Home » Stuffed Vine Leaves with Eggplants – Ντολμαδάκια με Μελιτζάνες

Stuffed Vine Leaves with Eggplants – Ντολμαδάκια με Μελιτζάνες

Stuffed-Vine-Leaves-with-Eggplants – Ντολμαδάκια-με-Μελιτζάνες

for english scroll down

Να’ την λοιπόν! Μετά από τα ντολμαδάκια με καβούρι και σάλτσα σαφράν και τα ντολμαδάκια με πλιγούρι και κύμινο, άλλη μια ιδιαίτερη συνταγή για ντολμαδάκια με μελιτζάνες. Παραδοσιακή δωδεκανησιακή κι αυτή, από την Κάλυμνο αυτή την φορά.

Και αυτή η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από τα «Καλυμνιώτικα φύλλα γεμιστά με μελιτζάνες», από το βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, «Η Ελλάδα της Γεύσης». ‘Όπως  αναφέρεται στο βιβλίο, στην Κάλυμνο και πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα αμπελόφυλλα τα αποξηραίνουν περνώντας τα σε μια κλωστή σαν στεφάνι και αφήνοντάς τα κρεμασμένα μερικές εβδομάδες για να ξεραθούν τελείως. Είναι πολύ εύθραυστα μετά, αλλά μόλις μουσκέψουν και ανακτήσουν τους χυμούς τους είναι πάλι αρωματικά και νόστιμα. Με τέτοια φύλλα φτιάχνεται, παραδοσιακά, αυτή η συνταγή, εμείς, όμως, θα την φτιάξουμε με φρέσκα αμπελόφυλλα. Δείτε εδώ ένα κόλπο για το ζεμάτισμα των αμπελόφυλλων. Η συνταγή μπορεί, βέβαια, να γίνει και με αμπελόφυλλα σε άλμη.

Stuffed-Vine-Leaves-with-Eggplants – Ντολμαδάκια-με-Μελιτζάνες

 

Τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια είναι πιο ζουμερά και εύθραυστα από τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί. Αν αναρωτιέστε για το πόσο ωφέλιμα είναι τα αμπελόφυλλα στην υγεία μας, διαβάστε εδώ.

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα περίπου

Χρόνος μαγειρέματος:   40 λεπτά

Μερίδες:   8 (70-80 ντολμαδάκια)

Υλικά:

  • 300 γρ. φρέσκα αμπελλόφυλλα
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 800 γρ. μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους του 1 εκ.
  • ½ φλυτζάνι ρύζι νυχάκι
  • 1 ½ φλυτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ντοματάκια κονκασέ κονσέρβας 400γρ.)
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • χυμό από 1 ½ λεμόνι
  • ½ λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ξεπλένετε τα αμπελόφυλλα και τα στραγγίζετε. Τα ζεματάτε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζετε προσεκτικά. Ξεχωρίζετε τα σκισμένα ή πολύ μικρά φύλλα και τα βάζετε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντάς τα που και που, για 7 λεπτά περίπου.
  3. Προσθέτετε τους κύβους της μελιτζάνας και τις γιαχνίζετε για άλλα 7 λεπτά περίπου, προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο αν χρειαστεί.
  4. Προσθέτετε το ρύζι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε, ανακατεύετε και χαμηλώνετε την φωτιά σε σιγανή. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν λίγο. Προσθέτετε τον μαϊντανό.
  5. Τυλίγετε τα ντολμαδάκια (δείτε την φωτογραφία αν χρειάζεστε οδηγίες) βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο.
  6. Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα πολύ μικρά ή σκισμένα φύλλα που έχετε φυλάξει και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, σε στρώσεις.
  7. Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψετε ίσα-ίσα τα ντολμαδάκια. Τέλος, προσθέτετε στην επιφάνεια τις ροδέλες ντομάτας και λεμονιού.
  8. Βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να κρατηθούν στην θέση τους όσο βράζουν και σκεπάζετε την κατσαρόλα.
  9. Τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους, για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύονται ωραιότατα με γιαούρτι.

Stuffed-Vine-Leaves-with-Eggplants – Ντολμαδάκια-με-Μελιτζάνες

There it is! After the stuffed vine leaves with crab and saffron sauce and the stuffed vine leaves with bulgur and cumin, one unusual recipe for stuffed vine leaves with eggplant. It is a traditional recipe from the Dodecanese, Kalymnos in particular.

This recipe is adapted from the book “The Taste of Greece”, by Diana Kohyllas. As stated in the book, Kalymnos and possibly in other islands of the Dodecanese, vine leaves are dried by passing them into a thread like hoop and leaving them hung for a few weeks to dry out completely. They are very fragile after, but when soaked they regain their juices and are again fragrant and delicious. This is how this recipe is made, traditionally; we, however, will make with fresh leaves. See here a trick for blanching fresh vine leaves. The recipe can, of course, be done with vine leaves in brine.

Stuffed-Vine-Leaves-with-Eggplants – Ντολμαδάκια-με-Μελιτζάνες

These stuffed vine leaves are juicier and more fragile than the traditional dolmadakia gialantzi. If you are wondering about how beneficial vine leaves are for our health, read here, or see on this photo for  instructions on how to roll them.

Stuffed Vine Leaves (Dolmadakia) with Eggplants
Serves 8
A traditional Greek recipe from Dodecanese for stuffed vine leaves
Write a review
Print
Prep Time
1 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr 40 min
Prep Time
1 min
Cook Time
40 min
Total Time
1 hr 40 min
240 calories
28 g
0 g
14 g
4 g
2 g
306 g
33 g
8 g
0 g
12 g
Nutrition Facts
Serving Size
306g
Servings
8
Amount Per Serving
Calories 240
Calories from Fat 124
% Daily Value *
Total Fat 14g
22%
Saturated Fat 2g
10%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 10g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 33mg
1%
Total Carbohydrates 28g
9%
Dietary Fiber 6g
26%
Sugars 8g
Protein 4g
Vitamin A
27%
Vitamin C
63%
Calcium
5%
Iron
8%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 300 g. fresh vine leaves
  2. • ½ cup olive oil
  3. • 4 large onions, chopped
  4. • 800 g. eggplant, cut into cubes of 1 cm.
  5. • ½ cup rice
  6. • 1 ½ cup chopped fresh tomatoes (you can also use canned chopped tomatoes 400g.)
  7. • 1 cup fresh parsley, chopped
  8. • 2 large ripe tomatoes, sliced
  9. • juice of 1 ½ lemon
  10. • ½ lemon cut into thin slices
  11. • salt, pepper
Instructions
  1. Rinse vine leaves and drain. Blanch them in a pot of boiling water for 3-4 minutes and drain carefully. Separate torn or very small leaves and put them aside.
  2. In a large skillet, over medium heat, heat 3 tablespoons olive oil and sauté the onions, stirring occasionally, for about 7 minutes.
  3. Add the eggplant cubes and cook for about 7 minutes, adding a little more oil if needed.
  4. Add rice and chopped tomatoes and stir well. Add salt and pepper as desired, stir and lower the heat to low. Simmer about 5 minutes until liquids are absorbed. Remove from heat and allow to cool slightly. Add the parsley.
  5. Wrap the stuffed vine leaves (see photo if you need instructions) putting a teaspoon of filling on each leave.
  6. Layer the bottom of a pot with the small or torn leaves you have kept aside and place the stuffed vine leaves in the pot, in layers.
  7. Pour the lemon juice, the remaining olive oil and add as much water as needed to barely cover dolmadakia. Finally, add tomato and lemon slices.
  8. Place over an overturned plate to hold on to their position while boiling and cover the pot.
  9. Simmer until liquids are absorbed, for about 40 minutes. Remove from heat and serve. They are served beautifully with Greek strained yogurt.
Adapted from the book “The Glorious Foods of Greece”, by Diane Kochilas, Ellinika Grammata publications, Athens 2003.
beta
calories
240
fat
14g
protein
4g
carbs
28g
more
Adapted from the book “The Glorious Foods of Greece”, by Diane Kochilas, Ellinika Grammata publications, Athens 2003.
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

14 comments

  1. neanikon says:

    Τι ωραία ιδέα να βάλεις μελιτζάνες Εύη. Η έκδοση που μας πρότεινες είναι πιο καλοκαιρινή και με βάζει σε σκέψεις 🙂
    Πολλές Καλημέρες!!!

    • The Healthy Cook says:

      είδες που αποκτούν ενδιαφέρον τα ντολμαδάκια? 😀

  2. Μα πόσο γυαλιστερά τα κάνεις να φαίνονται! Λες και δεν έχουν μαγειρευτεί!!! Νομίζω τελικά πως μπορώ να πω οτι στο μπλογκ σου έχω δει τις ποιο ιδιαίτερες και περίεργες συνταγές για ντολμαδάκια!!!!!!!

    Φιλάκια πολλά!!!!!!!!

    • The Healthy Cook says:

      για να σπάμε την μονοτονία! 😉
      ευχαριστώ Χρυσαυγή! φιλιά!

  3. Marion says:

    Πολύ ωραία συνταγή για ντολμαδάκια Ευη. Και πολύ ιδιαίτερη με την μελιτζάνα.
    Καλοκαιρινά ντολμαδάκια. Ωραίες είναι οι παραδοσιάκές συνταγές 😉

    Φιλιά 🙂

  4. sp00nstories says:

    Το βρήσκω υπέροχο αυτό το πιάτο!Μπράβο σου κούκλα<3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.