Home » Pink Grapefruit Barley Scones – Scones με Ροζ Γκρέιπφρουτ

Pink Grapefruit Barley Scones – Scones με Ροζ Γκρέιπφρουτ

Barley Scones with Grapefruit Recipe

for english scroll down

Παρόλο που μέχρι σήμερα είχα μόνο μια συνταγή για scones στο μπλογκ, έχω καταλάβει πως σας αρέσουν πολύ! Τα scones με ξερά σύκα και παπαρουνόσπορο είναι πολύ δημοφιλής ανάρτηση, ίσως γιατί είναι πολύ πιο υγιεινά από τα συνηθισμένα. Έτσι και σήμερα σας έχω μια συνταγή για πολύ, πολύ υγιεινά scones με ροζ γκρέιπφρουτ, με αλεύρι από κριθάρι και χωρίς την προσθήκη έξτρα ζάχαρης.

Barley Scones with Grapefruit Recipe

Είναι λίγο πιο μπελαλίδικα από την άλλη συνταγή, γιατί προϋποθέτει το καθάρισμα του φρούτου από τις λευκές μεμβράνες του, αλλά αξίζει τον κόπο και τον λίγο παραπάνω χρόνο που θα διαθέσετε. Θα έχετε ένα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας, ή ακόμα και για το πρωινό σας γάλα, το οποίο μόνο θρεπτικά συστατικά θα σας προσφέρει.

Επέλεξα ροζ γκρέιπφρουτ πρώτον γιατί έχει πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με το κίτρινο, αλλά και γιατί δίνει πολύ ωραίο χρώμα στα scones. Αν αναρωτιέστε για το αν τα scones πικρίζουν θα σας πω πως όχι. Μην ξεχνάτε πως αφαιρούμε την λευκή μεμβράνη τους και παίρνουμε μόνο την σάρκα του. Δεν είναι όμως και πολύ γλυκά. Περιέχουν μόνο 2-3 κουταλιές μέλι. Σερβίρονται υπέροχα με λίγο μέλι από πάνω. Όλοι εσείς που είσαστε ορκισμένοι εχθροί του γκρέιπφρουτ, μην ανησυχείτε. Η συνταγή μπορεί να φτιαχτεί και με πορτοκάλι, με την ίδια επιτυχία. Το ότι μυρίζουν υπέροχα σας το είπα?

Pink Grapefruit Barley Scones – Scones με Ροζ Γκρέιπφρουτ

Το, για πολλούς παρεξηγημένο αλλά πολύ ωφέλιμο, γκρέιπφρουτ είναι διάσημο για τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες και τις λίγες θερμίδες του. Επιπλέον το γκρέιπφρουτ περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β και C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Τα ροζ γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ ή μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, μειώνει σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιποδιαλυτές ίνες, βοηθάει σημαντικά στο να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει, βελτιώνει το μεταβολισμό. Μελέτες έδειξαν ότι το γκρέιπφρουτ παρέχει το αίσθημα πληρότητας, ενώ ταυτόχρονα κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας καλύτερα την όρεξη. Σε αυτό βοηθάει και η πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων.

Barley Scones with Grapefruit Recipe

Barley Scones with Grapefruit Recipe

Ας δούμε τώρα την συνταγή:

Συνολικός χρόνος:   50 λεπτά

Μερίδες:   8

Υλικά:

  • 2 φλυτζάνια (200 γρ.) αλεύρι από κριθάρι (συν έξτρα για το πλάσιμο)
  • 2 κουταλάκια baking powder
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ κουταλάκι μαγειρικά σόδα
  • 1 – 1 ½ ροζ γκρέιπφρουτ (280 γρ. περίπου)
  • 6 κουταλιές (80 γρ.) βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο αυγό, χωρισμένο
  • ¼ φλυτζανιού γάλα 2% λιπαρά
  • 3 κουταλιές μέλι ( συν έξτρα για το σερβίρισμα, προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζετε το γκρέιπφρουτ, αφαιρείτε και την λευκή μεμβράνη του, κόβετε την σάρκα του σε κομμάτια και την στύβετε. (Στο στύψιμο με βοήθησε πολύ αυτό το εργαλείο του ΙΚΕΑ που βλέπετε στην φωτογραφία). Κρατάτε την σάρκα του φρούτου και το χυμό στην άκρη.
  2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Σε ένα μπωλ προσθέτετε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι και το ξύσμα από το γκρέιπφρουτ.
  4. Με τα χέρια σας ή το μίξερ ανακατέψτε το βούτυρο με το μείγμα στερεών υλικών. Θέλουμε μια «ψιχουλιαστή» ζύμη.
  5. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατέψτε το ασπράδι, το γάλα και 2 κουταλιές (40 γρ.) μέλι. Προσθέστε τα στη ζύμη και ανακατέψτε. Η ζύμη σας θα γίνει μαλακή και θα κολλάει.
  6. Αλευρώστε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρετε εκεί την ζύμη. Πλάστε την ζύμη και φτιάξτε ένα στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 18 εκ. περίπου. Απλώστε τα κομμάτια του φρούτου και ενσωματώστε τα στη ζύμη. Πασπαλίστε τη ζύμη ελαφρά με λίγο αλεύρι και στρώστε την επιφάνεια με τα χέρια σας.
  7. Αναποδογυρίζετε το δίσκο στο ταψάκι σας και χαράξτε το με ένα αλευρωμένο μαχαίρι σε 8 κομμάτια. Δείτε εδώ φωτογραφίες.
  8. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατέψτε τον κρόκο του αυγού, 2 κουταλιές από το χυμό του γκρέιπφρουτ και το υπόλοιπο μέλι και αλείψτε με ένα πινέλο την επιφάνεια των scones.
  9. Ψήνετε για 16-18 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά κόβετε τα 8 κομμάτια. Μεταφέρετε τα scones σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Σερβίρετε με λίγο μέλι, αν και σκέτα τρώγονται το ίδιο ευχάριστα.

 

Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015” του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν δίσκος κοπής, σκεύη και εργαλεία ΙΚΕΑ, χορηγία του καταστήματος. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!

 

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “The Homemade Flour Cookbook”, by Erin Alderson, Fair Winds Press.

ΥΓ. Τώρα πια, μπορείτε να βρείτε όλες τις συνταγές του μπλογκ, ανά κατηγορία, στο Ευρετήριο Συνταγών. Έχει και φωτογραφίες για να διαλέγετε εύκολα. 😉

Barley Scones with Grapefruit Recipe

Even though until now I had only one recipe for scones on the blog, I understand that you like them very much! The dried fig and poppy seeds scones recipe is a very popular post, perhaps because they are healthier than usual. So today I have a recipe for very, very healthy scones with pink grapefruit and barley flour without added sugar.

It’s a little more troublesome than the other recipe, because it involves peeling the fruit from the white membranes, but it is worth the time and effort you. You will have a delicious accompaniment to coffee or tea, or even your breakfast milk, which will offer to you nothing more than precious nutrients.

Barley Scones with Grapefruit Recipe

I chose pink grapefruit, firstly because it has milder flavor than yellow, but also because it gives a very nice color to the scones. If you are wondering whether the scones are bitter, I will tell you they aren’t. Do not forget that we remove the white membrane and use only the fruit’s pulp. But it is not very sweet either. They contain only 2-3 tablespoons honey; they can be served drizzled with honey. All of you that you are sworn enemies of grapefruit, do not worry. The recipe can be made with orange as well, with the same success. Have I told you about their wonderful smell?

Grapefruit, for many misunderstood but very beneficial fruit, is famous for its fat burning abilities and its few calories. Furthermore, grapefruit contains large quantities of vitamins A, B and C and minerals such as calcium, manganese, iron, magnesium, potassium and phosphorus. The pink grapefruit is rich in lycopene, a carotenoid phytochemical known for its antioxidant action and the prevention of prostate cancer. A glass of grapefruit juice or half a grapefruit before each meal significantly reduces calorie consumption. The high content of fat-soluble fibers significantly helps us feel satiated for longer hours in the day and contribute to proper bowel function. Furthermore, the large amount of water contained improves metabolism. Studies have shown that grapefruit provides the feeling of fullness, while constantly keeps blood sugar levels, by better regulating the appetite. Pectin’s contribution in this is valuable, since it helps in carbohydrate absorption rate.

Pink Grapefruit Barley Scones – Scones με Ροζ Γκρέιπφρουτ

Now let’s take a look at the recipe:

Total time:   50 minutes

Servings:   8

Ingredients:

  • 2 cups (7 oz.) barley flour (plus extra for kneading)
  • 2 teaspoons baking powder
  • ¼ teaspoon salt
  • ¼ teaspoon baking soda
  • 1 – 1 ½ pink grapefruit (10 oz. approx.)
  • 6 tablespoons (3 oz.) butter in pieces
  • 1 large egg, separated
  • ¼ cup milk 2% fat
  • 3 tablespoons honey (plus extra for serving, optional)

Instructions:

  1. Peel the grapefruit, removing the white membrane as well, dice the pulp and squeeze the juice into a bowl. (This tool from IKEA you see in the photo was really helpful in squeezing the juice of). Keep the grapefruit pulp and juice aside.
  2. Preheat oven to 375o Lay a baking tray with greaseproof paper.
  3. In a bowl add the flour, baking powder, baking soda, salt and the zest of grapefruit.
  4. With your hands or mixer, mix the butter with the solid materials until the dough is in pea-size pieces.
  5. In a small bowl, mix egg white, milk and 2 tablespoons (1.5 oz.) honey. Stir into the dry ingredients until the dough pulls together.
  6. Transfer the dough from the bowl to a floured surface. Sprinkle the grapefruit pieces over and carefully roll into a round disk of 7 in. diameter approx. Sprinkle lightly with flour and pat the surface with your hands.
  7. Tilt the disc into your pan and engrave it with a floured knife in 8 pieces. See photos here.
  8. In a small bowl, stir egg yolk, 2 tablespoons of grapefruit juice and the remaining honey and brush the scones.
  9. Bake for 16-18 minutes, until golden and firm. Allow to cool for 10 minutes and then cut the 8 pieces. Transfer the scones to a wire rack to cool completely.

Serve drizzled with honey, although plain are eaten very pleasantly as well.

 

Today’s recipe posted for my candidacy in the “Food Blog Awards 2015”, particularly in the “Best Design & Site Architecture” category. For this recipe I used IKEA cutting board, utensils and kitchen tools, sponsorship of the shop. If you would like to vote for me, login to your facebook account and click here. You should click the “like” button below the text. Thank you!

Recipe adapted by the book “The Homemade Flour Cookbook”, by Erin Alderson, Fair Winds Press.

PS. From now on you can find all the blog’s recipes, listed by category, in the Recipe Index. The photographs will help you choose easily. 😉

 

Πηγή – Source:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13022

Barley Scones with Grapefruit Recipe

12 comments

  1. Αγαπώ scones και εγώ!! Το φρουτάκι αυτό τους δίνει εκπληκτικό χρώμα!! Καλή επιτυχία Εύη μου!! Σούπερ το εργαλειάκι και δεν το έχω παρατηρήσει…πού κοιτάω ήθελα να ήξερα !! Πολλά φιλιά!

  2. neanikon says:

    Εύη τα scones σου φαίνονται τόσο λαχταριστά και χρωματιστά !!! Το ροζ γκρειπφρουτ είναι πανέμορφο φρούτο
    Ξέρεις, καθώς κοιτούσα τις φωτογραφίες το μάτι έπεσε στο εργαλειάκι. Και λέω ιδανικό για τέτοιες δουλειές, που να το βρήκε;;;

  3. Εννοείται αγαπάμε τα scones!! Μου έδωσε την τέλεια λύση για να χρησιμοποιήσω τα γκρέιπφρουτ από το δεντράκι μας. Βέβαια είναι τα κλασικά κίτρινα αλλά δεν πιστεύω να πειράζει ιδιαίτερα,ε;;;
    Καλή αρχή με τις αναρτήσεις, σε φιλώ!!

    • The Healthy Cook says:

      καθόλου δεν πειράζει! χαίρομαι που σου αρέσουν.
      ευχαριστώ Αγγελικούλα μου!

  4. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα τρώμε και πολύ τα scones στην Ελλάδα, δεν τα συνηθίζουμε. Τα έχω φτιάξει κάνα δυο φορές και μου άρεσαν. Πολύ νόστιμα τα έφτιαξες και το ροζ γκρέιπ φρουτ τα κάνει και ελκυστικά στο μάτι! Φιλιά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.