Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

for english scroll down

Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στους λάτρεις του καυτερού φαγητού (κάποια από Χ. μου έρχεται στο μυαλό….). Μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς με τομάτα και διάφορα μπαχαρικά. Δεν είναι η μαρμελάδα που θα φας στο πρωινό σου, αλλά αυτή που θα συνοδέψει ένα δίσκο τυριών και αλλαντικών και ένα μπουκάλι κρασί. Η καλή παρέα είναι απαραίτητη! 😉

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Την συνταγή την έφτιαξα συγκεντρώνοντας ιδέες από διάφορες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες. Κατατάσσεται πλέον στο top 5 των συνταγών μου. Πραγματικά την λάτρεψα!  Είναι πολύ απλή και γρήγορη στην παρασκευή της. Η προετοιμασία δεν παίρνει πάνω από 10 λεπτά και το βράσιμο της μαρμελάδας γύρω στα 45 λεπτά, αλλά αυτό είναι λίγο σχετικό. Φροντίστε να φοράτε γάντια όταν θα καθαρίζετε τις πιπεριές και προς Θεού μην τρίψετε τα ματάκια σας για αρκετή ώρα μετά! Τα σπόρια της καυτερής πιπεριάς είναι αυτά που έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα καψαϊκίνης, γι’αυτό και συνήθως τα αφαιρούμε. Αν πάλι εσείς έχετε αυξημένη το αίσθημα της περιπέτειας μπορείτε να τα αφήσετε. Δεν θα σας το συνιστούσα όμως…

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Η καψαϊκίνη (capsaicin) είναι μια ουσία που περιέχεται στις κόκκινες πιπεριές αλλά και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum. Σύμφωνα με μελέτες, έχει αναλγητικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας τον μεταβολισμό.  Η αναλγητική ιδιότητα των κόκκινων πιπεριών ήταν γνωστή εδώ από χιλιάδες χρόνια στους ινδιάνους της Καραϊβικής και οι γιατροί του Χριστόφορου Κολόμβου διαπίστωσαν την ευρύτατη χρήση τους ως αναλγητικά. Η καψαϊκίνη καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και τους πόνους στις αρθρώσεις. Έτσι άρχισε να αποτελεί το δραστικό συστατικό σε διάφορες κρέμες και αλοιφές για πόνους στους μυών που συνδέονται με την αρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη και εξαρθρώσεις. Να σημειωθεί ότι καψαϊκίνη είναι εξαιρετικά τοξική σε μεγάλες ποσότητες. Στη διατροφή η καψαϊκίνη βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις για να προκαλέσει δηλητηρίαση. Πρέπει να καταναλώσει κανείς 2 λίτρα καυτερής σάλτσας για να ξεπεράσει το τοξικό όριο. Η χρήση “καυτών” φαγητών ή η κατανάλωση καψαϊκινοειδών σε επίπεδα 10 φορές υψηλότερα από το μέσο διατροφικό επίπεδο δεν παρουσιάζει παρενέργειες στον άνθρωπο. Τα καψαϊκινοειδή μεταβολίζονται γρήγορα στο συκώτι και εκκρίνονται με τα ούρα μέσα σε λίγες ώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατανάλωση της ουσίας πρέπει να γίνεται με μέτρο και με παράλληλη λήψη κρασιού ή λιπαρών τροφών. Ενώ σε μικρές ποσότητες βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τους καρκινικούς όγκους και βοηθάει στο αδυνάτισμα, όσοι καταναλώνουν μία καυτερή πιπεριά τσίλι κάθε μέρα φαίνεται πως έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου ενώ επιβαρύνονται σημαντικά αν πάσχουν από σπαστική κολίτιδα.

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Η καυτερή πιπεριά είναι επίσης πλούσια σε καροτίνη, λουτεΐνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καψανθίνη, καψορουμπίνη, και σε προβιταμίνες Ε, P, B1, B2, B3 (νιασίνη). Η κατανάλωση της μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα περίπου

Ποσότητα:   αποδίδει περίπου 1 κιλό μαρμελάδα

Υλικά:

7-8 (600 γρ.) πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες

7 (70 γρ.) κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες

5 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

2 (400γρ.)  μέτριες τομάτες, ξεσποριασμένες και στραγγισμένες

400 γρ. καστανή ζάχαρη

3 κουταλιές πετιμέζι (χρησιμοποίησα το άθερμο πετιμέζι Καραγγελή, το οποίο έχει απίθανη γεύση και άρωμα)

200 ml ξύδι από λευκό κρασί

1 ½ κουταλάκι σπόρους αγριοκύμινου (ή κύμινο τριμμένο)

1 ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το κόλιανδρο και το αγριοκύμινο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 περίπου λεπτό. Μεταφέρετε τα μπαχαρικά σε ένα γουδί και σπάστε τους σπόρους.

Τοποθετείστε όλα τα υλικά μέχρι και τις τομάτες στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ, και πολτοποιήστε  τα.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και τα μπαχαρικά. Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας που και που.

Αφήστε την για λίγο να κρυώσει και μοιράστε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Σφραγισμένα θα διατηρηθούν περίπου 3 μήνες. Αν τα ανοίξετε, φυλάξτε τα στο ψυγείο.

Σημειώσεις:

*Διάβασα στο διαδίκτυο και το διαπίστωσα κι εγώ πως οι σπιτικές μαρμελάδες καυτερής πιπεριάς τείνουν να γίνονται λιγότερα καυτερές όσο περνάει ο καιρός. Γι’αυτό, αν φτιάξετε μια μαρμελάδα και σας φαίνεται πολύ καυτερή, αφήστε τη για λίγες μέρες και θα μαλακώσει.

*Αν θέλετε μια διαφορετική συνταγή για να αξιοποιήσετε την μαρμελάδα, δοκιμάστε αυτή: Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

 

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Today’s post is dedicated to all lovers of spicy food. Chilli jam with tomatoes and spices. This is not the jam that you eat in your breakfast but the one that will accompany a tray of cheese and cold cuts and a bottle of wine. Good company is essential! 😉

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

I made this recipe by gathering ideas from several recipes circulating on the Internet in Greek and foreign websites. Now it definitely ranks in the top 5 of my recipes. I really loved it! It is very simple and easy to prepare. The preparation takes no more than 10 minutes and boiling jam around 45 minutes, but that’s pretty relevant. Make sure to wear gloves when cleaning the peppers and for God’s sake do not rub your eyes for a long time after!  The seeds are the part of peppers with the greatest amount of capsaicin, which is why usually we remove them. Then again, if you have an increased sense of adventure, leave them. But I will not recommend it …

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Capsaicin is a substance in red peppers and a variety of peppers and plants belonging to the genus Capsicum. According to studies, it has analgesic properties and can help in weight loss by increasing metabolism. The analgesic property of red peppers has been known for thousands of years to the Indians of the Caribbean where the doctors of Christopher Columbus found out their widest use as analgesics. Capsaicin soothes muscle pains, post-operational aches and pains in the joints. Thus began to be the active ingredient in various creams and ointments for muscle pains associated with arthritis, back pain and dislocations. Note that capsaicin is extremely toxic in large quantities. In nutrition, capsaicin has extremely low concentrations to cause poisoning. One should consume 2 liters of hot sauce to surpass the toxic threshold. The use of “hot” foods or eating capsaicinoids at levels 10 times higher than the average nutritional level shows no side effects in humans. The capsaicinoids are rapidly metabolized in the liver and excreted in the urine within a few hours. In any case, the consumption of the substance should be done in moderation and while taking wine or fatty foods. While in small amounts improves blood circulation, reduces tumors and helps in weight loss, those who consume one hot pepper chili every day seem to have 15% more likely to develop stomach cancer while significantly burdened if suffering from spastic colitis.

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Hot peppers are also rich in carotene, lutein, vitamin A, vitamin C, capsanthin, capsorubin, and vitamins C, P, B1, B2, B3 (niacin). The consumption can help us to shield our body and helps to prevent infections, cardiovascular diseases, diseases of the joints, eye diseases and general health improves and maintains strong our immune system.

Sweet Chilli & Tomato Jam – Μαρμελάδα Καυτερής Πιπεριάς & Τομάτας

Preparation time:   1 hour approx.

Yields:   2.2 lb. approx.

Ingredients:

7-8 (21 oz.) red peppers, seeded and coarsely chopped

7 (2.4 oz.) chilli peppers, seeded and coarsely chopped

1.9 in. fresh ginger, peeled and grated

2 cloves garlic, chopped

2 (14 oz.) medium tomatoes, seeded and drained

14 oz. brown sugar

3 tablespoons grape syrup

200 ml white wine vinegar

1 ½ teaspoon caraway seeds (or ground cumin)

1 ½ teaspoon ground coriander

Instructions:

In a small nonstick skillet, heat the coriander and caraway over medium-low heat for about 1 minute. Transfer the spices in a mortar and crush the seeds.

Place all the ingredients up to the tomatoes in the bowl of food processor or blender and puree them.

Transfer the mixture into a saucepan, over medium heat, and add the remaining ingredients and spices. Allow the mixture to boil until it thickens, stirring now and then.

Leave it for a while to cool and divide the jam into sterilized jars. Seals will keep about 3 months. If opened, store in the refrigerator.

Notes:

  • I read on the internet and I realized myself that homemade chilli pepper jams tend to be less hot as time passes. Therefore, if you make a jam and it turned out very hot for you, let it stand for a few days and it will soften.
  • If you want a different recipe to use the jam, try this: Black Lentils with Smoked Aubergines and Chilli Jam.

 

 

Πηγές – Sources:

http://www.healthyliving.gr/2013/10/28/kapsaikinh-idiothtes-adynaisma-parenergeies/

http://blog.doctoranytime.gr/piperia-evergetikes-idiotites/

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Πες οτι την εχω φτιαξει ηδη!!!!!!!!!!!
    Πριν καποιο χρονικο διαστημα ανακαλυψα αυτη την μαρμελαδα κι επειδη ειναι δυσσσευρετη την ετρωγα μονο σε ειδικες περιστασεις και λιγο λιγο για να μην τελειωσει! Το οτι μπορω τωρα να την φτιαξω μονη μου ειναι κατι σαν δωρο για μενα!!!!!!! Ειλικρινα!! Σε ευχαριστουμε πολυ Ευη για τη συνταγη!!!

    Οι φωτογραφιες σου ειναι το κατι αλλο!! Δεν θα μπορουσαν να ειναι καλυτερες!!!!

    Φιλιααααααα

    • κι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
      περιμένω νέα όταν θα την φτιάξεις! ελπίζω να σε ικανοποιήσει 🙂

  2. Εξαιρετική συνταγή όχι μόνο για τους λάτρεις του καυτερού φαγητού, αλλά και για τους καλοφαγάδες! Συνδυάζεται τέλεια με τα πάντα και η γεύση της είναι μοναδική! Μπράβο Ευάκι μου, έκανες πάλι το θαύμα σου ???

    • ευχαριστώ Ελενάκι!! εσύ την δοκίμασες και ξέρεις πως είναι 🙂
      φιλιά!

  3. Ελααααα και τη περιμενα με αγωνια τη συνταγη!!! Χαχαχα
    Ειναι πραγματι εξαιρετικη σαλτσα και καυτερη οσο πρεπει! Τη δοκιμασα και ξερω τι λεω!!!
    Θα τη φτιαξω σιγουρα. Δεν υπαρχει λογος να ξαναγορασω ετοιμη. Ειναι ετσι οπως τη θελω!!!!
    Μπραβο!!! Την πετυχες!!!! Και πολυ ωραιο χρωμα!!!!
    Ευχαριστω για το δωρακι Ευουλα <3

  4. Έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα μια ίδια χωρίς ντομάτες. Οι καυτερές πιπεριές ήταν πολύ πολύ καυτερές και το αποτέλεσμα είναι πολύ καυτερό για ειδικούς ουρανίσκους.
    Θα επαναλάβω με τη δική σου συνταγή.
    Καλημέρα

    • οι σπιτικές μαρμελάδες καυτερής πιπεριάς χάνουν την αψάδα τους όσο περνάει ο καιρός. και η δικιά μου μετά από 3-4 μέρες είχε μαλακώσει λίγο. δοκίμασε τη μετά από λίγες μέρες και μπορεί να έχει πιο μαλακή γεύση.
      καλό βράδυ Ξανθή!

  5. Λατρεύω καυτερό!Λατρεύω, λατρεύω, λατρεύω! Και έχω μπολικες από τον κήπο μου! Καταπληκτική μαρμελαδίτσα Ευούλα!!

  6. Εύη μόλις ετοιμαζόμουν να σου γράψω και είδα και το δικό σου μήνυμα.
    Η ιδέα σου είναι καταπληκτική και πολύ gourmet 😉

    Το πετιμέζι που χρησιμοποίησες είναι πολύ πολύ νόστιμο !!!!

    • από εσένα το είχα δει αρχικά και το δοκίμασα κι εγώ. είναι εξαιρετικό!
      ευχαριστώ Άρη!!

  7. τσάτνεϋ , γλυκόξινες, καυτερές και άλλου είδους μαρμελάδες… ανήκουν στα πολύ αγαπημένα projects.
    Είχα κάτι παρόμοιο στο μυαλό μου και ήθελα να το δοκιμάσω. Πολύ χαίρομαι που η συνταγή σου ήρθε την κατάλληλη στιγμή!

  8. Φανταστική ιδέα !! Βέβαια δεν είμαι σούπερ φαν του πολύ αλμυρού, μάλλον θα την έκανα πιο mild !! Το χρώμα της όμως βέβαια είναι όλα τα λεφτά !! Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!!

  9. Εύη μου, επειδή είμαι σε διατροφή(λέμε τώρα) και η καψαϊκίνη βοηθάει τον μεταβολισμό, θα ήθελα σε παρακαλώ όλο τον δίσκο, ως έχει!! Το καυτερό θα εξουδετερώσει τα τυράκια και το προσούτο, θα φάω και το σταφυλάκια μου και όλα θα είναι υπέροχα,χιχι!!
    Το συγκεκριμένο πετιμέζι το χρησιμοποιώ κι εγώ και πράγματι έχει υπέροχη γεύση.
    Πολλά φιλιά, καλημέρα!!

    • ναι βρε!! όλα είναι σχεδιασμένα όπως πρέπει!! χαχαχαχαχα!!!
      φιλιά Αγγελικούλα!

    • ναι, θα είναι!! με ετικέτα δίπλα για όσους δεν θέλουν να καούν!!! 😉
      ευχαριστώ πολύ!!

  10. Το sweet chilli είναι από τις αγαπημένες μου σαλτσούλες. το χρησιμοποιώ πολύ, ούτως ή άλλως… Τώρα όμως που το βλέπω και με ντομάτα, μου φαίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον!
    Εμένα πάντως γενικότερα, δώσε μου έτσι όλη αυτή την πιατελίτσα, ένα καλό κρασί από δίπλα, και δεν θέλω τίποτε άλλο!

    • κι εγώ, με αυτό τον δίσκο είμαι κομπλέ!!
      ευχαριστώ Χρύσα μου!!

  11. Φαίνεται φανταστική Ευη. Το χρωμα ειναι υπέροχο.
    Μου αρέσουν τα καυτερά, τα ελαφρώς καυτερά όμως. Να τα αντέχω ; )

    Πολύ ωραία συνταγή και πολύ όμορφη η παρουσίαση.

  12. Αν και δεν μου αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, επειδη ειναι δικη σου συνταγη, θα τη δοκίμαζα μαζι με 1 λιτρο κρυο νεράκι 😛
    Υπέροχη παρουσίαση
    Φιλιά πολλά
    Καλό Σαββατοκύριακο 🙂

  13. Να πω την αληθεια δεν τρώω ιδιαίτερα καυτερά, αν και κατά καιρούς θέλω να ανεβάζω την ένταση και δοκιμάζω διάφορα. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές για τη συνταγή (ελπίζω να την δοκιμάσω κιολας).

    • Η συνταγή μπορεί να γίνει και λιγότερο καυτερή μειώνοντας την ποσότητα της καυτερής πιπεριάς. Προσάρμοσε τη στα γούστα σου!
      Φιλιά Τάνια μου!