Home » Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

for english scroll down

Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένοι στους χορτοφάγους και vegans φίλους του μπλογκ. Είναι ένα πολύ υγιεινό και πλούσιο σε γεύση σοκολατένιο μπράουνι με κακάο νιμπς και σπόρους chia. Μπορεί ένα σοκολατένιο γλυκό να είναι θρεπτικό και με λίγες θερμίδες, χωρίς να του λείπει η γεύση? Ναι, μπορεί!  Δεν περιέχει κανένα υλικό ζωικής προέλευσης και επομένως είναι ιδανικό και για νηστεία. Είναι όμως ιδανικό και για όσους θέλουν να απολαμβάνουν ένα σοκολατένιο γλυκό χωρίς τύψεις. Έχει χαμηλότερες θερμίδες σε σχέση με τα συνηθισμένα, χαμηλά λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες!

Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

Θυμάστε την συνταγή μου για το πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη? Σήμερα θα την χρειαστούμε. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το πουρέ, μπορείτε να αγοράσετε από μεγάλα σούπερ μάρκετ. Η διαφορά είναι πως το έτοιμη έχει συνήθως ζάχαρη. Θα αντικαταστήσουμε το βούτυρο με ώριμες μπανάνες και λίγο πουρέ μήλου, τα οποία κάνουν το μπράουνι υγρό και μυρωδάτο. Επίσης αντικαθιστούμε τα αυγά με σπόρους chia και νερό. Όπως σας είχα πει και στη συνταγή για τα πιο υγιεινά σοκολατένια μπισκότα, όταν οι σπόροι αυτοί αναμιγνύονται με νερό, οι διαλυτές ίνες που περιέχουν σχηματίζουν έναν τύπο ζελέ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυκνωτικό στη μαγειρική. Για να φτιάξετε λοιπόν ένα αυγό από σπόρους chia θα πρέπει να αναμίξετε 1 κουταλιά σπόρους (κατά προτίμηση κοπανισμένους) σε 3 κουταλιές νερό και να τους αφήσετε για 15-30 λεπτά. Το ζελέ που θα σχηματιστεί είναι αυτό που θα  ”δέσει” το γλυκό μας. Επιπλέον, αντικαθιστούμε το κακάο που κανονικά θα χρησιμοποιούσαμε για το μπράουνι, με αλεσμένα κακάο νιμπς, για πλούσια γεύση σοκολάτας αλλά και για να κάνουμε το γλυκό μας πιο υγιεινό. Τα κακάο νιμπς είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχουν λίγο λίπος. Είναι, επίσης, πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες.

Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

Ας δούμε λοιπόν την συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:   45 λεπτά

Μερίδες:   9

Υλικά:

  • 3 μέτριες μπανάνες, ώριμες
  • ¾ φλυτζανιού καστανή ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές σπόρους chia + 6 κουταλιές χλιαρό νερό
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλυτζάνι αλεσμένα κακάο νιμπς (τα άλεσα στο μούλτι)
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • ¾ φλυτζανιού σταγόνες μαύρης σοκολάτας
  • θρυμματισμένα κακαό νιμπς για τη διακόσμηση

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα ποτήρι ή μπωλ αναμίξετε τους σπόρους chia και το νερό και αφήστε για 20 λεπτά περίπου.
  2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βρέξτε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά τσαλακώνοντας το και στρώστε το σε ένα ταψάκι 24Χ24cm. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.)
  3. Σε ένα μπωλ προσθέστε το αλεύρι, τα αλεσμένα κακάο νιμπς, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  4. Λιώστε τις μπανάνες και προσθέστε τις στον κάδο του μίξερ. Χτυπήστε τις μπανάνες με την ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Προσθέστε τον πουρέ μήλου, την βανίλια και το μείγμα σπόρων chia-νερού. Ανακατέψτε.
  5. Προσθέστε στα υγρά υλικά το μείγμα των στερεών υλικών και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά, ελαφρά.
  6. Στρώστε το μείγμα στο ταψάκι, πασπαλίστε την επιφάνεια με τα θρυμματισμένα κακάο νιμπς και ψήστε για 30-35 λεπτά.
  7. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε 10-15 λεπτά να κρυώσει και μετά κρατώντας το χαρτί , βγάλτε το από το ταψί και βάλτε το σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

Τώρα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε ένα φλυτζάνι καφέ ή τσάι και να το απολαύσετε!!

ΥΓ. Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω θα προσθέσω και λίγα καρύδια στη ζύμη. Θα του πηγαίνουν σίγουρα!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
204.1 43.5 25.2 6.0 3.0 3.3 5.2

0.0

 

Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan) Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

Today’s recipe is dedicated to vegetarians and vegans friends of the blog. It is a very healthy and rich in taste chocolate brownie with cacao nibs and chia seeds. Can a chocolate cake be nutritious and low in calories, without missing the taste; yes, it can! It contains no animal originated ingredients and therefore is ideal for fasting. But it is also ideal for those who want to enjoy a chocolate brownie without remorse. It has lower calories than usual, low fat, no cholesterol and it is very rich in dietary fiber!

Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

Remember my recipe for the unsweetened applesauce? Today we will need it. If you do not want to make your own applesauce, you can buy it from supermarkets. The difference is that store bought applesauce usually contains sugar. We will replace the butter with ripe bananas and some applesauce, which make the brownie moist and fragrant. Moreover, we will replace the eggs with chia seeds and water. As I told you at the recipe for the healthier chocolate biscuits, when chia seeds are mixed with water, the soluble fiber contained form a type of jelly which can be used as a thickener in cooking. So to make an egg from chia seeds will have to mix 1 tablespoon seeds (preferably crushed) with 3 tablespoons water and leave for 15-30 minutes. The gel which will be formed is what will “bind” our brownie. In addition, we replace cocoa powder that we would normally use for the brownie, with ground cacao nibs for rich chocolate flavor and to make our sweet healthier. Cacao nibs are rich in minerals, antioxidants and contain little fat. They are also rich in magnesium, potassium, iron and fiber.

 

Healthy Chocolate & Cacao Nibs Brownie (Vegan) – Υγιεινό Μπράουνι με Σοκολάτα και Κακάο Νιμπς (Vegan)

Let’s now see the recipe:

Preparation time:   45 minutes

Servings:   9

Ingredients:

  • 3 medium bananas, ripe
  • ¾ cup brown sugar
  • ½ cup unsweetened applesauce
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons chia seeds + 6 tablespoons warm water
  • 1 cup all-purpose flour
  • ½ cup ground cocoa nibs (I used the food processor)
  • 1 teaspoon baking soda
  • ¼ teaspoon salt
  • ¾ cup dark chocolate chips
  • crushed cocoa nibs, for decorating

Instructions:

  1. In a glass or a bowl mix the chia seeds with water and leave for 20 minutes.
  2. Preheat the oven to 180oC (350oF). Moisten with some water a piece of greaseproof paper, drain well rumpling it, and line a 24X24cm (9X9in) baking pan. (This way the paper softens and fits better in the pan.)
  3. In a bowl add the flour, ground cacao nibs, baking soda and salt.
  4. Mash the bananas and add them to the food processor bowl. Mix bananas with sugar until the sugar is dissolved. Add the applesauce, vanilla and the chia seeds-water mixture. Stir.
  5. Add the solid ingredients in the mixture of liquid ingredients and mix with a spatula. Add the chocolate chips and stir again gently.
  6. Pour the mixture into the pan, sprinkle the surface with crushed cacao nibs and bake for 30-35 minutes.
  7. Remove pan from the oven, allow to cool for 10 to 15 minutes and then holding the paper, remove it from the pan and place it on a wire rack to cool completely.

Now all you have to do is to make yourself a cup of coffee or tea cup and enjoy it!!

PS. Next time I will add some walnuts in the brownie. I’m sure it will be delicious!

 

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
204.1 43.5 25.2 6.0 3.0 3.3 5.2

0.0

42 comments

  1. Καλημέρα Εύη!!!
    Πάντα κάποια αξιόλογη πρόταση έχεις να κάνεις, ακριβώς σαν το σημερινό σου μπράουνι.
    Φαίνεται πολυ σπογγώδες για να πιστέψει κανείς ότι δεν έχει αυγά και βούτυρο. Κι όμως!!!!!!!!!
    Εξαιρετικό!!!!!!
    Οι φωτογραφίες οπως πάντα έιναι ξελιγωτικές!!

    Καλή σου μέρα!
    Φιλιαααααααααα!!

  2. Καλημέρα Εύη! Φαίνονται λαχταριστά!!!! Τα cocoa nibs τα έχω φάει μόνο ωμά, λυπάμαι να τα μαγειρέψω γιατί μου αρέσει που ειναι τραγανά, αλλά θέλω να τα δοκιμάσω και σε ψημένο γλυκό, αυτό το brownie είνια μια καλή αρχή (εγω αγοράζω τον πολτό μήλου πάροτι δεν είναι ότι καλύτερο γιατί δεν τα μπορώ με τίποτα).

    • αν δεν τα μπορείς καλά κάνεις και τον αγοράζεις έτοιμο. αν είναι γλυκός, ίσως να χρειαστεί να μειώσεις λίγο την ζάχαρη.
      τα κακάο νιμπς που έβαλα για διακόσμηση μένουν τραγανά! 😉

  3. Καλημέρα Εύη μου!!
    Είχα δει ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το αυγά με σπόρους chia αλλά το φοβόμουν λιγάκι. Αφού το δοκίμασες ξανά με επιτυχία και καθότι εμπιστεύομαι τις ικανότητες σου, θα το δοκιμάσω άμεσα!
    Ο πουρές μήλου είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να αποφύγεις τις λιπαρές ουσίες, τον χρησιμοποιώ κι εγώ συχνά!
    Μου άρεσαν τα χρώματα στις φωτογραφίες…δεν μιλάω για το brownie γιατί με βλέπω να γυρνάω από την δουλεία και να πηγαίνω κατευθείαν στην κουζίνα…
    Φιλάκια!!

    • ναι, πιάνει! το ίδιο λένε και για τον λιναρόσπορο, αλλά δοκιμάζοντας και τα δύο, έχω διαπιστώσει πως το ζελέ με τους σπόρους chia είναι πιο δυνατό.
      ευχαριστώ Αγγελική μου! σε φιλώ!

  4. άρης says:

    Εύη μας απογείωσες !!! Ζουμερό και λαχταριστό !!! Πολύ έξυπνη η ιδέα να βρέχουμε λίγο τη λαδόκολλα, δεν το είχα σκεφτεί και κάποιες φορές με βασανίζει στο να την εφαρμόσω καλά στο σκεύος … Καλή Σαρακοστή !!

  5. Εύη φαίνονται τόσο σούπερ που δεν φαίνονται να μην έχουν αυγό !! Πόσο τέλεια! Μπράβο σου πραγματικά (μου άρεσαν πολύ και οι φωτογραφίες )! Πολλά φιλιά και καλή Σαρακοστή!

  6. Χρύσα says:

    Εντάξει, κι εμείς που δεν είμαστε πάντως vegetarians ή vegans, νομίζω μια χαρά θα μας ταιριάξει! Δε λέω ποτέ όχι σε μια νέα εκδοχή του brownie, κι αυτό φαίνεται λαχταριστό! Αφού είναι και υγιεινό, ακόμα καλύτερα!

  7. mia maria says:

    Την αποθηκεύω τη σημερινή ανάρτηση! Όχι μόνο για το λαχταριστό γλυκό αλλά και για τις συμβουλές σου για το πως χρησιμοποιούνται υλικά που δεν έχω ακόμη μάθει!

  8. justsunday says:

    συγχαρητηρια ευη για την τοσο δημιουργικη αλλα και υγιεινη ιδεα σου!!!Οι συμβουλες σου θα πιασουν τοπο σε μενα σιγουρα!!!!!!!ααα και οι φωτο σου….ενα μεγαλο μπραβο!!!!!
    φιλιααα!!
    kikitchenandthechef

  9. ΕΛΕΝΑ says:

    Και υγιεινό και λαχταριστό και νόστιμο!
    Σούπερ γλυκάκι!
    Σπιτικό πολτό μήλου έχω πάντα στο ψυγείο μου,πραγματικά καμία σχέση ο σπιτικός με αυτόν που πουλάνε.
    Ευχαριστούμε για την ωραία ιδέα, κι εμείς που δεν είμαστε vegans!
    Φιλιά!!

  10. Μ’ αρέσει που είναι υγιεινό και λαχταριστό παράλληλα!
    Με την μπανάνα και τον πουρέ μήλου θα έχει και πολύ ωραία υφή.
    Φιλιά

  11. mookies says:

    Πως κατάφερες ένα τόσο κολασμένο γλυκό να το κάνεις υγιεινό είναι απορίας άξιο. Θα το φτιάξω ακριβώς όπως το δίνεις, είμαι πολύ περίεργη για την γεύση και την υφή αν και στις φώτο φαίνεται καταπληκτικό! Η τρίτη φώτο κόλαση, να ορμίξεις στην οθόνη! Είναι αυτή η τέλεια συνταγή;
    Φιλιά Εύη μου

    • είναι αυτό που λέω πάντα… ότι και αυτοί που διαλέγουν να τρέφονται υγιεινά, έχουν πολλές επιλογές!! 😉

  12. απίστευτο! φαίνεται τόσο ζουμερό που είναι να αναρωτιέσαι πως γίνεται να μην έχει αυγά και βούτυρο!
    πολύ καλό το τιπ για τους chia, μέχρι τώρα ήξερα μόνο για τον λιναρόσπορο!
    Θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

  13. Ενταξει…. Το δοκιμασα!!!! Αμα ειναι ετσι τα υγιεινα, τοτε να γο γυρισω το πραγμα!!!
    Θεικη γευση!!!!!!! Πλουσια και σοκολατενια!! Χιλια μπραβο!

    • γι’ αυτό λέω και ξαναλέω πως το να προσέχεις την διατροφή σου δεν σημαίνει πως θα τρως άνοστα
      ευχαριστώ Χρυσαυγή μου! φιλιά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.