Home » Vegan Τούρτα με Φρούτα του Δάσους – Vegan Berry Ombre Cake

Vegan Τούρτα με Φρούτα του Δάσους – Vegan Berry Ombre Cake

Vegan τούρτα με σοκολατένιο παντεσπάνι από αλεύρι ολικής, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και με υπέροχη γεύση! - Vegan berry ombre cake with whole wheat flour

for english scroll down

Δεύτερη ανάρτηση σε μερικές ημέρες, 🙂 είχα χρόνια να το κάνω αυτό! Και αρκετά μεγάλη μάλιστα. Αλλά, βλέπεις, είναι που το έχω καθιερώσει κάθε χρόνο στα γενέθλια μου να δημοσιεύω ένα ιδιαίτερο γλυκό. Και μιας και είχα υποσχεθεί μια τούρτα χωρίς καθόλου ζωικά, σας την ετοίμασα! Vegan τούρτα με φρούτα του δάσους, με πολύ νόστιμο σοκολατένιο παντεσπάνι από αλεύρι ολικής, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, χωρίς ζωικά και με υπέροχη γεύση! Χρόνια μου πολλά λοιπόν!

Μην σας ξεγελάει το χρώμα στο γλάσο, δεν έχει ούτε τεχνητά χρώματα. Το μωβ χρώμα της το έχει πάρει από σκόνη μύρτιλων, την οποία την βρίσκεται σε όλα τα καταστήματα υγιεινής διατροφής και βιολογικών προϊόντων. Το γλάσο στην ουσία είναι ένα μείγμα από κρέμα και γιαούρτι καρύδας (και αυτά τα βρίσκεις σε όλα τα μεγάλα σ/μ), χρωματισμένο με την σκόνη αυτή.

Vegan τούρτα με σοκολατένιο παντεσπάνι από αλεύρι ολικής, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και με υπέροχη γεύση! - Vegan berry ombre cake with whole wheat flour

Το παντεσπάνι είναι όπως σας είπα με αλεύρι ολικής. Είναι η πρώτη φορά που το φτιάχνω, και με ενθουσίασε. Το αρωμάτισα με ένα σιρόπι αρώνιας που είχα αγοράσει πρόσφατα και του ταίριαξε υπέροχα. Εάν εσείς δεν έχετε, θα σας πρότεινα ένα άθερμο πετιμέζι που είναι το ίδιο αρωματικό και υγιεινό.

Vegan τούρτα με σοκολατένιο παντεσπάνι από αλεύρι ολικής, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και με υπέροχη γεύση! - Vegan berry ombre cake with whole wheat flour

Το γαρνίρισμα έγινε με φρούτα του δάσους που φροντίζω να έχω πάντα στην κατάψυξη και λίγο τριμμένη σοκολάτα. Πιστέψτε με, αυτή η vegan τούρτα είναι πολύ πιο εύκολη από ότι δείχνει! Ας δούμε την συνταγή:

Vegan Τούρτα με Φρούτα του Δάσους

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   45 λεπτά

Μερίδες:   12

Υλικά:

κέικ:

  • 360γρ.ψιλοτριμμένο αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100γρ. κακάο, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 300γρ. ζάχαρη καρύδας
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 4 κουταλάκια baking powder
  • 375ml ρόφημα αμυγδάλου
  • 330ml απαλό ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια μηλόξιδο
  • 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
  • 60ml σιρόπι αρώνιας, ή άθερμο πετιμέζι, ή άλλο σιρόπι επιλογής σας (δείτε σημειώσεις)
  • φρούτα του δάσους, για το γαρνίρισμα
  • τριμμένη σοκολάτα, για το γαρνίρισμα

γλάσο:

  • 2 Χ 400ml κονσέρβες κρέμα καρύδας, τις οποίες έχουμε βάλει στο ψυγείο τουλάχιστον 24 ώρες πριν
  • 170γρ. γιαούρτι καρύδας
  • 35γρ.σιρόπι σφενδάμου, ή, μέλι για τους μη vegans
  • 2 κουταλάκια σκόνη από μύρτιλα

 

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τουλάχιστον 24 ώρες πριν τις κονσέρβες με την κρέμα καρύδας στο ψυγείο. (Με την ψύξη η κρέμα καρύδας θα ανέβει στην επιφάνεια της κονσέρβας και θα διαχωριστεί από το νερό. Όταν ανοίξουμε την κονσέρβα για να φτιάξουμε το γλάσο, απλά θα πάρουμε την κρέμα που θα βρίσκεται πάνω-πάνω, με ένα κουτάλι και στην κονσέρβα θα μείνει το νερό. Για να αξιοποιήσετε το νερό δείτε τις σημειώσεις.)
  2. Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα παντεσπάνια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 o C.
  3. Σε ένα μέτριο μπωλ αναμειγνύουμε το ρόφημα αμυγδάλου και το ξύδι και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το κακάο και το baking powder. Προσθέτουμε την ζάχαρη καρύδας και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την βανίλια στο μείγμα αμυγδάλου – ξυδιού και ανακατεύουμε καλά. Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά και διπλώνουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα σε δύο καλά λαδωμένες αντικολλητικές φόρμες με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 20εκ.
  7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρις ότου ένα ξύλινο καλαμάκι που θα τρυπήσουμε το κέικ να βγει ελάχιστα λερωμένο.
  8. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: παίρνουμε την κρέμα καρύδας από τις παγωμένες κονσέρβες και με ένα σύρμα τις αναμειγνύουμε με το γιαούρτι καρύδας και το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι.
  9. Παίρνουμε το ¼ περίπου του μείγματος σε ένα άλλο μπωλ και το αναμειγνύουμε με την σκόνη μύρτιλων.
  10. Βάζουμε και τα δύο μπωλ στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε.
  11. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν, αφαιρούμε τα τοιχώματα της φόρμας και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  12. Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε δύο παντεσπάνια το κάθε ένα, χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο, ή ένα κοφτερό πριονωτό μαχαίρι.
  13. Για να ετοιμάσουμε την τούρτα: Με ένα πινέλο βρέχουμε το πρώτο παντεσπάνι με λίγο από το σιρόπι. Ρίχνουμε πάνω του 2-3 κουταλιές από το άσπρο γλάσο και τις απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε πάνω του το δεύτερο παντεσπάνι και το βρέχουμε και αυτό με λίγο από το σιρόπι. Απλώνουμε 2-3 κουταλιές γλάσο και το απλώνουμε και αυτό. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα παντεσπάνια μέχρις ότου φτάσουμε στο τελευταίο το οποίο έχουμε βρέξει με σορόπι και έχουμε απλώσει το γλάσο.
  14. Παίρνουμε 3-4 κουταλιές από το άσπρο γλάσο που θα μας έχει μείνει και το αναμειγνύουμε με 1-2 κουταλιές από το μωβ, για να κάνουμε μια πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση.
  15. Με μια παλέτα ή την ανάποδη ενός κουταλιού απλώνουμε το σκούρο μωβ γλάσο στο κάτω μέρος της τούρτας, συνεχίζουμε με το πιο ανοιχτό και τελειώνουμε πάνω-πάνω με το άσπρο, σβήνοντάς τα στα σημεία που ενώνονται τα χρώματα.
  16. Γαρνίρουμε με τα φρούτα του δάσους και την τριμμένη σοκολάτα και σερβίρουμε.

 

Σημειώσεις:

*Το γλάσο και τα κέικ μπορούν να φτιαχτούν από την προηγούμενη. Το γλάσο να φυλαχτεί σκεπασμένο στο ψυγείο και τα κέικ τυλιγμένα με διάφανη μεμβράνη.

*Είναι προτιμότερο η τούρτα να μπει για λίγο στο ψυγείο πριν σερβιριστεί.

*Για να βρέξετε τα παντεσπάνια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο οινοπνευματώδες. ή κάποια σουρωμένη μαρμελάδα αραιωμένη εάν χρειάζεται με λίγο χλιαρό νερό. Υπάρχουν πολλές επιλογές.

*Χρησιμοποίησα 2 φόρμες, αλλά νομίζω πως μπορεί να φτιαχτεί και σε μία, μόνο που θα αλλάξει λίγο ο χρόνος ψησίματος. Εννοείται πως μετά το κέικ κόβεται σε 3 ή 4 παντεσπάνια.

*Επειδή δεν πετάμε τίποτα, 😉 το νερό που μένει από στην κονσέρβα το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε smoothies, ή το φυλάμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.

Η συνταγή για τα παντεσπάνια είναι προσαρμοσμένη από αυτή της Jade, @panaceas_pantry.

Vegan τούρτα με σοκολατένιο παντεσπάνι από αλεύρι ολικής, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και με υπέροχη γεύση! - Vegan berry ombre cake with whole wheat flour

Second post in a few days, 🙂 I’ haven’t done this in years!  And a rather long post actually.  But, you see, it is that I have a habit every year on my birthday to publish a special dessert. And since I had promised a vegan cake, I prepared one for you! Vegan berry ombre cake;  a very tasty chocolate sponge cake with whole wheat flour, no processed sugar, no animal products and with a great taste! Happy birthday to me!  🙂

Vegan τούρτα με σοκολατένιο παντεσπάνι από αλεύρι ολικής, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και με υπέροχη γεύση! - Vegan berry ombre cake with whole wheat flour

 

Don’t be fooled by the glaze, it doesn’t have artificial colors either. Its purple color is due to blueberry powder, which is found in all health food stores and organic products. The glaze is essentially a blend of coconut cream and yogurt , colored with this powder.

Vegan τούρτα με σοκολατένιο παντεσπάνι από αλεύρι ολικής, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη και με υπέροχη γεύση! - Vegan berry ombre cake with whole wheat flour

The sponge cake is as I told you with whole wheat flour. It’s the first time I made it, and it got me excited. I flavored it with chokeberry (aronia) syrup that I had recently purchased and it fitted in perfectly. If you haven’t got one, I’d suggest a grape syrup that is equally aromatic and healthy.

The cake is garnished with the berries which I always have in the freezer and a bit of grated chocolate. Believe me, it’s much easier than it seems! Let’s look at the recipe:

Vegan Berry Ombre Cake
Prep Time
20 mins
Cook Time
45 mins
 

A very tasty chocolate sponge cake with whole wheat flour, no processed sugar, no
animal products and with a great taste! The purple colour is made with blueberry powder.



Course: Dessert
Keyword: birthday cake, healthy, healthy cake, healthy dessert, vegan, vegan birthday cake, vegan cake
Servings: 12
Author: Evi
Ingredients
Cake:
  • 360 g finely ground whole wheat flour
  • 100 g cocoa powder preferably organic
  • 300 g coconut sugar
  • ½ teaspoon salt
  • 4 teaspoons baking powder
  • 375 ml almond mylk
  • 330 ml olive oil
  • 2 teaspoons apple cider vinegar
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 60 ml aronia syrup or grape syrup, or other syrup of your choice (see notes)
  • berries for garnishing
  • grated chocolate for garnishing
Icing:
  • 2 x 400ml cans coconut cream which we have refrigerated for at least 24 hours
  • 170 g coconut yogurt
  • 35 g maple syrup or, honey for non vegans
  • 2 teaspoons of blueberry powder
Instructions
  1. Put, at least 24 hours before, coconut cream cans in the fridge. (When cooled, the coconut cream will rise to the surface of the can and will be separated from the water. When you open the can, you will just scoop the cream out and the water will stay in the can. See notes on how to use it.)
  2. Start by preparing the sponges. Preheat the oven to 170 o C.
  3. In a medium bowl, mix the almonds and vinegar and set aside for 5 minutes.
  4. In a large bowl mix the flour, cocoa and baking powder. Add the coconut sugar and salt and mix.
  5. Add olive oil and vanilla to the almond-vinegar mixture and mix well. Pour into the dry ingredients and fold the mixture until homogenized.
  6. Pour the mixture into two well-oiled non-stick springform pans of 20cm.
  7. Bake for 40-45 minutes, until a wooden straw pierce into the cake is only a few crumbs on it.
  8. In the meantime prepare the icing: take the coconut cream from the can and whisk with coconut yogurt and maple syrup, or, honey.
  9. Take about ¼ of the mixture in another bowl and mix with the blueberry powder.
  10. Put both bowls in the fridge until needed.
  11. Remove the cakes from the oven and allow them to cool for a few minutes, remove the side parts of the pans and allow cakes to cool completely.
  12. Once cooled, cut them into two sponges each, using the special tool, or a sharp saw knife.
  13. To prepare the cake: With a brush, moisten the first sponge cake with a little bit of syrup. Pour 2-3 tablespoons of the white icing over and spread evenly. Put the second sponge cake on it and pour a bit of syrup on it. Spread 2-3 tablespoons of glaze and spread evenly, as well. Repeat with the rest of the sponges
  14. Put 3-4 tablespoons of the white glaze left in another bowl and mix it with 1-2 tablespoons of the purple icing to prepare a lighter shade.
  15. With a pallet or the back of a spoon, spread the dark purple glaze on the bottom of the cake, continue with the lighter one and finish with the white, mixing them at the points where the colors come together.
  16. Garnish with berries and grated chocolate and serve.
Recipe Notes

Icing and cakes can be made from the day before. Keep the icing covered in the refrigerator and the cakes wrapped in a cling film.
It is preferable that the cake is refrigerated for a while before serving.
Alcohol can also be used to moisten the sponges, or some strained jam diluted, if needed, with some lukewarm water. There are many options.
I used 2 pans, but I think it can be made into one Note that the baking time will change slightly, and that you should cut the cake afterwards into 3-4 sponges.
Because we do not throw anything away, 😉 use the coconut water left on the cans to make smoothies, or keep it in the freezer for later use.

The sponge cakes recipe is adapted by that of Jade, @panaceas_pantry.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.