Grapefruit, the antioxidant – Γκρέιπφρουτ, το αντιοξειδωτικό

Grapefruit, the antioxidant – Γκρέιπφρουτ, το αντιοξειδωτικό

for english scroll down

Το, για πολλούς παρεξηγημένο αλλά πολύ ωφέλιμο, γκρέιπφρουτ με την ξινόπικρη γεύση,  είναι διάσημο για τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες και τις λίγες θερμίδες του. Αν και είναι ιδανικό για δίαιτες, ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Και αυτό γιατί επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει, τελευταία, ότι ο χυμός του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά (ενδεχομένως και αρνητικά) τη δράση αρκετών φαρμάκων. Ας τα δούμε, όμως, όλα αναλυτικά.

Η καταγωγή του «μοιράζεται» μεταξύ των νησιών Μπαρμπάντος, των Δυτικών Ινδιών και της Ασίας. Ήρθε στην Ευρώπη αρχικά ως καλλωπιστικό φυτό και μόλις στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να επιλέγεται για τους καρπούς του. Στη Ελλάδα καλλιεργείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά ουδέποτε συστηματικά. Σήμερα, το βρίσκουμε σε μικρές εκτάσεις στις ίδιες ζώνες με τα άλλα εσπεριδοειδή, όπως στην Αργολίδα, τη Λακωνία, την Αρτα, στα Χανιά, στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Κορινθία. Οι ΗΠΑ, με την μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, έχουν το 41% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ καλλιεργείται συστηματικά επίσης σε Κίνα, Νότια Αφρική, Μεξικό, Ισραήλ, Ισπανία, Αυστραλία, και Αργεντινή.

Το όνομά του (στα αγγλικά grape-fruit) του δόθηκε  το 1814 στην Τζαμάικα, και αντανακλά τον τρόπο που μεγαλώνει ι σε συστάδες πάνω στο δέντρο, ακριβώς όπως τα σταφύλια.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Ταυτόχρονα, έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, οι οποίες ηρεμούν το πεπτικό έλκος και συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία. Ο χυμός του συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 4 χυμούς φρούτων με την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, μαζί με τον χυμό του μήλου, του κράνμπερι, και μια ποικιλίας σταφυλιών, των Concord.

Τα ροζ και κόκκινα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει πως τα βιοφλαβονοειδή που εμπεριέχονται στα γκρέιπφρουτ μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα επιβλαβή οιστρογόνα.  Η ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ και στα πορτοκάλια, συμβάλλει στην αποκατάσταση του DNA στα κατεστραμμένα καρκινικά κύτταρα, σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Επιπλέον, τα φυτοχημικά συστατικά που αποκαλούνται λεμονοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του δέρματος. Η ημερήσια κατανάλωση τριών δόσεων των 175ml, χυμού γκρέιπφρουτ, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ενεργοποιεί την καρκινική δράση που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου. Μία ακόμα φυτοχημική ουσία, που ονομάζεται γλουκαρική, είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καλύτερη δράση των κόκκινων γκρέιπφρουτ οφείλεται στην από κοινού δράση τόσο των περιεχόμενων φυτοχημικών συστατικών και του λυκοπενίου.

Για την πρόληψη και την εξάλειψη των λίθων των νεφρών, το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς περιέχει ορισμένες ενώσεις, όπως το δέλτα-λιμονένιο, οι οποίες συμβάλλουν στον σχηματισμό τους. Η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ καθημερινά μειώνει το επίπεδο του pH των ούρων, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο του σχηματισμού λίθων στους νεφρούς.

Grapefruit, the antioxidant – Γκρέιπφρουτ, το αντιοξειδωτικό

Ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ ή μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, μειώνει σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτές ίνες, βοηθάει σημαντικά στο να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει, βελτιώνει το μεταβολισμό. Μελέτες έδειξαν ότι το γκρέιπφρουτ παρέχει το αίσθημα πληρότητας, ενώ ταυτόχρονα κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας καλύτερα την όρεξη.

Σε αυτό βοηθάει και η πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει πως όσοι ασθενείς κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα για δώδεκα εβδομάδες, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ινσουλίνης και γλυκόζης μετά από κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα τους.

Η υψηλή περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C, ενισχύει την άμυνα κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια όπως τα παράσιτα, βακτήρια, ιοί κ.ά. Μισό γκρέιπφρουτ περιέχει το 80% της συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C, που χρειάζεται να λαμβάνει ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση.

Οι σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Α που περιέχει το γκρέιπφρουτ,  όχι μόνο ενυδατώνουν το δέρμα σας, αλλά προλαμβάνουν και παθήσεις, όπως η ακμή, η ψωρίαση και η ξηρότητα.

Ο χυμός από γκρέιπφρουτ, όπως και το μηλόξυδο, είναι μια καταπληκτική λύση για εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από αρθρίτιδα. Το γκρέιπφρουτ έχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο διασπά το ανόργανο ασβέστιο στο εσωτερικό του σώματος. Η συσσώρευση ανόργανου ασβεστίου στις αρθρώσεις προκαλεί αρθρίτιδα.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροζ και του κόκκινου γκρέιπφρουτ συμβάλλουν στην βελτιώση της όρασής σας. Η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη Α, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ξανθίνη που περιέχει το γκρέιπφρουτ είναι σημαντικά συστατικά για τη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Όμως, πέρα από τις πάμπολλες ευεργετικές του ιδιότητες, το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού μας να μεταβολίσει κάποια φάρμακα κι έτσι, μπορεί οι αλληλεπιδράσεις να είναι από τοξικές μέχρι και θανατηφόρες. Υπάρχουν ειδικά ένζυμα στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά μικρότερες ποσότητες φαρμάκου σε σύγκριση με ότι έχει καταναλωθεί. Όμως, τα γκρέιπφρουτ μπορούν να μπλοκάρουν την δραστικότητα αυτού του ενζύμου. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα των φαρμάκων στο αίμα θα αυξηθεί, προκαλώντας τοξικές παρενέργειες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Canadian Medical Association Journal” (CMAJ), πολλά είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν σοβαρές παρενέργειες όταν αναμειγνύονται με γκρέιπφρουτ. Μερικές από τις ανεπιθύμητες ενέργεις από την παράλληλη πρόσληψη φαρμάκων και γκρέιπφρουτ είναι: αναπνευστική ανεπάρκεια, γαστρεντερική αιμορραγία, νεφρική τοξικότητα κ.ά.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά από τα πολλά φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βρετανικού υπουργείου Υγείας:

Στατίνες. Είναι τα φάρμακα της χοληστερόλης. Το γκρέιπφρουτ αντενδείκνυται εντελώς σε όσους παίρνουν σιμβαστατίνη, ενώ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να επηρεάσει όσους παίρνουν ατορβαστατίνη.

Κυτταροστατικά. Είναι φάρμακα που χορηγούνται για την θεραπεία του καρκίνου.

Αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Χορηγούνται για την υπέρταση και την στεφανιαία νόσο. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων από αυτά, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Ο κίνδυνος αυτός έχει παρατηρηθεί με την αμλοδιπίνη, την φελοδιπίνη, την ισραδιπίνη, την λασιδιπίνη, λερκανιδιπίνη, νιρκαρδιπίνη, την νιφεδιπίνη, την νιμοδιπίνη και την βεραπαμίλη.

Αντιυπερτασικά. Το φάρμακο αλισκιρένη είναι γνωστό ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με γκρέιπφρουτ.

Για τη νόσο του Crohn. Όποιος παίρνει το φάρμακο βουδεσονίδη δεν πρέπει να πίνει ή να τρώει γκρέιπφρουτ.

Καλό είναι λοιπόν, εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας πριν την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

#grapefruit, #nutrition, #properties, #pink_grapefruit

Grapefruit, a misunderstood but very beneficial fruit with the tart and bitter taste, is famous for its fat burning abilities and its few calories. Although it is ideal for diets, it should be consumed with caution. This is because scientific research has shown, most recently, that grapefruit juice can significantly affect (and possibly negative) the action of several drugs. Let’s see, however, all in detail.

The origin of grapefruit is “shared” between the islands of Barbados, the West Indies and Asia. It was, initially, came in Europe as a decorative plant, and only in the early 19th century began to be chosen for its fruits. In Greece it is cultivated since the late 60s, but never systematically. Today, we find a small production in the same areas with other citrus fruits, as in Argolis, Laconia, Arta, in Chania, in Etoloakarnania, Ilia and Corinth. The US, the largest consumer in the world, have 41% of world production, while it is systematically cultivated also in China, South Africa, Mexico, Israel, Spain, Australia and Argentina.

Its name, grape-fruit, was given in 1814 in Jamaica, a name which reflects the way it’s arranged when it grows—hanging in clusters just like grapes.

Grapefruit contains large quantities of vitamins A, B and C and minerals such as calcium, manganese, iron, magnesium, potassium and phosphorus. Simultaneously, it has antibacterial properties which soothe peptic ulcers and contribute to the healing process. Grapefruit juice is among the 4 fruit juices with the most powerful antioxidant activity, along with apple, cranberry, and Concord grape juice.

The pink and red grapefruit are rich in lycopene, a carotenoid phytochemical known for its antioxidant action and the prevention of prostate cancer. Studies have shown that the bioflavonoids contained in grapefruit may even prevent the spread of cancer cells in breast cancer cases, sparing the body from harmful estrogen. Naringenin, a flavonoid contained in grapefruit and oranges, helps to restore the damaged DNA in cancer cells, in the case of prostate cancer. In addition, grapefruit contains pectin, a form of soluble fiber, capable of reducing the rates of cholesterol, removing it from the body, and significantly reducing the risk of atherosclerosis.

Moreover, phytochemicals known as limonoid, has proven to help protect against lung cancer, mouth, stomach, colon and skin. The daily consumption of three doses of 175ml, grapefruit juice has been shown to reduce the activity of an enzyme that activates cancer activity contained in cigarette smoke. Another phytochemicals, called glucarate are effective against breast cancer. According to researchers, the best action of red grapefruit is due to the joint action of both components contained phytochemicals and lycopene.

For the prevention and elimination of kidney stones, grapefruit is an excellent choice, as it contains a number of compounds, such as delta-limonene, which contribute to their formation. The grapefruit juice daily consumption reduces urinary pH-level, reducing thereby the risk of stone formation in the kidneys.

A glass of grapefruit juice or half a grapefruit before each meal significantly reduces calorie consumption. The high content of fat-soluble fibers significantly helps us feel satiated for longer hours in the day and contribute to a proper bowel function. Furthermore, the large amount of water containing improves metabolism. Studies have shown that grapefruit provides the feeling of fullness, while constantly keeps blood sugar levels, better regulating appetite.

Pectin contributes to this function, by helping in carbohydrate absorption rate. Results of studies have shown that patients who ate half a grapefruit before each meal for twelve weeks showed lower insulin and glucose levels after every meal, compared with those who didn’t ate grapefruit before a meal.

The high content of grapefruit in vitamin C strengthens protection against infections caused by germs such as parasites, bacteria, viruses etc. Half a grapefruit contains 80% of the recommended amount of vitamin C, which is needed to take our body on a daily basis.

Significant amounts of antioxidants and vitamin A contained in grapefruit, not only moisturize the skin, but prevent diseases, such as acne, psoriasis and dryness.

The juice of the grapefruit, just as apple cider vinegar, is a great solution for those people who suffer from arthritis. Grapefruit has salicylic acid, which cleaves the inorganic calcium inside the body. The accumulation of inorganic calcium in joints causes arthritis.

The antioxidant properties of pink and red grapefruit help to improve your eyesight. The beta-carotene, vitamin A, lycopene, lutein and xanthine containing grapefruit are important components in maintaining eye health.

However, besides the many beneficial properties, grapefruit can affect the ability of our body to metabolize certain drugs and thus, the interactions may be toxic or fatal. There are specific enzymes in the small intestine walls which prevent the absorption of drugs. This means that the body absorbs smaller amounts of the drug compared with what has been consumed. However, the grapefruit can block the activity of this enzyme. This means that the amount of medication in the blood will raise, causing toxic side effects.

According to a study published in the “Canadian Medical Association Journal” (CMAJ), there are many prescription drugs that have serious side effects when mixed with grapefruit. Some of the adverse act parallel intake of drugs and grapefruit are: respiratory failure, gastrointestinal bleeding, renal toxicity, etc.

Indicatively, some of the many drugs that interact with grapefruit, according to the website of the British Health Ministry:

Statins. These are drugs for cholesterol. Grapefruit completely contraindicated for those taking simvastatin, and in large doses can affect those who take atorvastatin.

Cytostatics. They are medicinal products for the treatment of cancer.

Calcium channel blockers. Administered for hypertension and coronary disease. Grapefruit may increase the levels of some of them, if consumed in large amounts. This risk has been observed with amlodipine, felodipine, isradipine, lacidipine to, lercanidipine, nirkardipini, nifedipine, nimodipine and verapamil.

Antihypertensive. The drug aliskiren should not be taken with grapefruit.

For Crohn’s disease. Anyone taking the drug budesonide should not drink or eat grapefruit.

So it is good if you are taking any medication, consult your doctor and pharmacist before consuming grapefruit, to avoid unpleasant situations.

 

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

Πηγές – Sources:

http://www.onmed.gr/diatrofi/item/321279-to-froyto-aspida-stin-maxi-me-karkino–petres-sta-nefra-kai-arthritida

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13022

http://www.genenutrition.gr/frouta-laxanika/grapefruit-a-natural-antibiotic.html

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-946-grapefruit.aspx?activeingredientid=946&activeingredientname=grapefruit

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=25

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    • χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση Μαρία μου! ευχαριστώ!

  1. Καλογραμμένο και χρήσιμο άρθρο! Μαζί με πορτοκάλια τα πίνω άνετα χυμό!Φιλάκια<3

  2. Αυτή η “ξινοπικράδα” του, εμένα μου αρέσει πολύ, όπως επίσης και το χρώμα του. Ήξερα ότι κάνει καλό, αλλά τόσες λεπτομέρειες δεν τις ήξερα!

  3. Ευχαριστούμε πολύ Εύη! Χρήσιμη και καλο δομημένη η πληροφορία που μας προσφέρει το post σου.