for english scroll down
Καλή και δροσερή εβδομάδα! Το πρωινό, το βασικότερο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, τονώνει τον οργανισμό μας μετά την πολύωρη βραδινή νηστεία και του δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της ημέρας που ξεκινάει. Γι αυτό κι εμείς τρώμε σούπερ πρωινό σήμερα, πρωτεϊνική τηγανίτα με κουρκουμά.
Η κατανάλωση ενός σωστού πρωινού μειώνει την όρεξη κατά την διάρκεια της ημέρας, αποτρέποντας έτσι την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών. Επιπλέον μειώνει το στρες και ενισχύει την καλή διάθεση, την σωματική και νοητική εγρήγορση, σε αντίθεση με εκείνους που αποφεύγουν το πρωινό ή δεν τρώνε το σωστό.
Και ποιο είναι το σωστό πρωινό? Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ένα πρωινό πλήρες είναι να περιλαμβάνει ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και καλών λιπαρών. Η σημερινή συνταγή για πρωτεϊνική τηγανίτα με κουρκουμά, είναι ένα πολύ θρεπτικό πρωινό με λίγα λιπαρά και θερμίδες, το οποίο θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες και θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκό. Παράλληλα, θα ευεργετηθείτε από τα, κυριολεκτικά, αμέτρητα οφέλη που σας προσφέρει ο κουρκουμάς, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στην συνταγή δεν σας δίνω καμία γλυκαντική ουσία, γιατί θεωρώ ότι μέλι με το οποίο περιχύνουμε τις τηγανίτες είναι υπέρ αρκετό.
Πρωτεϊνική Τηγανίτα με Κουρκουμά
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 5 λεπτά
Μερίδες: 1
Υλικά:
- τα ασπράδια από 3 αυγά
- 3 κουταλιές νιφάδες βρώμης
- 3 κουταλιές γάλα της αρεσκείας σας (ζωικό ή φυτικό)*
- ¼ – ½ κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη
- 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (προαιρετικό)
- ½ κουταλιά ελαιόλαδο, ή βούτυρο
- 1/2 – 1 κουταλιά μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 κουταλιά κοπανισμένα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς
Εκτέλεση:
- Ανακατεύετε πολύ καλά όλα τα υλικά, μέχρι και το τζίντζερ, σε ένα μπωλ.
- Ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και φροντίζετε να απλωθεί καλά σε όλο την επιφάνεια του τηγανιού.
- Ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι και την ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα από την μια μεριά και να σταθεροποιηθεί.
- Γυρίζετε την τηγανίτα για να ψηθεί κι από την άλλη μεριά (χρησιμοποιήστε ένα πιάτο για να την γυρίσετε, είναι πολύ εύκολο έτσι).
- Μόλις ψηθεί σερβίρετε σε πιάτο, περιχύστε τη με το μέλι, πασπαλίστε τη με τα καρύδια και συνοδέψτε τη με φρούτο της αρεσκείας σας.
Σημειώσεις:
*ή μια γεμάτη κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.
ΥΓ. Το Σάββατο που μας πέρασε είχα την χαρά να επισκεφτώ την Berryland, μια φάρμα με υπερτροφές, λίγο έξω από την Χαλκίδα, όπου προμηθεύτηκα τα αγαπημένα μου μύρτιλλα και άλλα καλούδια. Γι αυτό όμως θα σας μιλήσω άλλη μέρα. Μέχρι τότε, φροντίστε να τρώτε ένα σωστό πρωινό! 😉
Breakfast, the most basic and most important meal of the day, stimulates our body after the long overnight fast and gives the necessary energy to meet the needs and requirements of the day to come. That’s why today’s is a super breakfast recipe; protein pancake with turmeric.
Eating a proper breakfast reduces appetite during the day, thereby preventing the consumption of unhealthy snack foods. Additionally it reduces stress and enhances the good mood, physical and mental alertness, in contrast with those who avoid breakfast or not eating the right one.
And what is the proper breakfast? A prerequisite to a full breakfast includes a balance of protein, carbohydrates and good fats. Today’s recipe for protein pancake with turmeric, is a very nutritious breakfast with low fat and calories, which will keep you full for several hours and will satisfy your sugar cravings. You will benefit from the, literally, innumerable benefits that turmeric offers, which you can read here.
In the recipe I am not giving you any sweetener, because I believe that honey drizzled over the pancake is quite enough.
- • the whites of 3 eggs
- • 3 tablespoons oat flakes
- • 3 tablespoons low fat milk of your choice (animal or plant based) *
- • ¼ - ½ teaspoon ground turmeric
- • 1-2 drops vanilla extract
- • ¼ teaspoon ground ginger (optional)
- • ½ tsp olive oil**
- • 1/2 - 1 tablespoon honey, or, maple syrup
- • 1 tablespoon chopped walnuts or other nuts of your choice
- Stir all the ingredients up to ginger in a bowl.
- Heat butter or olive oil in a small pan, over medium heat, and care to spread it well across the surface of the pan.
- Pour the mixture into the pan and bake until golden brown on one side and firm.
- Turn the pancake to cook on the other hand (use a dish to turn it; it is very easy this way).
- Once cooked serve in the dish, drizzle it with honey, sprinkle with walnuts and accompany it with a fruit of your choice.
- * Or a spoonful of Greek strained yoghurt.
- **Or butter
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Εγώ τα περισσότερα μύρτιλλα τα αποθήκευσα στην κατάψυξη και όταν επιστρέψω το πρώτο που θα φτιάξω θα είναι αυτό.
Χωρίς πρωινό δεν ξεκινάμε ποτέ ακόμη κι όταν υπάρχει πολύ πρωινή αναχώρηση.
έτσι μπράβο! πρωινό πάντα! 😉
ευχαριστώωω!
Σούπερ πρωινό!!!!!!!!!!
Με κουρκουμά και τζίντζερ θα έχει υπέροχη γεύση!!!
🙂
ναι, είναι πολύ γευστική!
ευχαριστώ πεπίτα!
Υπέροχη συνταγή και υπέροχες φωτογραφίες! Καταπληκτικό post Εύη! Συγχαρητήρια! 🙂
ευχαριστώ πολύ Άρη!! 🙂
Απόλυτα τέλειο πρωινό ξεκίνημα! Φιλιά!
μερσί!! 😉
φιλιά!