Home » Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

for english scroll down

Ένα πιάτο μαγειρεμένο αποκλειστικά με φρούτα και χουρμάδες που άνετα το λες “γλυκό”, είναι αυτό που σας προτείνω σήμερα. Η κομπόστα μήλου και αχλαδιού με χουρμάδες είναι ένα έντονα αρωματικό, γλυκόξινο επιδόρπιο, το οποίο καλύπτει την επιθυμία για γλυκό και σε χορταίνει για αρκετή ώρα, αφού είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Η έντονη γλύκα των χουρμάδων, σπάει με το όξινο του λεμονιού και του πορτοκαλιού και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φρούτα, δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια της Σαρακοστής νηστεύουμε. Όχι ότι τον υπόλοιπο χρόνο τρώμε συχνά κρέας. Είμαστε, περισσότερο, φίλοι των οσπρίων, των λαχανικών και των λαδερών. Κι έτσι η νηστεία γίνεται παιχνιδάκι! Όταν όμως έρχεται η ώρα του γλυκού, τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο. Εδώ που τα λέμε τα περισσότερα νηστήσιμα γλυκά, είναι βόμβες θερμίδων, κι έτσι συνήθως τρώω λίγη μαύρη σοκολάτα. Αυτή η κομπόστα όμως είναι ιδανική ακόμα και για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

Για τα μήλα δεν θα σας πω πολλά. Άλλωστε, νομίζω πως οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με τη φράση “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Ακόμα θυμάμαι την γιαγιά μου να με κυνηγάει με ένα μήλο στο χέρι. Απορώ πως και συνέχισα να τα τρώω….

Τα μήλα, λοιπόν, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιοτίνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κυρίως στη φλούδα τους. Τονώνουν τον οργανισμό και τον αποτοξινώνουν, ενώ έχουν ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Θεωρούνται μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου Aλτσχάιμερ, γιατί προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου.

Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (15% ΣΗΠ), σε κατεχίνες, ενώ καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη. Αποτελούν σημαντική πηγή  βιταμινών Α, Β1, Β2, C, Ε, K, Cu, P, φυλλικού οξέως και νιασίνης. Σε μικρότερες ποσότητες περιέχει ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο.

Για τις εντυπωσιακές ιδιότητες των χουρμάδων είχαμε μιλήσει αναλυτικά στην ανάρτηση Χουρμάδες, για ενέργεια στο φουλ. Τα μήλα που χρησιμοποίησα είναι της ποικιλίας Γκόλντεν, τα οποία είχα χρησιμοποιήσει και στην σπιτική applesauce χωρίς ζάχαρη. Είναι τα πιο γλυκά μήλα και γλυκαίνουν κάθε παρασκευή στην οποία χρησιμοποιούνται.

Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά:

  • 2 μικρά μήλα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 2 μικρά αχλάδια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 3 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 80-90 γρ. αποξηραμένους χουρμάδες, κομμένους σε μικρά κομμάτια
  • το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 4 κουταλιές φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού για την διακόσμηση

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε τα μήλα, τα αχλάδια και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι, σκεπάστε και σιγοβράστε τα για 10 λεπτά περίπου, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Σε ένα αλλά μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, βάλτε τους χουρμάδες, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν οι χουρμάδες, 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας.
  3. Αν θέλετε, λιώστε τα φρούτα με το εργαλείο του πουρέ, όπως έκανα κι εγώ.
  4. Σερβίρετε την κομπόστα, χλιαρή ή κρύα σε μπωλ. Με την βοήθεια δυο κουταλιών ή με ένα κουτάλι παγωτού, φτιάξτε μπαλίτσες από το μείγμα των χουρμάδων και τοποθετείστε τις πάνω στην κομπόστα. Διακοσμείστε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

Η συνταγή για την κομπόστα αχλαδιού και μήλου με χουρμάδες είναι προσαρμοσμένη από το Australian’s Women’s Weekly.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
255.0 67.5 51.2 0.6 0.1 2.0 9.5

0.0mg

Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

A dish cooked exclusively with fruits and dates, which comfortably could be said a  “dessert” is today’s recipe. The apple and pear compote with dates is an intensely aromatic, sweet and sour dessert, which covers the desire for sweet and fills you for a long time, since it is very rich in fiber. The intense sweetness of dates, is balanced with the acid of lemon and orange juice and in combination with the other fruits, gives a wonderful dish.

Every year during Lent we are fasting. Not that the rest of the time we eat meat often. We love legumes, vegetables and salads; so fasting is a piece of cake! But when it comes the time for dessert, things are a bit difficult  Most Lenten sweets are calorie bombs, so I usually eat a piece of dark chocolate. However, this compote is an ideal Lenten dessert.

For the benefits of apples I will not tell you much. Besides, I think most of us grew up with the phrase “an apple a day keeps the doctor away”. I still remember my grandmother chasing me with an apple in her hand. I sometimes wonder how am I still eating them….

Pear & Apple Compote with Dates – Κομπόστα Μήλου & Αχλαδιού με Χουρμάδες

Apples are rich in vitamin C, biotin, potassium and fiber. They have strong antioxidant properties, especially in their skins. They stimulate the body and detoxifie and has a beneficial effect on blood pressure. It is considered one of the best choices for dietary prevention of Alzheimer’s disease, because it protects from cell damage attenuate the memory over time.

Pears are rich in fiber (15% RDA), catechins, and combat high cholesterol. They are a major source of vitamins A, B1, B2, C, E, K, Cu, P, folic acid and niacin. In smaller amounts they contain calcium, chlorine, iron, magnesium, sodium and sulfur.

For the impressive properties of dates we talked in detail in the post Dates, the energy booster. The apples I used are of the Golden variety, which I had used in my unsweetened homemade applesauce. It is the sweetest apples and sweetens any preparation perfectly.

Preparation time:   15 minutes

Servings:   2

Ingredients:

  • 2 small apples, cut into small pieces
  • 2 small pears, cut into small pieces
  • 3 tablespoons fresh lemon juice
  • 80-90 gr. (3oz) dried dates, cut into small pieces
  • zest of 2 oranges
  • 4 tablespoons fresh orange juice
  • additional orange zest for decoration

Instructions:

  1. Put the apples, pears and lemon juice in a saucepan, cover and simmer for about 10 minutes over low heat until soften.
  2. In a small saucepan, over low heat, put the dates, orange juice and zest and allow to simmer until liquid is absorbed and dates are soften, about 5 minutes, stirring.
  3. If you like, mash the fruit with the puree tool, as I did.
  4. Serve the compote, lukewarm or cold in a bowl. With the aid of two spoons or an ice-cream spoon, make pellets with the mixture of dates, and place them onto the compost. Decorate with some orange zest.

The recipe of the pear & apple compote with dates, is adapted from the Australian’s Women’s Weekly.

 

 

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
255.0 67.5 51.2 0.6 0.1 2.0 9.5

0.0mg

 

15 comments

  1. Υπέροχο Εύη! Λατρεύω τους χουρμάδες και ο συνδυασμός με τα μήλα είναι απλά ονειρικός!
    Φιλάκια, καλό σ/κ!

  2. sp00nstories says:

    Είναι πολύ νόστιμη και δυναμωτική η συνταγή σου Εύη μου! Σκέτη ενέργεια!!Σίγουρα θα τη προτιμήσω…

  3. Απόλυτα φρουτένιο και πολύ δελεαστικό παράλληλα!
    Μ’ αρέσει που είναι τόσο κομψό και που μας γλυκαίνει υγιεινά!
    Φιλιά πολλά!

  4. mookies says:

    Μπορεί να έχεις νέα ανάρτηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σχολιάσω αυτή την απίστευτη κομπόστα, έστω και καθυστερημένα! Τέλειο το μπαλάκι του χουρμά μέσα στα λιωμένα φρούτα. Όπως έχω ξαναπεί λατρεύω τους χουρμάδες.
    Φιλιά

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.