• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή

    Κινόα, η Χρυσή Τροφή

    Quinoa, the Golden Food – Κινόα, η Χρυσή Τροφή

    Η κινόα προέρχεται από την Νότιο Αμερική. Είναι μια τροφή με σπουδαία διατροφική αξία, πολύτιμη στους αρχαίους λαούς των Άνδεων. Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει επίσημα αναγνωρίσει την κινόα ως τρόφιμο με «υψηλή θρεπτική αξία», «εντυπωσιακή βιοποικιλότητα», και με σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της ασφάλειας των τροφίμων παγκοσμίως.

    Παρόλο που το χρησιμοποιούμε σαν δημητριακό, στην πραγματικότητα είναι ένας θάμνος που καλλιεργείται για τους φαγώσιμους σπόρους του, οι οποίοι αποξηραίνονται  και φτάνουν στο πιάτο μας. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa και ανήκει στα ψευδοδημητριακά. Έχει στενή συγγένεια με είδη όπως τα παντζάρια και το σπανάκι.

    Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά Ω 3, που ωφελούν την καρδιά, είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και σίδηρου και καλή πηγή φυτικών ινών.

    H περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες (14%), είναι πολύ υψηλή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη (κυρίως) και ισολευκίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.

    Η κινόα είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ακόμη, περιέχει μαγγάνιο, έναν αξιόλογο ρυθμιστή ενζύμων και αντί οξειδωτικό, χαλκό που είναι επίσης αντί οξειδωτικό και βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και κολλαγόνου και ψευδάργυρο που δυναμώνει τον ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάει στην παραγωγή της ινσουλίνης.

    Επίσης, η κινόα είναι ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, είναι εύπεπτη, θεωρείται αντιοξειδωτική, μακροβιοτική,  ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, και λέγεται πως βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και στην πνευματική απόδοση.

    Χάρη στις θρεπτικές της ιδιότητες, συνιστάται ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις:

    • Για χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα , χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους
    • Άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και ασθενείς με κοιλιοκάκη (άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με γλουτένη, δηλαδή τρόφιμα με κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη)
    • Ηλικιωμένους, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
    • Για άτομα με ψωρίαση (χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος), επειδή έχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
    • Αθλητές, ειδικά πριν και μετά την προπόνηση.

    Για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ η κινόα έχει σχεδόν την ίδια τιμή ενέργειας με το καστανό ρύζι (100g κινόα έχει 374 θερμίδες και 100g  καστανό ρύζι έχει 350 θερμίδες), η κινόα έχει λιγότερα λιπαρά.

    Quinoa, the Golden Food – Κινόα, η Χρυσή Τροφή

    Μαγειρεμένη κινόα

    Χάρη στη λεπτή γεύση της μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές.

    Ξεπλένουμε την κινόα σε πολύ νερό, τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι ώστε να φύγει η πικρή γεύση της φλούδας.

    Μπορούμε να τη βράσουμε, όπως το ρύζι, σε αναλογία 1 μέρος κινόα προς 2 μέρη νερό ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, για 15 περίπου λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να γίνουν τα σποράκια της σχεδόν διάφανα. Ή σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και στη συνέχεια, εκτός φωτιάς, σκεπασμένη με μια πετσέτα, να την περιμένουμε να απορροφήσει τα υγρά της. Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο αλάτι στο νερό που βράζει. Η κόκκινη κινόα της Βολιβίας βράζεται για 10 λεπτά και τη συνέχεια την αφήνουν να φουσκώσει μόνη της, σκεπασμένη, εκτός φωτιάς.

    Αν θέλετε η κινόα σας να έχει μια πιο “ γήινη” γεύση, δοκιμάστε να την καβουρδίσετε πριν την βράσετε. Βάλτε τη σε ένα σντικολλητικό τηγάνι , σε μέτρια φωτιά και καβουρδίστε τη ανακατεύοντας συνεχώς για 5 περίπου λεπτά.

    Προσεχώς, θα απολαύσουμε διάφορες συνταγές με κινόα, ώστε να ευεργετηθούμε κι εμείς από τις πολύτιμες ιδιότητές της.

     

    Πηγές:

    http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=142

    http://www.newsbeast.gr/health/arthro/645685/oi-euergetikes-idiotites-tis-kinoa-/

    http://medlabgr.blogspot.com/2014/01/quinoa-video.html

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    12 Comments

  • Reply
    peps
    21 Ιουνίου, 2014 at 8:29 πμ

    Τρελλαίνομαι για κινόα!!!!
    Περιμένω συνταγές!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιουνίου, 2014 at 12:42 μμ

      Έρχονται, έρχονται!!!! 🙂

  • Reply
    lenia
    23 Ιουνίου, 2014 at 7:17 πμ

    Η κινόα είναι πράγματι δώρο Θεού (ειδικά για μας τους χορτοφάγους).
    Πολύ πλούσιο άρθρο!
    Καλημέρες, Εύη κ συγχαρητήρια για το υγιεινό μπλογκ σου!

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Ιουνίου, 2014 at 4:37 μμ

      Σ΄ευχαριστώ Λένια για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια!!!

  • Reply
    Κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού, δυναμωτικό, υγιεινό και ελαφρύ!
    31 Ιουλίου, 2020 at 2:41 μμ

    […] πρόσφατο άρθρο διαβάσατε τα πάντα για τις ευεργετικές ιδιότητες της κινόα, καθώς και με ποιο τρόπο μπορείτε να την μαγειρέψετε. […]

  • Reply
    Quinoa with Spinach and Katiki cheese, energizing and healthy
    3 Αυγούστου, 2020 at 11:59 πμ

    […] a recent article you read everything about the beneficial properties of quinoa, and the ways of cooking it. Spinach, on the other side, is one of the richest green leafy […]

  • Reply
    Persimmon & Quinoa Breakfast – Πρωινό με Λωτό και Κινόα
    4 Αυγούστου, 2020 at 10:21 πμ

    […] την κινόα και τα αμύγδαλα έχουμε μιλήσει σε προηγούμενες […]

  • Reply
    Talagani, Egg & Avocado Buddha Bowl - The Healthy Cook
    7 Αυγούστου, 2020 at 8:49 πμ

    […] light dressing. I really love them and I make such salads all year around. If you have cooked quinoa and boiled eggs in the fridge, this salad is made in 5 […]

  • Reply
    Σαλάτα με Κινόα και Σταφύλια - The Healthy Cook
    19 Αυγούστου, 2020 at 7:20 πμ

    […] είναι σούπερ θρεπτικές. Εάν πάλι δεν είσαι φίλος της κινόα, δοκίμασε τη με πληγούρι ή […]

  • Reply
    Quinoa Salad with Grapes - The Healthy Cook
    19 Αυγούστου, 2020 at 7:24 πμ

    […] you will definitely be able to use black raisins, which are super nutritious. If you don’t like quinoa again, try it with bulgur or […]

  • Reply
    Σαλάτα με Ψητά Λαχανικά και Κινόα - The Healthy Cook
    8 Σεπτεμβρίου, 2020 at 8:18 πμ

    […] κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές, δύο είδη μανιταριών και κινόα. Τα μανιτάρια και η κινόα κάνουν το πιάτο πολύ πλούσιο […]

  • Reply
    Grilled Veggie Salad with Quinoa - The Healthy Cook
    8 Σεπτεμβρίου, 2020 at 8:21 πμ

    […] salad contains zucchini, tomatoes, onions, red peppers, two kinds of mushrooms and quinoa. Mushrooms and quinoa make the dish very rich in protein. Quinoa is rich in protein and omega-3 […]

  • Leave a Reply