Home » Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

for english scroll down

Ένα από τα πιο καλοκαιρινά φαγητά σε μια διαφορετική εκδοχή. Τα αγαπημένα όλων ντολμαδάκια με καβούρι και ρύζι και μια ελαφριά και πολύ νόστιμη σάλτσα με σαφράν. Ένα πολύ εύγευστο και ελαφρύ πιάτο που θα σας αρέσει πολύ!!

Τα αμπελόφυλλα , τα οποία τα βρίσκετε τώρα στις λαϊκές αγορές, εκτός από νόστιμα είναι και πολύ θρεπτικά, αφού περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλες πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες.

Το δυνατό σημείο των αμπελόφυλλων είναι η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Κ και χαλκού που περιέχουν. Αν προσθέσουμε και τις λοιπές θρεπτικές τους ουσίες, όπως ωμέγα-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνη C, βιταμίνες Β (Β1 – θειαμίνη, Β2 – ριβοφλαβίνη, Β3 – νιασίνη, Β5 – παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ), ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ανεβαίνουν ψηλά σε διατροφική εκτίμηση. Αποτελούν υγιεινή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ κατατάσσονται στις αντιφλεγμονώδεις τροφές λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

Σύμφωνα με έρευνες, το εκχύλισμα αμπελόφυλλων από κόκκινα σταφύλια έχει θεραπευτική δράση στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (όταν το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα από τα πόδια στην καρδιά) μειώνοντας το οίδημα στα πόδια. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχουν. Ειδικά τα κόκκινα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνταν παλιά στη λαϊκή ιατρική των μεσογειακών χωρών ως κατάπλασμα για πρησμένα πόδια, για να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να θωρακίσουν τα τοιχώματα των αγγείων των κάτω άκρων.

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

Τα φρέσκα αμπελόφυλλα κάνουν την εμφάνισή τους  στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα συνήθως τον Ιούνιο. Σε κάποια αμπέλια τα μαζεύουν (με προσοχή, για να μην τραυματίσουν την κληματαριά) ήδη από τον Μάιο. Πρέπει να είναι τρυφερά, χωρίς πολλά «νεύρα», να μην έχουν μεστώσει και, κυρίως, να προέρχονται από αμπέλι που δεν έχει ραντιστεί με φυτοφάρμακα. Διατηρούνται στην κατάψυξη, μέχρι την επόμενη σοδειά,  κατά ομάδες (σε ματσάκια π.χ. των 10 φύλλων μέσα σε σακούλα ειδική για τρόφιμα). Προηγουμένως πρέπει να έχουν ξεπλυθεί καλά και να έχουν στεγνώσει (κάποιες νοικοκυρές τα ζεματίζουν σε καυτό αλατόνερο με λίγο λεμόνι ή ξίδι και μετά τα βουτούν ξανά σε κρύο νερό).  Δείτε στις Συνταγές τις Ασπρούλας οδηγίες για την συντήρησή τους.

Τα ντολμαδάκια τα μαγείρεψα στον ατμό. Αν εσείς τα μαγειρέψετε κανονικά, φροντίστε να βάλετε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά έξτρα αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια. Επίσης, βάλτε επάνω στα ντολμαδάκια ένα βάρος (πχ. ένα πιάτο αναποδογυρισμένο) ώστε να μην ξετυλιχτούν όπως βράζουν.

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος:   1 ώρα

Μερίδες:  4  (34 κομμάτια)

Υλικά:

  • 34 τρυφερά αμπελόφυλλα
  • 120 γρ. ψίχα καβουριού
  • 1/3 φλυτζανιού (70 γρ.) ρύζι νυχάκι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (120γρ. περίπου), ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά (15 γρ.) βούτυρο ή 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο (εγώ έβαλα βούτυρο)
  • 20 γρ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¾ φλυτζανιού (185 ml) ξινόγαλα
  • ¾ φλιτζανιού (220 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • αλάτι, πιπέρι
  • σαφράν

Εκτέλεση:

  • Πλένουμε τα αμπελόφυλλά και τα ζεματάμε 2 λεπτά σε ελαφρώς αλατισμένο βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε προσεκτικά ένα-ένα σε ένα σουρωτήρι.
  • Βράζουμε το ρύζι για 5 λεπτά σε βραστό νερό και το σουρώνουμε.
  • Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί λίγο και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αφού τα σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το ρύζι αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το καβούρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια, βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλο. Τα ψήνουμε στον ατμό για 30 λεπτά περίπου.
  • Για την σάλτσα, ζεσταίνουμε για λίγο το ξινόγαλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 2-3 ίνες σαφράν. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια και τα περιχύνουμε με την σάλτσα.

 

Καλή  όρεξη!!

 

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

One of summer’s Greek traditional foods in a different version; our favorite stuffed vine leaves with crabmeat and rice accompanied with a light and very tasty saffron sauce. A very tasty and light dish that you will excite you!!

Vine leaves, available in the farmers’ market this time of year, except their delicious taste, they are very nutritious, since they contain vitamins, minerals and many other nutrients and therapeutic substances.

Their strong asset is the large amount of vitamin A, K, and copper they contain. If we add other nutritional substances, such as omega-3 and omega-6 fatty acids, vitamin C, B vitamins (B1 – thiamine, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – pantothenic acid and folic acid), calcium, iron, potassium, magnesium, phosphorus, manganese, protein and fiber,  they climb high in nutritional assessment. They are a healthy choice for diabetics, since they have a low glycemic load, while classified as anti-inflammatory foods because of the natural antioxidants they contain.

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

According to surveys, vine leaves extract of red grapes has therapeutic effects in chronic venous insufficiency (when the blood cannot easily return from the legs to the heart) reducing the swelling in the legs. This is due to flavonoids. Old red vine leaves, in particular, are used in folk medicine of Mediterranean countries as a poultice on swollen feet, to improve blood circulation and fortify the walls of blood vessels of the legs.

Fresh vine leaves make an appearance at farmers’ markets and grocery stores usually in June. In some vineyards leaves are picked (carefully, not to injure the arbor) as early as May. It should be tender and fresh, without a lot of “nerves”, and mainly to come from a vineyard that has not been sprayed with pesticides. Kept in the freezer until the next harvest, in groups (e.g. in bunches of 10 leaves in a special bag for food). Previously they should be rinsed well and dried (some housewives blanch in hot salted water with some lemon or vinegar and then submerse them again in cold water).

I cooked dolmadakia in steam. Otherwise, be sure to put in the bottom of the pot a few extra vine leaves to avoid sticking. Also, put a weight on top of them (e.g. an upturned plate) to not unfold as they boil.

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Crabmeat & Rice – Ντολμαδάκια με Καβούρι

Preparation & cooking time:   1 hour

Servings:   4 (34 pieces)

Ingredients:

  • 34 tender vine leaves
  • 2 oz crabmeat
  • 1/3 cup (2.5 oz) rice
  • 1 medium onion (4.2 oz approx.), chopped
  • 1 tablespoon (0.5 oz) butter or 1 ½ tablespoon olive oil (I used butter)
  • 7 oz chopped fresh parsley
  • ¾ cup (185 ml) buttermilk,
  • ¾ cup (7.7 oz) yoghurt 2% fat
  • salt, pepper
  • saffron

Instructions:

  1. Wash vine leaves and put them for 2 minutes in salted boiling water. Drain and lay them out, carefully, one by one in a colander.
  2. Boil the rice for 5 minutes in boiling water and drain.
  3. In a frying pan, over medium heat, heat the butter or olive oil and add the onion. Sauté the onion until lightly browned and then add the parsley. Sauté for 1 minute, add the rice, salt and pepper and stir. Finally add the crabmeat and mix well.
  4. Wrap the stuffed vine leaves, putting a teaspoon of filling on each leave. Cook the in steam for about 30 minutes.
  5. For the sauce, heat the buttermilk over very low heat and add 2 to 3 fiber saffron. Stir and leave a few minutes to cool. Add the yogurt and mix well.
  6. Serve the stuffed vine leaves and drizzle with the sauce.

 

Enjoy!!

NutritionLabel Dolmadakia

 

Πηγή – Source:

http://www.agrotikabook.gr/%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1

 

 

38 comments

  1. Ξανθή says:

    Πάρα πολύ καλή πρόταση, ελπίζω να βρω κέφι να το φτιάξω.
    Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    • The Healthy Cook says:

      κι εγώ τα λατρεύω! με αυτή τη συνταγή βρήκα έναν λόγο παραπάνω!

  2. ΕΛΕΝΑ says:

    Ξεχωριστά τα ντολμαδάκια σου, πιο καλοκαιρινά, μεζεδάκι σπέσιαλ για καλοφαγάδες!!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    • The Healthy Cook says:

      ναι! είναι πράγματι πολύ νόστιμα!! χαίρομαι που σου αρέσουν Ελενάκι!
      φιλιά και καλό σ/κ!

  3. Χρύσα says:

    Γκουρμέ ντολμαδάκια με την καβουρόψιχα, και τρελαίνομαι για τη σως που τα συνοδεύει! Φανταστικό πιάτο Εύη!

    • The Healthy Cook says:

      ευχαριστώ Χρύσα μου! χαίρομαι που σου αρέσουν!
      η σάλτσα ταιριάζει τέλεια!

  4. Το πιο γκουρμεδιάρικο ντολμαδάκι ever! Σου το είπα από το πρωί ότι το λαχτάρησα αυτό το πιάτο και ελπίζω κάποια στιγμή να το δοκιμάσω.
    Με τα ντολμαδάκια δεν έχουμε επιχειρήσει να “γνωριστούμε” καλύτερα, οπότε ισχύει η προσφορά του instagram.
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!!

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχαχα!! θα φροντίσω εγώ να σας συστήσω!!!
      φιλιά κοριτσάκι μου!!

  5. Τα ντολμαδακια οοοοοοπως και να τα συναντησω μου αρεσουν!! Ειναι αγαπημενο φαγητο απο τοτε που ημουν παιδι ακομα! Οσο για την σαλτσα σου, ειναι ολα τα λευτα ετσι παχυρρευστη που ρεει απο πανω! Εκανες σπουδαιο φαγητο!!!
    Καλο Σαββατοκυριακο κοριτσακι!!

  6. theonewithallthetastes says:

    Ιδιαίτερη παραλλαγή ενός πολύ κλασικού πιάτου.
    Η σάλτσα με ενθουσίασε, απλή και δροσερή, νομίζω η υπόξινη γεύση της ταιριάζει όμορφα με τα ντολμαδάκια.
    Φιλιά

    • The Healthy Cook says:

      πραγματικά ταιριάζει πολύ!! είναι πολύ γευστικός συνδυασμός!
      ευχαριστώ! φιλιά πολλά!

  7. neanikon says:

    Καλησπέρα Εύη !! Δεν έχω φάει ποτέ ντολμαδάκια, ούτε στην κλασσική τους μορφή..Δεν ξέρω κάπως μου κάνει η εμφάνισή τους…Βέβαια τώρα που κοιτάζω τις φοβερές σου φωτογραφίες μάλλον αρχίζω και αλλάζω γνώμη 🙂

    • The Healthy Cook says:

      μα γιατί βρε Άρη χάνεις τέτοια λιχουδιά? 🙂
      για ξανασκέψου το..

  8. Ομολογώ ότι οι ντολμάδες δεν μου αρέσουν!!! Ζήλεψα όμως την σως !! Φανταστική! Μπράβο Εύη μου άρεσε η παραλλαγή σου σε κλασικό παραδοσιακό φαγάκι! Φιλιά πολλά!

  9. Πολύ όμορφη η εναλλακτική που έφτιαξες! Μου αρέσει όταν πειράζουμε τις κλασσικές συνταγές! Φιλιά!

  10. τρελαίνομαι για ντολμαδάκια και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελεθω με αυτά, που περιέχουν το αγαπημένο μου καβουράκι (και ας ειναι και κονσέρβα, δεν εχω κανένα θεμα).

  11. dolmadaki says:

    μηπως να κατοχυρωνες την γεμιση;;; ολα τανησια να τα κανουν!!! πρεπει να ειναι τελεια!!! υποθετω κ με κανα καλαμαρι μπορεις ε?

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχαχα!!! ναι, θα την κατοχυρώσω!!! τέλεια ιδέα! 🙂
      και με καλαμάρι θα γίνεται φαντάζομαι, αλλά το καβούρι νομίζω πως του ταιριάζει καλύτερα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.