• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή

    Γκρέιπφρουτ, το αντιοξειδωτικό

    Το, για πολλούς παρεξηγημένο αλλά πολύ ωφέλιμο, γκρέιπφρουτ με την ξινόπικρη γεύση,  είναι διάσημο για τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες και τις λίγες θερμίδες του. Αν και είναι ιδανικό για δίαιτες, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Και αυτό γιατί επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, τελευταία, ότι ο χυμός του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά (ενδεχομένως και αρνητικά) τη δράση αρκετών φαρμάκων. Ας τα δούμε, όμως, όλα αναλυτικά.

    Η καταγωγή του «μοιράζεται» μεταξύ των νησιών Μπαρμπάντος, των Δυτικών Ινδιών και της Ασίας. Ήρθε στην Ευρώπη αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό και μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να επιλέγεται για τους καρπούς του. Στη Ελλάδα καλλιεργείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά ουδέποτε συστηματικά. Σήμερα, το βρίσκουμε σε μικρές εκτάσεις στις ίδιες ζώνες με τα άλλα εσπεριδοειδή, όπως στην Αργολίδα, τη Λακωνία, την Αρτα, στα Χανιά, στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Κορινθία. Οι ΗΠΑ, με την μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, έχουν το 41% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ καλλιεργείται συστηματικά επίσης σε Κίνα, Νότια Αφρική, Μεξικό, Ισραήλ, Ισπανία, Αυστραλία, και Αργεντινή.

    Το όνομά του (στα αγγλικά grape-fruit) του δόθηκε  το 1814 στην Τζαμάικα, και αντανακλά τον τρόπο που μεγαλώνει ι σε συστάδες πάνω στο δέντρο, ακριβώς όπως τα σταφύλια.

    Το γκρέιπφρουτ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Ταυτόχρονα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες ηρεμούν το πεπτικό έλκος και συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία. Ο χυμός του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 4 χυμούς φρούτων με την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, μαζί με τον χυμό του μήλου, του κράνμπερι, και μια ποικιλίας σταφυλιών, των Concord.

    Τα ροζ και κόκκινα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει πως τα βιοφλαβονοειδή που εμπεριέχονται στα γκρέιπφρουτ μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα επιβλαβή οιστρογόνα.  Η ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ και στα πορτοκάλια, συμβάλλει στην αποκατάσταση του DNA στα κατεστραμμένα καρκινικά κύτταρα, σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

    Επιπλέον, τα φυτοχημικά συστατικά που αποκαλούνται λεμονοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του δέρματος. Η ημερήσια κατανάλωση τριών δόσεων των 175ml, χυμού γκρέιπφρουτ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ενεργοποιεί την καρκινική δράση που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου. Μία ακόμα φυτοχημική ουσία, που ονομάζεται γλουκαρική, είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη δράση των κόκκινων γκρέιπφρουτ οφείλεται στην από κοινού δράση τόσο των περιεχόμενων φυτοχημικών συστατικών και του λυκοπενίου.

    Για την πρόληψη και την εξάλειψη των λίθων των νεφρών, το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς περιέχει ορισμένες ενώσεις, όπως το δέλτα-λιμονένιο, οι οποίες συμβάλλουν στον σχηματισμό τους. Η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ καθημερινά μειώνει το επίπεδο του pH των ούρων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο του σχηματισμού λίθων στους νεφρούς.

    Grapefruit, the antioxidant – Γκρέιπφρουτ, το αντιοξειδωτικό

    Ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ ή μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, μειώνει σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτές ίνες, βοηθάει σημαντικά στο να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει, βελτιώνει το μεταβολισμό. Μελέτες έδειξαν ότι το γκρέιπφρουτ παρέχει το αίσθημα πληρότητας, ενώ ταυτόχρονα κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας καλύτερα την όρεξη.

    Σε αυτό βοηθάει και η πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει πως όσοι ασθενείς κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα για δώδεκα εβδομάδες, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ινσουλίνης και γλυκόζης μετά από κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα τους.

    Η υψηλή περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C, ενισχύει την άμυνα κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια όπως τα παράσιτα, βακτήρια, ιοί κ.ά. Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει το 80% της συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, που χρειάζεται να λαμβάνει ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση.

    Οι σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Α που περιέχει το γκρέιπφρουτ,  όχι μόνο ενυδατώνουν το δέρμα σας, αλλά προλαμβάνουν και παθήσεις, όπως η ακμή, η ψωρίαση και η ξηρότητα.

    Ο χυμός από γκρέιπφρουτ, όπως και το μηλόξυδο, είναι μια καταπληκτική λύση για εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από αρθρίτιδα. Το γκρέιπφρουτ έχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο διασπά το ανόργανο ασβέστιο στο εσωτερικό του σώματος. Η συσσώρευση ανόργανου ασβεστίου στις αρθρώσεις προκαλεί αρθρίτιδα.

    Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροζ και του κόκκινου γκρέιπφρουτ συμβάλλουν στην βελτιώση της όρασής σας. Η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη Α, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ξανθίνη που περιέχει το γκρέιπφρουτ είναι σημαντικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.

    Όμως, πέρα από τις πάμπολλες ευεργετικές του ιδιότητες, το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού μας να μεταβολίσει κάποια φάρμακα κι έτσι, μπορεί οι αλληλεπιδράσεις να είναι από τοξικές μέχρι και θανατηφόρες. Υπάρχουν ειδικά ένζυμα στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά μικρότερες ποσότητες φαρμάκου σε σύγκριση με ότι έχει καταναλωθεί. Όμως, τα γκρέιπφρουτ μπορούν να μπλοκάρουν την δραστικότητα αυτού του ενζύμου. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα των φαρμάκων στο αίμα θα αυξηθεί, προκαλώντας τοξικές παρενέργειες.

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Canadian Medical Association Journal” (CMAJ), πολλά είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν σοβαρές παρενέργειες όταν αναμειγνύονται με γκρέιπφρουτ. Μερικές από τις ανεπιθύμητες ενέργεις από την παράλληλη πρόσληψη φαρμάκων και γκρέιπφρουτ είναι: αναπνευστική ανεπάρκεια, γαστρεντερική αιμορραγία, νεφρική τοξικότητα κ.ά.

    Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά από τα πολλά φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βρετανικού υπουργείου Υγείας:

    Στατίνες. Είναι τα φάρμακα της χοληστερόλης. Το γκρέιπφρουτ αντενδείκνυται εντελώς σε όσους παίρνουν σιμβαστατίνη, ενώ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επηρεάσει όσους παίρνουν ατορβαστατίνη.

    Κυτταροστατικά. Είναι φάρμακα που χορηγούνται για την θεραπεία του καρκίνου.

    Αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Χορηγούνται για την υπέρταση και την στεφανιαία νόσο. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων από αυτά, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Ο κίνδυνος αυτός έχει παρατηρηθεί με την αμλοδιπίνη, την φελοδιπίνη, την ισραδιπίνη, την λασιδιπίνη, λερκανιδιπίνη, νιρκαρδιπίνη, την νιφεδιπίνη, την νιμοδιπίνη και την βεραπαμίλη.

    Αντιυπερτασικά. Το φάρμακο αλισκιρένη είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με γκρέιπφρουτ.

    Για τη νόσο του Crohn. Όποιος παίρνει το φάρμακο βουδεσονίδη δεν πρέπει να πίνει ή να τρώει γκρέιπφρουτ.

    Καλό είναι λοιπόν, εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας πριν την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

    Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

    #grapefruit, #nutrition, #properties, #pink_grapefruit

     

    Πηγές:

    http://www.onmed.gr/diatrofi/item/321279-to-froyto-aspida-stin-maxi-me-karkino–petres-sta-nefra-kai-arthritida

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13022

    http://www.genenutrition.gr/frouta-laxanika/grapefruit-a-natural-antibiotic.html

    http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-946-grapefruit.aspx?activeingredientid=946&activeingredientname=grapefruit

    http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=25

     

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    10 Comments

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    29 Οκτωβρίου, 2015 at 8:54 πμ

    Φανταστικές φωτογραφίες!!!!
    Μου αρέσουν πολύ τα γκρέιπφρουτ!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      31 Οκτωβρίου, 2015 at 10:46 μμ

      ευχαριστώ πολύ!

  • Reply
    mia maria
    29 Οκτωβρίου, 2015 at 10:10 πμ

    Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Καλή εβδομάδα 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      31 Οκτωβρίου, 2015 at 10:47 μμ

      χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση Μαρία μου! ευχαριστώ!

  • Reply
    sp00nstories
    29 Οκτωβρίου, 2015 at 10:39 μμ

    Καλογραμμένο και χρήσιμο άρθρο! Μαζί με πορτοκάλια τα πίνω άνετα χυμό!Φιλάκια<3

    • Reply
      The Healthy Cook
      31 Οκτωβρίου, 2015 at 10:47 μμ

      κι εγώ!! 🙂

  • Reply
    Χρύσα
    29 Οκτωβρίου, 2015 at 11:15 μμ

    Αυτή η “ξινοπικράδα” του, εμένα μου αρέσει πολύ, όπως επίσης και το χρώμα του. Ήξερα ότι κάνει καλό, αλλά τόσες λεπτομέρειες δεν τις ήξερα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      31 Οκτωβρίου, 2015 at 10:48 μμ

      είδες τι μαθαίνεις εδώ?? χεχεχεχε!!! 😉

  • Reply
    aris
    30 Οκτωβρίου, 2015 at 10:29 μμ

    Ευχαριστούμε πολύ Εύη! Χρήσιμη και καλο δομημένη η πληροφορία που μας προσφέρει το post σου.

    • Reply
      The Healthy Cook
      31 Οκτωβρίου, 2015 at 10:48 μμ

      🙂

    Leave a Reply