Home » tip#2 The Easiest & Yummiest Chestnuts – Τα πιο Εύκολα & Νόστιμα Κάστανα

tip#2 The Easiest & Yummiest Chestnuts – Τα πιο Εύκολα & Νόστιμα Κάστανα

tip#2 The Easiest & Yummiest Chestnuts – Τα πιο Εύκολα & Νόστιμα Κάστανα

for english scroll down

Λατρεύω τα κάστανα! Βραστά, ψητά, μαρόν γλασέ, όπως και να είναι! Κάθε χειμώνα περιμένω πως και πως να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. Αλλά κάθε φορά ομολογώ πως με κουράζει πολύ το καθάρισμα τους.

Για το καθάρισμά τους, έχω δοκιμάσει τα πάντα, όπως λέει και η διαφήμιση.. Τι να τα χαράξω χιαστί στο κάτω μέρος και να τα βράσω σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 25-30 λεπτά και να τα καθαρίσω ζεστά. Τι να τα ξαναβράσω μετά για να φύγει το μέσα φλούδι. Τι να τα χαράξω από το πάνω μέρος σταυρωτά, γιατί έτσι καθαρίζονται πιο εύκολα…. Τι να τα μουλιάσω πριν τα βράσω. Ούτε λόγος για να μείνουν τα κάστανα ολόκληρα, τα περισσότερα γινόντουσαν κομματάκια. Το αποτέλεσμα το ίδιο…. διαλυμένα κάστανα και παιγμένα νεύρα….

tip#2 The Easiest & Yummiest Chestnuts – Τα πιο Εύκολα & Νόστιμα Κάστανα

Μέχρι που προ ημερών, ξεφυλλίζοντας κάτι παλιά τεύχη του περιοδικού Γαστρονόμος, έπεσα πάνω σε ένα αφιέρωμα στα κάστανα (σλουρπ!) με συνταγές της Εύης Βουτσινά. Σε μια από αυτές έλεγε πως χαράζουμε τα κάστανα από κάτω (μόνο το εξωτερικό φλούδι) και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200οC. Καθαρίζουμε το εξωτερικό φλούδι και μετά βράζουμε τα κάστανα σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει και το εσωτερικό φλούδι και να καθαριστεί εύκολα.

Μιας και είχα πάρει κάστανα, είπα να τα δοκιμάσω. Αλλά ως παθούσα είπα να τα χαράξω πιο καλά, όχι μόνο στο κάτω μέρος. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε!! Όσοι δεν έχετε τζάκι, όπως εγώ, ώστε να έχετε τα ψητά κάστανα όποτε θέλετε, θα με καταλάβετε. Τα κάστανα καθαριζόντουσαν μόνα τους. Δεν χρειάστηκαν καν βράσιμο, γιατί και το εσωτερικό ινώδες φλούδι έβγαινε κι αυτό πανεύκολα. Άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες. Και ήταν και πάρα πολύ νόστιμα!

Παρόλα αυτά είπα να βράσω λίγα μετά για να δω, πως θα βγουν. Ε, λοιπόν βγήκαν υπέροχα! Μαλακά, νόστιμα και χωρίς να διαλύονται.

Δοκιμάστε τα! Αύριο σας έχω σούπερ συνταγή, μιας και τα κάστανα κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά.

Αλήθεια, εσείς τι κόλπο χρησιμοποιείτε? Καλή εβδομάδα!

tip#2 The Easiest & Yummiest Chestnuts – Τα πιο Εύκολα & Νόστιμα Κάστανα

I love chestnuts! Boiled, baked, marron glacé, whatever! Every winter I wait for their appearance in the market. But every time their peeling is exhausting.

For their peeling, I’ve tried everything… Carving their bottom crosswise and boiling them in salted boiling water for 25-30 minutes and then peeling them warm. Re-boiling them to go through the paring. Carving the top crosswise, because this way they can be peeled more easily …. Soaking them before boiling. Neither of these tricks helped me have the whole chestnuts at the end, most became pieces. The result …. broken chestnuts and broken nerves ….

Until a few days ago, leafing through some old issues of the Greek magazine Gastronomos, I came across an oblation to chestnuts (yum!), with recipes from Evi Voutsina. In one of them she said that we carve chestnuts on their bottom (only the outer peel) and bake for half an hour at 200oC/400oF. Peel the outer peel and then pour chestnuts in boiling water for 10 minutes to soften so the inner peel can be removed easily.

tip#2 The Easiest & Yummiest Chestnuts – Τα πιο Εύκολα & Νόστιμα Κάστανα

Since I had chestnuts, I tried it. But, since I was really cautious, I carved not only the bottom of the chestnuts, but the sides as well. I was thrilled with the results!! Those who do not have a fireplace, like me, will understand me. Chestnuts peeled by themselves. They didn’t even need boiling, because the inner fibrous paring came out very easily. Besides, you can see the photographs. And they were very tasty!

Nevertheless I decided to boil a few, just to see the outcome. Well, they came out great! Soft, delicious and without dissolving into pieces.

Try them! Tomorrow I have a great recipe for you, since chestnuts are still on the market.

Really, what trick are you using? Have a great week!

18 comments

  1. justsunday says:

    καλα τα λατρευω τα καστανα αλλα δεν τρωω και τοσο συχνα γιατι οταν αρχιζω ξεχναω να σταματησω και τρωω για δυο, τα ατιμα εχουν και τρελες θερμιδες!!!!
    Δεν τον ηξερα αυτον τον τροπο και για να λες εσυ οτι σε ενθουσιασε σιγουρα θα ενθουσιασει και μενα που ειμαι “καστανού”!!!
    καλη εβδομαδουουολαα!!!!!
    kikitchen

    • είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος που έχω δοκιμάσει. δοκίμασέ το κι εσύ και πες μου!!
      καλή εβδομάδα Κικίτσα!

  2. lenia says:

    Κι εγώ λατρεύω τα κάστανα,Ευάκι! Πολύ καλό το κόλπο!Θα δοκιμαστεί! Μακάρι τα άτιμα να μην είχαν τόοοσες θερμίδες!
    Φιλάκια γλυκά!

    • στην έρευνα που έκανα για την αυριανή ανάρτηση, είδα πως τα κάστανα έχουν λιγότερες θερμίδες από τα καρύδια και τα αμύγδαλα.. άρα μπορούμε να τα τρώμε με μέτρο και να μην έχουμε τύψεις! 😉

  3. Τι περιπέτεια και αυτή το καθάρισμα των κάστανων! Αρκετοί αποφεύγουν να τα αγοράσουν γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο! Εξαιρετική η ιδέα της αείμνηστης μαγείρισσας Εύης Βουτσινά!! Θα την δοκιμάσω με το που θα βρω ωραία κάστανα! Πολύ ωραία η ιδέα σου να μας επισημάνεις αυτόν τον τρόπο καθαρισμού των κάστανων, Εύη!!
    Καλή εβδομάδα.

  4. mookies says:

    Πρέπει να είμαι από τους λίγους που δεν τους αρέσουν τα κάστανα. Όχι ακριβώς δεν μου αρέσουν, απλώς μου είναι τελείως αδιάφορα, και να μην ξαναφάω ποτέ ψητά ή βραστά κάστανα δεν έχω κανένα πρόβλημα.
    Αντιθέτως μου αρέσουν πολύ μέσα στα φαγητά και στα γλυκά (όχι τα μαρόν γλασέ, τα αντιπαθώ!). Τα τελευταία χρόνια τα δοκίμασα σε συνταγές και ξαφνιάστικα ευχάριστα. Οπότε όπως καταλαβαίνεις το καθάρισμά τους είναι ακόμα μεγαλύτερο βάσανο, σε σημείο να τα αποφεύγω.
    Πραγματικά μου λύνει τα χέρια ο τρόπος που μας δείχνεις, φαίνεται πολύ εύκολο. Τα χαράζεις όσο φαίνεται στις φώτο ή απλά έσκασαν στο ψήσιμο;
    Πολλά φιλιά Ευάκι

    • σε συνδυασμό με σοκολάτα είναι θεϊκά! έχεις δίκιο Μίνα μου!
      ναι, κάνω δύο χαρακιές στο κάτω μέρος τους και από μία σε κάθε τους πλευρά κι έτσι σκάνε στο ψήσιμο και καθαρίζονται αμέσως, χωρίς να ξεραθούν ή να σπάσουν.
      φιλιά πολλά!

  5. Έλα! Τόσο απλά; Κι εγώ παθούσα είμαι και για να είμαι ειλικρινής αγοράζω πια μόνο έτοιμα καθαρισμένα και βρασμένα… Αλλά τα ωμά είναι πιο οικονομικά. Αν γίνονται έτσι εύκολα θα τα δοκιμάσω σίγουρα! Ευχαριστούμε για το tip 🙂

  6. Τα κάστανα απλά τα λατρεύω!! Εμείς τα κάνουμε στο τζάκι και γίνονται τέλεια!! Ομολογώ ότι για τις λοιπές συνταγές και εγώ χρησιμοποιώ έτοιμα αλλά θα το δοκιμάσω και θα σου πω!! Φιλιά

  7. neanikon says:

    Φοβερή τροφή !! Εμένα μου έχει κολλήσει κάτι που είχα διαβάσει παλιά, ότι τα κάστανο είναι ιδανική τροφή για αθλητές και παιδιά στην ανάπτυξη.

  8. συνήθως…δηλαδή πάντα….αγοράζω τα έτοιμα….τα βρασμένα και τα χρησιμοποιώ σε αλμυρή συνταγή…. αλλά μ’ αρέσει πολύ η ανάρτηση σου!!!!!!!!!!!!!!
    🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.