Home » Totally Green Salad with Quinoa – Η Απόλυτη Πράσινη Σαλάτα με Κινόα

Totally Green Salad with Quinoa – Η Απόλυτη Πράσινη Σαλάτα με Κινόα

 

Totally Green Salad with Quinoa – Η Απόλυτη Πράσινη Σαλάτα με Κινόα

for english scroll down

Κάποιοι λένε πως πρώτα τρως με τα μάτια.  Η εικόνα του πιάτου μπροστά σου σε προδιαθέτει θετικά ή αρνητικά. Με αυτήν την σαλάτα με κινόα ισχύει ακριβώς αυτό. Θα μπορούσα να την ονομάσω και φουλ του πράσινου! Μόνο η εικόνα της είναι αρκετή. Τα υλικά της είναι ένα κι ένα και ο συνδυασμός τους πρωτότυπος αλλά πραγματικά απολαυστικός, γεμάτος αρώματα. Πράσινη με όλη την σημασία της λέξης, περιέχει, εκτός από την κινόα, νόστιμο και γλυκό αρακά, κρεμώδες αβοκάντο, φιστίκια Αιγίνης, ένα πεντανόστιμο πέστο με βασιλικό και κόλιανδρο και μυρωδάτο λάιμ.

IMG_8493-1

 

Δεν είναι μια απλά υγιεινή σαλάτα, με λαχανικά και κινόα. Είναι ζωντανή, γεμάτη με φρέσκα, ελληνικά και απαλά αρώματα.  Ας δούμε την συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Μερίδες: 2-4

Υλικά:

  • 1 ¼ φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα (δείτε εδώ πως θα τη μαγειρέψετε)
  • 1 ¼ φλυτζάνι βρασμένο αρακά
  • 1 αβοκάντο, κομμένο σε κύβους
  • ¼ φλυτζανιού φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
  • 1 ½ κουταλιά φρέσκο χυμό από λάιμ, ή, λεμόνι (εγώ χρησιμοποίησα λάιμ)
  • φρέσκια μέντα

για το πέστο βασιλικού-κόλιανδρου:

  • ½ φλυτζάνι φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
  • ½ φλυτζάνι φρέσκο βασιλικό
  • 3 κουταλιές φιστίκια Αιγίνης
  • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό από λάιμ, ή, λεμόνι (εγώ χρησιμοποίησα λάιμ)
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ¼ φλυτζανιού φέτα θρυμματισμένη, ή μαλακό κατσικίσιο τυρί (εγώ έβαλα φέτα)
  • ¾ της κουταλιάς μπούκοβο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάστε το πέστο, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά στο μούλτι.
  2. Σε ένα μπωλ, ανακατεύετε την μαγειρεμένη κινόα, τον αρακά, το αβοκάντο και το χυμό από λάιμ. Προσθέτετε το πέστο και ανακατεύετε καλά.
  3. Ρίξτε από πάνω τα φιστίκια και την φρέσκα μέντα και σερβίρετε.

Σημειώσεις:

Αν είστε φανατικοί του βασιλικού, μπορείτε να προσθέσετε και φύλλα βασιλικού στην σαλάτα. Εγώ  δεν ήθελα τόση ένταση στις γεύσεις, ήθελα να νιώθω όλα τα υλικά.

Η σαλάτα τρώγεται και ως κυρίως πιάτο, είναι πολύ χορταστική. Αν όμως την συνοδέψετε με ψητό κοτόπουλο έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Αν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί στο πέστο με το ¼ ενός αβοκάντο.

Αν σας περισσέψει πέστο, μπορείτε να κάνετε ένα γευστικότατο σάντουιτς με φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης, μαλακό κατσικίσιο τυρί, πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας (π.χ. ρόκα, μαρούλι, κόλιανδρο, baby σπανάκι) και φυσικά πέστο.

Η διατροφική αξία  υπολογίστηκε για 4 μερίδες. Η σαλάτα είναι πλούσια σε κάλιο, νάτριο και σε βιταμίνες Α, C, Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχει σημαντικές  ποσότητες ασβεστίου, φυλλικού οξέως, σιδήρου, μαγνήσιου, μαγγάνιου και φωσφόρου.

Την συνταγή για την απόλυτα πράσινη σαλάτα με κινόα την βρήκα εδώ και την τροποποίησα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
308.3 26.9 3.2 19.7 3.5 10.1

5.7

 

Totally Green Salad with Quinoa – Η Απόλυτη Πράσινη Σαλάτα με Κινόα

Some say you eat first with your eyes. The sight of the dish in front of you predisposes you positively or negatively.  This is what happens with this salad. The sight of it is just enough. Its special ingredients are combined into an original but really enjoyable, full of flavors, salad. “Green” in every sense of the word,  it contains, besides the quinoa, delicious and sweet peas, creamy avocado, pistachios, a delicious pesto with basil and coriander and  fragrant lime.

Totally Green Salad with Quinoa – Η Απόλυτη Πράσινη Σαλάτα με Κινόα

This is more than a simple healthy salad with vegetables and quinoa. It is lively, full of fresh, Greek and gently perfumes. Let’s look at the recipe:

Preparation time: 20 minutes

Servings: 2-4

Ingredients:

  • 1 ¼ cup cooked quinoa (read cooking instructions here)
  • 1 ¼ cup boiled peas
  • 1 avocado, diced
  • ¼ cup pistachios, coarsely chopped
  • 1 ½ tablespoon fresh lime juice, or lemon juice (I used lime juice)
  • fresh mint

for basil-cilantro pesto:

  • ½ cup fresh coriander leaves
  • ½ cup fresh basil
  • 3 tablespoons pistachios
  • 2 tablespoons fresh lime juice, or lemon juice (I used lime juice)
  • 3 tablespoons olive oil
  • ¼ cup crumbled feta or soft goat cheese (I used feta)
  • ¾ teaspoon of pepper
  • Salt and pepper

Instructions:

  1. Prepare the pesto by mixing all ingredients in a food processor.
  2. In a bowl, combine the cooked quinoa, peas, avocado and lime juice. Add the pesto and mix well.
  3. Pour over pistachios and fresh mint and serve.

Notes:

If you are a fan of basil, you can add basil leaves in the salad. I do not like so much basil flavor, I wanted to feel all ingredients.

The salad can be eaten as a main dish, it is very filling. If however you use it as a side dish to  grilled chicken, you have a full meal.

If you are a vegan, you can replace the cheese in pesto with ¼ avocado.

In case you come up with pesto leftover, you can make a delicious sandwich with toasted whole meal bread, soft goat cheese, green vegetables of your choice (eg arugula, lettuce, cilantro, baby spinach) and of course pesto.

The nutritional value calculated for 4 servings. The salad is rich in potassium, sodium and vitamins A, C, E and B vitamins also contain significant amounts of calcium, folate, iron, magnesium, manganese and phosphorus.

I found the recipe of the totally green salad with quinoa here and altered it a bit.

 

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
 308.3 26.9  3.2  19.7  3.5 10.1 

5.7 

 

22 comments

  1. Κινόα δεν έχω δοκιμάσει ακόμα. Θα το κάνω και αυτό εννοείται!
    Πολύ μου αρέσει η σαλάτα έτσι όπως τη βλέπω… φουλ στο πράσινο!
    Δείχνει πολύ χορταστική και ελκυστικότατη!
    Φιλιά

    • καλησπέρα Ερμιόνη!
      αξίζει να τη δοκιμάσεις! είναι τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία και δεν περιέχει γλουτένη.
      σε φιλώ!

  2. mookies says:

    Την αμαρτία μου θα την πω, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κινόα
    αλλά είναι στο πρόγραμμα να γίνει σύντομα. Η σαλάτα σου μου φαίνεται
    ιδανική για να ξεκινήσω τη δοκιμή!
    Φιλιά

  3. Χρύσα says:

    Πραγματικά τρώγεται με τα μάτια! Υπέροχο χρώμα! Είμαι σίγουρη ότι είναι και πεντανόστιμη, αφού όλα τα υλικά της είναι ξεχωριστά!

  4. jasmin says:

    Hey Evi,
    I love the idea of putting pistachios into basil pesto – I will definitely add them in my pesto next time. Salad is really great too, and the first photo with that hudge wooden spoons is perfect…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.