for english scroll down
Το πόσο ευχαριστιέμαι να βλέπω φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στα βιβλία μαγειρικής από επιδόρπια με καλοκαιρινά φρούτα, δεν λέγεται! Όλα αυτά τα clafoutis, οι galettes, οι τάρτες κλπ., με τα έντονα χρώματα των φρούτων αυτής της εποχής είναι χάρμα οφθαλμών. Παλαιότερα δεν μου άρεσαν τα φρουτένια επιδόρπια, δεν τα προτιμούσα. Αλλάζει ο άνθρωπος όμως και μάλλον άλλαξα κι εγώ ως προς αυτό. Κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω αυτό το clafoutis με λεμόνι και μύρτιλα.
Το clafoutis είναι ένα γλυκό που γίνεται πολύ γρήγορα. Η ζύμη του μοιάζει πολύ με αυτήν για κρέπες και η διαδικασία λίγο-πολύ ίδια είναι, μόνο που στο τέλος ψήνεται στον φούρνο. Είναι απίθανο για πρωινό! 😉
Το δοκίμασα με αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού, το οποίο χρειάζεται λίγο περισσότερο υγρό μέσα στην ζύμη (γάλα ή νερό) και μια αναμονή της τάξεως των 20 λεπτών περίπου. Σίγουρα δεν δίνει το αέρινο αποτέλεσμα του αλευριού για όλες τις χρήσεις, δεν έχει όμως και μεγάλη διαφορά. Άλλωστε, όταν χρησιμοποιούμε αλεύρια ολικής αντί για το λευκό επεξεργασμένο αλεύρι γνωρίζουμε εκ των προτέρων για αυτήν την διαφορά. Το αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι είναι λίγο πιο «ελαφρύ» από το απλό αλεύρι ολικής και υψηλότερης διατροφικής αξίας από το κοινό σιτάρι.
Clafoutis με λεμόνι και μύρτιλα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά:
- 2 ½ φλυτζάνια (340 γρ.) φρέσκα μύρτιλα*
- 5 αυγά
- 1 φλυτζάνι + 1 κουταλιά φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
- 3 ½ κουταλιές μέλι
- 2 ½ κουταλιές (40 γρ.) βούτυρο, λιωμένο
- 1 ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 115 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το μέλι, το βούτυρο, την βανίλια, το ξύσμα και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την ζύμη 20-25 λεπτά περίπου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό σκεύος 23-24 εκ**. Ρίχνουμε τα μύρτιλα στο τηγάνι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε την ζύμη πάνω από τα μύρτιλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι το clafoutis να σταθεροποιηθεί στο κέντρο.
Σημειώσεις:
*Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλα, φροντίστε να τα αποψύξετε και να τα στεγνώσετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αντί για μύρτιλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα berries, ή κεράσια, φράουλες, ακόμα και κορόμηλα (απύρηνα και κομμένα στην μέση).
**Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψί ή ταρτιέρα, εγώ όμως έχω βρει πολύ βολικό το τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο, το οποίο το χρησιμοποιώ και σε ομελέτες αλλά και σε πληθώρα άλλων συνταγών. Δείτε αυτό εδώ.
How much I enjoy seeing photos of summer fruit desserts on the internet and in cookbooks! All these clafoutis, galettes, tarts, etc., with the intense colors of this season’s fruits, are a foodie’s paradise. When I was younger I did not like fruity desserts; they were not my favorite. But one changes, and I probably changed too, as far desserts are concerned ay least. So I decided to make this lemon – blueberry clafoutis.
Clafoutis is a very quick dessert. Its dough is very similar to that for crepes and the process is more or less the same, but it is finally baked in the oven. It’s a superb breakfast! 😉
I tried this clafoutis with whole wheat emmer flour, which needed a little more liquid in the dough (milk or water) and a wait of about 20 minutes. It certainly does not give the airy effect of all purpose flour, but it won’t be that different. Besides, when using whole wheat flour instead of white processed flour we know in advance about this outcome. Whole wheat flour is a little bit “lighter” than plain whole wheat flour and has higher nutritional value from wheat in general.
- • 2 ½ cups (340 g) fresh blueberries *
- • 5 eggs
- • 1 cup + 1 tablespoon fresh milk 2% fat
- • 3 ½ tablespoons of honey
- • 2 ½ tablespoons (40 grams) of butter, melted
- • 1 ¼ teaspoon vanilla extract
- • 3 teaspoons of lemon zest
- • 1 pinch of salt
- • 115 g of whole wheat emmer flour
- In a bowl, mix the eggs, milk, honey, butter, vanilla, zest and salt. Stir in the flour and mix until blended. Leave the dough to rest for about 20-25 minutes.
- Preheat the oven to 175 ° C.
- Butter a small 23-24 cm round pan **. Scatter the blueberries into the pan and spread them evenly. Pour the dough over the blueberries and bake for 30-35 minutes until the clafoutis s set in the center.
**You may use a pan, a pie plate, or a frying pan suitable for oven use, which I find extremely useful.
Μία από τα ίδια και εγώ Εύη μου!
Πολύ μου αρέσει να βλέπω φωτογραφίες πιάτων με φρούτα ή με πολλά λαχανικά. Τώρα το καλοκαίρι ειδικά, τα όμορφα ζωηρά χρώματα τους τα κάνουν απίστευτα λαχταριστά. Και μάλλον οφείλεται σε αυτό που λες. Ότι αλλάζουμε μεγαλώνοντας και υλικά/πιάτα που δεν μας ενθουσίαζαν παλιότερα, τώρα τα επιζητούμε πώς και πώς!
Το clafoutis είναι εύκολο και πολύ ευχάριστο επιδόρπιο! Σε φιλώ!
ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Σε φιλώ!
Τι όμορφο, καλοκαιρινό γλυκό! Τι χρώματα, τι γεύση!!
ναι, ναι! 🙂
ευχαριστώ Μαράκι μου!
Είναι ωραία τα κλαφουτις… με όποιο φρούτο και να είναι.
Συμφωνώ είναι πολύ ωραίο για πρωινό.
Φιλιά πολλά
ευχαριστώ Μάριον! φιλιά!