• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Σούπες/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Τσουκνιδόσουπα

    Τώρα που γνωρίζετε τα πάντα για την τσουκνίδα, ήρθε η στιγμή να την εντάξουμε στην διατροφή μας. Η σημερινή μου πρόταση είναι η τσουκνιδόσουπα, μια εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη σούπα και πάνω από όλα πολύ θρεπτική.

    Η πιο διαδεδομένη συνταγή με τσουκνίδα στην Ελλάδα είναι η τσουκνιδόπιτα. Αν όμως θέλετε κάτι γρήγορο, απλό και χωρίς πολλά λιπαρά και θερμίδες δοκιμάστε αυτή τη σούπα. Θα σας ζεστάνει και θα γεμίσει με χρώμα τις μουντές μέρες του χειμώνα.

    Όπως είπαμε και στην ανάρτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες της τσουκνίδας, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο και σίδηρο, σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σε λιπαρά οξέα, σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η σούπα μας περιέχει, πέρα από όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα και βόριο από τις πατάτες και το σέλερι.

    Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

    Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την φρέσκια τσουκνίδα μια και τα φύλλα της τσιμπάνε. Μέχρι να την ζεματίσετε καλό είναι να φοράτε χοντρά γάντια κουζίνας για να μην τσιμπηθείτε. Αφού ζεματιστεί, η τσουκνίδα δεν τσιμπάει. Αν τυχόν και τσιμπηθείτε και σας πιάσει φαγούρα, δείτε εδώ πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

    Τσουκνιδόσουπα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3,60 out of 5)
    Loading...
    Serves: 4-6
    Total Time: 30 λεπτά

    Ingredients

    • 150 γρ. τσουκνίδα (χωρίς τα κοτσάνια)
    • 25 γρ. βούτυρο
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
    • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
    • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
    • 1.5 λίτρο ζεστό νερό
    • 0.5 λίτρο από το νερό της τσουκνίδας
    • αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
    • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά (και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα)
    • λίγο σχοινόπρασο, για το σερβίρισμα

    Instructions

    1

    Αφού πλύνετε την τσουκνίδα και κόψετε τα κοτσάνια της, ζεματίστε τη σε βραστό νερό για 2 λεπτά περίπου. Στραγγίστε τη, αλλά κρατήστε 500 ml από το ζουμί της.

    2

    Μόλις κρυώσει λίγο, χοντροκόψτε τη με ένα μαχαίρι.

    3

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σέλερι.

    4

    Προσθέστε τις πατάτες, χαμηλώστε την φωτιά, σκεπάστε και αφήστε τα λαχανικά να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

    5

    Προσθέστε το 1.5 λίτρο ζεστό νερό και τα 500 ml από το ζουμί της τσουκνίδας και δυναμώστε την φωτιά ώστε να πάρουν βράση. Μετά χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε μέχρι οι πατάτες και το σέλερι να έχουν μαλακώσει αρκετά.

    6

    Προσθέστε την τσουκνίδα, όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε και συνεχίστε το σιγανό βράσιμο για 3-4 λεπτά ακόμα.

    7

    Πολτοποιήστε την σούπα και τέλος προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά.

    8

    Σερβίρετε ζεστή με λίγο επιπλέον γιαούρτι και 2-3 φυλλαράκια σχοινόπρασο.

    Nutrition

    • 169 Calories
    • 21g Carbohydrates
    • 9mg Cholesterol
    • 8g Fat
    • 3g Fiber
    • 4g Protein
    • 3g Saturated fat
    • 69mg Sodium
    • 6g Sugar

    Notes

    Aπό την ώρα που θα προσθέσετε την τσουκνίδα στην κατσαρόλα, προσέξτε μην την παραβράσετε, γιατί θα χάσει το ζωντανό της χρώμα, την γεύση της και την θρεπτική της αξία.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (499g)

     

    Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

     

    Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    22 Comments

  • Reply
    Ξανθή
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:19 μμ

    Μένει να βρω τσουκνίδες, οι οποίες βέβαια στο χωριό θα έχουν κυριεύσει το σύμπαν αλλά…

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:55 μμ

      εγώ βρίσκω στην λαϊκή της γειτονιάς μου πολύ συχνά.
      έλα καμιά βόλτα! 😉

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:24 μμ

    Προκλητική!!!!
    Μα τι χρώματα!!!
    Ελπίζω να βρω στη λαική για να τη φτιάξω!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:56 μμ

      δεν έχει απίθανο χρώμα? κάτι έχω πάθει με τα πράσινα φαγητά φέτος! χαχαχα!!!

  • Reply
    Αθηνά
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:53 μμ

    Φανταστικό χρώμα έχει η σούπα, την φοβάμαι στον χειρισμό την τσουκνίδα, έχω φοβία από μικρή που τσιμπιόμουν συνεχώς και έψαχνα μολόχες χα χα !!! Πάντως μόνο και μόνο για την θρεπτική της αξία, αξίζει να την δοκιμάσω… Πολλά φιλιά!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:57 μμ

      αν την πιάσεις με τα γάντια της κουζίνας (αυτά τα χοντρά που πλένουμε τα πιάτα) δεν έχεις κανέναν φόβο!
      είναι πανεύκολο! πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσεις!
      φιλιά και ευχαριστώ!

  • Reply
    νικη
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:46 μμ

    Πολύ πρωτότυπη σούπα,μπράβο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:58 μμ

      καλωσόρισες Νίκη! ευχαριστώ πολύ! 🙂

  • Reply
    katerina@delightfularea.com
    16 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:10 πμ

    τέλεια συνταγή, υπέροχο χρώμα, πάντα ενδιαφέρουσα επιλογή υλικών!

    • Reply
      The Healthy Cook
      16 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:58 μμ

      ευχαριστώ Κατερινάκι!!

  • Reply
    Αγγελική
    16 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:23 μμ

    Μα τι ζωντανό χρώμα!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τσουκνίδα, κι εγώ έχω την φοβία από τα παιδικά βιώματα. Αλλά, όπως λέει και η Πέπη, είναι ιδιαιτέρως προκλητική!
    Φιλάκια!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      16 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:58 μμ

      είναι η άτιμη!

  • Reply
    Culinary Flavors
    18 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:51 πμ

    Εξαιρετικό χρώ μα και ασυνήθιστη πρώτη ύλη! Είμαι περίεργη!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:28 πμ

      το χρώμα είναι πολύ προκλητικό, αλλά και η γεύση δεν πάει πίσω!

  • Reply
    neanikon
    18 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:37 μμ

    Είναι τέλεια η πρότασή σου Εύη! Τέλεια! Αξιοποιείς υπέροχα μία σπουδαία τροφή που η φύση μας δίνει απλόχερα!
    Ευχαριστούμε!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:30 πμ

      όπως τα λες Άρη. είναι από τα πολύτιμα υλικά που η φύση μας δίνει απλόχερα και εμείς δεν του δίνουμε σημασία!
      ευχαριστώ!

  • Reply
    sp00nstories
    2 Μαρτίου, 2016 at 3:05 μμ

    Δεν παίζεσαι…<3

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:04 μμ

      χαχαχαχα!!! <3

  • Reply
    tanja@the green mixer
    3 Μαρτίου, 2016 at 2:47 μμ

    Χαζευα προχτες το μικροσκοπικο “μποστάνι” του πατέρα μου, και ανάμεσα σε αυτό που είχε σπείρει είχε ξεπεταχτει τσουκνίδα και σκέφτηκα την σούπα σου (μπορεί να μην γράφω πολύ τελευταία, αλλά διαβάζω).

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:05 μμ

      αυτό μου φτάνει!! 😉

  • Reply
    dolmadaki
    19 Φεβρουαρίου, 2017 at 4:14 μμ

    πωωωωω τι υπεροχο χρωμα! και τι πρωτοτυπη και ενδιαφερουσα σουπα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      27 Φεβρουαρίου, 2017 at 7:00 μμ

      ευχαριστώ ντολμαδάκι μου!

    Leave a Reply