Home » Spicy Tomato Soup with Buttermilk – Πικάντικη Τοματόσουπα με Ξυνόγαλα

Spicy Tomato Soup with Buttermilk – Πικάντικη Τοματόσουπα με Ξυνόγαλα

 

Spicy Tomato soup with buttermilk – Πικάντικη Σούπα Ντομάτας με Ξυνόγαλα

for english scroll down

Ξέρω… η εποχή της ντομάτας φτάνει στο τέλος της, όμως προλαβαίνετε να δοκιμάσετε αυτή την πικάντικη τοματόσουπα με ξυνόγαλα έστω μια φορά για φέτος και να την αποθηκεύσετε  για την επόμενη χρονιά (γιατί είμαι σίγουρη πως αυτή τη συνταγή θα την κρατήσετε!). Ευτυχώς ακόμη βρίσκω πολύ ωραίες ντομάτες στη λαϊκή και αυτό με παρηγορεί γιατί καθυστέρησα να την αναρτήσω.

Όλα ξεκίνησαν από μια συνταγή του Ανδρέα Λαγού για Γλυκόξινη σούπα ντομάτας με ανθότυρο και κάπαρη την οποία από τότε που τη βρήκα την έχω φτιάξει πολλές φορές και μου αρέσει πολύ. Όπως έχετε καταλάβει όμως μου αρέσει να χρησιμοποιώ μπαχαρικά στην κουζίνα μου κι έτσι είπα να τη δοκιμάσω κάνοντάς τη λίγο πιο πικάντικη. Επίσης δοκίμασα να περάσω τα λαχανικά για λίγο από το γκριλ πρώτα ώστε να πάρουν λίγο πιο έντονη γεύση. Πρόσθεσα κάποια μπαχαρικά που νομίζω ότι της ταιριάζουν και αντικατέστησα το ανθότυρο με το ξινόγαλα. Μου αρέσει να το προσθέτω στις σούπες, ειδικά στις κρύες.

Spicy Tomato soup with buttermilk – Πικάντικη Σούπα Ντομάτας με Ξυνόγαλα

Η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει (φυτοχημικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση). Το λυκοπένιο, εκτός από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που προσφέρει στην ντομάτα, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες συνδέουν την ουσία αυτή με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και ειδικά του προστάτη. Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας λυκοπενίου που προσλαμβάνουμε προέρχεται από προϊόντα με βάση την ντομάτα (π.χ. ντοματοπολτός, ντοματοχυμός, σάλτσα ζυμαρικών, κέτσαπ).

➜ Το λυκοπένιο που περιέχεται στο χυμό ντομάτας απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό, σε σχέση με το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ολόκληρες ντομάτες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η ντομάτα τρίβεται σε χυμό ή πολτό, αποδεσμεύεται μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας.

➜ Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, επίσης, ότι το λυκοπένιο απορροφάται ευκολότερα από το σώμα μας κατά το μαγείρεμα της ντομάτας σε φυτικά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο), γι’ αυτό και η σάλτσα ντομάτας θεωρείται ιδανική αντικαρκινική τροφή.

Ας δούμε λοιπόν την συνταγή της σούπας μας, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C:

Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά

Μερίδες:   3-4

Υλικά:

  • 5 ντομάτες ώριμες
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια και 1  για τη διακόσμηση
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κουταλιά σκόνη κόλιανδρο
  • 1 ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • ½ κουταλάκι σκόνη κύμινο
  • 1 κουταλιά λευκό ξίδι
  • 20 ml χυμό λεμονιού (4 κουταλάκια)
  • 50 ml ελαιόλαδο (κάτι λιγότερο από ¼ φλυτζανιού)
  • ½ κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • αλάτι & πιπέρι, όσο θέλετε
  • 2 κουταλιές κάππαρη
  • 2-3 παξιμάδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • ξυνόγαλα με χαμηλά λιπαρά

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 240ο C.
  2. Καθαρίζετε και κόβετε το ξερό κρεμμύδι στη μέση και καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Λαδώνετε με ένα πινέλο τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζετε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψήνετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει η φλούδα τους αλλά να μην ψηθούν στο εσωτερικό τους. Τα κρεμμύδια θα πρέπει να τα βγάλετε νωρίτερα από τις ντομάτες και την πιπεριά. Αφήστε τα να κρυώσουν αρκετά.
  3. Εντωμεταξύ, ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά. Όταν τα λαχανικά κρυώσουν αφαρείτε τη φλούδα από τις τομάτες και την πιπεριά και ότι δεν τρώγεται (σπόρια κλπ.), τα ρίχνετε στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ και προσθέτετε όλα τα υλικά μέχρι και το πελτέ ντομάτας. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε.
  4. Βάλτε τη σούπα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.
  5. Για να τη σερβίρετε, μοιράστε τη στα μπωλ σας, ρίξτε στη μέση λίγα σπασμένα παξιμάδια, λίγη κάππαρη και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Τέλος, με την βοήθεια ενός κουταλιού ρίξτε το ξυνόγαλα γύρω από τα παξιμάδια. Υπολογίστε περίπου 2 κουταλιές για κάθε πιάτο.

Η πικάντικη σούπα ντομάτας με ξυνόγαλα τρώγεται κρύα, αλλά εγώ που τη δοκίμασα σε θερμοκρασία δωματίου τη βρήκα εξίσου νόστιμη!!

Ελπίζω να την απολαύσετε όσο κι εγώ!

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
155.0 12.8 6.1 10.6 1.5 2.8

3.4

 

Πηγή: http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/13087/oi-10-top-antikarkinikes-trofes/

 

Spicy Tomato soup with buttermilk – Πικάντικη Σούπα Ντομάτας με Ξυνόγαλα

I know… tomato season comes to an end, but it is not too late to try this spicy tomato soup with buttermilk at least once this year and save it for next year (I am sure you will keep this recipe!). Luckily I can still find very nice tomatoes in the farmers ‘market and this is a consolation for the delayed posting of this one.

It all started with the recipe of the Greek chef Andreas Lagos for a Sour tomato soup with cream cheese and capers; Since I found it I have made it ​​many times and I love it. As you have already understood I like to use spices in my kitchen so I tried to make his soup a little spicier. I also tried to roast the vegetables in the grill for a while to get a little more intense flavor. I added some spices that I think that fit and I replaced the cream cheese with the buttermilk, which like to add to soups, especially cold ones.

Tomato is considered an excellent source of nutrients due to lycopene (phytochemical with strong antioxidant action). Lycopene, apart from the characteristic red color that offers, has the capacity to destroy free radicals that damage the DNA and lead to the development of chronic diseases. Recently, in fact, studies link this substance to the protection against various types of cancer, especially prostate cancer. According to surveys, most of the amount of lycopene we receive derives from products made from tomatoes (e.g. tomato paste, tomato juice, pasta sauce, ketchup).

➜  lycopene contained in tomato juice is more easily absorbed by the body, compared to the lycopene found in whole tomatoes. This is because when you grate the tomato to make juice or puree, a greater quantity of the substance is released.

➜  scientists also claim that lycopene is more easily absorbed by the body when cooking tomatoes in vegetable fats (e.g. olive oil), which is why the tomato sauce is an ideal anticancer food.

Spicy Tomato soup with buttermilk – Πικάντικη Σούπα Ντομάτας με Ξυνόγαλα

Let’s take a look at our soup’s recipe, which by the way is rich in vitamins A and C:

 

Preparation time:  30 minutes

Servings:   3-4

Ingredients:

  • 5 ripe tomatoes
  • 1 large sweet red pepper
  • 1 small onion
  • 4 small green onions and 1 more for decorating
  • 1 large clove of garlic
  • 1/2 tsp coriander powder
  • 1 ½ tsp smoked paprika powder
  • ½ teaspoon cumin powder
  • 1 tablespoon white vinegar
  • 20 ml lemon juice (4 teaspoons)
  • 50 ml olive oil (a little less than ¼ cup)
  • ½ tablespoon tomato paste
  • Salt and pepper, to taste
  • 2 tablespoons capers
  • 2-3 dried whole wheat bread cut into small pieces, or breadcrumbs
  • low fat buttermilk

 

Instructions:

  1. 1. Preheat grill to 240o C (460o F).
  2. 2. Peel and cut the onion in half and peel and trim fresh onions. Using a silicon brush coat vegetables with olive oil and place them on a nonstick baking sheet. Bake for about 10 minutes, until their skins loosen but not enough to be cooked on the inside. Onions should be removed earlier than tomatoes and peppers. Let them cool.
  3. 3. Meanwhile, prepare the remaining ingredients. When the vegetables have cooled, remove skin and non-edible parts andput them in the food processor or blender, and add all the ingredients up to the tomato paste. Add salt and pepper as desired.
  4. 4. Put the soup in the refrigerator until serving time.
  5. 5. To serve , pour soup in the serving bowls, garnish the center of the plate with a few breadcrumbs, capers and chopped green onion. Finally, using a spoon pour the buttermilk around the nuts. You will need about 2 tablespoons for each dish.

The spicy tomato soup with buttermilk is better eaten cold, but I tried it at room temperature I found it equally delicious!!

Hope you’ll enjoy it as much as I did!

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
155.0 12.8 6.1 10.6 1.5 2.8

3.4

 

Source:   http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/13087/oi-10-top-antikarkinikes-trofes/

35 comments

  1. Καλημέρα Εύη!
    Θα σταθώ στα πολύ ωραία μπαχαρικά με τα οποία την ενίσχυσες. Η ντοματόσουπα μου αρέσει πολύ και ειδικά αυτή που ξεφεύγει από την φλατ γεύση. Εκανες πολύ ωραία επιλογή!

    Επίσης η πρώτη σου φωτογραφία είναι εξαιρετική, με το λερωμένο κουτάλι δίπλα!!!!

    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    • Καλημέρα!!
      Κι εγώ αγαπώ τις ντοματόσουπες και γενικά όλες τις σούπες, κρύες και ζεστές, όλο το χρόνο.
      Ευχαριστώ πολύ!

  2. Καλημέρα Εύη!
    Θα σταθώ στα πολύ ωραία μπαχαρικά με τα οποία την ενίσχυσες. Η ντοματόσουπα μου αρέσει πολύ και ειδικά αυτή που ξεφεύγει από την φλατ γεύση. Εκανες πολύ ωραία επιλογή!

    Επίσης η πρώτη σου φωτογραφία είναι εξαιρετική, με το λερωμένο κουτάλι δίπλα!!!!

    Να έχεις μια όμορφη μέρα!

    • Καλημέρα!!
      Κι εγώ αγαπώ τις ντοματόσουπες και γενικά όλες τις σούπες, κρύες και ζεστές, όλο το χρόνο.
      Ευχαριστώ πολύ!

  3. Jasmin says:

    Your tomato soup looks yummi, Evi… It’s quite different though, from the one I’m usually making, especially regarding the spices added. I was suprised to see the capers, I will definitelly add them to my tomato soup next time…

  4. Jasmin says:

    Your tomato soup looks yummi, Evi… It’s quite different though, from the one I’m usually making, especially regarding the spices added. I was suprised to see the capers, I will definitelly add them to my tomato soup next time…

  5. Σούπερ η ντοματόσουπα! Μια χαρά προλαβαίνουμε να τη φτιάξουμε κι ας κάνει τα τσαλίμια του ο καιρός αυτές τις μέρες, ακόμα καλοκαίρι είναι 😉

  6. peps says:

    Μ’ αρέσει τόσο πολύ….που θέλω πρώτα να τη φάω έτοιμη από τα χεράκια σου, σερβιρισμένη με όλο το ντεκόρ όπως στη φωτογραφία!!!
    Μα τι ωραίο σχέδιο!!!

  7. peps says:

    Μ’ αρέσει τόσο πολύ….που θέλω πρώτα να τη φάω έτοιμη από τα χεράκια σου, σερβιρισμένη με όλο το ντεκόρ όπως στη φωτογραφία!!!
    Μα τι ωραίο σχέδιο!!!

  8. Ντοματόσουπα δεν έχει τύχει να φτιάξω / δοκιμάσω ακόμα και απορώ γιατί!
    Μου αρέσει που ψήνεις πρώτα τα λαχανικά, σίγουρα θα δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση του πιάτου.
    Με εξαίρεση την κάππαρη που προς το παρόν είναι απαγορευτική για μένα, όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι αγαπημένα, οπότε είμαι σίγουρη ότι και το πιάτο σου θα είναι σούπερ!
    Καλό βράδυ!

    • αν και η κάππαρη συμπληρώνει το αποτέλεσμα, νομίζω ότι μπορείς να την αφαιρέσεις.
      αν τη δοκιμάσεις πες μου!
      καλό σου βράδυ!

  9. Ντοματόσουπα δεν έχει τύχει να φτιάξω / δοκιμάσω ακόμα και απορώ γιατί!
    Μου αρέσει που ψήνεις πρώτα τα λαχανικά, σίγουρα θα δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση του πιάτου.
    Με εξαίρεση την κάππαρη που προς το παρόν είναι απαγορευτική για μένα, όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι αγαπημένα, οπότε είμαι σίγουρη ότι και το πιάτο σου θα είναι σούπερ!
    Καλό βράδυ!

    • αν και η κάππαρη συμπληρώνει το αποτέλεσμα, νομίζω ότι μπορείς να την αφαιρέσεις.
      αν τη δοκιμάσεις πες μου!
      καλό σου βράδυ!

  10. Χρύσα says:

    Μόλις μου έφεραν και κάτι υπέροχες, ζουμερές ντομάτες από κήπο, και αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει! Μου αρέσουν πολύ οι ντοματόσουπες, μου αρέσει πολύ και η προσθήκη των μπαχαρικών που διάλεξες, την κάνουν ιδιαίτερη!

    • γεια σου Χρύσα! καλωσόρισες!!
      ντομάτες από τον κήπο…. τέλεια!! τότε πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!!
      ευχαριστώ!!

  11. Χρύσα says:

    Μόλις μου έφεραν και κάτι υπέροχες, ζουμερές ντομάτες από κήπο, και αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει! Μου αρέσουν πολύ οι ντοματόσουπες, μου αρέσει πολύ και η προσθήκη των μπαχαρικών που διάλεξες, την κάνουν ιδιαίτερη!

    • γεια σου Χρύσα! καλωσόρισες!!
      ντομάτες από τον κήπο…. τέλεια!! τότε πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!!
      ευχαριστώ!!

  12. mookies says:

    Αφού μας την προτείνεις τόσο ένθερμα κάτι παραπάνω θα ξέρεις δεν μπορεί! Κοιτάζω τα υλικά και είναι όλα ένα και ένα, αλλά τα μπαχαρικά και το ξινόγαλα είμαι σίγουρη ότι ανεβάζουν την απλή ντοματόσουπα σε άλλο επίπεδο. Της αξίζει το λιγότερο μια δοκιμή!
    Φιλιά

  13. mookies says:

    Αφού μας την προτείνεις τόσο ένθερμα κάτι παραπάνω θα ξέρεις δεν μπορεί! Κοιτάζω τα υλικά και είναι όλα ένα και ένα, αλλά τα μπαχαρικά και το ξινόγαλα είμαι σίγουρη ότι ανεβάζουν την απλή ντοματόσουπα σε άλλο επίπεδο. Της αξίζει το λιγότερο μια δοκιμή!
    Φιλιά

  14. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φάει ποτέ κρύα ντοματόσουπα, μόνο ζεστή. Όμως είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσε πολύ λόγω κυρίως της καπνιστής πάπρικας! Φιλιά!

    • ααα, Κατερίνα χάνεις!!!
      οι ζεστές ντοματόσουπες δεν με ξετρελαίνουν, αλλά οι κρύες το καλοκαίρι είναι σούπερ!!!
      ΧΧ

  15. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φάει ποτέ κρύα ντοματόσουπα, μόνο ζεστή. Όμως είμαι σίγουρη ότι θα μου άρεσε πολύ λόγω κυρίως της καπνιστής πάπρικας! Φιλιά!

    • ααα, Κατερίνα χάνεις!!!
      οι ζεστές ντοματόσουπες δεν με ξετρελαίνουν, αλλά οι κρύες το καλοκαίρι είναι σούπερ!!!
      ΧΧ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.