Home » Low fat Chocolate Chip Muffins – Σοκολατένια muffins … διαίτης

Low fat Chocolate Chip Muffins – Σοκολατένια muffins … διαίτης

Low fat Chocolate Chip Muffins – Σοκολατένια muffins ….. διαίτης

for english scroll down

Είστε σε δίαιτα? Τέλεια! Ώρα για γλυκό! Σας κάνει εντύπωση? Κι όμως, αυτά τα σοκολατένια muffins έχουν μόνο 193 θερμίδες! Δεν είναι κι άσχημα, όταν άλλα έχουν γύρω στις 500 θερμίδες, ή και περισσότερες, τι λέτε? Επίσης, δεν έχουν βούτυρο και αυγά, μόνο ασπράδια.  Έχουν αλεύρι ολικής άλεσης,  γιαούρτι 2%, κακάο και ξερά δαμάσκηνα. Είναι ότι πρέπει για να ξεγελάσετε την λαχτάρα σας για γλυκό, τις δύσκολες αυτές μέρες που προσπαθείτε να χάσετε κιλά… Άλλωστε και οι διαιτολόγοι μας αφήνουν να φάμε κανένα γλυκάκι που και που..

Low fat Chocolate Chip Muffins – Σοκολατένια muffins ….. διαίτης

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Μερίδες: 12

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι  ξερά δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
  • ½ φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ¼ φλυτζανιού μέλι
  • ασπράδι από 2 μεγάλα αυγά
  • ¾ φλυτζανιού γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 2 κουταλάκια γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ φλυτζάνι κακάο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1 κουταλάκι γλυκού  μαγειρική σόδα
  • ½ φλυτζάνι σταγόνες σοκολάτες

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220οC (όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος!).
  2. Χτυπήστε στο μίξερ, στο μπωλ με τα μαχαίρια, όλα τα υλικά από την αρχή της λίστας μέχρι και την υγρή βανίλια, ώστε να ομογενοποιηθούν.
  3. Σε ένα άλλο μπωλ προσθέστε το κακάο, το αλάτι, το bakingpowder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι κοσκινισμένα και το αλεύρι ολικής άλεσης. Ανακατέψτε.
  4. Προσθέστε και το μείγμα με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε καλά, με απαλές κινήσεις. Η ζύμη σας θα είναι λίγο στεγνή και πυκνή, δεν θα “τρέχει”.  Μην την φοβηθείτε. Βεβαιωθείτε πως ανακατεύτηκαν καλά όλα τα υλικά, χωρίς όμως να το παρακάνετε.
  5. Τέλος, ρίξτε και τις σταγόνες σοκολάτας  και ανακατέψτε ελαφρά.
  6. Μοιράστε το μείγμα στις ειδικές φόρμες για muffins (χρησιμοποιήστε 2 κουτάλια).
  7. Ψήστε τα στους 220οC για πέντε λεπτά και μετά μειώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 190oC και  ψήστε για άλλα 10 λεπτά. Όταν λήξει ο χρόνος δοκιμάστε να τα τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμα, διαφορετικά ψήστε τα για άλλα 2 λεπτά και ξαναδοκιμάστε.
  8. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα 5-6 λεπτά να κρυώσουν και μετά αφαιρέστε τα από την φόρμα και αφήστε τα να κρυώσουν  εντελώς πάνω σε σχάρα.
  9. Φυλάξτε τα σε δοχείο που κλείνει.

Σημειώσεις:

Εφόσον χρησιμοποιείτε τις ειδικές μεζούρες μαγειρικής για να μετράτε τα υλικά σας, τότε να ξέρετε πως η ζύμη είναι ακριβώς όση χρειάζεται για 12 muffins. Μην φοβηθείτε να γεμίσετε τις φόρμες σας μέχρι πάνω.

Το ψήσιμο στους 220ο πρώτα και μετά στους 190ο βοηθάει ώστε να φουσκώσουν τα muffins και να αποκτήσουν τραγανή επιφάνεια.

 

Εγώ πάντως απόλαυσα ένα από αυτά τα σοκολατένια muffins … διαίτης με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό!

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
193.5 43.0 29.4 3.4 2.0 4.6

3.4

 

Low fat Chocolate Chip Muffins – Σοκολατένια muffins ….. διαίτης

Are you on a diet?  Perfect! Time for dessert! You are confused? Don’t be.   These chocolate muffins are only 193 calories! Not bad, when others are around 500 calories or more, what do you think?  They have no butter and eggs, but egg whites. They also have whole meal flour, yogurt 2%, cocoa and prunes. Perfect for these tough moments when you need to outsmart your cravings for sweet and trying to lose weight … Besides, dietitians let us eat something sweet now and then ..

 

Preparation time: 15 minutes

Servings: 12

Ingredients:

• 1 cup  dried prunes, chopped

• ½ cup brown sugar

• ¼ cup honey

• whites from 2 large eggs

• ¾ cup yogurt,  2% fat

• 2 teaspoons vanilla essence

• 1 cup whole wheat flour

• ½ cup cocoa powder

• ½ teaspoon salt

• 1 teaspoon baking powder

• 1 teaspoon baking soda

• ½ cup  mini chocolate chips

 

Instructions:

  1. Preheat the oven to 220oC, or 425oF (no not a typo!).

  2. Add all ingredients from the top of the list until the vanilla essence to the food processor and blend them up to homogenize.

  3. In another bowl add the cocoa, salt, baking powder, baking soda and salt sifted, and the whole meal flour. Mix.

  4. Then add the liquid mixture into the dry ingredients and mix well, gently. The dough will be a bit dry, not pourable. Do not worry about it. Ensure that you mingled all the ingredients, but without overdoing it.

  5. Finally, add chocolate chips and stir gently.

  6. Divide the mixture in muffins molds (I use 2 spoons to do it).

  7. Bake at 220oC for five minutes and then reduce the oven temperature to 190oC and bake for another 10 minutes. When time runs out try to pierce one of the muffins with a toothpick. If comes out clean, it is ready, otherwise cook for another 2 minutes and try again.

  8. Remove from oven and let cool 5-6 minutes, then remove from the molds and allow to cool completely on a rack.

  9. Store in closed container.

Notes:

If using the standard portion scoops to measure your ingredients, have in mind that the dough is just enough for 12 muffins. Do not be afraid to fill your molds all the way up.

Baking your muffins at 220° first and then at 190o helps them to top up quickly and create a crust.

 

I, actually, enjoyed one of these chocolate muffins with a glass of milk for breakfast!

 

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
193.5 43.0 29.4 3.4 2.0 4.6

3.4

4 comments

  1. Αυτά τα σοκολατένια muffins είναι τέλεια όχι μόνο για πρωϊνό, αλλά και με καφεδάκι τ’απόγευμα στην βεράντα! Και επειδή προσέχω τις θερμίδες που καταναλώνω, αλλά είμαι και γλυκατζού θα τα απολαύσω χωρίς τύψεις!! Φιλιά! 🙂

  2. Είναι τα πιο ωραία, ζουμερά, υγιεινά, σοκολατένια μάφινς που έχω φάει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Κατα λάθος έβαλα χουρμάδες αντι δαμάσκηνα…..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.