Home » Salad with Eggplants and Fresh Cilantro – Σαλάτα με Μελιτζάνες και Φρέσκο Κόλιανδρο

Salad with Eggplants and Fresh Cilantro – Σαλάτα με Μελιτζάνες και Φρέσκο Κόλιανδρο

Warm Salad with Eggplants and Fresh Cilantro – Ζεστή Σαλάτα με Μελιτζάνες και Φρέσκο Κόλιανδρο

for english scroll down

Για σήμερα σας έχω μια σαλατούλα που τρώγεται και ζεστή, ότι πρέπει για φθινοπωρινό πιάτο. Είναι ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για ψητό κρέας, κοτόπουλο, ή ψάρι. Ωραίες μελιτζάνες βρίσκουμε ακόμη στην λαϊκή αγορά. Το κόλιανδρο, ξέρω, δεν αρέσει σε κάποιους από σας, αλλά ταιριάζει πολύ με την μελιτζάνα.

Αυτό που επίσης ταιριάζει πολύ με αυτά τα υλικά, είναι το κουκουνάρι και μάλιστα σε αυτή τη σαλάτα το βρίσκουμε σε αρκετά γενναιόδωρη δόση. Οι σπόροι του κουκουναριού έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά (όπως το ελαϊκό οξύ, το οποίο μειώνει την “κακή” χοληστερόλη LDL και αυξάνει την “καλή” HDL), σε ψευδάργυρο, σίδηρο,  κάλιο, μαγγάνιο, βιταμίνες (ιδιαίτερα βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ  περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την όρεξη. Ωστόσο, τα κουκουνάρια, έχουν αρκετές θερμίδες. Υπολογίζεται ότι 1 κουταλιά της σούπας παρέχει 45 θερμίδες.

Οι μελιτζάνες, από την άλλη μεριά, είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών. Αποτελούν επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Β1 και Β6 και καλίου. Επιπλέον έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά.

Warm Salad with Eggplants and Fresh Cilantro – Ζεστή Σαλάτα με Μελιτζάνες και Φρέσκο Κόλιανδρο

Ας δούμε τώρα τη συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

Μερίδες:   2-4

Υλικά:

  • 2 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • 1 μεγάλο ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, χοντροκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε ψιλές ροδέλες
  • ½ κουταλάκι σπόρους κόλιανδρου, σπασμένους στο γουδί
  • τους σπόρους από 2 φασολάκια πράσινου καρδάμωμου, σπασμένους στο γουδί
  • ½ κουταλάκι μπούκοβο
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και βάλτε το σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε στο τηγάνι τους κύβους μελιτζάνας και αφήστε τους να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας. Λίγο πριν τα βγάλετε από τη φωτιά αλατίστε τα και ανακατέψτε. Μόλις γίνουν, τα μεταφέρετε σε ένα μπωλ.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κυβάκια της κόκκινης πιπεριάς και τα κουκουνάρια, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Μόλις οι πιπεριές αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέτετε το σκόρδο, τους σπόρους κόλιανδρου και καρδάμωμου και το μπούκοβο και συνεχίζετε να ανακατεύετε.
  4. Τέλος, προσθέτετε τις μελιτζάνες και το μισό ματσάκι κόλιανδρο και ανακατεύετε. Τα βγάζετε από τη φωτιά.
  5. Σερβίρετε στα πιάτα, ρίχνοντας και τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αν επιθυμείτε.

Η σαλάτα αυτή τρώγεται ζεστή. Εύχομαι να την απολαύσετε!!

 

*Αρχική συνταγή από το περιοδικό Cuisine Actuelle.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
356.6 14.3 2.1 34.2 3.6 5.2 5.4

0.0

 

 

Πηγές:

http://www.newsitamea.gr/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%AF%CE%B4/

http://www.nutrition-and-you.com/pine-nuts.html

http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-aubergines

 

Warm Salad with Eggplants and Fresh Cilantro – Ζεστή Σαλάτα με Μελιτζάνες και Φρέσκο Κόλιανδρο

For today I have a warm salad for you, an ideal autumn dish. It’s a very nice accompaniment to grilled meat, chicken or fish. Good eggplants are still in the farmers market. Cilantro, I know, some of you don’t like it, but it fits well with eggplants.

What is also very suited to these ingredients are pine nuts; in this salad, especially, pine nuts are used in a quite generous dose. The seeds of pines have high nutritional value. They are rich in monounsaturated fatty acids (such as oleic acid, which lowers “bad” LDL cholesterol and increase “good” HDL), zinc, iron, potassium, manganese, vitamins (especially vitamin E and B vitamins), protein, fiber, and antioxidants, and containing polyunsaturated fatty acids which reduce the appetite. However, pine nuts are energy dense. It is estimated that 1 tablespoon of pine nuts has is 45 calories.

Eggplants, on the other hand, are an excellent source of dietary fiber. They are also a good source of vitamins B1 and B6 and potassium. Furthermore, they have a high content of copper, manganese, magnesium, and antioxidants.

Let us now look at the recipe:

 

Preparation time:   30 minutes

Servings:   2-4

Ingredients:

  • 2 medium eggplants, cut into cubes
  • 100 g. (3.5oz) pine nuts
  • 1 large bunch fresh cilantro, chopped
  • 1 red bell pepper, cut into cubes
  • 2 cloves garlic, cut into thin slices
  • ½ teaspoon coriander seeds, crushed in a mortar
  • seeds of 2 green cardamom pods, crushed in a mortar
  • ½ teaspoon chile flakes
  • 5 tablespoons olive oil
  • salt and freshly ground pepper (optional)

 

Instructions:

  1. In a nonstick pan, pour 3 tablespoons olive oil and place it over high heat. Pour into pan the eggplant cubes and let them browned and softened, about 10 minutes, stirring. Just before removing them from the fire add salt and stir. Once the eggplants are done, transfer to a bowl.
  2. In the same pan, over medium heat, add the remaining olive oil, the diced red pepper and pine nuts, stirring constantly.
  3. Once pepper cubes begin to soften add the garlic, coriander seeds and cardamom and chile flakes and continue to stir.
  4. Finally, add the eggplant and half a bunch of coriander and stir. Remove from heat.
  5. Serve on plates, and sprinkle with the rest of the chopped coriander and freshly ground pepper, if desired.

This salad is served warm. I hope you enjoy it!!

 

 

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
356.6 14.3 2.1 34.2 3.6 5.2 5.4

0.0

 

 

Sources:

http://www.newsitamea.gr/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%98%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%AF%CE%B4/

http://www.nutrition-and-you.com/pine-nuts.html

http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-aubergines

0 comments

  1. Μόλις την έφτιαξα με μια μικρή παραλλαγή λόγω έλλειψης κουκουναριού έβαλα ηλιόσπορο. Είναι τέλεια, την επόμενη φορά θα βάλω κουκουνάρι απλά για να απογειωθεί.

  2. Μια διαφορετική σαλάτα μας ετοίμασες Εύη, η οποία μεταξύ άλλων είναι και πολύ εμφανίσιμη.
    Μου αρέσει που τρώγεται ζεστή αν και είναι κάτι το οποίο δεν έχω συνηθίσει.
    Σίγουρα πάντως θα είναι πολύ καλό συνοδευτικό για κρέας!
    Φιλιά

    • Πρέπει να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα που και που, έτσι δεν είναι?
      😉
      Καλό βράδυ Ερμιόνη μου!! Ευχαριστώ!

  3. Είμαι και γω από αυτούς που το κόλιανδρο τους κάνει σε σαπούνι χαχα! Όμως νομίζω ότι και ο μαιντανός θα της πηγαίνει μια χαρά αυτής της πολύ νόστιμης σαλάτας! Φιλιά!

    • σε σαπούνι έτσι?? κατάλαβα!!! 🙂
      και με μαϊντανό δεν θα είναι άσχημη, άλλα ο κόλιανδρος της δίνει ένταση και της ταιριάζει πολύ!
      καλό σου βράδυ κατερίνα μου!!

  4. mookies says:

    Ακούγεται υπέροχη και με κουκουνάρι και με ηλιόσπορος! Μου αρέσει πολύ ο φρέσκος κόλιανδρος αλλά δεν βρίσκω όσο συχνά θα ήθελα.
    Φιλιά

    • καλησπέρα Μίνα μου!!
      εγώ βρίσκω στη λαϊκή και σε ένα σούπερ μάρκετ. αλλά έχεις δίκιο, δεν το βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο.
      φιλιά!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.