Home » Savory Cheese & Herb Doughnuts with Spicy Spread – Αλμυρά Ντόνατς με Τυρί και Μυρωδικά, με Πικάντικο Άλειμμα

Savory Cheese & Herb Doughnuts with Spicy Spread – Αλμυρά Ντόνατς με Τυρί και Μυρωδικά, με Πικάντικο Άλειμμα

Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

for english scroll down

Να’μαι κι εγώ! Δεν έλειψα πολύ, ε? Επιστρέφουμε σιγά-σιγά όλοι στον πάγκο μας, επέστρεψα κι εγώ. Αν και δεν μπορώ να πω πως τελικά ξεκουράστηκα, αλλά αυτό είναι μια μεγααααάλη ιστορία. Ελπίζω εσείς να καταφέρατε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, να γεμίσατε μπαταρίες και να είστε έτοιμοι για αλμυρά ντόνατς με τυρί και μυρωδικά, με πικάντικο άλειμμα! Αυτά τα ντόνατς είναι σούπερ αλμυρό σνακ και από μόνα τους, χωρίς το άλειμμα, απλά αυτό τα συμπληρώνει τέλεια!

Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

Είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου να δοκιμάσω ντόνατς, αλλά σκεφτόμουν αυτά τα λαχταριστά γλυκά ντόνατς με το γλάσο και την υπέροχη διακόσμηση. Όμως έτσι όπως έκανα μια λίστα με πιθανές συνταγές, μου ήρθε και η τρελή σκέψη να δοκιμάσω να τα φτιάξω αλμυρά. Και μετά από 2-3 δοκιμές το πείραμα πέτυχε 🙂 Βοήθησε πολύ και η ειδική φόρμα σιλικόνης που πολύ ευγενικά μου έστειλε η εταιρεία Silikomart να δοκιμάσω. Τα ντόνατς ψητά στο φούρνο γίνονται παιχνιδάκι με αυτόν τον τρόπο!  Με την φόρμα αυτή φτιάχνεται έξι μέτρια ντόνατς και η συνταγή που σας δίνω είναι του 10λέπτου. Άντε και άλλα 3 λεπτά για το άλειμμα 😉

Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

Αλμυρά Ντόνατς με Τυρί και Μυρωδικά, με Πικάντικο Άλειμμα

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   20-22 λεπτά

Μερίδες:   6 ντόνατς

Υλικά:

για τα ντόνατς:

  • 1 φλυτζάνι + 3 κουταλιές (140 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ½ κουταλάκι baking powder
  • 1 σκάρτη κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλιά μείγμα ξερών μεσογειακών μυρωδικών*
  • ¼ – ½ κουταλάκι αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
  • ¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • ½ φλυτζάνι (45 γρ.) κεφαλλοτύρι τριμμένο, ή άλλο σκληρό και με έντονη γεύση τυρί της αρεσκείας σας
  • ½ φλυτζάνι περίπου ξινόγαλα (μπορεί να μην χρειαστεί όλο)

για το πικάντικο άλειμα:

  • 120 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
  • ½ κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά**
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

 

Εκτέλεση:

ντόνατς:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε με την σειρά το αλεύρι, baking poder, σόδα, μυρωδικά, αυγά, τυρί και λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε.
  3. Προσθέστε το ξινόγαλα και ανακατέψτε. Εγώ χρησιμοποίησα ½ φλυτζάνι αλλά καλύτερα προσθέστε το σταδιακά. Θα πρέπει τελικά να έχετε ένα σφιχτό χυλό.
  4. Μοιράστε τον χυλό στην ειδική φόρμα για ντόνατς, είτε χρησιμοποιώντας κορνέ με φαρδιά, ίσια μύτη, ή χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια. Ο πρώτος τρόπος είναι πιο «καθαρός» και γρήγορος.
  5. Πασπαλίστε τα ντόνατς με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και ψήστε τα 20-22 λεπτά. Δεν παίρνουν χρώμα εύκολα. Θα βεβαιωθήτε ότι είναι έτοιμα όταν τα πιέσετε την ζύμη με το δάχτυλό σας και αυτή επανέλθει.

πικάντικο άλειμα:

  1. Σε ένα μπωλάκι, λιώστε το τυρί κρέμα με ένα πηρούνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.

Σημειώσεις:

*Το μείγμα βοτάνων και μυρωδικών που χρησιμοποίησα περιέχει τα εξής: ανθό αλατιού, κόλιαντρο, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δύοσμο, ρίγανη, άνηθο, μαραθόσπορο,  μαύρο πιπέρι, ροζ πιπέρι, πιπερόριζα, δεντρολίβανο, κάρδαμο. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντίστοιχο.

** Το μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά που χρησιμοποίησα είναι από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και περιέχει μαύρο πιπέρι, κρεμμύδι, αλάτι, σπόρους μουστάρδας, τσίλι, κύμινο, ρίγανη, σκόρδο, τζίντζερ.

Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

 Here I am! Wasn’t away too long, was I? Vacation is over and everyone returns in everyday life. Although I can not say I had enough rest, but that’s another veryyy long story. I hope you managed to escape for a while, recharge your batteries and be ready for savory donuts with cheese and herbs, with spicy spread! These donuts are a super savory snack even without the spread,but combined they are a delicious  combination!

I had in my mind to try to make homemade doughnuts, but I thought of these mouthwatering sweet donuts with glaze and wonderful garnish. But just as I made a list of possible recipes, I came up with this crazy thought of trying to make a savory version. And after 2-3 tests, the experiment succeeded 🙂 That special silicone doughnut mould, by Silikomart, which was kindly sent to me to try, helped me a lot. Baked doughnuts are are a piece of cake this way! With this mold you can make six medium doughnuts  and the recipe I give you is a 10-minute one. You’ll need another 3 minutes to make the spread 😉

Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

Savory Cheese & Herb Doughnuts with Spicy Spread

Savory Cheese & Herb Doughnuts with Spicy Spread
Yields 6
A delicious cheese snack with a spicy spread
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
35 min
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Total Time
35 min
247 calories
21 g
98 g
14 g
9 g
8 g
99 g
686 g
2 g
0 g
5 g
Nutrition Facts
Serving Size
99g
Yields
6
Amount Per Serving
Calories 247
Calories from Fat 123
% Daily Value *
Total Fat 14g
21%
Saturated Fat 8g
40%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 4g
Cholesterol 98mg
33%
Sodium 686mg
29%
Total Carbohydrates 21g
7%
Dietary Fiber 1g
3%
Sugars 2g
Protein 9g
Vitamin A
12%
Vitamin C
4%
Calcium
15%
Iron
6%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
for the donuts
  1. • 1 cup + 3 tablespoons (140 g.) all-purpose flour, sifted
  2. • ½ teaspoon baking soda
  3. • ½ teaspoon baking powder
  4. • 1 scant tablespoon fresh rosemary, chopped
  5. • ½ tsp mixture of dried Mediterranean herbs *
  6. • ¼ - ½ teaspoon salt (depending on how salty the cheese is)
  7. • ¼ teaspoon black pepper
  8. • 2 large eggs
  9. • 45 g. butter, melted
  10. • ½ cup (45 g.) grated kefalotyri, or another hard and with intense flavor cheese of your choice (ie. parmiggiano)
  11. • about ½ cup buttermilk (may not need all)
for the spicy spread
  1. • 120 g. low fat cream cheese
  2. • ½ teaspoon steak seasoning**
  3. • 2 tablespoons chopped fresh parsley
Doughnuts
  1. Preheat oven to 180 ° C.
  2. In a large bowl, add flour, baking poder, baking soda, herbs, eggs, cheese and melted butter and mix.
  3. Add buttermilk and mix. I used ½ cup but you better add gradually. You should eventually have a tight mush.
  4. Divide the batter in the doughnut mold, either by using a piping bag with a wide, straight nose, or by using two spoons. The first way is more "clean" and fast.
  5. Sprinkle the donuts with some more grated cheese and bake for 20 to 22 minutes. They won’t take a golden color easily. You’ll be sure they’re set when they spring back when touched.
Spicy spread
  1. In a bowl, melt the cream cheese with a fork. Add the remaining ingredients and mix well.
Notes
  1. * The mixture of herbs and spices I used contains sea salt, coriander, sesame, linseed, thyme, mint, oregano, dill, fennel, black pepper, pink pepper, ginger, rosemary, cardamom. You can make your own mix or use some equivalent.
  2. ** The steak seasoning that I used is store bought and contains black pepper, onion, salt, mustard seeds, chilli, cumin, oregano, garlic, ginger.
beta
calories
247
fat
14g
protein
9g
carbs
21g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/
 SKM_B_LOGO

 

14 comments

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχαχα!! έχεις δίκιο να θέλεις! είναι σούπερ μεζές! 🙂

  1. Αλμυρά και πάλι αλμυρά!!! Εκανες άριστα που έφτιαξες τα αλμυρά ντόνατς. Είναι μια φανταστική παραλλαγή. Αλλωστε συνταγές για γλυκά θα βρει κανείς άπειρες. Αυτά είναι κάτι διαφορετικό!! Μπράβο Εύη!! Οι φωτογραφίες σου εκπληκτικές όπως πάντα!!! Σε φιλώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!

  2. Καλωσόρισες!! Τέλεια ντόνατς για το ξεκίνημα της σεζόν! Και να ξεφύγουμε και λίγο από τα γλυκά! Φιλιά πολλά!

  3. neanikon says:

    Τι ωραία που φαίνονται! Και τι ωραία ιδέα τα αλμυρά ντόνατς!
    Καλή νέα σεζόν Εύη 🙂 !!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.