Home » Pumpkin, autumn’s orange hue – Κολοκύθα, το πορτοκαλί του φθινοπώρου

Pumpkin, autumn’s orange hue – Κολοκύθα, το πορτοκαλί του φθινοπώρου

Pumpkin-fall’s-orange-hue – Κολοκύθα-το-πορτοκαλί-του-φθινοπώρου

for english scroll down

Η κολοκύθα, που όλοι την έχουμε συνδυάσει με το Halloween παρόλο που δεν το γιορτάζουμε στην Ελλάδα, είναι ένα τρόφιμο με πολύ υψηλή διατροφική αξία.  Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά πολύ φτωχό σε θερμίδες.  Είτε πρόκειται για την σάρκα της, είτε για τους σπόρους της, η κολοκύθα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Eίναι μία από τις τροφές  που συνιστώνται από τους διαιτολόγους για την μείωση της χοληστερόλης και σε προγράμματα μείωσης του βάρους.

Διατροφική αξία της κολοκύθας

Ενδεικτικά, ένα φλυτζάνι μαγειρεμένη σάρκα κολοκύθας, χωρίς αλάτι, περιέχει 1.76 γρ. πρωτεΐνης, 0.17 γρ. λιπαρών, 0 γρ. χοληστερόλης και 12 γρ. υδατανθράκων (εκ των οποίων 2.7 γρ. φυτικές ίνες και 5.1 γρ. σάκχαρα). Η κατανάλωση μιας τέτοιας ποσότητας μαγειρεμένης κολοκύθας μας προσφέρει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Α, το 20% σε βιταμίνη C, το 10% σε βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο,  και τουλάχιστον το 5 % σε θιαμίνη, βιταμίνη B6, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, νιασίνη, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Ζαλιστήκατε? Ας τα δούμε αναλυτικά:

Pumpkin-fall’s-orange-hue – Κολοκύθα-το-πορτοκαλί-του-φθινοπώρου

Ευεργετικές ιδιότητες της κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές β-καροτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σε αυτό οφείλεται και το έντονο πορτοκαλί χρώμα σε κάποια φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτένιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου (ιδιαιτέρως συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέως εντέρου), να προστατέψει από το άσθμα και την καρδιακή νόσο, και να επιβραδύνει τον εκφυλισμό και την γήρανση του οργανισμού. 

Το β-καροτένιο που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, φαίνεται να προστατεύει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα, παρέχουντας άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή.

Στην σωστή λειτουργία της καρδιάς συνεισφέρουν, επίσης, οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, και το κάλιο που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στην κολοκύθα. Η επαρκής πρόσληψη καλίου συμβάλει στην θεραπεία της υπέρτασης, στην μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, στην προστασία εναντίον της απώλειας μυϊκής μάζας, στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην μείωση στο σχηματισμό πέτρας του νεφρού. Επιπλέον, βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας, μετά από βαριά προπόνηση και βοηθά στην καλή λειτουργία των μυών.

Pumpkin-fall’s-orange-hue – Κολοκύθα-το-πορτοκαλί-του-φθινοπώρου

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, καθώς και το β-καροτένιο, φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση στην υγεία των ματιών και να προλαμβάνουν τυχόν εκφυλιστική φθορά (π.χ. ωχρά κηλίδα). Την ίδια δράση έχει και η ζεαξανθίνη, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό.

Η βιταμίνη Α, που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στην κολοκύθα, είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού για την σύνθεση των ορμονών του εμβρύου.

Τροφές σαν την κολοκύθα, που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, δρουν σαν ασπίδα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην κολοκύθα βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.

Για τους σπόρους της κολοκύθας έχω αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Επίσης, τους έχω αναφέρει και στο άρθρο 12 Τροφές που καταπoλεμούν το Στρες. Πρόκειται για διατροφικό θησαυρό!

Pumpkin-fall’s-orange-hue – Κολοκύθα-το-πορτοκαλί-του-φθινοπώρου

Επιλογή, αποθήκευση και χρήσεις

Την κολοκύθα θα τη βρείτε σε διάφορα σχήματα (μεγάλη στρογγυλή, σε σχήμα κουδουνιού) από τα τέλη Αυγούστου μέχρι το Μάρτιο, ωστόσο η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο.  Υπάρχουν όμως και κάποιες καλοκαιρινές ποικιλίες. Επιλέξτε ώριμη κολοκύθα που βγάζει ένα ήχο σαν ξύλο όταν την χτυπάτε.  Θα πρέπει να είναι βαριά και να μην έχει «τσαλακωμένη» επιφάνεια, κοψίματα ή μώλωπες.

Αποθηκεύετε για πολλές εβδομάδες (έως και μήνες)  σε καλά αεριζόμενο χώρο, σε θερμοκρασία δωματίου. Οι αρχαίοι κινέζοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν το κέλυφός της ως μέρος αποθήκευσης των φαρμάκων και των βοτάνων. Τα κομμένα κομμάτια της μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές ημέρες ή στην κατάψυξη.

Πλύντε την καλά με τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε βρωμιά, χώμα και υπολλείματα από εντομοκτόνα / μυκητοκτόνα. Κόψτε το κοτσάνι και μετά κόψτε την κολοκύθα σε δύο μέρη. Αφαιρέστε τις ίνες και τους σπόρους και κόψτε την σάρκα της σε κομμάτια, στο επιθυμητό μέγεθος.

Τους σπόρους μην τους πετάτε! Είναι το πιο υγιεινό σνακ. Ξεπλύντε τους καλά ώστε να φύγουν οι ίνες του φρούτου, στεγνώστε τους καλά πάνω σε μια πετσέτα και είναι έτοιμοι. Έτσι φρέσκοι, μπορούν να φαγωθούν και ολόκληροι, με τη φλούδα. Σύντομα θα δούμε ένα γρήγορο και εύκολο τρόπο να τους αξιοποιήσετε.

Η σάρκα της κολοκύθας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα νόστιμων συνταγών. Θα δούμε μαζί πολλές τέτοιες συνταγές σιγά σιγά. Το μαγείρεμα στον ατμό, όμως, μας δίνει τη μέγιστη θρεπτική αξία της.

Τα μπαχαρικά που της ταιριάζουν είναι το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το κύμινο, η πάπρικα, το κόλιαντρο και το τζίντζερ.

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

ΥΓ. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια συνέντευξή μου στο ηλεκτρονικό περιοδικό Cracked.gr. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.  🙂

Pumpkin-fall’s-orange-hue – Κολοκύθα-το-πορτοκαλί-του-φθινοπώρου

Pumpkin is a food of very high nutritional value. This means that it is very rich in vitamins, minerals and other nutrients, but very low in calories. Both the flesh and seeds of the pumpkin provide significant benefits to our health. It is one of the foods recommended by dietitians for lowering cholesterol and weight reduction programs.

Nutritional value of pumpkin

Indicatively, a cup of cooked pumpkin flesh, without salt, contains 1.76 g. protein, 0.17 g. fat, 0 g. cholesterol and 12 g. carbohydrate (of which 2.7 g. fiber and 5.1 g. sugars). The consumption of such a quantity of cooked pumpkin offers more than 100% of the daily needs of the body into vitamin A, 20% of vitamin C, 10% of vitamin E, riboflavin, potassium, copper and manganese, and at least 5% of thiamin, vitamin B6, folic acid, pantothenic acid, niacin, iron, magnesium and phosphorus. Stunned?Let’s see everything in detail:

Beneficial properties of pumpkin

Pumpkin is one of the most important sources of beta-carotene, a powerful antioxidant that is converted by the body into vitamin A. This accounts for the intense orange color of some fruits and vegetables. The consumption of foods rich in beta-carotene may reduce the risk of certain cancers (it is particularly associated with prostate and colon cancer), to protect against asthma and cardiac disease, and to slow the degeneration and the aging of the organism .

Beta-carotene found in the seeds and the flesh of pumpkin, has antioxidant and anti-inflammatory properties. Regular pumpkin consumption appears to protect against inflammation in the joints and arthritis, giving immediate relief to inflammation.

Dietary fiber, vitamin C, and potassium contained in large quantities in pumpkin, also contribute to the proper cardiac function. Adequate intake of potassium help to treat hypertension, to reduce the risk of stroke, to protect against the loss of muscle mass, to maintain bone density and reduce the formation of kidney stones. Moreover, it helps to restore the electrolyte balance in our body, after heavy training and helps in the proper functioning of muscles.

The antioxidant vitamins C and E and beta-carotene appears to have a beneficial effect on eye health and prevent any degenerative damage (e.g., macula). The same effect has zeaxanthin, a natural antioxidant.

Vitamin A, contained in a large amount in pumpkin, is necessary during pregnancy and lactation for the synthesis of fetal hormones.

Foods like pumpkin, containing high content in vitamin C and beta-carotene, act as a shield for our immune system.

The fibers contained in pumpkin help in the elimination of a portion of cholesterol from the body, but also in the treatment of chronic constipation by increasing intestinal motility. The high amount of fiber also helps to reduce LDL (bad) cholesterol in the blood and in the regulation of blood sugar levels.

Pumpkin-fall’s-orange-hue – Κολοκύθα-το-πορτοκαλί-του-φθινοπώρου

Pumpkin consumption is particularly beneficial for those suffering from gastric problems, because it reduces the acidity of stomach fluid.

As for pumpkin seeds, I have devoted an entire article, which you can read here. Moreover, pumpkin seeds are mentioned in the article on the 12 Foods to fight Stress. It is a nutritional treasure!

Selection, storage and use

Pumpkins can be found in various shapes from lateAugust to March, but the best time is from October to November. There are, however, some summer varieties as well. Choose a ripe pumpkin that sounds like wood when hit. They should be heavy, without “crumpled” surface, cuts or bruises.

Save for several weeks (up to 6 months!) in a well ventilated area at room temperature. The ancient Chinese, in fact, used the pumpkin shell as a storage place of medicines and herbs. The cut pieces can be kept in the refrigerator for a few days or in the freezer.

Wash thoroughly with running water to remove dirt, dust and debris from insecticides / fungicides. Cut the stalk and then cut the pumpkin into two parts. Remove the fibers and seeds and cut the flesh into pieces of the desired size.

Do not throw away the seeds! It is the healthiest snacks. Rinse them well to remove the fruit fibers and dry them well on a towel. If fresh, they can be eaten whole, with the peel. Soon we will see a quick and easy way to enjoy them.

The flesh of the pumpkin can be used in a variety of delicious recipes. We will see many such recipes in the near future. Steaming, however, gives us the maximum nutritional value.

The spices that perfectly match with pumpkin is nutmeg, cinnamon, cumin, paprika, coriander and ginger.

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

 

Πηγές – Sources:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.php

http://www.nutrition-and-you.com/pumpkin.html

http://www.vita.gr/diatrofi/article/10232/poios-agnoei-thn-kolokytha/

http://www.clickatlife.gr/your-life/story/11456/i-diatrofiki-aksia-tis-kolokuthas

http://www.huffingtonpost.com/2014/09/04/pumpkin-health-benefits_n_1936919.html

 

10 comments

  1. neanikon says:

    Τόσο υπέροχο χρώμα! Καταπληκτικές φωτογραφίες Εύη! Φανταστική τροφή! Περιμένουμε την συνταγή (ή τις συνταγές) λοιπόν.

    Διαβάσαμε και την συνέντευξη! Μπράβο Εύη!!!!!

  2. Marion says:

    Η αγαπημένη μου!! Τις βλέπω στα μανάβικα με αυτό το πορτοκαλί χρώμα..μούρλια 😉

    Περιμένουμε συνταγές λοιπόν 🙂

    Φιλιά

  3. dolmadaki says:

    λατρευω κολοκυθα σε κεικ σε κουταλιου σε μαρμελαδες σε φαγητο !!! εχουν κατι μαγικο!! λες να ευθύνεται η σταχτοπουτα;; δεν ηξερα ολες αυτες τισ πληροφοριες παντως

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχα, θα έχει βάλει και η σταχτοπούτα το χεράκι της!
      φιλιά πολλά ντολμαδάκι μου!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.