Home » Mango Semolina Pudding (Halwa) – Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο

Mango Semolina Pudding (Halwa) – Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο

Mango Semolina Pudding (Halwa) – Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο

for english scroll down

Καλή εβδομάδα! Μετά τον λίγο “αμαρτωλό” Χαλβά με Σοκολάτα και Ξηρούς Καρπούς, οφείλω, νομίζω, να σας προτείνω έναν χαλβά υγιεινό, με πολύ λίγη ζάχαρη, γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι νηστίσιμος, ιδανικός και για την Μεγάλη Εβδομάδα, αφού το ελάχιστο λάδι που περιέχει είναι λάδι καρύδας. Είναι ένας Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο, εμπνευσμένο από την ινδική κουζίνα.

Στην Ινδία ο χαλβάς με σιμιγδάλι είναι ένα πολύ διαδεδομένο επιδόρπιο. Γίνεται μάλιστα σε αμέτρητες παραλλαγές, με διάφορα υλικά. Μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς εκδοχές είναι και ο χαλβάς καρότου, τον οποίον θέλω κάποια στιγμή να δοκιμάσω. Η σημερινή συνταγή, όμως, έχει σαν βασικό συστατικό το πολύ αγαπημένο μου, μυρωδάτο μάνγκο. Το μάνγκο, πλούσιο σε βιταμίνη Α και β-καροτένιο (αντιοξειδωτικό που λειτουργεί ως ασπίδα σε πολλές μορφές καρκίνου), περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού, ώστε να καίμε περισσότερες θερμίδες. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, ενώ ένα μόνο  μάνγκο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C. Είναι επίσης πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων.

Mango Semolina Pudding (Halwa) – Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο

Τον πουρέ μάνγκο θα το φτιάξετε πολύ εύκολα πολτοποιώντας ένα ώριμο μάνγκο στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Βεβαιωθείτε ότι το φρούτο σας είναι αρκετά ώριμο γιατί έτσι θα χρειαστεί να προσθέσετε πολύ λίγη ζάχαρη.  Η ζάχαρη που χρησιμοποιώ σε αυτήν την συνταγή είναι ζάχαρη καρύδας, ίσως η καλύτερη εναλλακτική της κοινής ζάχαρης και αυτή με την μικρότερη επεξεργασία. Αρχικά έβαλα 1 ½ κουταλιά ζάχαρη και ήταν πολύ καλός για τα γούστα μου που θέλω τα γλυκά σχετικά άγλυκα.

Πέρα από το μάνγκο, ο χαλβάς περιέχει αμύγδαλα, κρόκο Κοζάνης και καρδάμωμο, υλικά που τον κάνουν ακόμα πιο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Το σιμιγδάλι δεν είναι το χονδρό που χρησιμοποιούμε εμείς συνήθως, αλλά το ψιλό. Παρόλο που το φοβόμουν λίγο μήπως λασπώσει,  το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

Είναι πολύ εύκολος χαλβάς, ούτε σιρόπια, ούτε πολύ ώρα καβούρδισμα του σιμιγδαλιού. Σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμος.

Mango Semolina Pudding (Halwa) – Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   10 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι (160 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουταλιές λάδι καρύδας
  • ¼ φλυτζανιού (25 γρ.) αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα)
  • 1 φλυτζάνι καυτό νερό
  • 10 στήμονες κρόκου Κοζάνης
  • ½ κουταλάκι σκόνη καρδάμωμου (ή σπάστε λοβούς καρδάμωμου και χτυπήστε στο γουδί τους σπόρους)
  • 2 φλυτζάνια (460 γρ.) πουρέ ώριμου μάνγκο (δηλαδή 1 μάνγκο βάρους 600-650 γρ. περίπου)
  • 1/3 κουταλάκι αλάτι
  • 2-3 κουταλιές ζάχαρη καρύδας
  • ¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μάνγκο για το γαρνίρισμα
  • λίγη τριμμένη καρύδα για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι καρύδας. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και το σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα. Ανακατεύετε συχνά.
  2. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε νερό και μετράτε 1 φλυτζάνι. Ρίχνετε μέσα τους στήμονες του κρόκου Κοζάνης και το καρδάμωμο και το αφήνετε μέχρι να το χρειαστείτε.
  3. Μόλις το σιμιγδάλι καβουρδιστεί, ρίχνετε τα ήδη καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε την φωτιά σε σιγανή.
  4. Σουρώνετε μέσα με μεγάλη προσοχή το καυτό νερό και ανακατεύετε καλά. 
  5. Προσθέτετε αμέσως τα υπόλοιπα υλικά: αλάτι, ζάχαρη, και πουρέ μάνγκο. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει ο χαλβάς. Αποσύρετε από την φωτιά. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δοκιμάσετε με προσοχή αν ο χαλβάς σας χρειάζεται παραπάνω ζάχαρη και να την προσθέσετε.
  6. Αφήστε τον χαλβά να κρυώσει και φορμάρετε σε ειδικά φορμάκια. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο μάνγκο και αν επιθυμείτε τριμμένη καρύδα.

Καλή επιτυχία!

Πρέπει βέβαια να σας ανακοινώσω και το όνομα της τυχερής που κέρδισε μέσα από κλήρωση στο random.org, το πλήρως ανανεωμένο βιβλίο “Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική” της Χρύσας Παραδείση, ευγενική προσφορά των εκδόσεων “Βιβλία Τερζόπουλος”

Giveaway_Random_Pick

Giveaway_Winner

Οι έγκυρες συμμετοχές ήταν 84. Η τυχερή είναι η Ευγενία Νικολετοπούλου με την συμμετοχή της μέσω facebook! Συγχαρητήρια Ευγενία! Θα επικοινωνήσω μαζί σου μέσω προσωπικού μηνύματος για την παραλαβή του δώρου σου.  🙂

Mango Semolina Pudding (Halwa) – Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο

After the «sinful» Semolina Cake with Chocolate and Nuts, I had to suggest a healthy, full of nutrients, semolina Halwa, with the minimum sugar. It is a lent recipe, ideal for the Orthodox Holy Week, since the small quantity of oil contained is coconut oil. It is a semolina halva with Mango, inspired by the Indian cuisine.

In India, the semolina halwa, (or Sheera, or Kesari) is a very popular dessert. It is prepared in countless variations, with a variety of ingredients. One of the most known and popular versions is the carrot halwa, whom I want some time to try. Today’s recipe, however, has as a basic component of my very favorite, fragrant mango. Mango, rich in vitamin A and beta-carotene (antioxidant which acts as a shield in many forms of cancer), contains complex carbohydrates that help boost metabolism to burn more calories. It is also rich in B vitamins, calcium, magnesium and fiber, while a single mango covers our daily requirement of vitamin C. It is also rich in lycopene, which is also a powerful antioxidant and essential for cell protection, while it suppresses tumor growth.

Mango Semolina Pudding (Halwa) – Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μάνγκο

You can easily make mango puree yourself by mashing a ripe mango in a blender or food processor. Make sure your fruit is mature enough because it will need to add very little sugar. The sugar I use in this recipe is coconut sugar, probably the best alternative of plain sugar and the one with the less processing. Initially I put 1 ½ tablespoon sugar and was very good for my taste, since I want sweets a bit “unsweetened”. You should adjust the sweetness to your liking.

Besides mango, this halwa contains almonds, saffron and cardamom, ingredients that make our desserts even richer in nutrients.

It is a very easy halwa recipe; without making any syrup, or roasting the semolina for a long time. It is ready in 20 minutes.

Mango Semolina Pudding (Halwa)
Serves 4
A Semolina Halwa, (or Sheera, or Kesari) with Mango, a healthy and delicious dessert
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
360 calories
58 g
0 g
12 g
8 g
6 g
249 g
201 g
25 g
0 g
5 g
Nutrition Facts
Serving Size
249g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 360
Calories from Fat 104
% Daily Value *
Total Fat 12g
19%
Saturated Fat 6g
32%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 3g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 201mg
8%
Total Carbohydrates 58g
19%
Dietary Fiber 5g
18%
Sugars 25g
Protein 8g
Vitamin A
27%
Vitamin C
76%
Calcium
5%
Iron
6%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 1 cup (160 g. / 5.6 oz.) fine semolina
  2. • 2 tablespoons coconut oil
  3. • ¼ cup (25 g./ 1 oz.) almond slivers, roasted (in a nonstick skillet until browned)
  4. • 1 cup hot water
  5. • 10 saffron stamens
  6. • ½ tsp ground green cardamom (or break cardamom pods and smash the seeds in a mortar)
  7. • 2 cups (460 g. / 1 lb) ripe mango puree (i.e. one mango 600-650 g. approximately)
  8. • 1/3 teaspoon salt
  9. • 2-3 tablespoons coconut sugar
  10. • ¼ cup finely chopped fresh mango for garnish
  11. • grated coconut for garnish (optional)
Instructions
  1. In a medium saucepan, over medium heat, heat the coconut oil. Add the semolina and cook for about 5 minutes, until lightly roasted and golden brown. Stir frequently.
  2. Meanwhile, heat the water and measure 1 cup. Pour the saffron stamens and cardamom and leave until needed.
  3. Once semolina is roasted, add the already roasted almonds and stir well. Reduce the heat to low.
  4. Strain through very carefully the hot water mixture in the pan and stir well.
  5. Immediately add the rest ingredients: salt, sugar, and mango puree. Stir for 2-3 minutes until halwa thickens. Remove from heat. At this stage you can carefully taste if the halwa needs more sugar and add it.
  6. Allow to cool and press it in special molds. Garnish with chopped fresh mango and, if desired, grated coconut.
beta
calories
360
fat
12g
protein
8g
carbs
58g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

18 comments

  1. neanikon says:

    Χαλβάς με μάγκο;;;; Πόσο μπροστά είσαι Εύη ;;; 🙂 🙂

    Καλή εβδομάδα!

    • The Healthy Cook says:

      όχι και μπροστά! χαχαχαχα!! το έχουν φτιάξει κι άλλοι πριν από εμένα! 😉
      ευχαριστώ πολύ Άρη!

  2. Ξανθή says:

    Πάω αύριο να αγοράσω μάνγκο να ωριμάσει, τώρα για λάδι καρύδας δεν ξέρω αν θα βρω στη γειτονιά οπότε θα βάλω λάδι ελιάς.
    Καλή εβδομάδα.

    • The Healthy Cook says:

      ωωω, περιμένω εντυπώσεις! 🙂
      λάδι καρύδας βρίσκω και στον Σκλαβενίτη. μπορεί να έχεις κάποιον κοντά σου
      σ΄ευχαριστώ Ξανθή!

  3. dolmadaki.gr says:

    πωπω τελειος !!! πρεπει να ειναι πολυ ωραιο σε γευση!! ανοιξιατικος χαλβας!! πρωτοτυπος!

    • The Healthy Cook says:

      Είναι πολύ νόστιμος και πολύ ελαφρύς!
      Ευχαριστώ Αναστασία! Σε φιλώ

  4. Νομίζω ότι είναι ο πιο πρωτότυπος χαλβάς που έχω δει ποτέ!
    Η προσθήκη μάνγκο με ενθουσίασε για τα καλά!
    Μου αρέσει που είναι τόσο ιδιαίτερος και πιο ελαφρύς από τον κλασικό και αγαπημένο!
    Και το χρώμα του πόσο λαμπερό, πλημμύρισε η άνοιξη και στις οθόνες μας!
    Σε φιλώ

    • The Healthy Cook says:

      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Ερμιόνη!
      Ας βάλουμε λίγο χρώμα στην ζωή μας, έστω κι έτσι! ?
      Σε φιλώ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.