Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

 

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

for english scroll down

Τα scones είναι παραδοσιακά αγγλικά γλυκά ψωμάκια – κέικ, τα οποία συντροφεύουν το πρωινό, αλλά και το απογευματινό τσάι των Άγγλων. Η ζύμη τους είναι βουτυράτη και αφράτη και τρώγονται, συνήθως, με έξτρα βούτυρο, μαρμελάδα, πηχτή κρέμα γάλακτος (clotted cream), μέλι, κ.α. Τα υγιεινά scones με ξερά σύκα και παπαρουνόσπορο έχουν ελάχιστο βούτυρο, ξυνόγαλα, και αρωματίζονται με ξύσμα λεμονιού και λίγο τζίντζερ. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, λόγω των σύκων αλλά και του αλευριού ολικής άλεσης και έχουν πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

Τα σύκα, φρέσκα και αποξηραμένα, είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φρέσκα σύκα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία με τα 100 γραμ. να έχουν μόλις 74 θερμίδες. Τα αποξηραμένα έχουν περισσότερες θερμίδες (τα 100 γραμ. έχουν 249 θερμίδες), αλλά είναι μοναδική πηγή μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Το κάλιο είναι το στοιχείο εκείνο που ελέγχοντας τη ροή του αίματος «διαχειρίζεται» κατά κάποιον τρόπο τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Ο χαλκός, από την άλλη, είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ ο σίδηρος απαιτείται για την κυτταρική οξείδωση. Το ασβέστιο τέλος είναι κύριος παράγοντας για την πυκνότητα των οστών. Το χλωρογενικό οξύ που περιέχουν βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και γλυκόζης στο αίμα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, είναι μια πραγματική “αποθήκη” ενέργειας.

Και στις δύο μορφές τους, τα σύκα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β, η οποία λειτουργεί ως αρωγός του ρυθμού μεταβολισμού του ατόμου, ενώ η τρυπτοφάνη, που περιέχουν, απαλλάσσει τον άνθρωπο από τις διαταραχές του ύπνου και κυρίως την αϋπνία, ενώ ανακουφίζει από την κούραση και τονώνει τη μνήμη. Τα σύκα προτείνονται σε ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε σίδηρο, ενώ η πηκτίνη που περιέχουν βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Τέλος, το «γάλα» που βγάζουν τα φύλλα της συκιάς είναι ιδανικό καταπραϋντικό για τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες.

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

 

Ο παπαρουνόσπορος προσθέτει χρώμα και τραγανή υφή στις ζύμες. Προσφέρει όμως και θρεπτικά συστατικά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Περιέχει μικρές ποσότητες νιασίνης (βιταμίνης Β3) και φολικού οξέως, αλλά το σημαντικότερο είναι πως μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορου παρέχει μετρήσιμες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους παπαρούνας έχει 4 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία συνδυάζονται για την κατασκευή των οστών. Το ασβέστιο είναι αναγκαίο και για άλλες ζωτικές λειτουργίες, όπως η τόνωση των νευρικών ερεθισμάτων και των συσπάσεων των μυών, συμπεριλαμβανομένων των μυών της καρδιάς, ενώ ο φώσφορος είναι απαραίτητος στην παραγωγή ενέργειας και τον σχηματισμό του DNA. Ο ψευδάργυρος απαιτείται για την υποστήριξη της δομής των πρωτεϊνών και για την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων, γι’ αυτό επηρεάζει πολλές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων της φυσιολογικής και νευρολογικής ανάπτυξης.

Η διαδικασία παρασκευής των scones είναι απλή και γρήγορη. Διατηρούνται μαλακά για αρκετές μέρες αν τα φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο.

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

Χρόνος προετοιμασίας:   35 λεπτά

Μερίδες:   8

Υλικά:  

  • 220 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης (1 ¾ φλυτζανιού)
  • 2 κουταλάκια baking powder
  • ¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 40 γραμ. αποξηραμένα σύκα (3-4 σύκα), ψιλοκομμένα
  • 1 ½ κουταλάκι παπαρουνόσπορο
  • ½ φλυτζάνι ξυνόγαλα 1,5% λιπαρά
  • 1 αυγό
  • 40 γραμ. βούτυρο(3 κουταλιές), λιωμένο
  • 50 γραμ. φρέσκο τζίντζερ ( 1 κουταλιά), τριμμένο
  • το ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 3 ½ κουταλιές καστανή ζάχαρη
  • μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Πασπαλίζετε τα ψιλοκομμένα σύκα με ελάχιστο αλεύρι έτσι ώστε να μην κολλάει το ένα κομμάτι με το άλλο.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το 1 κουταλάκι παπαρουνόσπορο και τα σύκα.
  4. Σε ένα άλλο μπωλ, ανακατεύετε το βούτυρο με το αυγό και τις 3 κουταλιές ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε το ξυνόγαλα, το τζίντζερ και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε.
  5. Κάνετε μια λακουβίτσα στο μείγμα των στερεών υλικών και προσθέτετε το μείγμα των υγρών. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν, χωρίς να το παρακάνετε. Η ζύμη θα είναι μαλακιά και θα κολλάει.
  6. Απλώνετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο της κουζίνας και το αλευρώνετε ελαφρά. Ρίχνετε την ζύμη πάνω στο αλευρωμένο χαρτί και φτιάχνετε ένα στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 20 εκ. περίπου. Πασπαλίστε το ελαφρά με λίγο αλεύρι και στρώστε την επιφάνεια με τα χέρια σας.
  7. Αναποδογυρίζετε το δίσκο στο ταψάκι σας και χαράξτε το με ένα αλευρωμένο μαχαίρι σε 8 κομμάτια. Πασπαλίζετε τη ζύμη σας με το υπόλοιπο ½ κουταλάκι ζάχαρη και το υπόλοιπο ½ κουταλάκι παπαρουνόσπορο.
  8. Ψήνετε για 15-17 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά κόβετε τα 8 κομμάτια.

Σερβίρετε τα υγιεινά scones με αποξηραμένα σύκα και παπαρουνόσπορο με λίγο μέλι και θα έχετε ένα υπέροχο και ελαφρύ συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας, ενώ με ένα ποτήρι γάλα κάνουν ένα υπέροχο πρωινό.

Έχω να σας πω και ένα νέο! Την περασμένη εβδομάδα είχα την χαρά να συνεργαστώ με ένα εξαιρετικό νέο μπλογκ, το οποίο σας δίνει ιδέες για τον γάμο των ονείρων σας, το TheWeddingDream.gr. Το μπλογκ τους φιλοξενεί μια μίνι συνέντευξη και την συνταγή μου για τις Μπάρες Γιαουρτιού με Φιστίκια Αιγίνης και Φράουλες. Επισκεφτείτε το, χαρείτε τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του και αν θέλετε στηρίξτε και την σελίδα τους στο facebook.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
173.1 29.2 8.3 5.5 2.9 5.3 3.9

32.0mg

 

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

 

Πηγές:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/10875

http://healthyeating.sfgate.com/benefits-poppy-seeds-5632.html

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

Scones, are traditional English sweet buns – cakes, which accompany English breakfast and afternoon tea. Their dough is buttery and fluffy, and they are usually eaten with extra butter, jam, clotted cream, honey, etc. The healthy scones with dried figs and poppy seeds have less butter, buttermilk, and are flavored with lemon zest and fresh ginger. They are rich in fiber, because of figs and whole meal flour and have much less fat and calories.

Figs, fresh and dried, are rich in soluble fiber, vitamins and antioxidants. Fresh figs have low caloric value; 100 g. have only 74 calories. Dried figs have more calories (100 g. have 249 calories), but they are a very important source of minerals such as calcium, copper, potassium, manganese, iron, selenium and zinc. Potassium is the element that, by controlling the flow of blood “manages” somehow the heart rate and blood pressure. Copper, on the other side, is an essential micronutrient for the production of red blood cells while iron is required for cellular oxidation. Calcium is main factor for bone density. The chlorogenic acid contained in dried figs helps reduce blood sugar and blood glucose levels, reducing the risk of developing diabetes type 2. In addition, dried figs are a real “storehouse” of energy.

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

In both forms, figs contain significant amounts of vitamin B, which acts as patron of the person’s metabolic rate, while tryptophan containing absolves man from sleep disorders, especially insomnia, relieves fatigue and stimulates memory. Figs are proposed to people suffering from anemia due to the high content of iron, and pectin containing helps lower blood cholesterol. Due to the high content of fiber, figs can help people who have problems with constipation.

Finally, the “milk” coming from the leaves of the fig tree is ideal for soothing bites from bees and wasps.

Poppy seeds add color and crisp texture in dough. However, they offer nutrients as well, even in small quantities. Poppy seeds contain small amounts of niacin (vitamin B3) and folic acid, but the most important is that only 1 teaspoon poppy seeds provide measurable amounts of calcium, iron and zinc. A teaspoon of poppy seeds contains 4 percent of the recommended daily intake of calcium and phosphorus, which are combined to build bones. Calcium is necessary for other vital functions as well, such as the stimulation of nerve impulses and muscle contractions, including muscles of the heart, while phosphorus is essential in the production of energy and the formation of DNA. Zinc is needed to support the structure of proteins and the production and development of new cells, so it affects many processes, including the physiological and neurological development.

Healthy Dried Fig & Poppy Seed Scones – Υγιεινά Scones με Ξερά Σύκα & Παπαρουνόσπορο

The preparation of the scones is simple and fast. They can be kept soft and fresh for several days if they are stored in an airtight container.

Preparation time:    35 minutes

Servings:   8

Ingredients:

  • 220 g. whole grain flour (1 ¾ cup)
  • 2 teaspoons baking powder
  • ¼ teaspoon baking soda
  • 40 g. dried figs (3-4 figs), chopped
  • 1 ½ teaspoon poppy seeds
  • ½ cup buttermilk 1,5% fat
  • 1 egg
  • 40 g. butter (3 tablespoons), melted
  • 50 g. fresh ginger (1 tablespoon), grated
  • zest of one lemon
  • 3 ½ tablespoons brown sugar
  • honey, for serving

Instructions:

  1. Preheat oven to 190oC (375o F). Lay a baking tray with parchment paper.
  2. Sprinkle the chopped figs with pinches of flour so as not to stick one piece to another.
  3. In a large bowl mix the flour, baking powder, baking soda, 1 teaspoon poppy seeds and figs.
  4. In another bowl, mix the butter with the egg and 3 tablespoons sugar until sugar dissolves. Add the buttermilk, ginger and lemon zest and stir.
  5. Make a well in the center of the solid materials mixture and add the liquids mixture. Stir with a spatula until combined, without overdoing it. The dough will be soft and a bit sticky.
  6. Apply a piece of parchment paper on the kitchen counter and sprinkle it with some flour. Pour the dough onto the floured paper and make a round plate of 20 cm. (7’’) diameter. Sprinkle lightly with flour and pat the surface with your hands.
  7. Invert the disc into your pan and score the top it with a floured knife into 8 pieces. Sprinkle your dough with the remaining ½ teaspoon sugar and the remaining ½ teaspoon poppy seeds.
  8. Bake for 15-17 minutes until golden brown. Allow to cool for 10 minutes and then cut the 8 wedges.

Serve these healthy scones with dried figs and poppy seeds with honey and you will have a wonderful and light accompaniment to your coffee or tea; with a glass of milk, it makes a delicious breakfast.

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
173.1 29.2 8.3 5.5 2.9 5.3 3.9

32.0mg

 

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

Sources:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/10875

http://healthyeating.sfgate.com/benefits-poppy-seeds-5632.html

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Εύη καλημέρα. Άλλη μία όμορφη πρόταση !! Ωραίες και αναλυτικές φωτογραφίες και το γλυκάκι άψογα σερβιρισμένο !! Με το μέλι φαίνεται ακόμα πιο λαχταριστό 🙂

  2. Καλημέρα Εύη μου με τα ωραία σου!Πολύ καλή παρουσίαση και η συνταγή είναι εξαιρετική!

  3. Θέλω να καλέσω τις φίλες μου για τσάι!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Είναι υπέροχα και το σερβίτσιο κλέβει τη παράσταση!!
    <3

  4. Αχ τί όμορφο σερβίτσιο! Και τα scones ακόμα πιο όμορφα.
    ΥΓ Έχουμε την ίδια ζυγαριά 😉 Ikea foreva!

  5. Τόσο μα τόσο εμφανίσιμα αυτά τα scones! Έλεγα πόσο καιρό τώρα να φτιάξω αλλά σκεφτόμουν τις τζάμπα έξτρα θερμίδες. Τώρα όμως όλα αλλάζουν…
    Κυριακάτικο πρωινό => check!
    Το σερβίτσιο, το μέλι που κυλάει πάνω τους, η μπουκίτσα στο πιρούνι με έκαναν να λαχταρώ την οθόνη μου,χαχα.
    Σε φιλώ!

  6. καλά σκέφτομαι το “κριτσίνισμα” από το τα σποράκια του σύκου και του παπαρουνόσπορου και τρελαίνομαι! φοβερός συνδυασμός. Και φρεσκό τριμμένο τζίντζερ, και υγιεινό και λιγότερες θερμίδες? Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει καλύτερο αυτό το scone, χτύπησε ταβάνι :))
    π.σ. Το σερβίτσιο είναι πραγματικά υπέροχο! βγαλμένο κανονικά από Αγγλικό tea room!

  7. Δεν έχω φάει ποτέ όμως! Ωραία η πιο υγιεινή εκδοχή τους, ωραίο και το σερβίτσιο του τσαγιού, πολύ σικ!

  8. Φανταστικό γλυκάκι! Τυγχάνω φανατική οπαδός των σύκων οπότε είναι απολύτως του γούστου μου!
    Γλυκιές καλημέρες, Ευάκι!

  9. Τα scones τα αγάπησα από τότε που τα δοκίμασα να τα φτιάξω και εγώ…Η δική σου εκδοχή είναι πολύ πιο κοντά σε αυτά που θέλουμε να τρώμε οπότε θα την δοκιμάσω σιγουράκι!! Φιλιά πολλά!!

  10. μπραβο εβη για την τοσο ολοκληρωμενη και πληρη αναρτηση σου!!!!τελεια τα scones σου….ζηλεψα το σερβιτσιο σου,αχαχ!!!!
    πολλα φιλια!!
    kikitchen

    • χαχαχα!! δεν περίμενα να έχει τέτοια επιτυχία το σερβίτσιο!!
      ευχαριστώ Κικίτσα! φιλιά πολλά!!

  11. Τα scones τα συμπαθώ ιδιαιτέρως γιατί είναι εύκολα και γρήγορα και όταν συνδυαστούν με υλικά όπως μέλι, μαρμελάδα ή ένα ωραίο τυρί, είναι ιδανικά για πρωινό.
    Τα σύκα δεν τα συμπαθώ πολύ πρέπει να πω, αλλά υποθέτω ότι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο φρούτο σε αποξηραμένη μορφή, οπότε μια χαρά!

  12. Πραγματικά υπέροχα αυτά τα scones, ότι πρέπει για το απογευματινό τσάι ή καφέ για μένα αλλά μπορώ να κρατήσω αυτό το όμορφο φλιτζάνι; Σχεδόν μπορώ να τα γευτώ με τα νόστιμα ζουμερά σύκα και το πιπεράτο τζίντζερ. Τέλειος συνδυασμός!!
    Φιλιά

  13. Χορταστικα και πολυ ωραια ψωμακια! Τα εχω φαει σε πολλες εκδοχες και η δικια σου με εχει εξιταρει.
    Επιπλεον να πω ποσο μου αρεσε που ειδα φωτογραφιες απο την εκτελεση της συνταγης!!!!

    Καλο βραδυ Ευη μου!

  14. Πoλύ όμορφα scones και πολύ όμορφη φωτογραφική παρουσίαση και ενημέρωση!!!
    Καλημέρα και καλό Σ/Κ, ΧΟ

  15. Θα θαυμάσω κι εγώ το πραγματικά υπέροχο και φινετσάτο σερβίτσιο σου, και φυσικά θα διπλοθαυμάσω τα λαχταριστά scones, τα οποία μπορώ να πω είναι από τα πιο ωραία που έχω δει μέχρι σήμερα!
    Φιλιά!