toppings.
  • Ice Cream: Apart from providing you with your daily dose of dairy products and a rather soothing feeling after a tonsillectomy, ice cream does not do much for your health.

Which one is bad for you?

  • Both: Like any dessert, too much ice cream or frozen yogurt can have negative effects on your teeth, weight and general health.
  • Ice Cream: Contains more calories and fat due to increased sugar and cream.
  • Frozen Yogurt: It may sound healthier, but the process of freezing yogurt eliminates the probiotic enzyme found in yogurt, meaning your digestive system will not get the probiotic benefits it offers.

Winner?

Although the colorful, modern frozen yogurts offer you many exciting tastes and toppings, they ultimately hide the fact that you do not eat ice cream. If magically, all the calories were the same, would you ever choose frozen yogurt for ice cream? Of course not. The extra fat found in ice cream should not be treated negatively but positively. It satisfies a rich, primordial desire of our body for fat, but your mind denies it. And that is the difference. Frozen yogurt speaks to your consciousness, while ice cream speaks to you. It is up to you if you want to follow your heart or your mind.

Πηγή / Source: www.lifeme.gr

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.