for english scroll down
Σπιτικές πίτες για σάντουιτς με κέιλ, για νόστιμα, υγιεινά και γρήγορα σάντουιτς. Αυτή είναι η συνταγή που ακολουθεί την ανάρτηση με τις θρεπτικές ιδιότητες του κέιλ, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες. Όσοι δεν μπορείτε να βρείτε κέιλ, να ξέρετε πως μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπανάκι στην ίδια ποσότητα.
Οι πιτούλες που σας προτείνω σήμερα είναι πολύ εύκολες και μπορούν να καταψυχθούν. Δοκίμασα να τις καταψύξω πριν τις ψήσω. Αφού ετοίμασα την ζύμη, την χώρισα σε 12 μπαλάκια, έψησα όσες χρειαζόμουν και τα υπόλοιπα μπαλάκια τα τύλιξα ένα-ένα σε πλαστική μεμβράνη και τα έβαλα στην κατάψυξη. Στην αρχική συνταγή έλεγε πως μπορείς να τις καταψύξεις και ψημένες, αλλά μετά δεν θα είναι τόσο μαλακές. Ομολογώ πως αυτό δεν το δοκίμασα. Μου αρέσει να τις ψήνω όταν θα τις χρειαστώ, ώστε να είναι πιο φρέσκες.
Σύμφωνα με την αρχική συνταγή βγαίνουν 12 πίτες, τόσες έβγαλα κι εγώ. Έχουν 18-20 εκ. διάμετρο, όμως την επόμενη φορά θα τις κάνω λίγο μικρότερες. Επιτέλους μου δόθηκε η ευκαιρία να σας δείξω και τον πλάστη που είχα κερδίσει στο διαγωνισμό του Torta della Figlia με την συνταγή μου «Σοκολατένια “Νησιά” σε Σάλτσα Φιστικιού». Είναι ρυθμιζόμενος και έτσι ανοίγεις ομοιόμορφα ότι πάχος φύλλο θέλεις.
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας έχω μια συνταγή για να τις γεμίσετε 😉 Αν και οι επιλογές σας είναι άπειρες!
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά
Μερίδες: 12 πίτες
Υλικά:
- 110 γρ. κέιλ , χωρίς τα κοτσάνια
- ¾ φλυτζανιού γάλα 2% λιπαρά, χλιαρό
- 3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Ζεματίστε το κέιλ σε βραστό νερό για πολύ λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Στραγγίστε το, πιέζοντας το για να φύγουν τα πολλά υγρά, αφήστε το λίγα λεπτά να κρυώσει και βάλτε το στο μπλέντερ μαζί με το γάλα και πολτοποιήστε τα.
- Σε ένα μπωλ αναμείξτε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
- Προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε, ώστε να έχετε μια εύθρυπτη ζύμη.
- Ρίξτε το μείγμα του κέιλ μέσα στο μπωλ με το αλεύρι και ανακατέψτε. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο περισσότερο αλεύρι, σε εμένα δεν χρειάστηκε.
- Ζυμώστε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη σας να είναι απαλή και να μην κολλάει.
- Τυλίξτε την ζύμη σας με μια πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
- Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια που θα ανοίξετε την ζύμη. Χωρίστε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια (εγώ όπως σας είπα την χώρισα σε 12 μπαλάκια) και ανοίξτε τα ένα-ένα με τον πλάστη, σε πολύ λεπτές στρογγυλές πιτούλες. Αν τις θέλετε ολοστρόγγυλες, πάρτε ένα πιάτο με την ίδια διάμετρο και αφού ανοίξετε τη ζύμη κόψτε τη με το πιάτο σαν οδηγό.
- Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήστε τα μέχρι να σκληρύνουν λίγο και να δημιουργηθούν καφέ κηλίδες στην επιφάνεια τους.
- Αφήστε να κρυώσουν ελαφρά και γεμίστε τις με γέμιση της επιλογής σας.
Homemade kale wraps for delicious, healthy and quick sandwiches. This is the recipe that follows the post about the nutritional benefits of kale, but others will follow soon. Those who cannot find kale, have in mind that you can replace it with spinach in the same amount.
These wraps are very easy and can be frozen for later use. I tried to refrigerate them before cooking them. After I prepared the dough, I divided it into 12 balls, cooked as many as I needed and the rest of them were wrapped, one by one, with plastic wrap and put in the freezer. The original recipe said that you can freeze them after cooking, but then will not be as soft. I admit that I didn’t try it. I like cooking them just before eating, to be fresher.
The original recipe yields 12 wraps, exactly as mine. They have 18-20 cm. diameters, but next time I will make them a bit smaller. At last I have the opportunity to show you the rolling pin that I had won at the Torta della Figlia contest, with my recipe “Chocolate “Islands” in Pistachio Sauce.” It is adjustable so you can roll uniformly as thick the dough as desirable.
In the next post I will have a recipe for a delicious filing 😉 Although your options are endless!
- 110 g. kale, without the stalks
- ¾ cup milk 2% fat, warmed
- 3 cups all-purpose flour
- 1 ½ teaspoon baking powder
- 1 teaspoon salt
- 4 tablespoons olive oil
- Blanch Kale in boiling water for a couple of minutes, until tender.
- Drain well, let cool for a few minutes, place it in the blender along with the milk and blend until smooth.
- In a bowl, mix flour, baking powder, salt and stir.
- Add oil and stir to get crumbly dough.
- Pour the kale mixture in the bowl with the flour and stir. It might need a little more flour.
- Knead for about 5 minutes, until the dough is soft and not sticky.
- Roll the dough in a plastic wrap and put in the fridge for about 30 minutes.
- Lightly flour a working surface. Divide the dough into small balls and roll each ball into a thin circle, with the rolling pin. If you want perfectly round wraps, just use a plate with the desirable diameter as a guide to cut the dough.
- Heat a nonstick skillet over medium-high heat and cook until slightly harden and golden brown spots have created on the surface.
- Leave to cool slightly and fill with the filling of your choice.
- Dough can be stored in freezer for later use.
Το κέιλ δεν το βρίσκω εύκολα, πρέπει να κάνω παραγγελία στην κουμπάρα που έχει δίπλα της βιολογική λαϊκή. Σπανάκι όμως έχω, οπότε αύριο θα τις φτιάξω, εγκαινιάζοντας και το δώρο μου, χιχι!
Ερώτηση Νο1: Μιας και το σπανάκι το έχω ήδη ζεματίσει, τι ποσότητα προτείνεις να χρησιμοποιήσω;
Ερώτηση Νο2: Μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι ολικής;
Σας ευχαριστώ!!
Πολλά φιλιά <3
1) θα έλεγα 3/4 με 1 φλυτζάνι
2) με αλεύρι ολικής ακόμη δεν τα έχω δοκιμάσει. αυτό που αγοράζω και εμπιστεύομαι δεν το βρίσκω εύκολα και ξεμένω που και που. νομίζω όμως πως θα γίνεται, χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή.
Αν τα δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις!
σε φιλώ!
Εκπληκτικές φαίνονται! Τρελαίνομαι με το χρώμα τους! Είναι στα άμεσα σχέδιά μου να εντοπίσω το kale και να αρχίσω να το καταναλώνω! Ευχαριστούμε για τη συνταγούλα!
κι εγώ ευχαριστώ Σταυρούλα!
WOW!!!!!!!!!! τι ωραίο χρώμα!!!
Σούπερ πιτούλες!!
🙂
Με τρέλανε το χρώμα στα μπαλάκια, πρέπει να εντοπίσω το λαχανικό αυτό.
Θα περιμένω και τη συνταγή της γέμισης.
και μένα Ξανθή! τρελαίνομαι για πολύχρωμα φαγητά! 🙂
Σούπερ ιδέα για wraps!! Αν και εγώ είμαι επικίνδυνη με αυτές τις συνταγές γιατί τις καταναλώνω με τη μια, ούτε να τις γεμίσω δεν προλαβαίνω (τις δοκιμαζω στο ψήσιμο – ολες ομως)
χαχαχα!!! μην μου λες τέτοια γιατί βγαίνουν πολλές! 🙂
χαίρομαι που σου αρέσουν Τάνια μου! σε φιλώ!
Και οι πίτες μου άρεσαν πολύ, αλλά και ο ρυθμιζόμενος πλάστης!
Μου αρέσει πολύ και το σπανάκι σαν εναλλακτική!
Περιμένω να δω και πώς τις γέμισες φυσικά 🙂
Σε φιλώ, καλό βράδυ!
χαίρομαι που σου άρεσαν Ερμιόνη! ο πλάστης είναι πολύ εξυπηρετικός! τον έχω βολευτεί πολύ
σε φιλώ!
Φαίνεται λαχταριστό, αλλά εδω που μένω, δυστυχώς δεν θα βρω κειλ!
Οπότε αρκούμαι στις φωτογραφίες σου!
Καλό ξημέρωμα!
Καλη εβδομάδα!
Φιλιά γλυκά 🙂
Λοιπον, εμενα με τραβηξε το χρώμα τους. Εαν τις εβλεπα σε μπουφέ με άλλα καλουδια, θα τις δοκιμαζα πρωτες πρωτες!
Καλή σου εβδομάδα 🙂
αχ, ναι! κι εγώ!
καλή εβδομάδα και σε σένα!
Πολύ εντυπωσιακές!! Σίγουρα θα κλέβουν την παράσταση σε κάθε τραπέζωμα!! Πολλά φιλιά!
ευχαριστώ Αθηνούλα!
φιλιά!
Kale wraps look perfect Evi, they could be stuffed with whatsoever savory and I bet they would taste great!
exactly! you can stuff them with whatever you like! the choices are endless
thanks Jasmin!