Home » Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

for english scroll down

Ανακαλύφθηκε πριν από, τουλάχιστον, δύο χιλιάδες χρόνια. Δύο χώρες, η Κίνα και η Ινδία, ερίζουν για την πρωτιά της ανακάλυψης αυτής. Σήμερα, το πράσινο τσάι παράγεται και επεξεργάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Αν όμως κάποιος θέλει πολύ καλής ποιότητας τσάι, θα το βρει μόνο στις επαρχίες της Κίνας και της Ιαπωνίας, όπου το έδαφος έχει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για παραχθεί κορυφαίο και πολύ ευεργετικό πράσινο τσάι. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πρόσφατα όμως διερευνήθηκαν επιστημονικά.

Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.  Χάρη σε ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό του φυτού του πράσινου τσαγιού, που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG),  αποδεικνύεται πως το τσάι αυτό αναστέλλει, ή, βοηθά στην αργή ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, και των νόσων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.  Πιο αναλυτικά:

  • η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) βοηθά στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.
  • η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) έχει αντιβακτηριδιακή δράση κατά των επιβλαβών οδοντικών βακτηρίων.
  • βοηθά στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Σε νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι η επιγαλλοκατεχίνη ανέστειλε τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων σε όγκους του μαστού.
  • το πράσινο τσάι διασπά το λίπος και η επιγαλλοκατεχίνη αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το λίπος «καίγεται» στο σώμα μας. Επίσης, καίει το λίπος της κοιλιάς, ενεργοποιώντας τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλίας και επιταχύνει την απώλεια βάρους κατά 77%.
  • διατηρεί σταθερή την ενέργεια, εξισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιγαλλοκατεχίνη βελτιώνει την χρήση της ινσουλίνης στο σώμα για την αποτροπή αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.
  • το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει κατά του καρκίνου του πνεύμονα, διότι η επιγαλλοκατεχίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.
  • ακόμη, η επιγαλλοκατεχίνη εμποδίζει και αναστέλλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου,
  • όπως επίσης, καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.
  • όπως και με τις καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες, οξειδωτική βλάβη και φλεγμονή διέπουν επίσης τις καταστροφές της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως του Πάρκινσον, που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού και των κατεχινών βελτιώνουν την κατάσταση των ασθενών, προστατεύοντάς τους από νευροτοξικότητα. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες,  προσφέροντας σημαντικές νευροπροστατευτικές επιδράσεις κατά της νόσου του Πάρκινσον.
  • το πράσινο τσάι εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο δέρμα και τις ρυτίδες. Η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται να είναι 200 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, στο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με τα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας ζημία και επομένως, μειώνοντας τον αριθμό τους, μειώνουμε και τις ρυτίδες, αλλά και άλλα σημάδια γήρανσης. Επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να επιδράσει θετικά πολύ περισσότερο από ό, τι τα κύτταρα του δέρματος. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται όλο και περισσότερο με πολλές σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το πιο πολλά οφέλη για την υγεία παρατηρούνται σε ανθρώπους που καταναλώνουν πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, ή και περισσότερα.  Η συνήθης κατανάλωση είναι 3 φλυτζάνια την ημέρα. Προειδοποιούν, όμως, πως η κατανάλωση ποσότητας τσαγιού σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Ως εκ τούτου, προτείνουν ότι το πράσινο τσάι πρέπει να καταναλώνεται σε μέτρια ή χαμηλή θερμοκρασία.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τις κατεχίνες και άλλα φλαβονοειδή στο τσάι είναι να πιείτε φρέσκο​​. Αφήστε το τσάι να μείνει στο νερό για τρία έως πέντε λεπτά για να φέρει έξω τις κατεχίνες του. Εμφιαλωμένα , έτοιμα προς κατανάλωση ροφήματα τσαγιού, ή χωρίς καφείνη, έχουν λιγότερες κατεχίνες και άλλα φλαβονοειδή.

Το τσάι μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου από τα φρούτα και τα λαχανικά. Η προσθήκη λεμονιού ή γάλατος, ή πίνοντας τσάι ανάμεσα στα γεύματα θα αντισταθμίσει αυτό το πρόβλημα.

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

 

Πηγές:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/16320

http://www.naturalremedies.org/green-tea/

http://www.health.harvard.edu/press_releases/benefit_of_drinking_green_tea

http://www.lef.org/magazine/mag2008/apr2008_New-Research-On-The-Health-Benefits-Of-Green-Tea_01.htm

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-960-green%20tea.aspx?activeingredientid=960&activeingredientname=green%20tea

 

Green tea was discovered before at least two thousand years. Two countries, China and India, dispute over the lead of this discovery. Today, green tea is produced and processed nearly worldwide. But very good quality tea can be found only in the provinces of China and Japan, where the ground has precisely these characteristics that need to produce top and very beneficial green tea. The healing properties have been known for many years, but only recently these have been investigated scientifically.

Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

Green tea is rich in polyphenols, antioxidants that help to combat harmful free radicals, which cause diseases, such as cancer and cardiovascular diseases. Thanks to a powerful plant nutrient in green tea called epigallocatechin gallate (EGCG) green tea inhibits or helps to slow down the development of various forms of cancer, diabetes, obesity, and Alzheimer’s and Parkinson’s disease . In more detail:

  • epigallocatechin gallate (EGCG) helps prevent the accumulation of fat in the arteries. It protects from the accumulation of cholesterol in the arteries and helps prevent cardiovascular disease.
  • epigallocatechin gallate (EGCG) has antibacterial activity against harmful dental bacteria.
  • it helps slow the growth of breast cancer. A new survey found that epigallocatechin gallate inhibited the metabolism of cancer cells in breast tumors.
  • green tea breaks down fat and epigallocatechin gallate increases the rate at which fat is “burned” in our body. Also, it burns belly fat, activating genes burning belly fat and speed up weight loss by 77%.
  • it keeps energy stable, balancing blood sugar levels. The epigallocatechin improves the use of insulin in the body to prevent the increase in blood sugar levels, which can lead to fatigue, irritability and desire for unhealthy foods.
  • green tea can help against lung cancer because epigallocatechin suppresses the growth of tumor cells in the lung.
  • moreover, epigallocatechin gallate inhibits prevents colon cancer,
  • as well as suppresses the growth of tumor cells in the lung.
  • As with heart disease and other chronic diseases, oxidative damage and inflammation also underlie the ravages of Alzheimer’s disease and other neurodegenerative diseases associated with aging. The antioxidant and anti-inflammatory effects of green tea catechins improve the condition of patients, protecting them against neurotoxicity. The polyphenols in green tea prevent oxidative stress, providing significant neuroprotective effect against Parkinson’s disease.
  • Green tea prevents damage to the skin and wrinkles. Epigallocatechin shown to be 200 times more potent than vitamin E, in destroying free radicals, that causes problems to the skin. Free radicals react with healthy cells in the body, causing damage and thus reducing their number, wrinkles are reduced, as well as other signs of aging. Because epigallocatechin is a powerful antioxidant, it can positively affect much more than the skin cells. Free radicals are increasingly linked with many serious chronic diseases such as arthritis, diabetes and cancer.

Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

 

Scientists believe that the most numerous health benefits are seen in people who consume five cups of green tea a day, or more. The usual consumption is 3 cups a day. They warn, however, that the amount of tea consumption at high temperature may be associated with an increased risk of cancer of the esophagus. Therefore, they suggest that green tea should be consumed in moderate or low temperature.

The best way to get the catechins and other flavonoids in tea is to drink it freshly brewed. Allow the tea to steep in the water for three to five minutes to bring out its catechins. Bottled, ready-to-drink tea, or decaffeinated, have fewer catechins and other flavonoids.

The tea can inhibit the absorption of iron from fruits and vegetables. Adding lemon or milk or drinking tea between meals will counteract this problem.

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

Sources:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/16320

http://www.naturalremedies.org/green-tea/

http://www.health.harvard.edu/press_releases/benefit_of_drinking_green_tea

http://www.lef.org/magazine/mag2008/apr2008_New-Research-On-The-Health-Benefits-Of-Green-Tea_01.htm

7 comments

  1. peps says:

    Η ώρα είναι 7:30….πίνω το πράσινο τσαγάκι μου και διαβάζω το άρθρο σου!!!
    Καλημέρα Ευούλα!!

  2. mookies says:

    Δυστυχώς το τσάι (και το πράσινο) δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα μου ροφήματα. Πίνω μόνο όταν είμαι άρρωστη και αυτό με το ζόρι. Ίσως θα πρέπει ν αρχίσω να το πίνω σαν φάρμακο αλλά 3 με 5 φλυτζάνια την ημέρα δεν είναι πάρα πολύ βρε Εύα;

    • Εμένα μου αρέσει Μίνα μου.. ομολογώ όμως ότι τα 3 φλυτζάνια τα έφτανα κάποτε, αλλά τα 5…. με τίποτα!! τελευταίως το έχω ξεχάσει λίγο, αλλά πρέπει να το εντάξω ξανά στη διατροφή μου.
      φιλιά!

  3. mookies says:

    Δυστυχώς το τσάι (και το πράσινο) δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα μου ροφήματα. Πίνω μόνο όταν είμαι άρρωστη και αυτό με το ζόρι. Ίσως θα πρέπει ν αρχίσω να το πίνω σαν φάρμακο αλλά 3 με 5 φλυτζάνια την ημέρα δεν είναι πάρα πολύ βρε Εύα;

    • Εμένα μου αρέσει Μίνα μου.. ομολογώ όμως ότι τα 3 φλυτζάνια τα έφτανα κάποτε, αλλά τα 5…. με τίποτα!! τελευταίως το έχω ξεχάσει λίγο, αλλά πρέπει να το εντάξω ξανά στη διατροφή μου.
      φιλιά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.