Home » Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

for english scroll down

Χρόνια πολλά σε όλους!!

Ναι, ξέρω… ο τίτλος αυτής της συνταγής είναι πολύ μεγάλος.. Δεν μπορούσα όμως να παραλείψω ούτε ένα από αυτά τα υλικά… Είναι αγαπημένα υλικά, Ελληνικά, και δένουν ιδανικά μεταξύ τους σε ένα πιάτο με γευστικές αντιθέσεις και υπέροχα αρώματα!!

Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι η ελληνική εκδοχή της κλασικής ιταλικής σαλάτα με αποξηραμένα σύκα, ρόκα, καρύδια, παρμεζάνα και προσούτο.  Εδώ κρατάμε τη ρόκα και το προσούτο ( άλλωστε έχουμε καταπληκτικό προσούτο στην Ελλάδα), και αντικαθιστούμε την παρμεζάνα με καπνιστό μετσοβόνε, προσθέτουμε λίγο σπανάκι για να την κάνουμε ακόμα πιο υγιεινή και αντικαθιστούμε τα αποξηραμένα σύκα με το γλυκό κουταλιού ελιάς Καλαμών σε σιρόπι από κρασί Cabernet και μέλι, γεμιστές με αμύγδαλο, της εταιρίας Πυλιακή Γη,  που δοκίμασα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο κατάστημα της ActionAid Hellas.

Τα, πραγματικά γευστικότατα, παραδοσιακά προϊόντα της εταιρείας Πυλιακή Γη τα παρουσίασε η κυρία Γιάννα Μπαλαφούτη, η ψυχή της εταιρίας. Μας εξήγησε πως ο τρόπος παρασκευής των προϊόντων είναι κάτι παραπάνω από παραδοσιακός. Όλα τα καλούδια είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητα, από το στάδιο της συλλογής των καρπών ως τη μεταποίησή τους στο εργαστήριο. Οι καρποί συλλέγονται πάντοτε στην κατάλληλη εποχή ενώ μοναδικά συντηρητικά τους είναι τα λιγοστά, αγνά υλικά που διέθεταν οι παλιές νοικοκυρές: ελαιόλαδο, μέλι, αλάτι, ζάχαρη και βότανα. Με μηδενική προσθήκη συντηρητικών ουσιών και πλήρη αποχή από τις σύγχρονες τεχνικές παστερίωσης, τα νόστιμα σκευάσματα της Γιάννας κερδίζουν μεμιάς τους λάτρεις των παραδοσιακών εδεσμάτων.

Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

Το γλυκό κουταλιού ελιάς Kαλαμών με την ασυνύθιστη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα γεύση του, ταιριάζει εξαιρετικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, με το καπνιστό και πικάντικο τυρί μετσοβόνε, το μοναδικό σε γεύση και άρωμα προσούτο και την πιπεράτη ρόκα, ενώ το πολύ μυρωδάτο σιρόπι του με κρασί Cabernet και μέλι το χρησιμοποιούμε στο dressing, αντί για σκέτο μέλι.  Όσον αφορά τα καρύδια, τα κάνουμε σκόνη και τα προσθέτουμε και αυτά στο dressing, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα γευστικότατο συνδυασμό όλων των υλικών.

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

  • 100 γρ. τρυφερά φύλλα ρόκας (χρησιμοποίησα συσκευασμένη baby ρόκα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)
  • 120 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού (χρησιμοποίησα συσκευασμένο σπανάκι που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ)
  • 60-80 γρ. προσούτο (κατά προτίμηση ελληνικό)
  • ½ φλυτζάνι ελιές Καλαμών σε σιρόπι με κρασί Cabernet και μέλι, στραγγισμένες
  • 60-80 γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, κομμένο σε μικρά κυβάκια

για το dressing:

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κουταλιά από το σιρόπι με κρασί Cabernet και μέλι από τις ελιές
  • 1/3 φλυτζανιού καρύδια
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ψιλοκόψτε τα καρύδια στο μούλτι τόσο όσο να γίνουν σκόνη.
  2. Φτιάξτε το dressing ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί. Εγώ χρησιμοποιώ το μούλτι για να τα ανακατέψω.
  3. Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατέψτε το σπανάκι, τη ρόκα, τα τυρί και τις ελιές και γαρνίρετε με τις φέτες του προσούτο.
  4. Περιχύστε τη σαλάτα με το dressing και ανακατέψτε καλά.

Η σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, Μετσοβόνε, προσούτο και γλυκό κουταλιού Ελιά θα ξαφνιάσει ευχάριστα εσάς και τους καλεσμένους σας! Καλή απόλαυση!

Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

Seasons Greetings!!!

Yes, I know … the title of this recipe is too big .. but I could not ommit a single one of these ingredients … they are wonderful Greek ingredients, which ideally blend together in a dish of delicious contrasts and wonderful flavors!!

This salad is the Greek version of the classic Italian salad with dried figs, arugula, walnuts, parmesan and prosciutto. In this recipe, we keep the arugula and prosciutto (after all Greek prosciutto is amazing), and replace the parmesan cheese with smoked Metsovone cheese, we add some spinach to make it even healthier and replace dried figs with Kalamata olive spoon sweet in Cabernet wine and honey syrup, stuffed with almonds, made by Pyliaki Gi, I tried on my recent visit to the store of ActionAid Hellas.

The, really delicious, traditional products of Pyliaki Gi was presented by Mrs Gianna Balafoutis, the soul of the company. She explained that the way the manufacturing of products is made, is more than traditional. All the goodies are entirely handmade, from the stage of collecting the fruits until their process in the laboratory. Produces are always harvested at the correct time while their preservatives are the unique and scarce natural ingredients that old housewives had: olive oil, honey, salt, sugar and herbs. With no added preservatives and total abstinence from modern pasteurization techniques, Gianna’s delicious preparations earn at once every lover of traditional dishes.

Kalamata olives spoon sweet with their unusual but very interesting taste, are a great match for all the other ingredients of the salad, the smoked and spicy Metsovone cheese,  the unique in flavor and aroma prosciutto and the peppery arugula, while the very fragrant syrup with Cabernet wine and honey is used in the dressing, instead of plain honey. As far as walnuts, we use them as powder and add them to the dressing, so that we have a delicious combination of all materials.

Spinach, Arugula & Prosciutto Salad with Smoked Cheese & Olive Spoon Sweet – Σαλάτα με Σπανάκι, Ρόκα, Μετσοβόνε, Προσούτο και Γλυκό Κουταλιού Ελιά

Preparation time:   10 minutes

Servings:   6

Ingredients:

  • 100 g. tender rocket leaves (I used packed baby arugula we find in supermarkets)
  • 120 g. tender leaves of spinach (I used packaged spinach that we find in supermarkets)
  • 60-80 g. prosciutto (preferably Greek)
  • ½ cup Kalamata olives in syrup with Cabernet wine and honey, drained
  • 60-80 g. Metsovone smoked cheese, cut into small cubes (or any other smoked and spicy cheese)

for the dressing:

  • 4 tablespoons olive oil
  • 3 tablespoons balsamic vinegar
  • 1 tablespoon of the syrup with Cabernet wine and honey from olives
  • 1/3 cup walnuts
  • salt and pepper, to taste

Instructions:

  1. Chop the walnuts in a food processor so as to become powder.
  2. Make the dressing by mixing all the ingredients together. I use the food processor to mix them.
  3. In a large bowl, mix spinach, arugula, cheese and olives and garnish with slices of prosciutto.
  4. Sprinkle the salad with the dressing and mix well.

The salad with spinach, arugula, Metsovone, prosciutto and Kalamata olives spoon sweet will pleasantly surprise you and your guests! Have fun!

14 comments

  1. Χρόνια πολλά Εύη μου!
    Πολύ ιδιαίτερη η σαλάτα σου!
    Και το γλυκό του κουταλιού ελιά είναι πραγματικά αυτό που κάνει τη διαφορά!
    Φιλιά!

  2. Η Γιάννα φτιάχνει καταπληκτικά γλυκά! Πολύ νόστιμη σαλάτα Εύη μου! Καλή Πρωτοχρονιά με υγεία και αγάπη!

  3. Σαν τριανταφυλλάκι το προσιούτο, στολίζει τη σαλάτουλα (τυχαίο?).
    Πολύ νόστιμη και πλούσια σε υλικά, εγώ που δεν τρώω τις ελιές μάλλον θα το παραλέιψω. Καλή Πρωτοχρονιά!

  4. Ariadni says:

    Ενδαφερουσα γευστικη πρόκληση! Γλυκο του κουταλιού ελιας ε;;; Με δελεαζεις να φτιάξω ή να βρω να αγορασω!

  5. Χρύσα says:

    Και μόνο που διαβάζω τα υλικά καταλαβαίνω ότι τη λατρεύω τη σαλάτα αυτή!
    Καλή χρονιά Εύη μου, με υγεία και χαρά!

  6. Αυτές οι ελιές είναι πολύ νόστιμες! Τις έχω δοκιμάσει.
    Όλα τα υλικά της σαλάτας είναι σούπερ!!!! Θα μου αρέσει πολύ!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.