Home » Homemade Ravioli – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι

Homemade Ravioli – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway

for english scroll down

Σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί επιτέλους δημοσιεύω μια συνταγή για σπιτικά ζυμαρικά, κυπριακές ραβιόλες με χαλούμι συγκεκριμένα, κάτι που ήθελα πολύ καιρό να κάνω. Δεύτερον, γιατί έχω στα χέρια μου ένα βιβλίο θησαυρό, έναν πλήρη οδηγό μαγειρικής της κλασικής ελληνικής κουζίνας, την Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική της Χρύσας Παραδείση, το οποίο πρόσφατα επανεκδόθηκε, πλήρως ανανεωμένο. Και τρίτον, γιατί ένας από εσάς μπορεί να διεκδικήσει μέσα από κλήρωση ένα βιβλίο, ευγενική προσφορά των εκδόσεων Βιβλία Τερζόπουλος.

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway

Θυμάμαι την μητέρα μου, παλαιότερα, να συμβουλεύεται πολύ συχνά το βιβλίο με τις συνταγές της Χρύσας Παραδείση για να μαγειρέψει.  Το έχουμε ακόμα, αρκετά ταλαιπωρημένο βέβαια μετά από τόσα χρόνια και γεμάτο με ιδιόχειρες σημειώσεις. Η νέα έκδοση όμως είναι πολύ πιο χορταστική! Με 392 πολύχρωμες σελίδες και 747 συνταγές πώς να μην είναι? Πέρα όμως από τις συνταγές, στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε έναν εκτεταμένο οδηγό με πολύτιμες πληροφορίες και οδηγίες για τις βασικές σάλτσες και ζύμες, βασικές και πραγματικά πολύ χρήσιμες οδηγίες για το μαγείρεμα και την συντήρηση τροφίμων καθώς και πρακτικές συμβουλές για όλα τα τρόφιμα και το μαγείρεμα τους εμπλουτισμένες με 110 σκίτσα. Δείτε το slideshow που ακολουθεί για να πάρετε μια ιδέα.

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway
Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway
Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway

Το βιβλίο Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική της Χρύσας Παραδείση είναι υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, στην κατηγορία Ευ Ζην και μπορείτε να το ψηφίσετε εάν θέλετε. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού καθώς απευθύνεται και σε έμπειρους μάγειρες/μαγείρισσες και σε εκείνους που τώρα κάνουν τις πρώτες τους προσπάθειες στην μαγειρική. Για να διεκδικήσετε το βιβλίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ή και περισσότερους (για να αυξήσετε τις πιθανότητες) από τους τρόπους που σας προτείνω:

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway

Όροι Διαγωνισμού:

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του random.org. Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι και την Κυριακή 17 Απριλίου. Ο νικητής θα ενημερωθεί με προσωπικό μήνυμα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 18 Απριλίου σε αυτόν τον ιστότοπο.

Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι διαμένουν εντός της Ελληνικής επικράτειας και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία από τις απαιτούμενες ακόλουθες ενέργειες:

  1. Εγγραφείτε στο newsletter (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) του The Healthy Cook και αφήστε ένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση. 
  2. Κάντε Like στη σελίδα του The Healthy Cook στο Facebook (αν δεν το έχετε ήδη κάνει), κάντε Like και αφήστε ένα σχόλιο στην ανάρτηση που αφορά τον διαγωνισμό και, αν επιθυμείτε, κοινοποιήστε τη ώστε να το μάθουν και οι φίλοι σας. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή θεωρείται το like και το σχόλιο στην σχετική ανάρτηση στη σελίδα του blog στο facebook και μόνο.)
  3. Ακολουθήστε το The Healthy Cook στο Instagram (αν δεν το έχετε ήδη κάνει)  και κάντε Regram την σχετική ανάρτηση.

Σημείωση: Τα προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων θεωρούνται εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την επικοινωνία που αφορά τον διαγωνισμό.

Update: Ο διαγωνισμός έληξε και τυχερή είναι η κυρία Νικολετοπούλου Ευγενία με την συμμετοχή της από το facebook.

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway

Ας δούμε όμως και μια συνταγή από το βιβλίο. Πρόκειται όπως σας είπα για κυπριακές ραβιόλες με χαλούμι, οι οποίες άνετα μπορούν να γίνουν και με ταλαγάνι. Με πολύ απλά και λίγα υλικά θα έχετε ένα μυρωδάτο και λαχταριστό πιάτο.

Επειδή χρησιμοποιώ πάντα το ίδιο αλεύρι και το γνωρίζω πολύ καλά, ξεκίνησα να φτιάχνω τη ζύμη με λιγότερο λάδι από αυτό που λέει η συνταγή και αυτό σας έχω γράψει και στη λίστα των υλικών. Δεν χρειάστηκα περισσότερο.

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 30 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

για την ζύμη:

  • 575 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 125 ml φιστικέλαιο ή καλαμποκέλαιο (εγώ χρησιμοποίησα καλαμποκέλαιο αν και θα προτιμούσα φιστικέλαιο αν έβρισκα)
  • 2 αυγά
  • 2 – 3 κουταλιές νερό
  • αλάτι
  • γάλα ή νερό για το ζύμωμα ( έβαλα νερό)

για την γέμιση:

  • 2 αυγά
  • 220 γρ. χαλούμι, τριμμένο
  • 2 – 3 κουταλιές ξερό δυόσμο
  • ζωμό λαχανικών ή κότας για το βράσιμο (χρησιμοποίησα ζωμό λαχανικών)
  • τριμμένο χαλούμε για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζετε πρώτα το φύλλο, ανακατεύοντας το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι σε ένα μπωλ. 
  2. Χτυπάτε τα αυγά με 2-3 κουταλιές νερό και τα ρίχνετε στο μείγμα του αλευριού.
  3. Ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά λίγο γάλα ή νερό εάν χρειάζεται, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη και την αφήνετε λίγο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση.
  4. Ετοιμάζετε την γέμιση χτυπώντας τα αυγά σε ένα μπωλ και ανακατεύετε μέσα το χαλούμι και τον δυόσμο.
  5. Ανοίγετε την ζύμη σε δύο μεγάλα φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια*. Τοποθετείτε ένα κουταλάκι από την γέμιση στο ένα φύλλο, έτσι ώστε οι σωροί γέμισης να απέχουν 5 εκ. ο ένας από τον άλλο. Βρέξτε ελαφρά με λίγο νερό τα διαστήματα μεταξύ των σωρών.
  6. Καλύπτετε με το άλλο φύλλο, πιέζετε τα κενά με τα ακροδάκτυλά σας για να κολλήσουν τα δύο φύλλα μεταξύ τους και κόβετε το φύλλο σε παραλληλόγραμμα κομμάτια με το μαχαίρι ή την ειδική ροδέλα. Αφήνετε τις ραβιόλες σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τις ετοιμάσετε όλες.
  7. Ζεσταίνετε  τον ζωμό σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα τις ραβιόλες και τις βράζετε για 5-7 λεπτά (εγώ τις έβρασα σταδιακά γιατί φοβήθηκα να μην κολλήσουν).
  8. Βάζετε τις ραβιόλες σε μια πιατέλα ή βαθιά πιάτα με λίγο από τον ζωμό. Τις πασπαλίζετε με μπόλικο τριμμένο χαλούμι και τις σερβίρετε αμέσως.

Καλή επιτυχία!

*Σημείωση: Μπορείτε να ανοίξετε το φύλλο και με αυτή την μηχανή για ζυμαρικά που βλέπετε στην φωτογραφία.

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway

Today I am very happy for many reasons. First, because finally I publish a homemade pasta recipe, ravioli with Cypriot halloumi that is, something I wanted to do for a long time. Secondly, because I have in my hands a wonderful book, a complete culinary guide of classical Greek cuisine, the Cooking & Confectionery by Chrysa Paradisis, recently reissued, completely renewed. And finally, because one of the Greek readers of my blog can claim one copy of this book through a sweepstake, courtesy of Terzopoulos Books. I am afraid though that the giveaway is open for residents of Greece only.

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway

The recipe I’m sharing today is a Cypriot one for homemade ravioli with halloumi cheese, which can be made with talagani cheese as well. In very simple and with only a few ingredients you will have a fragrant and delicious dish.

Because I always use the same flour and I know it very well, I started making the dough with less oil than the amount the recipe says and this is what I’ve written at the ingredient list. This is all I used.

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese – Σπιτικές Ραβιόλες με Χαλούμι και ένα Giveaway

 

Homemade Ravioli with Haloumi Cheese
Serves 6
A delicious Cypriot recipe for homemade ravioli with haloumi cheese
Write a review
Print
Prep Time
1 hr 20 min
Cook Time
10 min
Total Time
1 hr 30 min
Prep Time
1 hr 20 min
Cook Time
10 min
Total Time
1 hr 30 min
678 calories
80 g
171 g
27 g
30 g
12 g
234 g
461 g
3 g
0 g
13 g
Nutrition Facts
Serving Size
234g
Servings
6
Amount Per Serving
Calories 678
Calories from Fat 230
% Daily Value *
Total Fat 27g
41%
Saturated Fat 12g
58%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 9g
Cholesterol 171mg
57%
Sodium 461mg
19%
Total Carbohydrates 80g
27%
Dietary Fiber 4g
16%
Sugars 3g
Protein 30g
Vitamin A
15%
Vitamin C
0%
Calcium
40%
Iron
16%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
for the dough
  1. 575 g. all-purpose flour, sifted
  2. 125 ml peanut or corn oil (I used corn oil, but I would prefer peanut oil if it was available here)
  3. 2 eggs
  4. 2-3 tablespoons water
  5. salt
  6. milk or water for kneading (I added water)
for the filling
  1. 2 eggs
  2. 220 g. halloumi cheese, grated
  3. 2-3 tablespoons dried spearmint
  4. vegetable or chicken broth, for cooking (I used vegetable broth)
  5. grated halloumi cheese for sprinkling
Instructions
  1. First you should start preparing the dough by stirring the flour, salt and oil in a bowl.
  2. Beat eggs with 2-3 tablespoons of water and pour into the flour mixture.
  3. Knead, gradually adding milk or water if necessary, until you have firm dough. Let the dough rest until you prepare the filling.
  4. Prepare the filling by beating eggs in a bowl and stir in the halloumi and mint.
  5. Roll the dough into two large sheets, on a floured surface. Place a teaspoon of the filling at 5 cm intervals on the one sheet. Brush the space between the filling mounds with a bit of water.
  6. Cover with the other sheet, press the spaces between the piles with your fingertips to seal the ravioli and cut down between fillings to make individual ravioli, using a knife or a special roller. Let the ravioli on a floured surface.
  7. Heat the broth in a pot, pour into the ravioli and boil for 5-7 minutes (I boiled them by bathes because I feared they would stick).
  8. Place the ravioli in a bowl or deep dishes with a little bit of the broth. Sprinkle with plenty of grated halloumi cheese and serve immediately.
beta
calories
678
fat
27g
protein
30g
carbs
80g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/
 Enjoy!

32 comments

  1. Ξανθή says:

    Με την παλιά έκδοση του βιβλίου άρχισα να μαγειρεύω από τα φοιτητικά χρόνια, υπάρχει ακόμη στη βιβλιοθήκη μου και συνεχίζω να το συμβουλεύομαι.
    Τα ραβιόλια σου πολύ μου άρεσαν πρέπει να βγάλω τη μηχανή αν κι εμένα μου φαίνεται πιο εύκολο το άνοιγμα με το χέρι.
    Καλή εβδομάδα

    • The Healthy Cook says:

      και οι δύο τρόποι είναι βολικοί. ανάλογα τι έχει συνηθίσει ο καθένας.
      χαίρομαι που σου άρεσαν Ξανθή!

  2. Τα έβρασες σε ζωμό λαχανικών??? Πολύ ωραία ιδέα!!! Θα είχαν σίγουρα υπέροχη γεύση!
    Θέλω τη δεύτερη φωτό ….live!!!

    Πολύ χρήσιμο βιβλίο.Έχω την παλιά έκδοση, δώρο από τη μαμά 😉

  3. Froso Bali says:

    Λαχταριστή και αυτή η πρόταση. Χαίρομαι που σας “ανακάλυψα”.

  4. Ωωω!! Χειροποίητα ζυμαρικά! Αυτό είναι η κορύφωση της ηδονής ενός μακαρονοφάγου. Και μάλιστα γεμιστα!!
    Πολύ ωραία συνταγή διάλεξες Εύη από το βιβλίο της Παραδείση. Είναι όντως ένα πολύ καλό βιβλίο για το είδος του και ιδιαίτερα χρησιμο!!

    Οι φωτογραφίες σου είναι φανταστικές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μπράβο !!!! Κάθε ανάρτησή σου δεν έχει σχέση με την αλλη. Είναι όλες μοναδικές!!! Πολύ σε χαίρομαι!

    • The Healthy Cook says:

      σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Χρυσαυγή! 🙂

  5. neanikon says:

    Υπέροχες φωτογραφίες και υπέροχο δώρα! Όλα υπέροχα Εύη!!
    (και το εργαλείο βγήκε πολύ ωραία, με την ξύλινη λαβή – τώρα εγώ ζήλεψα κάποιο prop σου 🙂 🙂 )

  6. Και η μαμά μου είχε μια πολύ παλιά έκδοση και τη συμβουλευόταν! Πολύ μου αρέσουν τα γεμιστά ραβιόλια σου!

  7. Τέλεια τα σπιτικά μακαρόνια σε κάθε μορφή. Έχω φτιάξει δυο φορές μόνο και καμία σχέση με τα του εμπορίου (άσε που ήταν ομαδική προσπάθεια και περάσαμε πολύ όμορφα τόσο κατά την διάρκεια όσο και κατά το φαγητό)…. θα κρατήσω την συνταγή στα υπόψιν για την επόμενη φορά που θα νιώθω τολμηρή και θα ξαναφτιαξω…

    • The Healthy Cook says:

      έχεις δίκιο! για να το ευχαριστηθείς πρέπει να έχεις χρόνο και καλή παρέα! 😉

  8. Marion says:

    Tα σπιτικά ζυμαρικά είναι πιο ωραία.
    Νομίζω αξίξει να το προσπαθήσουμε όλοι … θα το έχω στα υπ’ όψιν 😉

    Εξαιρετικό βιβλίο Εύη μου και αγαπημένο. Το παλιό το έχει η μαμά μου, οπότε η καινουργια έκδοση θα μου άρεσε.
    Οι φωτογραφίες σου πολύ πολύ ωραίες. Μπράβο

    Φιλιά πολλά

    • The Healthy Cook says:

      σαφώς καλύτερα του εμπορίου!
      σ’ ευχαριστώ Μάριον! πολλά φιλιά!

  9. Αχ αυτές οι ραβιόλες, αχ! Πόσο λαχταριστές οι φωτογραφίες σου και τι όμορφο το εργαλείο για τα ζυμαρικά!! Πολλά φιλιά Ευάκι!

  10. sp00nstories says:

    Τα λατρεύω!!Αν είχα χρόνο θα έφτιαχνα συνέχεια!Μπράβο Ευάκι!!

  11. Υπέροχες φαίνονται! Νομίζω κι εγώ θα προτιμούσα το φιστικέλαιο αν έβρισκα. Σκέφτομαι βέβαια ότι και το σησαμέλαιο ίσως να ταίριαζε. Οι φωτογραφίες τέλειες, Εύη!

    • The Healthy Cook says:

      το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά πρώτον ήθελα να μείνω πιστή στην συνταγή και δεύτερον δεν ήμουν σίγουρη αν θα ταίριαζε με τον δυόσμο. ίσως την επόμενη φορά το δοκιμάσω με άλλη γέμιση!
      σ’ ευχαριστώ Ελένη! καλό σου βράδυ! 🙂

  12. Κωνσταντίνα Φίλη says:

    Αχ Εύη,τι ωραία ιδέα αυτή η συνταγή!
    Αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ χειροποίητα ζυμαρικά ως τώρα,
    με ιντρίγκαρες τρομερά κ θα δοκιμάσω!
    Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμα!
    Πολλά μπράβο:-D
    Εννοείται ότι περιμένουμε πολλές πολλές συνταγές ακόμη από εσένα γιατί μας αρέσουν πολύ :-*

  13. βικυ says:

    Ευη οι φωτο τελειες… Οσο για την συνταγη ενδιαφερει πολυ την βαφτιστηρα σου… χα χα

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.