Home » Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

for english scroll down

Καλή χρονιά σε όλους! Μετά από μια μικρή, αλλά απαραίτητη για μένα, διακοπή, μπαίνω κι εγώ σιγά σιγά σε πρόγραμμα.  Επιστροφή λοιπόν στην μπλογκογειτονιά με συνταγή για ένα  γλυκάκι, εύκολο,  γρήγορο και με απλά και λίγα υλικά. Ελαφρύ ρολό πορτοκαλιού με καρύδια. Ότι πρέπει για τον απογευματινό καφέ, ή, το τσάι σας.

Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

Το παντεσπάνι για το ρολό φτιάχνετε με λίγα αυγά και ψιλοκομμένα καρύδια, κάτι που το κάνει πολύ ιδιαίτερο, πιο υγιεινό και πολύ αρωματικό. Από την άλλη μεριά, τη σαντιγύ την φτιάχνουμε με φυτική κρέμα γάλακτος, η οποία περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά και είναι λίγο πιο γλυκιά από την κανονική, με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη. Για να αρωματίσετε το γλυκό σας, έχετε πολλές επιλογές:  χρησιμοποιείτε ξύσμα πορτοκαλιού σε συνδυασμό με λικέρ πορτοκαλιού, που είναι και το πιο εύκολο, ή εσάνς πορτοκαλιού, την οποία βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε συνδυασμό με κονιάκ. Προσοχή μόνο, μην συνδυάσετε εσάνς πορτοκαλιού με λικέρ πορτοκάλι γιατί το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικό. Η προσθήκη ψιλοκομμένου γλυκού κουταλιού πορτοκάλι μέσα στην κρέμα, ολοκληρώνει το γλυκό και ταιριάζει υπέροχα με την γεύση που αφήνουν τα καρύδια.

Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

Μερίδες:   8

Υλικά:

Για το παντεσπάνι

  • 1 φλυτζάνι καρύδια πολύ ψιλοκομμένα (σχεδόν σκόνη)
  • 4 αυγά, χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι
  • ½ φλυτζάνι ζάχαρη, ή, στέβια (σε αναλογία με τη ζάχαρη 1:1)
  • 1/8 κουταλάκι κρεμόριο
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι

Για την κρέμα:

  • 330ml φυτική κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά ζάχαρη, ή, στέβια (προαιρετικά)
  • 2 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού, ή το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά λικέρ πορτοκαλιού, ή, κονιάκ
  • 3 κουταλιές στραγγισμένο και ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, ή κόντιτα πορτοκαλιού + 1 κουταλιά επιπλέον για την διακόσμηση.

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C . Στρώνετε ένα ταψάκι διαστάσεων 22Χ30 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνετε πολύ καλά.
  2. Χτυπάτε τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  3. Σε ένα άλλο μπωλ, χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε.
  4. Ρίχνετε στο μείγμα των καρυδιών την μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι και το στρώνετε ομοιόμορφα. Το ψήνετε για 15-16 λεπτά.
  6. Μόλις ψηθεί, βγάλτε το από τον φούρνο και με προσοχή βγάλτε το από το ταψί μαζί με το χαρτί. Αναποδογυρίστε το, πάλι με προσοχή, σε μια καθαρή πετσέτα και έτσι όπως είναι ζεστό γυρίστε το σε ρολό. Αφήστε το να κρυώσει.
  7. Εντωμεταξύ χτυπήστε την φυτική κρέμα γάλακτος ώσπου να πήξει. Ρίξτε την ζάχαρη, ή τη στέβια (αν χρησιμοποιήσετε) και το άρωμα πορτοκαλιού, ή το ξύσμα και συνεχίστε το χτύπημα έως ότου η σαντιγύ σας γίνει αφράτη. Τέλος, προσθέστε τα κομματάκια πορτοκαλιού και το λικέρ και ανακατέψτε λίγο ακόμα.
  8. Ξετυλίγετε προσεκτικά το ρολό. Απλώνετε την μισή ποσότητα από την κρέμα στο εσωτερικό του ρολού και την υπόλοιπη απλώστε τη εξωτερικά για να το διακοσμήσετε. Τέλος, απλώστε στην επιφάνεια του γλυκού τα υπόλοιπα κομματάκια από το γλυκό πορτοκάλι και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

 

Κι έτσι, απλά και γρήγορα, έχετε το ρολό πορτοκαλιού με καρύδια έτοιμο για να το απολαύσετε!!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
221 6.8 2.8 19.2 2.6 4.8 1.5

81.8mg

 

Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

Happy New Year to all! After a small, but necessary for me, break, I’m slowly returning back  to daily routine. So, I’m back in the blogsphere with a recipe for a light, easy, and quick dessert, with just a few ingredients. Orange roll with walnuts; ideal for your afternoon coffee or tea.

Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

The sponge cake for the roll is made with only a few eggs and finelly chopped walnuts, which makes it very special, healthier and very aromatic. On the other hand, the whipped cream is made with non-dairy cream, which contains much less fat and is a bit sweeter than normal, thus needs less or no sugar at all. To scent your dessert, you have several options: use orange zest combined with orange liqueur, which is the easiest, or orange essence, which you find in big supermarkets, in combination with cognac. Just be careful, do not combine orange essence with orange liqueur because the result would be excessive. The addition of chopped fresh orange spoon sweet into the cream completes the dessert and matches wonderfully with the taste left by walnuts.

Skinny Orange Roll Cake with Walnuts – Ελαφρύ Ρολό Πορτοκαλιού με Καρύδια

Preparation time:   30 minutes

Servings:   8

Ingredients:

For the sponge cake

  • 1 cup finely chopped walnuts (almost powder)
  • 4 eggs, separate the egg whites and yolks
  • ½ cup sugar or stevia (in proportion to the sugar 1: 1)
  • 1/8 teaspoon cream of tartar
  • 1/8 teaspoon salt

For the cream:

  • 330ml non-dairy cream
  • 1 tablespoon sugar or stevia (optional)
  • 2 drops of orange essence, or the zest of 1 orange
  • 1 tablespoon orange liqueur, or brandy
  • 3 tablespoons drained and chopped orange spoon sweet, or candied orange peels, chopped + 1 tablespoon extra for decoration.

Instructions:

  1. Preheat oven to 180°C/360o Lay a baking pan with dimensions 22X30 cm. with parchment paper and grease it well.
  2. Beat egg whites with cream of tartar and salt until they become meringue.
  3. In another bowl, beat the egg yolks and sugar until the mixture becomes white. Add the walnuts and stir.
  4. Pour the meringue into the mixture of walnuts and stir gently with a spatula.
  5. Transfer the mixture to the pan and lay evenly. Bake for 15 to 16 minutes.
  6. Once cooked, remove from the oven and carefully remove it from the pan along with the paper. Flip again carefully in a clean towel and turn it into a roll. Leave to cool.
  7. Meanwhile beat the non-dairy cream until it thickens. Pour the sugar or stevia (if using) and the orange essence or zest and continue beating until the cream becomes fluffy. Finally, add the orange pieces and the liqueur and stir some more.
  8. Carefully unfold the roll. Spread half the amount of the cream on the inside of the roll and the rest spread abroad to decorate. Finally, apply to surface the rest of the orange spoon sweet pieces and refrigerate until serving.

 

So, simply and quickly, you have the orange roll with walnuts ready to enjoy it !!

 

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
221 6.8 2.8 19.2 2.6 4.8 1.5

81.8mg

 

29 comments

  1. Jasmin says:

    Happy New Year to you too, dear Evi.
    This cake looks delicious – I could definitely have one piece right now with my afternoon coffee 🙂

  2. Χρύσα says:

    Μμμμ, από τα γλυκά που μου αρέσουν πολύ! Ελαφρύ, αρωματικό και πολύ φινετσάτο! Μου αρέσει που χρησιμοποίησες φυτική κρέμα, η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται επιπλέον ζάχαρη, ειδικά έτσι όπως την αρωμάτισες! Τέλειο!

  3. Πολύ ωραία παρουσίαση έχει το γλυκάκι σου!
    Αυτό το ζαχαρωμένο πορτοκάλι στην κορυφή πολύ το λιγουρεύομαι!
    Φαίνεται σούπερ ελαφρύ και αρωματικό, το καλύτερη συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ!

  4. Καλημερα Εύη!!!!!!!!!!!!!!
    Χρόνια πολλά και καλώς ξεκουράστηκες λίγες μέρες αλλά καλύτερα που επέστρεψες γιατί πραγματικά εμένα μου έλειψες!!

    Εντάξει, το έκανες πάλι το θαύμα σου! Δεν υπάρχει ο συνδυασμός του γλυκού που έφτιαξες! Αν και με τα φρουτογλυκά δεν έχω μεγάλη αγάπη το πορτοκάλι και το άρρωμά του το λατρεύω στα γλυκά! Τους ξηρούς καρπούς επίσης! Με λίγα λόγια έφτιαξες ένα ρολό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου με φωτογραφίες που ξελιγώνουν και τις ζηλεύω ρε παιδί μου (με την καλή έννοια)!!!

    Καλημέρα και πολλά φιλιά!!!!!!!!!!!

    • χαίρομαι που σου αρέσει!!!
      τα φρουτογλυκά δεν τα συμπαθώ κι εγώ πάρα πολύ, αλλά το συγκεκριμένο είναι τόσο δροσιστικό και αέρινο, που το αγάπησα!!!
      μην νομίζεις, δεν επέστρεψα εντελώς ακόμη…. το παλεύω!!! χαχαχα!!
      φιλιά πολλά Χρυσαυγή μου!! ευχαριστώ!

  5. mookies says:

    Μπράβο Εύη μου, υπέροχο φαίνεται το γλυκό σου! Ελαφρύ, αρωματικό, με ένα εξαιρετικό καρυδένιο παντεσπάνι. Καλή χρονιά να έχουμε με τις νόστιμες και υγιεινές συνταγές σου.
    Πες μου αν ξέρεις για την φυτική κρέμα γάλακτος, έχω διαβάσει ότι παρόλο που περιέχει λιγότερα λιπαρά, η επεξεργασία και τα συστατικά που περιέχει την καθιστούν πιο επιβλαβή.
    Φιλιά

    • καλησπέρα Μίνα!!
      σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! καλή χρονιά και σε σένα!
      για να απαντήσω σε αυτό που με ρωτάς, θα σου πω πως η σαντιγύ δεν είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά όπως και να την φτιάξεις. η φυτική κρέμα γάλακτος είναι απομίμηση της κρέμας γάλακτος και γίνεται συνήθως από μη γαλακτοκομικά λίπη (από φυτικό λάδι). το καλό με αυτή τη κρέμα είναι πως δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης, γιατί είναι ήδη αρκετά γλυκιά. το κακό είναι ότι είναι μια ακόμα επεξεργασμένη τροφή που σίγουρα δεν πρέπει για να την τρώμε καθημερινά. εγώ, που παρεπιμτόντως τρώω γλυκά με σαντιγύ το πολύ δυο φορές το χρόνο, την προτιμώ γιατί κάνει μια πιο αέρινη σαντιγύ που μου αρέσει πολύ περισσότερο.
      από την άλλη μεριά, η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιούμε συνήθως για την σαντιγύ έχει 35% λιπαρά και σαφώς πολύ περισσότερη χοληστερίνη.
      η δική μου γνώμη είναι να αγοράζουμε τα προϊόντα που ταιριάζουν στις δικές μας διατροφικές ανάγκες και προτιμήσεις, αφού πρώτα όμως διαβάσουμε την ετικέτα με τα συστατικά και τη διατροφική τους αξία.
      εννοείται πως η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να παρασκευαστεί και με τα δύο είδη κρέμας γάλακτος.
      ελπίζω να σε κάλυψα!!
      φιλιά πολλά!

  6. Καλή Χρονιά!!! Ελπίζω να σε βρήκε το νέο έτος ξεκούραστο.
    Νόστιμο και ελαφρύ το γλυκάκι, ότι χρειάζεται μετά από την κρεπάλη των γιορτών. Δεν εχω χρησιμοποιήσει ποτέ στέβια στη ζαχαροπλαστική γιατί δεν μου αρέσει η επίγευση που αφήνει (στον καφέ που είχα δοκιμάσει τουλάχιστον), έιναι έντονη και στα γλυκα?

    • καλή χρονιά και σε σένα Τάνια μου!!
      να σου πω την αλήθεια εγώ δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο με τη στέβια.
      μήπως είναι θέμα μάρκας?

  7. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Εύη μου!
    Εύχομαι ότι καλύτερο για το νέο έτος!
    Η πρόταση σου είναι εξαιρετική!
    Μου αρέσει πολύ γιατί είναι ανάλαφρη μεν, αλλά πολύ πλούσια σε γεύση και αρωματική!
    Φιλιά πολλά!

  8. Είναι το γνωστό σούπερ γλυκό κουταλιού πορτοκάλι της μαμάς?
    Παντεσπάνι χωρίς αλεύρι αλλά με καρύδια πρώτη φορά βλέπω και μου άρεσε σαν ιδέα! Φαίνεται πολύ αεράτο γλυκό!
    Τι μάρκα στέβια χρησιμοποιείς γιατι αυτή που έχω δοκιμάσει έχει μια μεταλλική γεύση και δε μ αρέσει.

    Φιλάκιααααααααααα

    • μπονζούρ πεπίτα!
      ναι αυτό το γλυκό είναι!
      στέβια έχω δοκιμάσει παλαιότερα αυτή που έχει ο βασιλόπουλος στην χάρτινη μαλακή συσκευασία και ήταν μια χαρά. τελευταία πήρα χύμα από ένα μαγαζί με βιολογικά και αυτή χρησιμοποιώ τώρα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.