Home » Vegan Cinnamon & Tahini Rolls – Ρολά με Κανέλα και Ταχίνι (Ταχινόπιτες)

Vegan Cinnamon & Tahini Rolls – Ρολά με Κανέλα και Ταχίνι (Ταχινόπιτες)

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

for english scroll down

Αυτά είναι τα ελληνικά ρολά κανέλας, στην υγιεινή εκδοχή τους. Γιατί έχουμε κι εμείς ρολά κανέλας, χρόνια τώρα, 😉 απλά τα λέμε ταχινόπιτες. Είναι παραδοσιακή συνταγή της Κύπρου και των Δωδεκανήσων και φτιάχνονται με ταχίνι, μέλι και κανέλα, ή/και σουσάμι. Η δική μου εκδοχή για ρολά με κανέλα και ταχίνι, περιλαμβάνει ψιλοκομμένο καρύδι και άθερμο πετιμέζι, αντί για μέλι. Τρώγονται ιδανικά όσο είναι χλιαρά, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι. Αλλά είναι πολύ νόστιμα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

Πρόκειται για μια λίγο χρονοβόρα συνταγή, μόνο και μόνο για το άνοιγμα της ζύμης, γιατί η γέμιση είναι παιχνιδάκι. Παραδοσιακά ψήνονταν στο ξυλόφουρνο, αλλά θα βρείτε συνταγές που αναφέρουν ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι. Εγώ τα έψησα στον φούρνο και έγιναν αφράτα και μοσχομυριστά!

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

Το βιολογικό άθερμο πετιμέζι (σας έχω πει κι άλλες φορές πως χρησιμοποιώ αυτό) είναι ένα μαγικό προϊόν. Η συμπύκνωση του μούστου για την παραγωγή του επιτυγχάνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού, κάτι που αποδεικνύεται από το ανοιχτό χρώμα του και από το μεθυστικό άρωμά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

Ρολά με Κανέλα και Ταχίνι (Ταχινόπιτες)

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα

Χρόνος ψησίματος:   45 λεπτά

Μερίδες:   10 ταχινόπιτες

Υλικά:

ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά στιγμής 8 γρ.
  • 1 ½ φλυτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, σουρωμένο (3 πορτοκάλια περίπου)
  • ½ κουταλάκι αλάτι

γέμιση:

  • ½ γεμάτο φλυτζάνι ψιλικομμένα καρύδια
  • 300 γρ. ταχίνι
  • 120 γρ. βιολογικό άθερμο πετιμέζι
  • ½ γεμάτο κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
  • ½ γεμάτο κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι  γαρύφαλλο σε σκόνη

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ, αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε τη μαγιά και τον χυμό πορτοκαλιού. Με μια ξύλινη κουτάλα δουλεύετε το αλεύρι από το τοίχωμα του μπωλ προς την λακούβα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Ζυμώνετε με τα χέρια την ζύμη μέσα στο μπωλ, μέχρι να γίνει λεία, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειαστεί. Πλάθετε την ζύμη σε μπάλα, σκεπάζετε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου.
  2. Εντωμεταξύ, ετοιμάζετε την γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το ταχίνι, το πετιμέζι και τα μπαχαρικά. Ζεσταίνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε στην άκρη.
  3. Χωρίζετε την ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ-πονγκ. Ανοίγετε ένα-ένα κομμάτι πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε στενόμακρες λωρίδες 23-25 εκ. (Ένας ρυθμιζόμενος πλάστης θα σας εξυπηρετήσει πολύ σε αυτό. Βοηθάει πολύ στο να ανοίγεις φύλλο σε ομοιόμορφο πάχος. Έχω ένα παρόμοιο και δεν τον αλλάζω!) Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με περίπου 2 κουταλιές από το μείγμα ταχινιού, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο καρύδι, τυλίγετε την ζύμη σε σφιχτό κύλινδρο και τέλος σχηματίζετε ένα σαλιγκάρι.
  4. Τοποθετείτε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο c, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σερβίρετε τα ρολά με κανέλα και ταχίνι είτε χλιαρά, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

These are the Greek cinnamon rolls in their healthy version; they are called tahinopites. It is a traditional recipe of Cyprus and the Dodecanese. These rolls are made with tahini, honey and cinnamon, and / or sesame. My own version of cinnamon and tahini rolls, contains finely cut walnuts and unheated grape syrup instead of honey. Ideally it is eaten warm, poured with a little bit of unheated grape syrup. But it is very tasty at room temperature, as well.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

It is a bit time-consuming recipe, to roll the dough and eberything, but making the filling is a piece of cake. Traditionally these rolls are baked in the wood  oven, but you will also find recipes that said nonstick pan. I baked them in the oven and were fluffy and flavorfull!

Organic unheated grape syrup (I have told you before that I use that one) is a magical product. The concentration of the must for its production is achieved at low temperatures, thus retaining all the nutrients and flavors of the grape, which is shown by the light color and wonderfull aroma. It is rich in calcium and iron.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

Vegan Cinnamon & Tahini Rolls
Yields 10
A Greek traditional recipe from Dodekanese and Cyprus
Write a review
Print
Prep Time
1 hr
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr 45 min
Prep Time
1 hr
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr 45 min
424 calories
52 g
0 g
20 g
12 g
3 g
136 g
156 g
6 g
0 g
17 g
Nutrition Facts
Serving Size
136g
Yields
10
Amount Per Serving
Calories 424
Calories from Fat 169
% Daily Value *
Total Fat 20g
31%
Saturated Fat 3g
14%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 10g
Monounsaturated Fat 7g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 156mg
6%
Total Carbohydrates 52g
17%
Dietary Fiber 5g
21%
Sugars 6g
Protein 12g
Vitamin A
2%
Vitamin C
20%
Calcium
15%
Iron
20%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
dough
  1. • 500 g. all-purpose flour (you may need a bit more)
  2. • 1 sachet of fast dry yeast 8g.
  3. • 1 ½ cup freshly squeezed orange juice, drained (about 3 oranges)
  4. • ½ tsp salt
filling
  1. • ½ cup heaped finely chopped walnuts
  2. • 300 g. tahini
  3. • 120 g. organic unheated grape syrup
  4. • heaped ½ teaspoon ground cinnamon
  5. • heaped ½ teaspoon nutmeg powder
  6. • ½ teaspoon clove powder
Instructions
  1. In a large bowl, mix the flour with the salt. Do a puddle in the center and add the yeast and orange juice. With a wooden spoon, fold the flour from the wall of the bowl to the puddle until a dough starts to form. Knead the dough in the bowl, with your hands, until smooth, adding a little more flour if needed. Shape the dough into a ball, cover the bowl with a clean towel and leave in a warm place for half an hour.
  2. Meanwhile, prepare the filling. In a saucepan put tahini, grape syrup and spices. Heat the mixture over low heat, until ingredients blend. Leave aside.
  3. Divide the dough into 10 equal pieces, the size of a ping-pong ball. Roll the pieces, one by one, on a lightly floured surface. Using a rolling pin, roll each piece of dough into an oblong strip 23-25 cm. Spead about 2 tablespoons of tahini mixture on the surface of the dough, sprinkle with chopped walnut, wrap the dough into a tight cylinder, and then form a snail.
  4. Place rolls on a baking tray lined with parchment paper and bake in a preheated oven at 180 ° C, for 45 minutes, until golden.
  5. Serve rolls with cinnamon and tahini either warm or at room temperature, poured with unheated grape syrup.
beta
calories
424
fat
20g
protein
12g
carbs
52g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

21 comments

  1. neanikon says:

    Πόσο υπέροχα! Τι ωραία υλικά και τι όμορφα που δείχνουν! Πραγματικά θα ήθελα να απλώσω το χέρι μου μες την οθόνη 🙂

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Εύη!!!!!

  2. Τα λαχτάρισα πρωί πρωί!!
    Αφράτα και γεμάτα αρώματα και θρεπτικά συστατικά, τι καλύτερο για ένα “δυνατό” πρωινό ξεκίνημα!
    Φιλάκια πολλά Εύη μου, xxx!

    • The Healthy Cook says:

      είναι πραγματικά πολύ μυρωδάτα 🙂
      ευχαριστώ Αγγελικούλα!
      φιλιά

  3. Φανταστική συνταγή. Είδα στο ίνσταγκραμ την προαναγγελία της και ήμουν περίεργη να την διαβάσω. Καλά, η φωτογράφιση δεν χρειάζεται να πω πόσο πολύ μου αρέσει!! Μπράβο Εύη!

  4. dolmadaki says:

    καλημερα!! τι ωραιες που ειναι! και οι φωτο υπεροχες!!! ωραια ιδεα για μας που δεν μας ενθουσιαζει το ταχινι σκετο !

  5. Υπέροχα είναι!!!!
    Φαντάζομαι γεύση και άρωμα με 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και με το συγκεκριμένο πετιμέζι….αααααχχχχχ θα τα φτιάξω σίγουρα!!!

  6. Vasia says:

    Μπορούμε να τις καταψύξουμε; Αν ναι, σε ποιο στάδιο; Αφού ψηθούν ή πριν; Ή είναι καλύτερα να κόψουμε τη συνταγή στα δύο; Επίσης, διατηρούνται εκτός ψυγείου για κανά δυό μέρες; Ευχαριστώ!!!!

    • The Healthy Cook says:

      Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δοκιμάσει. Θα το κάνω όμως σύντομα.
      Αν το δοκιμάσετε πριν από εμένα, θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα.
      Πάντως αν θέλετε να φτιάξετε την μισή δόση, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
      Εκτός ψυγείου διατηρούνται, σε αεροστεγές κουτί, για 4-5 ημέρες.
      Καλά μαγειρέματα! 🙂

  7. Υπέροχη συνταγή!
    Υγιεινή και παράλληλα υπερνόστιμη. Όλα τα υλικά μου αρέσουν τόσο μα τόσο πολύ που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτά τα ρολάκια θα τα λατρέψω.
    Πολύ ενδιαφέρουσες και οι συνοδευτικές πληροφορίες 🙂

  8. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ότι οι ταχινόπιτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα ελληνικά ρολά κανέλας!
    Πάντως μόνο η σκέψη τους και οι φωτογραφίες σου μου ανοίγουν την όρεξη. Τα υλικά είναι ένα προς ένα (ειδικά το ταχίνι και το πετιμέζι). Θρεπτικά και συγχρόνως τόσο νόστιμα!
    Πολύ ωραία ιδέα Ευάκι!

    • The Healthy Cook says:

      μα δεν είναι? και καλύτερα μην σου πω! 😉
      ευχαριστώ πολύ Ευάκι!

  9. Pamela Helen says:

    Μολις τα φουρνισα και μαντέψτε! Τα τύλιξα λαθος 😔 ειμαι να σκασω. Θα δουμε τι θα βγει. Κατα ταλκα ειναι υπέροχη συνταγή. Φιλακια πολλα.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.