• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές

    Αλμυρά Ντόνατς με Τυρί και Μυρωδικά, με Πικάντικο Άλειμμα

    Να’μαι κι εγώ! Δεν έλειψα πολύ, ε? Επιστρέφουμε σιγά-σιγά όλοι στον πάγκο μας, επέστρεψα κι εγώ. Αν και δεν μπορώ να πω πως τελικά ξεκουράστηκα, αλλά αυτό είναι μια μεγααααάλη ιστορία. Ελπίζω εσείς να καταφέρατε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, να γεμίσατε μπαταρίες και να είστε έτοιμοι για αλμυρά ντόνατς με τυρί και μυρωδικά, με πικάντικο άλειμμα! Αυτά τα ντόνατς είναι σούπερ αλμυρό σνακ και από μόνα τους, χωρίς το άλειμμα, απλά αυτό τα συμπληρώνει τέλεια!

    Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

    Είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου να δοκιμάσω ντόνατς, αλλά σκεφτόμουν αυτά τα λαχταριστά γλυκά ντόνατς με το γλάσο και την υπέροχη διακόσμηση. Όμως έτσι όπως έκανα μια λίστα με πιθανές συνταγές, μου ήρθε και η τρελή σκέψη να δοκιμάσω να τα φτιάξω αλμυρά. Και μετά από 2-3 δοκιμές το πείραμα πέτυχε 🙂 Βοήθησε πολύ και η ειδική φόρμα σιλικόνης που πολύ ευγενικά μου έστειλε η εταιρεία Silikomart να δοκιμάσω. Τα ντόνατς ψητά στο φούρνο γίνονται παιχνιδάκι με αυτόν τον τρόπο!  Με την φόρμα αυτή φτιάχνεται έξι μέτρια ντόνατς και η συνταγή που σας δίνω είναι του 10λέπτου. Άντε και άλλα 3 λεπτά για το άλειμμα 😉

    Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

    Αλμυρά Ντόνατς με Τυρί και Μυρωδικά, με Πικάντικο Άλειμμα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 6 ντόνατς
    Prep Time: 15 λεπτά Cooking Time: 20-22 λεπτά

    Ingredients

    • για τα ντόνατς:
    • 1 φλυτζάνι + 3 κουταλιές (140 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
    • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
    • ½ κουταλάκι baking powder
    • 1 σκάρτη κουταλιά φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
    • ½ κουταλιά μείγμα ξερών μεσογειακών μυρωδικών*
    • ¼ – ½ κουταλάκι αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
    • ¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
    • 2 μεγάλα αυγά
    • 45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
    • ½ φλυτζάνι (45 γρ.) κεφαλλοτύρι τριμμένο, ή άλλο σκληρό και με έντονη γεύση τυρί της αρεσκείας σας
    • ½ φλυτζάνι περίπου ξινόγαλα (μπορεί να μην χρειαστεί όλο)
    • για το πικάντικο άλειμα:
    • 120 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
    • ½ κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά**
    • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

    Instructions

    1

    ντόνατς:

    2

    Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο

    3

    Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε με την σειρά το αλεύρι, baking poder, σόδα, μυρωδικά, αυγά, τυρί και λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε.

    4

    Προσθέστε το ξινόγαλα και ανακατέψτε. Εγώ χρησιμοποίησα ½ φλυτζάνι αλλά καλύτερα προσθέστε το σταδιακά. Θα πρέπει τελικά να έχετε ένα σφιχτό χυλό.

    5

    Μοιράστε τον χυλό στην ειδική φόρμα για ντόνατς, είτε χρησιμοποιώντας κορνέ με φαρδιά, ίσια μύτη, ή χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια. Ο πρώτος τρόπος είναι πιο «καθαρός» και γρήγορος.

    6

    Πασπαλίστε τα ντόνατς με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και ψήστε τα 20-22 λεπτά. Δεν παίρνουν χρώμα εύκολα. Θα βεβαιωθήτε ότι είναι έτοιμα όταν τα πιέσετε την ζύμη με το δάχτυλό σας και αυτή επανέλθει.

    7

    πικάντικο άλειμα:

    8

    Σε ένα μπωλάκι, λιώστε το τυρί κρέμα με ένα πηρούνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.

    Nutrition

    • 247 Calories
    • 31g Carbohydrates
    • 98mg Cholesterol
    • 14g Fat
    • 1g Fiber
    • 9g Protein
    • 8g Saturated fat
    • 686mg Sodium
    • 2g Sugar

    Notes

    *Το μείγμα βοτάνων και μυρωδικών που χρησιμοποίησα περιέχει τα εξής: ανθό αλατιού, κόλιαντρο, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δύοσμο, ρίγανη, άνηθο, μαραθόσπορο, μαύρο πιπέρι, ροζ πιπέρι, πιπερόριζα, δεντρολίβανο, κάρδαμο. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντίστοιχο.

    ** Το μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά που χρησιμοποίησα είναι από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και περιέχει μαύρο πιπέρι, κρεμμύδι, αλάτι, σπόρους μουστάρδας, τσίλι, κύμινο, ρίγανη, σκόρδο, τζίντζερ.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (99g)

     

    Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

     

     

    Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

     

    Savory-Cheese-&-Herb-Doughnuts-with-Spicy-Spread – Αλμυρά-Ντόνατς-με-Τυρί-και-Μυρωδικά-με-Πικάντικο-Άλειμμα

     SKM_B_LOGO

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    14 Comments

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    22 Αυγούστου, 2016 at 8:32 πμ

    ????????????????????????????

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Αυγούστου, 2016 at 12:00 πμ

      😀 😀 😀

  • Reply
    spoon-stories
    22 Αυγούστου, 2016 at 12:14 μμ

    Θέλω , θέλω!

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Αυγούστου, 2016 at 12:01 πμ

      χαχαχαχα!! έχεις δίκιο να θέλεις! είναι σούπερ μεζές! 🙂

  • Reply
    Χρυσαυγή
    22 Αυγούστου, 2016 at 4:49 μμ

    Αλμυρά και πάλι αλμυρά!!! Εκανες άριστα που έφτιαξες τα αλμυρά ντόνατς. Είναι μια φανταστική παραλλαγή. Αλλωστε συνταγές για γλυκά θα βρει κανείς άπειρες. Αυτά είναι κάτι διαφορετικό!! Μπράβο Εύη!! Οι φωτογραφίες σου εκπληκτικές όπως πάντα!!! Σε φιλώ πολύ!!!!!!!!!!!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Αυγούστου, 2016 at 12:03 πμ

      βρε καλώς το κορίτσι!
      σ’ ευχαριστώ πολύ!
      φιλιά

  • Reply
    Culinary Flavors
    23 Αυγούστου, 2016 at 10:32 πμ

    Καλωσόρισες!! Τέλεια ντόνατς για το ξεκίνημα της σεζόν! Και να ξεφύγουμε και λίγο από τα γλυκά! Φιλιά πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Αυγούστου, 2016 at 10:11 μμ

      ευχαριστώ Κατερινάκι! φιλιά!

  • Reply
    neanikon
    23 Αυγούστου, 2016 at 11:02 μμ

    Τι ωραία που φαίνονται! Και τι ωραία ιδέα τα αλμυρά ντόνατς!
    Καλή νέα σεζόν Εύη 🙂 !!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Αυγούστου, 2016 at 10:12 μμ

      ευχαριστώ πολύ Άρη μου! επίσης!

  • Reply
    Beauty Follower
    1 Σεπτεμβρίου, 2016 at 12:29 μμ

    Τι ωραια πράματα εφτιαξες πάλι!

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Σεπτεμβρίου, 2016 at 12:36 πμ

      μερσί!! 🙂

  • Reply
    Stavroula's Healthy Cooking
    4 Σεπτεμβρίου, 2016 at 7:51 μμ

    Καλη σεζον σε ολους! Πολυ ωραια ιδεα τα αλμυρα! Οτι πρεπει για μεσημεριανο σνακ στη δουλεια!

    • Reply
      The Healthy Cook
      5 Σεπτεμβρίου, 2016 at 5:26 μμ

      ναι! ακριβώς! 🙂

    Leave a Reply