Home » Spicy Roasted Pumpkin Seeds – Πικάντικοι Ψητοί Σπόροι Κολοκύθας

Spicy Roasted Pumpkin Seeds – Πικάντικοι Ψητοί Σπόροι Κολοκύθας

Spicy-Roasted-Pumpkin-Seeds – Πικάντικοι-Ψητοί-Σπόροι-Κολοκύθας

for english scroll down

Σας την χρώσταγα αυτή την συνταγή! Σας την είχα υποσχεθεί στο άρθρο για τα οφέλη της κολοκύθας. Πικάντικοι ψητοί σπόροι κολοκύθας, ένα εύκολο, νόστιμο και πολύ υγιεινό αλμυρό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Πρέπει να διαβάσετε το γιατί δεν πρέπει να πετάξετε τους σπόρους εδώ. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλό μας κάνουν!

Spicy-Roasted-Pumpkin-Seeds – Πικάντικοι-Ψητοί-Σπόροι-Κολοκύθας

Αγόρασες που λες την κολοκύθα σου, έκανες και πόσην ώρα να την καθαρίσεις και τι? Θα πετάξεις τους σπόρους? Το πιο δυνατό της χαρτί?  Όχι βέβαια! Θα τους ξεχωρίσεις από τις ίνες της κολοκύθας, θα τους πλύνεις καλά καλά σε ένα σουρωτήρι, θα τους απλώσεις σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν και θα τους απολαύσεις, είτε ωμούς, είτε ψημένους ακολουθώντας την συνταγή μου ή κάνοντας τους δικούς σου συνδυασμούς μπαχαρικών. Αν οι σπόροι είναι από σχετικά μικρή κολοκύθα και είναι μικροί, τρώγονται άνετα χωρίς καν να τους ξεφλουδίσεις. Αν η κολοκύθα είναι μεγάλοι, το ίδιο και οι σπόροι της, δεν γλυτώνεις το τσικ-τσικ 😀

Σε διάφορα ξένα sites διάβασα πως ένας τρόπος να αλατιστούν σωστά οι κολοκυθόσποροι, μέχρι τον σπόρο δηλαδή και όχι μόνο η φλούδα, είναι να τους βράσεις για λίγο σε αλατισμένο νερό, πριν τους ψήσεις. Νομίζω πως έχουν απόλυτο δίκιο.

Spicy-Roasted-Pumpkin-Seeds – Πικάντικοι-Ψητοί-Σπόροι-Κολοκύθας

Πικάντικοι Ψητοί Σπόροι Κολοκύθας

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   30-40 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά:

  • ½ φλυτζάνι σπόροι κολοκύθας (οι σπόροι μιας μέτριας κολοκύθας)
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουταλιά αλάτι

 

  • ½ κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
  • αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη, κατά βούληση (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το νερό και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε και τους σπόρους κολοκύθας και βράζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε τους σπόρους και τους απλώνουμε σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  3. Σε ένα μπωλ προσθέτουμε τους σπόρους και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν καλά οι σπόροι.
  4. Τους απλώνουμε αραιά στο ταψί έτσι ώστε να ψηθούν σωστά και ψήνουμε 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το μέγεθος των σπόρων. Κάθε 10 λεπτά τους ανακατεύουμε και τους απλώνουμε πάλι αραιά στο ταψί.
  5. Μολις ψηθούν τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πριν τους δοκιμάσουμε.

Spicy-Roasted-Pumpkin-Seeds – Πικάντικοι-Ψητοί-Σπόροι-Κολοκύθας

I ‘ve promised you this recipe in the article on the benefits of pumpkin and because I am a girl who keeps her prominses, here it is: Spicy Roasted Pumpkin Seeds, an easy, tasty and very healthy salty snack. You must read why you should not throw away the pumpkin seeds here. You will be surprised how good they are for our body!

So, you bought a pumpkin, you wasted so much time to peel it and now what? You’ ll  throw away the seeds? The most important part of the vegetable?  Of course not! You will separate the seeds from the pumkin’s fibers, you will wash them well under running water in a colander, you’’ ll spread them on a clean towel to dry and then enjoy them, either raw, or roasted by following my recipe or make your own spice combinations. If the seeds are from a relatively small pumpkin, you might as well eat them as it is, without removing the shell. If the pumpkin is big, and so are the seeds, it’s probably best to eat shelled.

Spicy-Roasted-Pumpkin-Seeds – Πικάντικοι-Ψητοί-Σπόροι-Κολοκύθας

Doing an internet research, I read that one way to properly salted pumpkin seeds is to boil them briefly in salted water before roasting them. I think they are absolutely right.

Spicy Roasted Pumpkin Seeds
Serves 2
An easy, tasty and very healthy salty snack
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
30 min
Total Time
35 min
Prep Time
5 min
Cook Time
30 min
Total Time
35 min
109 calories
10 g
0 g
7 g
3 g
1 g
269 g
4140 g
0 g
0 g
5 g
Nutrition Facts
Serving Size
269g
Servings
2
Amount Per Serving
Calories 109
Calories from Fat 57
% Daily Value *
Total Fat 7g
10%
Saturated Fat 1g
5%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 3g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 4140mg
172%
Total Carbohydrates 10g
3%
Dietary Fiber 3g
13%
Sugars 0g
Protein 3g
Vitamin A
8%
Vitamin C
0%
Calcium
2%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • ½ cup pumpkin seeds (seeds of a medium pumpkin)
  2. • 2 cups water
  3. • 1 tablespoon salt
  4. • ½ tablespoon olive oil
  5. • ½ tsp salt
  6. • ¼ teaspoon cayenne pepper
  7. • ½ teaspoon sweet paprika
  8. • dried garlic powder, to taste (optional)
Instructions
  1. In a small saucepan, in medium heat, add water and salt. Add pumpkin seeds and boil for 10 minutes. Strain the seeds and spread them on a towel to dry.
  2. Preheat the oven to 160 ° C / 320o F and line a pan with greaseproof paper.
  3. In a bowl add the seeds and the remaining ingredients and mix well until seeds are well coated.
  4. Spread the seeds out over the roasting pan in a single layer and bake 20-30 minutes, until lightly browned. The time it takes depends on the size of the seeds. Every 10 minutes toss them and spread them out into the pan.
  5. Once cooked, remove the pan from the oven and let the seeds cool down before you taste them.
beta
calories
109
fat
7g
protein
3g
carbs
10g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

7 comments

  1. neanikon says:

    Φαίνονται υπέροχη και 5νόστιμοι στις φωτογραφίες Εύη! Ευχαριστούμε μας δείχνεις πως να αξιοποιήσουμε κάτι που συνήθως δεν κρατάμε!!!!

    Καλημέρα & Καλή εβδομάδα 🙂

  2. Marion says:

    Kαι ωμοί μου αρέσουν εμένα.. αλλά έτσι με τη νοστιμιά τους πάνω είναι ακόμα καλύτεροι.
    Ωραία ιδεά για την κολοκυθα που έχω 😉

    • The Healthy Cook says:

      κι εγώ τους τρώω ωμούς! και με την φλούδα τους αν είναι μικροί! 😉

  3. όντως οι σπόροι της κολοκύθας είναι από τις καλύτερες τροφές. Μου αρέσει πάρα πολύ η πρόταση σου, Έχω κάνει κάτι παρόμοιο με ρεβίθια και μου άρεσε. σίγουρα θα κάνω κ με τους σπόρους κολοκύθας. Καλώς σε βρήκα

    • The Healthy Cook says:

      καλώς ήρθες Ευαγγελία! έχεις δίκιο, και τα ρεβίθια είναι υπέροχα με αυτόν τον τρόπο! έχω σχετική συνταγή.
      αν δοκιμάσεις τους κολοκυθόσπορους, θα ήθελα να μου πεις την γνώμη σου 🙂
      ευχαριστώ!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.