Home » Lemon Curd – Κρέμα Λεμονιού

Lemon Curd – Κρέμα Λεμονιού

Lemon-Curd – Κρέμα-Λεμονιού

for english scroll down

Το καλοκαίρι το έχω συνδέσει σε μεγάλο βαθμό με τα λεμόνια. Ίσως γιατί θεωρώ πως μια σπιτική λεμονάδα είναι το καλύτερο δροσιστικό για την ζέστη ή γιατί όλα τα λεμονάτα γλυκά τα απολαμβάνω περισσότερο το καλοκαίρι. Κοντά στα λεμόνια και τα αγαπημένα μου μυρωδάτα λάιμ. Έχετε δοκιμάσει τον χυμό λάιμ με καρύδα? Ίσως το καλύτερο ποτό για βράδυ καλοκαιριού, με ή χωρίς αλκοόλ. Ή, ακόμα, το χυμό λάιμ με κεράσια?  Έτσι λοιπόν, μια κρέμα λεμονιού που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα ελαφρύ λεμονάτο και γρήγορο γλυκάκι ήταν επιβεβλημένο για αυτό το καλοκαίρι.

Lemon-Curd – Κρέμα-Λεμονιού

Να μου πεις, τι να την κάνω την κρέμα λεμονιού? Πέρα από να την φας από το βαζάκι (ουπς, μου ξέφυγε…..!), το χρησιμοποιείς σε τάρτα λεμονιού, σε πάβλοβα, σε cheesecake, στην κλασική lemon pie. Μπορείς ακόμη να το ανακατέψεις με γιαούρτι και λίγα φρέσκα φρούτα ή γκρανόλα για το πρωινό σου ή ένα ελαφρύ επιδόρπιο ή να γαρνίρεις τα pancakes σου. Ή απλά περιμένεις λίγες μέρες για να φτιάξεις ένα γρήγορο και πολύ απολαυστικό λεμονογλυκάκι που σκοπεύω να σας δείξω 😉

Η συνταγή που σας δίνω είναι του πενταλέπτου και δεν έχει καμία δυσκολία. Πρόσθεσα και  μερικές κλωστούλες κρόκου Κοζάνης μέσα, όπως είχε κάνει και η Σοφία και βρήκα πολύ ωραία ιδέα. Σας προτείνω να βάλετε κι εσείς, μόνο καλό θα σας κάνει. Θα σας πρότεινα, επίσης, να φτιάξετε την κρέμα λεμονιού με λάδι καρύδας (πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ). Του δίνει πολύ ωραία υφή. Αν δεν μπορείτε να βρείτε λάδι καρύδας χρησιμοποιήστε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

Είναι σημαντικό να κρατήσετε την φωτιά μέτρια προς χαμηλή, διαφορετικά θα φτιάξετε μια λεμονάτη ομελέτα. Θέλει μόνο λίγα λεπτά υπομονή μέχρι να πήξει.

Lemon-Curd – Κρέμα-Λεμονιού

Χρόνος προετοιμασίας:    5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:     8 – 10 λεπτά

Ποσότητα:   500 γρ. περίπου

Υλικά:

  • 4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/3 φλυτζάνι λάδι καρύδας *
  • ½ φλυτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 3-4 κουταλιές ζάχαρη καρύδας**
  • το ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1/8 κουταλιού αλάτι
  • 3-4 κλωστούλες κρόκου κοζάνης (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

  1. Προσθέστε όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  2. Ανακατεύοντας συνεχώς, συνεχίστε να μαγειρεύετε την κρέμα μέχρι να πήξει.
  3. Κατεβάστε την κρέμα από την φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει τελείως.
  4. Μεταφέρετε την κρέμα σε αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο.

 

Σημείωση:

*Ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

**Ή καστανή ζάχαρη

Lemon-Curd – Κρέμα-Λεμονιού

Summer, for me, is largely connected with lemons. Perhaps, because I think that a homemade lemonade is the best refreshing drink against heat or because I enjoy all lemony desserts more during summer. I should not forget my favorite fragrant limes. Have you tried the coconut limeade? Perhaps the best drink for a summer evening, with or without alcohol. Or, even, the cherry limeade? As you understand a lemon curd to be used in an easy light and lemony dessert was imperative this summer.

What to do with lemon curd? Beyond eating it from the jar (oops, I said it ….!), use it in a lemon tart, in a pavlova, a cheesecake, in a classic lemon pie. You can even mingle with yogurt and some fresh fruit or granola for your breakfast, or, a light dessert; or garnish your pancakes. Or just wait a few days to make an easy and delicious dessert I intend to show you 😉

Lemon-Curd – Κρέμα-Λεμονιού

The recipe I give you is a five-minute recipe and has no difficulty. I added some saffron stamens in it, as Sophia had done and I think it’s a wonderful idea. I suggest you use them, to enjoy the benefits. I would recommend you also make the lemon cream with coconut oil. It gives very nice texture. If you cannot find coconut oil, use butter at room temperature.

It is important to keep the heat medium-low, otherwise you will make a lemon omelette.It only needs a few minutes until it thickens.

Lemon Curd
Yields 28
A healthified and delicious lemon curd recipe
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
44 calories
3 g
27 g
3 g
1 g
2 g
18 g
12 g
3 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
18g
Yields
28
Amount Per Serving
Calories 44
Calories from Fat 29
% Daily Value *
Total Fat 3g
5%
Saturated Fat 2g
12%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 27mg
9%
Sodium 12mg
0%
Total Carbohydrates 3g
1%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 3g
Protein 1g
Vitamin A
1%
Vitamin C
3%
Calcium
1%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 4 large eggs, lightly beaten
  2. • 1/3 cup of coconut oil*
  3. • ½ cup fresh lemon juice
  4. • 2 tablespoons honey
  5. • 3-4 tablespoons coconut sugar**
  6. • zest of 2 lemons
  7. • 1/8 spoon salt
  8. • 3-4 saffron stamens (optional)
Instructions
  1. Add all ingredients in a medium saucepan over medium-low heat.
  2. Stirring constantly, continue to cook the curd until it thickens.
  3. Download the lemon curd from the heat and allow to cool completely.
  4. Transfer the curd into a sterilized jar and store in refrigerator.
Notes
  1. *Or butter at room temperature
  2. **Or brown sugar
beta
calories
44
fat
3g
protein
1g
carbs
3g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

12 comments

  1. Τι υπέροχες αέρινες φωτογραφίες!!!!!!!
    Όσο για τη κρέμα λεμονιού… μόνο με κουταλάκι μπορώ να την φάω….δεν θα προλάβει να μπει σε γλυκό χαχα

    …δεν χορταίνω να κοιτάω την πρώτη φωτογραφία!!!!

  2. neanikon says:

    Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα! Νομίζω θα την δοκιμάσω σύντομα γιατί την lemon curd την συμπαθώ πολύ 🙂
    Οι φωτογραφίες όπως λέει και η Πέπη αέρινες! Δροσερές και χαρούμενες!
    Μπράβο Εύη! Τέλεια ανάρτηση!

  3. Ξανθή says:

    Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή, αλλά εγώ πήγα στο χυμό με τα κεράσια που μου είχε ξεφύγει και πάω τώρα λαϊκή!!
    Καλημέρα.

  4. Athina says:

    Πόσο λατρεύω την κρέμα λεμονιού!!! Τώρα πρέπει να δοκιμάσω τη δική σου!…

  5. Πολύ όμορφη και δροσιστική πρόταση για τα καλοκαιρινά γλυκά μας. Η καρύδα θα δίνει ιδιαίτερο, διακριτικό άρωμα. Υπέροχος συνδυασμός!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.