Home » Red Mirabelles Chutney – Τσάτνεϊ από Κόκκινα Κορόμηλα

Red Mirabelles Chutney – Τσάτνεϊ από Κόκκινα Κορόμηλα

Red-Mirabelles-Chutney – Τσάτνεϊ-από-Κόκκινα-Κορόμηλα

for english scroll down

Πριν από μερικές μέρες βρέθηκα με μια σακούλα φρεσκοκομμένα κόκκινα κορόμηλα από δέντρο φίλων, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς λιπάσματα. Αναρωτιόμουν πως μπορώ να τα αξιοποιήσω. Η αλήθεια είναι πως τα κορόμηλα δεν είναι και από τα αγαπημένα μου φρούτα. Με μια έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα πως οι Γάλλοι είναι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν πολύ σε τάρτες, clafoutis και μαρμελάδες. Αλλά γίνεται, λένε, και πολύ ωραίο τσάτνεϊ. Είπα λοιπόν κι εγώ να το δοκιμάσω. Τσάτνεϊ από κόκκινα κορόμηλα λοιπόν για σήμερα  🙂

Το τσάτνεϊ  είναι ένα είδος γλυκόξινης μαρμελάδας λαχανικών ή/και φρούτων με αρκετά μπαχαρικά ιδανικό για την συνοδεία κυρίως πιάτων, και δη, κρεάτων. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και είναι αρκετά διαδεδομένο στην Βρετανική κουζίνα. Τα υλικά που απαρτίζουν τέτοιες συνταγές είναι λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά, ζάχαρη και ξίδι.

Red-Mirabelles-Chutney – Τσάτνεϊ-από-Κόκκινα-Κορόμηλα

Τα κορόμηλα

Τα κορόμηλα, που άλλοι τα ξέρουν σαν τζάνερα, τζερνίκια ή μπουρνέλλες, ανήκουν στην οικογένεια δέντρων του γένους prunus, καθώς δε είναι αυτοφυή, υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές τους. Οι καρποί τους ξεκινούν από πράσινοι και ξινοί και όταν ωριμάζουν είτε παραμένουν πράσινοι είτε γίνονται κίτρινοι ή κόκκινοι ή κιτρινοκόκκινοι ή μπορντώ.

Τα κορόμηλα θεωρούνται αποτοξινωτική και αντιγηραντική τροφή και ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C που περιέχουν, όπως επίσης για την ευεργετική δράση τους κατά της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Επιπλέον οι άφθονες φυτικές ίνες τους ξορκίζουν τη δυσκοιλιότητα (πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό). Κοινό συστατικό τους είναι και το νικοτινικό οξύ (αλλιώς νιασίνη ή Β3), μια βιταμίνη που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή. Βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών και εκτός των άλλων προστατεύουν την καλή λειτουργία το εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των ματιών, ενώ δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη.

Η θερμιδική τους αξία είναι 40 Kcal ανά 100 γρ. (3 μέτρια κορόμηλα).

Red-Mirabelles-Chutney – Τσάτνεϊ-από-Κόκκινα-Κορόμηλα

Τσάτνεϋ από Κόκκινα Κορόμηλα

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος:   40 λεπτά

Ποσότητα:  800 γρ. / 54 κουταλιές

Υλικά:

  • 750 γρ. κόκκινα κορόμηλα
  • 400 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ¾ κουταλάκι μπούκοβο
  • 7 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • ¾ κουταλιάς κόλιανδρο σε σκόνη
  • ¾ κουταλιάς κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουταλιά μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 150 ml μηλόξιδο
  • 270 γρ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Πλύντε τα κορόμηλα, κόψτε τα σε τέταρτα και αφαιρέστε τα κουκούτσια.
  2. Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπούκοβο, το ξίδι, το νερό, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
  3. Αφήστε τα να πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
  4. Προσθέστε το μηλόξιδο και την ζάχαρη, ανακατέψτε καλά και βράστε για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  5. Μεταφέρετε το τσάτνει από κόκκινα κορόμηλα σε αποστειρωμένα βάζα.

Red-Mirabelles-Chutney – Τσάτνεϊ-από-Κόκκινα-Κορόμηλα

A few days ago I found myself with a bag of freshly picked red mirabelles from a friend’s tree, without pesticides or fertilizers. I was wondering what to make with them. The truth is that  mirabelles is not one of my favorite fruits. After an online research I found that the French are those who use them much in tarts, clafoutis and jams. But it makes, they say, a very nice chutney. So I told myself to try it. So, red mirabelles chutney that is 🙂

Chutney is a sort of sweet and sour jam of vegetables and / or fruit, usually spicy, perfect to escort main courses, especially meat. The origin is from India and is quite popular in British cuisine. The ingredients to use in such recipes are vegetables, fruits, spices, sugar and vinegar.

Red-Mirabelles-Chutney – Τσάτνεϊ-από-Κόκκινα-Κορόμηλα

Mirabelles

Mirabelles, or cherry plums, belong to the prunus tree family. They do not grow wild, hence, there are thousands of variations. Their fruits range from green and sour and when they mature they are either green, or, yellow, or, red, or, yellow-red, or, burgundy.

Mirabelles are considered detoxifying and anti-aging food and have large amounts of vitamin A and C; they are well known to have beneficial effect against arthritis and other degenerative diseases. Moreover, abundant dietary fibers exorcise constipation (while drinking plenty of water). A common ingredient is that of nicotinic acid (otherwise niacin or B3), a vitamin which assists in the release of energy from food. They are situated very high in the list of antioxidant foods and, among others, they protect the proper functioning of the brain, heart, nervous system and eyes, while acting against prostate hypertrophy.

Their calorific value is 40 Kcal per 100 g. (3 medium mirabelles).

Red Mirabelles Chutney

Red Mirabelles Chutney
Serves 54
A spicy cherry plum chutney to accompany your meat dishes
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr 10 min
Prep Time
30 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr 10 min
30 calories
7 g
0 g
0 g
0 g
0 g
35 g
134 g
7 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
35g
Servings
54
Amount Per Serving
Calories 30
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 134mg
6%
Total Carbohydrates 7g
2%
Dietary Fiber 0g
1%
Sugars 7g
Protein 0g
Vitamin A
1%
Vitamin C
3%
Calcium
1%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 750 g. red mirabelles (cherry plums)
  2. • 400 g. onions, chopped
  3. • 4 cloves garlic, chopped
  4. • ¾ teaspoon chili flakes
  5. • 7 cm. fresh ginger, chopped
  6. • ¾ teaspoon ground coriander
  7. • ¾ teaspoon ground cumin
  8. • 1 tablespoon ground allspice
  9. • 1 tablespoon coarse salt
  10. • 1 cup water
  11. • 150 ml apple cider vinegar
  12. • 270 g. dark brown sugar
Instructions
  1. Wash mirabelles, cut them into quarters and remove the pits
  2. Put them in a large saucepan, over medium heat, along with onions, garlic, pepper, vinegar, water, spices and salt. Mix well.
  3. Allow to boil, lower the heat, cover the pot and simmer for about 20-25 minutes, stirring now and then.
  4. Add the cider vinegar and sugar, mix well and cook for another 20 minutes, or until the liquid has evaporated.
  5. Transfer the red Mirabelle chutney into sterilized jars.
beta
calories
30
fat
0g
protein
0g
carbs
7g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

12 comments

  1. Ξανθή says:

    Tα κορόμηλα σου τα ζήλεψα έτσι κόκκινα κόκκινα, ελπίζω όταν πάω στο χωριό να έχουν ωριμάσει τα δικά μου και του χωριού όλου μιας και σχεδόν κανείς δεν τα μαζεύει.
    Το chutney σου είμαι σίγουρη ότι είναι υπέροχο με τα μπαχαρικά που πρόσθεσες.

  2. Λοιπόν, τα κορόμηλα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Είχαμε μια κορομηλιά στο πατρικό μου και όλα τα μικρά της γειτονιάς σκαρφαλώναμε και τα τρώγαμε επί τόπου! Δεν ξέρω εάν θα μου περίσσευαν για να τα κάνω και chutney αλλά θα ήθελα σίγουρα να το δοκιμάσω! xxx

    • The Healthy Cook says:

      εμένα, λοιπόν, ποτέ δεν ήταν από τα αγαπημένα μου…. αλλά τώρα όποτε ξαναβρεθώ με κορόμηλα, τσάτνεϊ θα τα κάνω!

  3. Μου αρέσουν τα chutney ειδικά αν δεν είναι καυτερά! Πολύ νόστιμο, ειδικά με ένα απαλό τυρί θα είναι καταπληκτικό. Πολλά φιλιά!

  4. Jasmin says:

    Wow, I never saw a red mirabelles before, just the yellow ones. But I guess, they taste similar – I mean yummy 🙂
    I love the spice combination in this chutney, especially that you added chili flakes.Than this chutney will come handy in a flu season 😉

    • The Healthy Cook says:

      hi Jasmin! it’s been a while 🙂
      they are super yummy! and this chutney, too!!
      perfect for the winter season, as you say! 😀

  5. Marion says:

    Τα chutney μου αρέσουν πολύ..τωρα τελευταία.
    Και το δικό σου πρέπει να είναι πολύ ωραίο. Ωραία τα κορόμηλα.

    ΦΙλιά

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.