Home » Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

for english scroll down

Ναι, ξέρω… είναι λίγο “αντισυμβατική” η σημερινή συνταγή. Σε πολλούς θα κάνει εντύπωση ο συνδυασμός των υλικών. Πίτσα με κρεμμύδια, αντζούγιες και ελιές… Έτσι κι εγώ. …Όταν διάβασα την συνταγή για την Pissaladiere (αυτό είναι το όνομά της) εξεπλάγην. Η Pissaladiere, που λέτε, είναι μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Νότιας Γαλλίας και ιδιαίτερα της Νίκαιας, την οποία την μαγειρεύουν στα πανηγύρια. Μάλιστα στην αυθεντική συνταγή, η στρώση των κρεμμυδιών πρέπει έχει το ίδιο πάχος με την ζύμη.

 

Μετά λοιπόν από την πρώτη έκπληξη μόλις διάβασα την συνταγή, σκέφτηκα ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός υλικών. Τα κρεμμύδια μαγειρεύονται  περίπου 1 ώρα. Στην ουσία καραμελώνουν χωρίς την προσθήκη ζάχαρης κι έτσι η γλυκύτητά τους έρχεται και δένει με την αλμυρή γεύση της αντζούγιας. Το σίγουρο είναι πως στην προετοιμασία της συνταγής πρέπει να προσέξετε πολύ το αλάτι. Όσοι δεν τα πάτε καλά με τα αλμυρά μπορείτε να ξαρμυρίσετε λίγο τις αντζούγιες , αλλά και τις ελιές. Πάντως ένα θα σας πω: είναι εξαιρετικός μεζές παρέα με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί ή ούζο.

Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

Το άλλο “αντισυμβατικό” της σημερινής ανάρτησης είναι η ζύμη. Δεν έφτιαξα αυτή τη ζύμη που ορίζει η συνταγή, ή οποία γίνεται ουσιαστικά με ζύμη ψωμιού. Δοκίμασα μια συνταγή που συναντούσα συχνά τελευταία και πραγματικά μου είχε κινήσει την περιέργεια. Πρόκειται για ζύμη για πίτσα που ετοιμάζεται σε 5 λεπτά. Ναι!!  Ούτε πολύ ζύμωμα, ούτε φούσκωμα, ούτε πάλι ζύμωμα, κλπ. Και το καλύτερο? Έχει μόνο δύο υλικά, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και στραγγιστό γιαούρτι. Εγώ πρόσθεσα και λίγο ξερό εστραγκόν στην ζύμη το οποίο ταιριάζει πολύ με το κρεμμύδι και έγινε τέλεια! Να σας πω την αλήθεια την φοβόμουνα λίγο… Τα δύο αυτά υλικά δεν μου γέμιζαν και πολύ το μάτι για ζύμη πίτσας, αλλά ήμουν τόσο περίεργη να τη δοκιμάσω! Αφήστε που τα σχόλια που διάβαζα στο διαδίκτυο ήταν όλα θετικά. Κι έτσι αποφάσισα να την φτιάξω. Και μου άρεσε πολύ!! Την άνοιξα πολύ ψιλή γιατί έτσι μου αρέσουν οι ζύμες πίτσας. Να φανταστείτε πως μου βγήκε και μια ακόμη πίτσα ατομική.  Ψήθηκε υπέροχα και έγινε τραγανή και ωραία! Σας προτείνω να την δοκιμάσετε. Είναι μια πολύ πρακτική ζύμη για λύση της τελευταίας στιγμής και για όσους και όσες βαριούνται την κλασσική διαδικασία φουσκώματος.

Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

Θα πρέπει να σας πω πως οι αντζούγιες, παρόλο που σνομπάρονται από πολλούς ανήκουν στην κατηγορία των ψαριών που περιέχουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λίπους που ελαττώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και δρα προστατευτικά στην καρδιά.  Τα κρεμμύδια όντας πλούσια σε βιοτίνη (η οποία βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης) και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, βοηθούν στην αποτοξίνωση του αναπνευστικού συστήματος και στην καταπολέμηση του άσθματος, της βρογχίτιδας, της αλλεργικής ρινίτιδας, και του διαβήτη. Ας δούμε τώρα την συνταγή γιατί πολλά είπα πάλι:

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 30 λεπτά

Μερίδες:  8 κομμάτια

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως σας πάρει λίγο παραπάνω)
  • 1 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
  • ½ κουταλάκι ξερό εστραγκόν

Για την πίτσα

  • 1 κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • ¼ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • ¼ κουταλάκι φρέσκο δενδρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
  • ¼ κουταλάκι ξερό θυμάρι
  • ¼ κουταλάκι ξερή ματζουράνα
  • 1/8 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • λίγο αλάτι
  • 25 γρ. πάστα αντζούγιας (μισό σωληνάριο των 50γρ.)
  • 12 – 14 φιλέτα αντζούγιας
  • 1/3 φλυτζανιού ελιές Καλαμών, σε ροδέλες
  • λίγο ακόμη πιπέρι για το τέλος

Εκτέλεση:

  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίξτε τα κρεμμύδια και αλατίστε τα. Σκεπάστε και αφήστε τα να μαγειρευτούν. για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
  2. Ξεσκεπάστε, προσθέστε τα μυρωδικά και το πιπέρι και αφήστε τα να μαγειρεύονται μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να γίνουν σαν μια μαλακιά μαρμελάδα, άλλα 30-40 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε να τα ανακατεύετε.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C.
  4. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για την ζύμη σε ένα μπωλ. Μην ρίξετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο, ή, μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω. Ζυμώνετε για λίγο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Ανοίξτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος και το σχήμα που θέλετε. Στρώστε τη ζύμη σε ένα ταψάκι για πίτσα, ελαφρώς λαδωμένο.
  5. Απλώστε μια πολύ λεπτή στρώση πάστας αντζούγιας (περίπου μισό σωληνάριο των 50 γρ., όπως σας γράφω παραπάνω)
  6. Απλώστε τα κρεμμύδια ομοιόμορφα, πάνω από την πάστα αντζούγιας.
  7. Στολίστε με τα φιλέτα αντζούγιας και τις ελιές και ρίξτε λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι. ( όπως σας είπα και πριν μπορείτε να ξαρμυρίσετε για λίγο τις αντζούγιες και τις ελιές αν είναι αλμυρές).
  8. Ψήστε την πίτσα για περίπου 15-20 λεπτά, ή όσο χρειάζεται για να ψηθεί ην ζύμη σύμφωνα με τα γούστα σας.

Σερβίρετε τη πίτσα με κρεμμύδια, αντζούγιες και ελιές ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Απολαύστε τη με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί!

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
240.7 29.1 1.1 10.4 1.5 9.0

2.3

 

Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

 

Yes, I know … this recipe is a bit “unconventional”. Many of you will be surprised by the combination of ingredients. Pizza with onions, anchovies and olives … I was too. … When I read the recipe for Pissaladiere (that’s her name), I was surprised.  Pissaladiere is a traditional specialty of Southern France, particularly Nice, where it is typically eaten at street fares. As a matter of fact, in the original recipe, the layer of onion should have the same thickness as the dough does.

So after the first surprise after reading the recipe, I thought that is a very interesting combination. The onions are cooked approximately 1 hour. They are actually caramelized without adding sugar, so the sweetness comes and suits the salty taste of anchovies. The truth is that during the preparation of the recipe you should be very careful with salt. Those who do not do well with salty food, try to reduse the saltiness by wash out the anchovies, and olives with water. But I will tell you this:  it is an excellent snack with a glass of chilled white wine or ouzo.

The other “unconventional” thing about this post is the pizza dough. I did not make this dough as recipe states, which is essentially a bread dough. I tried a recipe I met a lot lately and I was really intrigued of it. This pizza dough is prepared in 5 minutes. Yes !! Not much kneading or baking or kneading again, etc. And the best thing about it?  It has only two ingredients, self-rising flour and Greek strained yogurt. I added a little dried tarragon to the dough, which fits well with the onion and it was perfect! To tell you the truth I a little afraid … I wasn’t sure of making pizza dough with these two ingredients, but I was so curious to try it! And the comments I read on the internet was all positive. So I decided to make it. And I loved it!! I rolled it very thin because this is how I like pizza dough. I even made another small pizza with the dough left Baked beautifully and was crisp and nice! I suggest you try it. It is a very practical solution for last minute pizza dough.

Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

It should tell you that anchovies, though snubbed by many, they belong in the category of fish containing omega-3 fatty acids, a type of fat that reduces the risk of blood clots and acts as a safeguard to the heart. Onions being rich in biotin (which helps in the metabolism of fat and sugar) and phytonutrients such as polyphenols, help to detoxify the respiratory system and the fight against asthma, bronchitis, allergic rhinitis, and diabetes. Let us now look at the recipe and stop babbling:

Preparation time:  1 hour & 30 minutes

Servings:  8 pieces

Ingredients:

For the dough

  • 1 ½ cup self-raising flour alone (you might need some more)
  • 1 cup Greek strained yogurt, 2% fat
  • ½ teaspoon dried tarragon

For the topping

  • 1 kilo (2.2lb) onions, peeled and cut into very thin slices
  • ¼ cup olive oil
  • ¼ teaspoon fresh rosemary, finely chopped
  • ¼ teaspoon dried thyme
  • ¼ teaspoon dry marjoram
  • 1/8 teaspoon freshly ground black pepper
  • pinch of salt
  • 25 g. anchovy paste (half a 50gr tube)
  • 12 – 14 anchovy fillets
  • 1/3 cup Kalamata olives, sliced
  • some more freshly ground pepper

Instructions:

  1. Heat olive oil in a nonstick skillet over medium-low heat. Add the onions and season with salt. Cover and leave to cook for about 45 minutes, stirring occasionally.
  2. Uncover, add the herbs and pepper and allow cooking until the liquid has evaporated and onions are tender, like jam, about 30-40 minutes more. Do not forget to stir.
  3. Preheat the oven to 200° C (400o F).
  4. Mix all the ingredients for the dough in a bowl. Do not take in all the flour at once. You may not need it all, or it may take a little more. Knead until a soft , non-sticky dough is formed. Roll dough on lightly floured surface to the size and shape you want. Transfer dough into a lightly greased pizza pan.
  5. Spread a very thin layer of anchovy paste (about half a tube of 50gr. as I write above)
  6. Spread onions evenly over the anchovy paste.
  7. Decorate with anchovy fillets and olives and pour some more freshly ground pepper. (As I said before you can wash out the salt from anchovies and olives).
  8. Bake the pizza for about 15-20 minutes or long enough to cook the dough according to your preference.

Serve the pizza with onions, anchovies and olives warm or at room temperature. Enjoy with a glass of chilled white wine!

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
240.7 29.1 1.1 10.4 1.5 9.0

2.3

 

 

20 comments

  1. Μπραβο, μπραβο, μπραβο!!
    Λατρευω αντζογια! Ειμαι η μονη που δεν χρειαζεται επιχειρηματα για να την πεισεις πως η πιτσα αυτη ειναι εκπληκτικη!!!
    Οσο για τη ζυμη, με εντυπωσιασαν τα μονο δυο υλικα της και σκοπευω να την δοκιμασω!!!

    * Και κατι τελευταιο. Γιατι ενω ανεβαζεις στο φεις την αναρτηση το πρωι, στον μπλογκερ εμφανιζεται μετα απο πολλες ωρες…το βραδυ;

    • Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!!
      Όσο περνάει ο καιρός βλέπω πως έχουμε τα ίδια γούστα!! 😉
      Όσο γι αυτό που με ρωτάς, δεν ξέρω να σου απαντήσω…. Μπορεί στο facebook να βάζω τις αναρτήσεις το πρωί, αλλά εδώ στο μπλογκ τις βάζω από το προηγούμενο βράδυ. Αυτήν εδώ, δηλαδή, την έβαλα Παρασκευή ξημερώματα. Τώρα γιατί στο blogger εμφανίζεται τόσο αργά, δεν ξέρω…
      Φιλιά!!!

  2. lenia says:

    Πολύ αντισυμβατική η πίτσα σου, Εύη μου! Ψάρι δεν τρώω, αλλά τα υπόλοιπα υλικά είναι υπέροχα. Και πολύ εύκολη η ζύμη! Πρέπει να την δοκιμάσω!
    Φιλάκια από την όμορφη Ζάκυνθο!

    • ναι, η γέμιση της πίτσας μάλλον δεν είναι για σένα… αλλά τη ζύμη νομίζω θα τη βολευτείς πολύ!!
      φιλιά στην όμορφη Ζάκυνθο! 😉

  3. peps says:

    ,,,εγώ πάλι ….δεν είμαι της αντζούγιας αλλά…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗ ΠΙΤΣΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Δε μου λες…..πότε θα συναντηθούμε?????

    • δεν είσαι της αντζούγιας????? δεν το περίμενα αυτό από σένα!!!!!!!
      όσο για την ερώτησή σου, είμαι ανοιχτή σε προτάσεις…..;)

    • γεια σου Σόνια!!
      συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά τώρα είδα τυχαία το σχόλιό σου…. η τεχνολογία μας γελάει κάποιες φορές! 🙂
      λοιπόν ναι, μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου λιώνοντας όση ποσότητα αντζούγιας θέλεις ώστε να γίνει κρέμα και προσθέτοντας αλάτι και πιθανόν και λίγη ζάχαρη για ισορροπία.
      για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείς 2-3 κουταλιές πάστα.
      ελπίζω να σε κάλυψα.
      καλό σου βράδυ!

  4. Πολύ ιδιαίτερη ζύμη… μόνο 2 υλικά και εστραγκόν -το οποίο υπεραγαπώ- για μυρωδιά!
    Σίγουρα θα τη δοκιμάσω!
    Το καραμελωμένο κρεμμύδι με την υπέροχη γλυκιά του γεύση το λατρεύω, αλλά τις αντζούγιες θα μου επιτρέψεις να τις παραλείψω 🙂
    Φιλιά πολλά!

  5. Δεν ξαφνιάζομαι για τις αντζούγιες στην πίτσα! Είναι συνηθισμένο υλικό σε Ιταλικές πίτσες. Ακόμα και στη σαλάτα του Καίσαρα μπαίνουν 😉 Αυτό που μου αρέσει περισσότερο ακόμα στη συνταγή σου είναι η βάση της πίτσας, που είναι τόσο εύκολη και λεπτή! Ως φαν της πίτσας, θα τη δοκιμάσω σύντομα!

    • οι Ιταλοί τις χρησιμοποιούν, εμείς όμως δεν τις συνηθίζουμε… άλλο αν εμένα μου αρέσουν πολύ!!! 🙂
      απλά στη συγκεκριμένη συνταγή η γεύση της αντζούγιας είναι πολύ έντονη. είναι μόνο για τους λάτρεις.
      η ζύμη είναι σούπερ!! θα την λατρέψεις, νομίζω, όπως εγώ!
      καλή εβδομάδα Ελεάννα!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.