Quinoa & Ginger Granola Bars – Μπάρες Δημητριακών με Κινόα και Τζίντζερ

Quinoa & Ginger Granola Bars – Μπάρες Δημητριακών με Κινόα και Τζίντζερ

for english scroll down

Όσες συνταγές κι αν έχω φτιάξει για μπάρες δημητριακών δεν μου είναι αρκετές. Θέλεις η αγάπη μου για τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς, θέλεις η αδυναμία μου σε τέτοιου είδους σνακ, με κάνουν και έχω πάντα μπάρες δημητριακών στο σπίτι. Πέρα από πολύ νόστιμες και βόμβες θρεπτικών συστατικών είναι ίσως και το πιο πρακτικό σνακ για να το πάρεις μαζί σου οπουδήποτε.  Ένα μεγάλο ζήτω για τις μπάρες δημητριακών λοιπόν! 🙂

Ένα πράγμα που παρατηρώ όποτε χαζεύω για τέτοιες συνταγές στο διαδίκτυο είναι ότι πολλές από αυτές έχουν ένα κατεβατό από υλικά. Δεν λέω, κι εγώ το έχω κάνει κάποιες φορές, αλλά ειλικρινά εντυπωσιάζομαι από το πόσα υλικά μπορούν να χωρέσουν σε μια συνταγή για μπάρες…. (την θυμάστε την διαφήμιση με τον ελέφαντα και το αυτοκίνητο?) Βέβαια όλα αυτά τα υλικά μπορεί να είναι ένα κι ένα, αλλά χωρίς αμφιβολία μπορείς να φτιάξεις εξαιρετικές μπάρες και με λιγότερα από 18 υλικά!

Κάπως έτσι λοιπόν βγήκε και αυτή η συνταγή. Μπάρες δημητριακών με κινόα και ζαχαρωμένο τζίντζερ (ξέρετε αυτή η πιπεράτη ζαχαρωμένη σούπερ λιχουδιά!!), δαμάσκηνα, ηλιόσπορους, βρώμη και λιναρόσπορο, ταχίνι, μέλι και κανέλα.

Quinoa & Ginger Granola Bars – Μπάρες Δημητριακών με Κινόα και Τζίντζερ

Οι μπάρες αυτές είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνες, λιπαρά Ω3, ασβέστιο, μαγγάνιο και χαλκό από την κινόα, πολύτιμα λιπαρά οξέα, μέταλλα και λιγνάνες από τον λιναρόσπορο, φυτικές στερόλες, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, βιταμίνες Ε και Β, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και σελήνιο από τους ηλιόσπορους και το ταχίνι, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή από την κανέλα και το μέλι και φυτικές ίνες. Σας έπεισα?  😉

Είναι πολύ απλή και γρήγορη συνταγή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπωλ και ένα κατσαρολάκι και σε 10-15 λεπτά τις έχετε ετοιμάσει. Στη λίστα με τα υλικά της συνταγής σας γράφω 1 φλυτζάνι αποξηραμένα φρούτα. όπως σας είπα εγώ έβαλα τζίντζερ και δαμάσκηνα σε αναλογία 50-50. Βέβαια εσείς μπορείτε να κάνετε τον δικό σας συνδυασμό φρούτων, τηρώντας πάντα τις δοσολογίες.

Quinoa & Ginger Granola Bars – Μπάρες Δημητριακών με Κινόα και Τζίντζερ

Συνολικός χρόνος:   30 λεπτά

Μερίδες:   16

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι (225 γρ.) ταχίνι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
  • 1 φλυτζάνι (340 γρ.) μέλι
  • 1 φλυτζάνι (140 γρ.) ηλιόσπορους (καθαρισμένους)
  • 1 φλυτζάνι( 145 γρ.)  αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα (1/2 φλυτζάνι ζαχαρωμένο τζίντζερ & ½ φλυτζάνι δαμάσκηνα)
  • 1 ½ φλυτζάνι (145 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • ½ φλυτζάνι (50 γρ.) κοπανισμένο λιναρόσπορο
  • ½ φλυτζάνι (95 γρ.) ωμή κινόα
  • 1 κουταλιά τριμμένη κανέλα
  • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε το μέλι και το ταχίνι και τα ζεσταίνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, για 3-4 λεπτά περίπου. Αποσύρετε από την φωτιά.
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170ο C.
  3. Σε ένα μπωλ προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε.
  4. Προσθέτετε το χλιαρό μείγμα μελιού-ταχινιού στα στερεά υλικά και ανακατεύετε πολύ καλά.
  5. Βρέξτε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά τσαλακώνοντας το και στρώστε το σε ένα ταψάκι 24Χ24cm. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώστε το μείγμα στο ταψί και στρώστε το καλά. Ψήστε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Αφήστε να κρυώσουν τελείως και μετά κόψτε τις σε κομμάτια.

Σημείωση: Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε και μακρόστενη φόρμα για κέικ. Το πάχος των κομματιών εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους.

ΥΓ. Το The Healthy Cook, είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Design & Site Architecture, στα Food Blog Awards 2015 του ΒΗΜΑGourmet. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Ευχαριστώ!

 

Quinoa & Ginger Granola Bars – Μπάρες Δημητριακών με Κινόα και Τζίντζερ

 

As many recipes I have made for granola bars are never enough. It’s either my love for cereals and nuts, or my weakness in such snacks, and I’ve always some granola bars in a container. Aside from very tasty and nutritious “bombs”, they are probably the most practical take-away snack. A big hurray for granola bars that is! 🙂

One thing I notice when I look over for such recipes online is that many of them have a huge list of ingredients. I confess, I have done sometimes, but honestly I am really impressed by how many ingredients can fit in a granola bars recipe….  Of course all these materials can be really good, but no doubt you can make excellent bars with less than 18 ingredients!

This is how I came with this recipe. Cereal bars with quinoa and candied ginger (you know this spicy candied yummy delicacy!!), plums, sunflower seeds, oats and flaxseed, tahini, honey and cinnamon.

The bars are very rich in proteins, fatty omega-3, calcium, manganese and copper from quinoa, valuable fatty acids, minerals and lignans from flaxseed, plant sterols, folic acid, pantothenic acid, vitamin E and B, magnesium, iron, phosphorus and selenium from sunflower seeds and tahini, antioxidants and flavonoids from cinnamon and honey and dietary fibers. Are these enough?  😉

It is very simple and fast recipe. All you need is a bowl and a saucepan and 10-15 minutes to prepare them. In the list of ingredients I’m writing 1 cup of dried fruits. As I said I put 50% ginger and 50% plums. Of course you can make your own combination of fruits, while respecting the dosages.

Quinoa & Ginger Granola Bars – Μπάρες Δημητριακών με Κινόα και Τζίντζερ

Total time:   30 minutes

Servings:   16

Ingredients:

  • 1 cup (7.9 oz.) tahini (preferably wholegrain)
  • 1 cup (12 oz.) honey
  • 1 cup (4.9 oz.) sunflower seeds
  • 1 cup (5 oz.) dried fruits, chopped (1/2 cup candied ginger & ½ cup prunes)
  • 1 ½ cup (5 oz.) rolled oats
  • ½ cup (1.8 oz.) crushed flaxseed
  • ½ cup (3.3 oz.) raw quinoa
  • 1 tablespoon ground cinnamon
  • a few drops of vanilla extract

Instructions:

  1. In a saucepan, add the honey and tahini and heat over medium-low heat, stirring, for 3-4 minutes. Remove from heat.
  2. Preheat the oven to 170 ° C.
  3. In a bowl mix the remaining ingredients.
  4. Pour the lukewarm mixture of honey-tahini in the bowl of solid ingredients and stir thoroughly.
  5. Moisten a piece of greaseproof paper with water, drain well and lay it on a 9X9in baking pan. (In this way, the paper softens and fits better in the pan.) Spread the mixture into the pan and press it well. Bake for about 18-20 minutes, until lightly browned.
  6. Leave to cool completely, and then cut into pieces.

Note: You can also use and oblong cake pan. The thickness of the pieces depends on the size of the pan.

 

PS. The Healthy Cook is a nominee for the Food Blog Awards 2015, in Best Design & Site Architecture category. If you want to vote for me, log in to your facebook account and click here. Thank you!

Quinoa & Ginger Granola Bars

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Νομιζω αυτες ειναι οι καλυτερες σου μπαρες!!!!
    Θα τις δοκιμασω σιγουρα και συντομα!!
    Ωραιες φωτογραφιες!!!!

  2. Καλά φαίνονται απίθανες!! Απορία: το ζαχαρωμένο τζίντζερ το βρίσκουμε έτοιμο;;; άραγε;; Ζήτω και πάλι ζήτω για την τόσο θρεπτική λιχουδιά!! Πολλά φιλιά!!

    • ναι Αθηνούλα. το βρίσκεις έτοιμο σε όλα τα μπαχαράδικα. πλέον το έχει και ο Βασιλόπουλος συσκευασμένο, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
      είναι από τις πιο αγαπημένες μου λιχουδιές!! 🙂
      φιλιά!

  3. Pin pin και μαμ μαμ!! Είδες η ουσία σε λίγες λέξεις!!Είναι απίθανες!

  4. Καλά κάνεις και φτιάχνεις συνέχεια μπάρες Εύη! Τα υλικά που χρησιμοποιείς είναι υπέροχα και παρασκεύασμα είναι έξυπνο, βολικό και νόστιμο 😉
    Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό! Στο έχω ξαναπεί αλλά δεν πειράζει 🙂

    • οι μπάρες δημητριακών είναι ένα σνακ που λύνει τα χέρια σε πολύ κόσμο, και όπως λες Άρη είναι πολύ βολικό.
      όσο για τον διαγωνισμό, ευχαριστώ πολύ!
      καλή επιτυχία και σε σένα γιατί το αξίζεις! 🙂

  5. Ζήτω Ζήτω οι μπάρες!!!!
    Τελευταία φτιάχνω και εγώ συχνά για τη μικρή, αντί για γλυκού και για πρόσληψη ινών, αλλα συνηθίζω να κάνω τις τραγανές εκδοχές (καμιά έκπληξη εδώ) και δεν εχω δοκιμασει ποτέ με ταχίνι και “μαλακή”βερσιόν (αν κατάλαβα καλά δηλαδή είναι από τις μαλακές, σωστά? Επίσης δεν εχω δοκιμάσει ποτέ καραμελλωμένο ginger, ούτε το εχω παρει χαμπάρι (άλλο που δεν ήθελα να παω βόλτα στο φυστικάδικο). Καλη επιτυχία στο διαγωνισμό, είπαμε?

    • ναι, είναι από τις μαλακές μπάρες. για εσένα που σου αρέσουν τα τραγανά, δεν είμαι σίγουρη ότι κάνουν..
      το ζαχαρωμένο τζίντζερ είναι απίθανη λιχουδιά για τους λάτρεις της πιπεράτης γεύσης!
      όσο για τον διαγωνισμό, τα είπαμε… αλλά εδώ ισχύει το “θέλω να το ακούω”!! χαχαχαχα!!
      καλό βράδυ Τάνια!

  6. Δεν έχω φτιάξει ποτέ γιατί προσωπικά δεν με συγκινούν. Αρέσουν στο σύζυγο αλλά δεν ξέρω πόσο διατηρούνται. Το τζίτζερ το χρησιμοποιώ, είχα φτιάξει και δικό μου παλιότερα. Σε αυτή τη ποσότητα που προσθέτεις δεν έντονη η παρουσία του;;

    • ναι, σε αυτή την αναλογία το τζίντζερ “ακούγεται” όπως λένε.
      αν δεν το θέλεις τόσο έντονο, μειώνεις την ποσότητα του τζίντζερ και αυξάνεις αυτή των δαμάσκηνων.
      αυτή την εποχή διατηρούνται 10-15 μέρες σε αεροστεγές δοχείο.
      καλό βράδυ Ξανθή!

  7. Αχ Ευη, εχεις πιασει τον παλμο!! Πεθαινω για μπαρες. Με τον καφε το πρωι φηλαδη μπορω να φαω χωρις σταματημο. Αυτο που λες για την πληθωρα των υλικων ειναι οντως ενα μεγαλο θεμα.
    Συγχαρητηρια για την πολυ ωραια συνταγη (ακομα μια δηλαδη) που μοιραστηκες μαζι μας! Ευχαριστουμε!!

    Με μια ευχη για καλη επιτυχια στον διαγωνισμο σε καληνυχτιζω!! Φιλιααααααα! Οτι καλυτερο ευχομαι!! 🙂 🙂

    • ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Χρυσαυγή!
      φιλιά πολλά! 🙂

  8. Αγαπάμε μπάρες και προσωπικά αγαπώ κινόα, οπότε για άλλη μια φορά με καλύπτεις απόλυτα!! Το καραμελωμένο τζίντζερ δεν το έχω αγοράσει ποτέ αλλά το πλέον το σκέφτομαι σοβαρά…Ευχαριστούμε για την θρεπτική συνταγή!
    Φιλάκια 🙂

  9. Ζήτω στις μπάρες κι από μένα, τα έχουμε ξαναπεί!
    Επειδή δεν είμαι πολύ του πρωινού τις καθημερινές (κακώς, το ξέρω) με βολεύουν απίστευτα, γιατί τρώγονται ακόμα και στο δρόμο και δίνουν όλη την ενέργεια που θέλω…
    Μου αρέσει πολύ και αυτός ο συνδυασμός των υλικών που διάλεξες αυτή τη φορά, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κινόα σε τέτοια συνταγή και είμαι πολύ περίεργη!

    • μα ναι, είναι το πιο πρακτικό σνακ! κατάλληλο και για τους πιο βιαστικούς! 😉

  10. Βεβαίως! Και ένα, και δύο ζήτω για τις μπάρες Ευάκι! Ειδικά όταν έχουν quinoa και τζίντζερ!
    στις μπάρες έχω και εγώ μεγάλη αδυναμία και πολύ χαίρομαι όταν ποστάρεις τέτοιες συνταγές!
    🙂