Home » No-butter Greek Almond Crescents (Kourabiedes) – Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

No-butter Greek Almond Crescents (Kourabiedes) – Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

No-butter Greek Almond Crescents (Kourabiedes) – Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

for english scroll down

Ήρθε ο καιρός για τους κουραμπιέδες, το μυρωδάτο, λατρεμένο γλυκό των Χριστουγέννων!  Πως ανυπομονώ κάθε χρόνο να “μυρίσει” το σπίτι κουραμπιέδες και μελομακάρονα, δεν λέγεται.

Παραδοσιακά, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με μπόλικο βούτυρο. Εγώ θα σας προτείνω μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για αφράτους και μυρωδάτους κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, αλλά με αραβοσιτέλαιο και λευκό κρασί. Το κρασί και τα πολλά αμύγδαλα που περιέχουν, τους προσδίδουν πολύ ωραίο άρωμα και γεμάτη γεύση.  Ναι, τους λείπει αυτή η πλούσια μυρωδιά του βουτύρου, αλλά είναι εξίσου γευστικοί και, μην ξεχνάτε, με πολύ λιγότερες θερμίδες!  Είναι ιδανικοί για όσους, για λόγους υγείας, αποφεύγουν το πολύ βούτυρο, αλλά και για όσους νηστεύουν.

Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

No-butter Greek Almond Crescents (Kourabiedes) – Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   35-40 λεπτά

Μερίδες:   45-50 κομμάτια

Υλικά:

  • 2 ¾ φλυτζάνια αραβοσιτέλαιο
  • 1 ½ φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • ¼ κουταλάκι άρωμα βανίλιας
  • 7 κουταλιές ζάχαρη άχνη (για τη ζύμη)
  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 350γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 600-700γρ. περίπου ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
  • ανθόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Χτυπήστε στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε ξανά.
  3. Ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι και τη βανίλια. Ζυμώνετε μέχρι να μην χρειαστεί άλλο αλεύρι. Μπορεί να μην σαςτο πάρει όλο.
  4. Τέλος ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα ενσωματώνετε στη ζύμη.
  5. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε ότι μέγεθος θέλετε και με τα χέρια, ή με φορμάκια τους δίνετε το σχήμα που επιθυμείτε.
  6. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180ο C, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, για 35-40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
  7. Προαιρετικά, μπορείτε να τους ραντίσετε με λίγο ανθόνερο όταν είναι ακόμα λίγο χλιαροί.
  8. Όταν οι κουραμπιέδες κρυώσουν τους πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.
  9. Αποθηκεύστε τους σε δοχείο που κλείνει.

 

Η συνταγή για τους νηστίσιμους κουραμπιέδες είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Οψοποιών Μαγγανείαι ήγουν Καλογηρική Μαγειρική”, του Αρχιμ. Δοσιθέου, Έκδοσις Ιεράς Μονής Τατάρνης.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
265.8 28.1 12.9 15.5 1.1 3.4 0.7

0.0

 

No-butter Greek Almond Crescents (Kourabiedes) – Κουραμπιέδες χωρίς Βούτυρο (νηστίσιμοι)

Kourabiedes, these Greek almond shortbread crescents, is a typical dessert widespread throughout Greece, classified as traditional confection and usually prepared for Christmas.

Traditionally, kourabiedes are made with plenty of butter. I would like to propose a very simple and quick recipe for fluffy and fragrant kourabiedes without butter but with vegetable oil and white wine. The wine and almonds contained, give them a very nice aroma and full taste. Yes, they lack this rich smell of butter, but it is just as tastefull, and do not forget, with far fewer calories! It is ideal for those who, for health reasons, avoid butter, but also for those who are fasting.

Almonds are the most nutrient-dense kind of nuts. Once 1/4 cup almonds, has almost as much calcium, as 1/4 cup milk; almonds are so important to fight osteoporosis. Also, a handful of almonds contains 35% of the recommended daily amount of vitamin E, which is a powerful antioxidant that neutralizes free radicals and prevents the formation of plaque. Finally, almonds have anti-aging, anti-inflammatory and healing properties. It is an excellent source of magnesium, a good source of protein and fiber and provide potassium, calcium, phosphorus, iron and polyunsaturated fats.

Preparation time:   30 minutes

Baking time:   35-40 minutes

Servings:  45-50 pieces

Ingredients:

  • 2 ¾ cups vegetable oil (such as corn oil, or canola oil)
  • 1 ½ cup dry white wine
  • ¼ teaspoon vanilla essence
  • 7 tablespoons icing sugar (for the dough)
  • 1 kilo (2lbs 3.2oz) of self-rising flour
  • roasted almonds, chopped
  • 600-700gr. (1.5lbs) of icing sugar (for sprinkling)
  • flower water (optional)

Instructions:

  1. In the food processor mix corn oil and sugar until the sugar melts.
  2. Add the wine and stir again.
  3. Pour the flour a little at a time, and vanilla. Knead until you do not need more flour. It might not need the whole kilo.
  4. Finally add the almonds and integrate in the dough.
  5. Give them the size that you want, and by using your hands, or cookie cutters give them the desired shape.
  6. Bake in preheated oven to 180 ° C, in a baking pan lined with greaseproof paper, for 35-40 minutes, until lightly browned.
  7. Optionally, you can sprinkle with some flower water when they are still a bit lukewarm.
  8. When they have cooled completely sprinkle with powdered sugar.
  9. Store in a airtight container.

 

The recipe for Kourabiedes without butter is adapted from the book “Opsopoion Manganeiai, monkish Cooking”, by Archimandrite Dositheos, Edition Monastery Tatarna.

 

 

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
265.8 28.1 12.9 15.5 1.1 3.4 0.7

0.0

20 comments

  1. Λίλα says:

    Καλημέρα και καλώς σε βρήκα, οι κουραμπιέδες είναι το αγαπημένο μου γλυκό μακράν όλων των άλλων. Αφού είναι και πιο ελαφρείς θα πάρω 2!!!!!!!!!

  2. Ορίστε!!!!!!!!!!!
    Και ξύπνησες νωρίς (σε πείσμα της κακιάς γλώσσας…) και κουραμπιέδες μας σέρβιρες για πρωινό με ελληνικό μυρωδάτο καφεδάκι.
    Αυτά είναι!!!!!!!! Ετσι, γιατί ο Δεκέμβριος είναι μια ανάσα μακριά.
    Πολύ μου άρεσε η πρότασή σου χωρίς το βούτυρο αλλά και με πολύυυυυυ αμύγδαλο. Βλέπεις, για μένα κουραμπιές χωρίς αμύγδαλο, δεν είναι καν άξιος να τον δοκιμάσω.
    Εύη έγραψες κοριτσάρα!!!!
    Καλημέρααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!!!
    Κικιρίκου!!!!!!!!!!!!!!!!

    • χαχαχαχαχα!!!
      είδες τι προκομμένο παιδί είμαι?
      και εγώ θέλω αμύγδαλο στους κουραμπιέδες, αλλιώς δεν τους θέλω.
      φιλιά!!!!

  3. sundayspoon says:

    Κι εγώ έχω αυτή τη γλυκιά προσμονή κάθε χρόνο! Και με τέτοιους κουραμπιέδες (νοστιμότατους και λιγότερο αμαρτωλούς από τους συνηθισμένους) πώς να μην ανυπομονείς;
    Μου άρεσε που έβαλες μπόλικο αμύγδαλο! Θα έχουν υπέροχο άρωμα!
    Φιλιά!

  4. dolmadaki says:

    αν και φαν των μελομακαρωνων και οχι τωνκουραμπιεδων με αυτους εδω αναθεωρω!!! μου αρεσει που ειναι χωρις βουτυρα και αυγα!!! και με τον ελληνικο απο διπλα κολαση!! βρηκα τι θα κανω φετος!!! θα σου πω εντυπωσεις!!

  5. Μ’ αρέσει που έχεις βάλει τόσο πολύ αμύγδαλο!
    Τέλεια παρουσίαση…..ζηλεύω τον ελληνικό…..
    Πότε θα δοκιμάσω? Είμαι περίεργη για τη γεύση τους!

  6. Πάρα πολύ ωραία πρόταση για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
    Και η φωτογράφιση φοβερή!
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

  7. Ωραία ιδέα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή για όσους έχουν ψηλή χοληστερίνη! Δεν θα έλεγα όχι για κάνα δύο! Καλή εβδομάδα!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.