Home » Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

for english scroll down

Επιστροφή στην παράδοση σήμερα με ένα αγαπημένο φαγητό πολλών, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.  Μετά από αυτά με καβούρι και ρύζι και σάλτσα με κρόκο Κοζάνης, επέλεξα να φτιάξω μια πιο παραδοσιακή συνταγή, κι έτσι γέμισα τα ντολμαδάκια με πλιγούρι, ντομάτα, μπόλικο κρεμμύδι και κύμινο. Πρόκειται για μια συνταγή από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από την Ρόδο, όμως παρόμοιες συναντάει κανείς και στην Κρήτη. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα συνταγών με ντολμάδες και ντολμαδάκια. Σιγά σιγά θα δοκιμάσουμε κι άλλες παρέα.

Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

Την συγκεκριμένη την βρήκα στο βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, «Η Ελλάδα της Γεύσης». Κάτι πολύ ενδιαφέρον που αναφέρεται στο βιβλίο είναι πως στην Κάλυμνο (την οποία δεν έχω επισκεφτεί ακόμα) και πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα αμπελόφυλλα τα αποξηραίνουν περνώντας τα σε μια κλωστή σαν στεφάνι και αφήνοντάς τα κρεμασμένα μερικές εβδομάδες για να ξεραθούν τελείως. Είναι πολύ εύθραυστα μετά, αλλά μόλις μουσκέψουν και ανακτήσουν τους χυμούς τους είναι πάλι αρωματικά και νόστιμα.

Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, που δεν την είχα ξανακούσει, είναι ότι στην Ρόδο και στην Νίσυρο χρησιμοποιούνται και τα φύλλα των κυκλάμινων για το τύλιγμα ντολμάδων (και οι βολβοί τους γίνονται γλυκό του κουταλιού!).

Και για να μην ξεχνιόμαστε, διαβάστε εδώ για τις πολύτιμες  ευεργετικές ιδιότητες των αμπελόφυλλων καθώς και πληροφορίες για την διατήρησή τους. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ τα είχα αγοράσει φρέσκα και αφού τα ζεμάτισα, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα σε άλμη.

Το πλιγούρι που χρησιμοποίησα σε αυτή την συνταγή είναι της εταιρείας The Trinity Farm, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω. Είναι προϊόν βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας. Σας προτείνω να το δοκιμάσετε.

Να σας θυμίσω βέβαια πως τρέχει και ο διαγωνισμός για την κλήρωση ενός τυχερού που θα κερδίσει ένα αντίτυπο του ανανεωμένου βιβλίου “Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική” της Χρύσας Παραδείση. Μην αμελήσετε να πάρετε μέρος! 

Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

Χρόνος προετοιμασίας:   3 ώρες και 15 λεπτά (2 ώρες αναμονή)

Μερίδες:   8 – 10

Υλικά:

  • 300 γρ. αμπελλόφυλλα
  • 220 γρ. πλιγούρι
  • 700 γρ. περίπου ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 850 γρ. ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
  • 125 ml ελαιόλαδο και ακόμη (+3-4 κουταλιές επιπλέον για το μαγείρεμα)
  • 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • ½ φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Αναμειγνύετε το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, και το λάδι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε και αφήνετε το πλιγούρι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Αφού φουσκώσει προσθέτετε το δυόσμο και τον άνηθο.
  2. Εντωμεταξύ, αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα ή αμπελόφυλλα σε άλμη, τα πλένετε καλά και τα ζεματάτε σε μεγάλη κατσαρόλα (ή και τμηματικά, αν χρειάζεται) για 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και ξεπλένετε αμέσως με κρύο νερό. Αφήνετε στην άκρη όσα είναι πολύ μικρά ή σκισμένα.
  3. Τυλίγετε τα ντολμαδάκια (δείτε την φωτογραφία αν χρειάζεστε οδηγίες) βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο.
  4. Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα πολύ μικρά ή σκισμένα φύλλα που έχετε φυλάξει και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, σε στρώσεις.
  5. Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψετε ίσα-ίσα τα ντολμαδάκια.
  6. Βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να κρατηθούν στην θέση τους όσο βράζουν και σκεπάζετε την κατσαρόλα.
  7. Τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους, για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύονται ωραιότατα με γιαούρτι.

 

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, « Η Ελλάδα της Γεύσης», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003.

Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

Back to traditional recipes today, with a favorite dish of many in Greece, stuffed vine leaves or dolmadakia. After the stuffed vine leaves with crabmeat and rice and a saffron sauce, I chose to make a more traditional recipe, so I filled the vine leaves with bulgur, tomato, onion and plenty of cumin. This is a recipe from the Dodecanese and specifically from Rhodes, but similar are found in Crete. In Greece there are numerous recipes of stuffed vine leaves. Gradually we will try some more.

This particular recipe I found in Diana Kohyllas’ book, “The Taste of Greece”. Something very interesting written in the book is that in Kalymnos (which I have not yet visited) and possibly in other islands of the Dodecanese as well, vine leaves are dried by passing them into a thread like hoop and leaving them hung for a few weeks to dry out completely. They are very fragile after, but when soaked they regain their juices and are again fragrant and delicious.

Another  very interesting information that I had not heard, is that in Rhodes and Nisyros leaves of cyclamen are used for dolmades, instead of vine leaves (and their bulbs are made a sweet preserve!).

Stuffed Vine Leaves with Bulgur & Cumin – Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο

Do not forget to read here all the valuable beneficial properties of vine leaves, as well as information on their conservation and instructions on how to roll them. Those that I used I had bought fresh and after boiling them, I kept them in the freezer. You can use vine leaves in brine, as well.

The bulgur I used in this recipe is of The Trinity Farm company, who very kindly sent me their products to try. It is an organic and biodynamic agriculture product. I suggest you try it.

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Bulgur & Cumin
Serves 8
A Greek traditional recipe from Rhodes for stuffed vine leanes with bulgur & cumin
Write a review
Print
Prep Time
2 hr
Cook Time
40 min
Total Time
2 hr 40 min
Prep Time
2 hr
Cook Time
40 min
Total Time
2 hr 40 min
283 calories
35 g
0 g
15 g
6 g
2 g
254 g
36 g
7 g
0 g
13 g
Nutrition Facts
Serving Size
254g
Servings
8
Amount Per Serving
Calories 283
Calories from Fat 133
% Daily Value *
Total Fat 15g
23%
Saturated Fat 2g
11%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 11g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 36mg
2%
Total Carbohydrates 35g
12%
Dietary Fiber 9g
35%
Sugars 7g
Protein 6g
Vitamin A
24%
Vitamin C
47%
Calcium
6%
Iron
12%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 300 g. vine leaves
  2. • 220 g. wheat bulgur
  3. • 700 g. onions, chopped
  4. • 850 g. ripe tomatoes, grated
  5. • 125 ml olive oil (+ 3-4 tablespoons extra for cooking)
  6. • 2 teaspoons cumin powder
  7. • about 1 cup chopped fresh dill
  8. • about ½ cup chopped fresh spearmint
  9. • juice of 1 large lemon
  10. • salt and freshly ground black pepper
Instructions
  1. Mix bulgur, onions, tomatoes, and oil in a large bowl. Add salt, pepper and cumin and stir well. Cover and let the bulgur rise for about 2 hours. After rising, add the spearmint and dill.
  2. Meanwhile, if using fresh leaves or vine leaves in brine, wash them and put them in a large saucepan with boiling water ( separately, if necessary) for 3-4 minutes. Drain and rinse immediately with cold water. Pick the very small or torn leaves and put aside.
  3. Wrap the vine leaves putting a teaspoon of filling on each one.
  4. Lay the bottom of the pan with the small or torn leaves you have kept aside and place the stuffed vine leaves in the pan, in layers.
  5. Pour the lemon juice, the remaining olive oil and add as much water as needed to barely cover the dolmadakia.
  6. Place over an overturned plate to hold on to their position while boiling and cover the pot.
  7. Simmer until the leaves are softened, for about 40 minutes. Remove from heat and serve.
Notes
  1. Dolmadakia are ideally served with Greek strained yogurt
Adapted from the book “The Glorious Foods of Greece”, by Diane Kochilas, Ellinika Grammata publications, Athens 2003.
beta
calories
283
fat
15g
protein
6g
carbs
35g
more
Adapted from the book “The Glorious Foods of Greece”, by Diane Kochilas, Ellinika Grammata publications, Athens 2003.
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

14 comments

    • The Healthy Cook says:

      Αν εννοείς την φωτογραφία που δείχνει πως τα τυλίγουμε είναι από παλαιότερη συνταγή. Αυτά τα είχα μαγειρέψει στον ατμό τότε, γι αυτό φαίνεται το καλάθι. ?

  1. Τρελλαίνομαι για ντολμαδάκια!!!!?
    Πολύ ωραία ιδέα με το πλιγούρι, τη ντομάτα, το κύμινο και με τόσο κρεμμύδι θα είναι γλύκα!!!

  2. Marion says:

    Σούπερ ντολμαδάκια.
    Ωραία θα είναι με το κύμινο και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
    Τα φρέσκα αμπελόφυλλα είναι πιο ωραία, αλλά στην ανάγκη καλά είναι και της άλμης..

    Α…ωραία ποτήρια 😉

    Φιλιά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      βρήκα φρέσκα αμπελόφυλλα σήμερα στην λαϊκή!! 😉
      ευχαριστώ Μάριον!! φιλιά!

  3. Για να μην βαριομαστε να τρώμε ντολμαδάκια 😉

    ΥΓ
    Mου εκαναν δωρο τον ντολμαδοπαρασκεστη (μην γελάς) ευκαιρια να τον δοκιμασω.

    • The Healthy Cook says:

      το ομολογώ, γέλασα! 😀
      με γεια! εγκαινίασέ τον με αυτά!!!

  4. neanikon says:

    Να πω την αλήθεια τα ντολμαδάκια δεν πολύ μου αρέσουν. Βλέπω όμως την εκδοχή με το πλιγούρι που μας προτείνεις και το σκέφτομαι!

    Εξαιρετικές φωτογραφίες Εύη, καθαρό θέμα, δυνατά χρώματα, σωστός φωτισμός!

    Ευχές για ένα όμορφο Σ/Κ 🙂 !!!

    • The Healthy Cook says:

      αν σου αλλάξω γνώμη για τα ντολμαδάκια με αυτή τη συνταγή θα είμαι πολύ χαρούμενη!
      σ’ ευχαριστώ Άρη!! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.