for english scroll down
Ναι, κι όμως! Μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια για μια απολαυστική, υγιεινή μους σοκολάτας, χωρίς τις δεύτερες σκέψεις και τις τύψεις που ακολουθούν συνήθως μετά. Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε την διατροφή μας πιο υγιεινή, χωρίς να μειώσουμε τις μικρές απολαύσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας κάποιες τροφές που μόνο καλό μας κάνουν.
Μια από αυτές τις τροφές είναι το αβοκάντο. Μμμμ… το μαρτύρησα…! Αυτή η μους σοκολάτας είναι φτιαγμένη με αβοκάντο. Ελαφριά, πολύ πολύ νόστιμη, χωρίς τα περιττά λιπαρά της κλασσικής μους, αλλά με την ίδια αεράτη υφή. Μια μους που δεν σε «μπουχτίζει», αλλά σου ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και σου κάνει καλό!
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας πετύχει. Είναι η πιο απλή και εύκολη μους που θα φτιάξετε ποτέ, με τα πιο απλά υλικά. Η σαντιγί που έβαλα από πάνω, είναι προαιρετική. Μπορείτε να την παραλείψετε και να την διακοσμήσετε με φρέσκα φρούτα εποχής και θα είναι ακόμη πιο ελαφριά και δροσερή.
Το αβοκάντο το χρησιμοποιώ πολύ συχνά. Είναι μια από τα πιο πολύπλευρα υλικά για εμάς που προσέχουμε την διατροφή μας. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε χίλιες δυο παρασκευές και πάντα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δείτε εδώ μερικές ιδέες.
Πέρα όμως από την χρησιμότητά του, είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία. Το αβοκάντο, λοιπόν, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και Ω3 λιπαρά οξέα. Βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή, όπως η άλφα-καροτίνη, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η λυκοπένη, που υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.Πολλά πλούσια σε καροτενοειδή φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν λίπος, γεγονός που μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών τους. Αυτό δεν ισχύει για το αβοκάντο, το οποίο δρα ως ενισχυτικό της απορρόφησής τους. Να έχετε στο νου σας, όμως, πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών του βρίσκονται στο πρασινωπό κομμάτι της σάρκας του φρούτου, κάτω ακριβώς από τη φλούδα του, γι αυτό προσοχή στο πως το καθαρίζετε.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (4 γρ. ανά φρούτο) και περιέχει 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα. Επίσης, περιέχει περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες (975 mg κάλιο σε αντίθεση με 487mg που έχει μία μπανάνα) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Ας δούμε την συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας:10 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Μερίδες: 5
Υλικά:
για την μους:
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 1/3 φλυτζανιού + 1 κουταλιά μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
- ½ φλυτζάνι κακάο σε σκόνη
- ½ φλυτζάνι γάλα (ζωικό ή φυτικό)
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
- ¼ κουταλάκι κανέλλα σε σκόνη
- μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γρ. μαύρη σοκολάτα*
για την σαντιγί:
- 1 φλυτζάνι φυτική κρέμα γάλακτος, παγωμένη
- 1 κουταλιά κακάο σε σκόνη
- 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
για το γαρνίρισμα:
- τριμμένη σοκολάτα ή φρέσκα φρούτα ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς
Εκτέλεση:
- Προσθέστε στο κάδο του πολυμίξερ όλα τα υλικά για την μους και πολτοποιήστε τα.
- Μοιράστε την μους στα σκεύη που θα την σερβίρετε και τοποθετείστε τα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
- Προσθέστε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε την κρέμα σε σαντιγί.
- Διακοσμήστε την μους με την σαντιγί, τρίψτε λίγη σοκολάτα και σερβίρετε.
Σημειώσεις:
*Αν είστε της πολύ μαύρης σοκολάτας, όπως κι εγώ, χρησιμοποιήστε αυτήν με περιεκτικότητα 70% κακάο.
Καλή σας απόλαυση!
ΥΓ. Η Υγιεινή Μους Σοκολάτας δημοσιεύτηκε πρώτα στο www.tfm.gr λόγω της συνεργασίας μου με το συγκεκριμένο portal.
There are ways to have the luxury for an enjoyable, healthy chocolate mousse, without second thoughts and remorse that usually follow after. There are ways to make our diet healthier, without compromising the small pleasures. All you need is to add in your diet some nutrition dense foods.
One of these foods is avocado; this is what this chocolate mousse is made of. Lightweight, highly tasty without the unnecessary fat the usual mousse has, but with the same airy texture; it will satisfy your sweet tooth and do you good!
It is the most simple and easy mousse you will ever make, with the most simple ingredients. The cream I put on top is optional. You can skipit and decorate the mousse with fresh fruits and it will be even more lightweight and refreshing.
I use avocado very often. It is one of the most versatile ingredients for those who watch their diet. You can use it in a thousand ways and always with excellent results. Grab some avocado recipes here.
Apart from its usefulness, it is very beneficial for your health. Avocado is rich in monounsaturated fats and omega-3 fatty acids. It helps the body to absorb and utilize valuable nutrients, such as carotenoids, like alpha-carotene, beta-carotene, lutein and lycopene, which are in the red, the yellow and orange fruits and in dark green leafy greens. Many rich in carotenoids fruits and vegetables do not contain fat, which can prevent the absorption of certain nutrients. This does not apply for the avocado, which acts as an enhancer of absorption. Keep in mind, however, that the highest concentration of antioxidants are found in greenish part of its flesh, just beneath the skin, so be carefull while you peel it.
Avocados are rich in proteins (4 g. per fruit) containing 18 of the most important aminoacids. It also contains more potassium than bananas (975 mg potassium as opposed to 487mg which is a banana) and it is rich in fiber.
Let’s see the recipe:
Healthy Chocolate Mousse
- • 2 ripe avocados
- • 1/3 cup + 1 tablespoon honey or maple syrup
- • ½ cup cocoa powder
- • ½ cup milk of your choice(dairy or non-dairy)
- • 1/8 teaspoon salt
- • ¼ teaspoon cinnamon powder
- • a few drops of vanilla extract
- • 120 g. dark chocolate*
- • 1 cup non-dairy cream, cold
- • 1 tablespoon cocoa powder
- • 1-2 drops vanilla extract
- • grated chocolate, or fresh fruit, or chopped nuts
- Add all ingredients for the mousse to the food processor bowl and blend.
- Divide the mousse into serving bowls and place in the refrigerator for about 1 hour.
- Add the rest of the ingredients in the mixer and whip the cream until soft peaks form.
- Garnish the mousse with whipped cream, rub some dark chocolate and serve.
- * If you are a fan of the very dark chocolate, like me, use this with 70% cocoa content.
Τρελλαίνομαι γι αυτές τις υγιεινές μους με αβοκάντο!!
I know, I know!!! 🙂
Ευη μου αν και δεν εχω δοκιμασει ακομη το αβοκαντο, πηρα ενα κουταλι της σούπας και ήρθα να τσακισω τις λαχταριστες σου μους!
αχαχχαχαχα
Φιλιά πολλά
καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό μας!
χαχαχαχα!! χαίρομαι που σου αρέσουν!
σε ευχαριστώ Αριάδνη!
Την είχα δει στο the Kitchn και όλο έλεγα να τη φτιάξω αλλά δεν το αποφάσιζα. Κάποια στιγμή τον περασμενο Μάρτιο την έφτιαξα και από τότε δεν την αλλάζω! Τέλεια την έφτιαξες! Φιλιά πολλά!
ευχαριστώ Κατερινάκι!
φιλιά!
Το αβοκάντο πράγματι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να δώσει φανταστικές κρέμες και παγωτά με υπέροχη υφή!
Και για να είμαι ειλικρινής, επειδή δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του, μόνο σε σοκολατένια μορφή μπορώ να το φάω 🙂
Ωραία και η πινελιά της κανέλας, ταιριάζει άψογα με σοκολατένια επιδόρπια!
Σε φιλώ
η αλήθεια είναι πως ήμουν κι εγώ λίγο επιφυλακτική πριν το δοκιμάσω… αλλά μετά άλλαξα γνώμη 😉
η κανέλα του πάει τέλεια!
σ’ ευχαριστώ πολύ!
Mα φαινονται τοσο νοστιμες!
είναι, είναι!! 😀