Home » White Chocolate Mousse Torte – Τούρτα Λευκής Σοκολάτας

White Chocolate Mousse Torte – Τούρτα Λευκής Σοκολάτας

White Chocolate Mousse Torte – Τούρτα Λευκής Σοκολάτας

for english scroll down

Όπως έκανα πέρυσι, έτσι και φέτος την ημέρα των γενεθλίων μου σας έχω συνταγή για μια γλυκιά αμαρτία. Πριν τα γιορτάσω με τους φίλους μου απόψε, σας δείχνω το γλυκό που θα τους κεράσω. Μια εντυπωσιακή και πολύ, πολύ νόστιμη τούρτα με μους λευκής σοκολάτας σε βάση από μπισκότα τζίντερ! Για να γιορτάσετε γενέθλια, ονομαστική εορτή, μια ευχάριστη είδηση, ή ότι άλλο σας κάνει χαρούμενους!

Αυτή η τούρτα ανοίγει και μια σειρά από συνταγές για το εορταστικό τραπέζι των γιορτών, που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Μην σκεφτείτε πως είναι νωρίς! Πρέπει να κάνουμε πρόγραμμα! 😉

White Chocolate Mousse Torte – Τούρτα Λευκής Σοκολάτας

Η συνταγή μας είναι πολύ απλή και γρήγορη, με εντυπωσιακά λίγα υλικά! Μόνο τα  αστεράκια της διακόσμησης ίσως σας δυσκολέψουν λίγο, αλλά νομίζω πως αξίζει τον κόπο. Για την βάση της τούρτας χρησιμοποίησα τα μπισκότα τζίντζερ PEPPARKAKA του ΙΚΕΑ, τα οποία θα βρείτε, αυτήν την εποχή, σε μια πολύ όμορφη εορταστική συσκευασία, σε μεταλλικό κουτί. Δίνουν μια υπέροχη γεύση στην τούρτα. Η πιπεράτη γεύση τους ισορροπεί ιδανικά με την γλυκύτητα της λευκής σοκολάτας.

White Chocolate Mousse Torte – Τούρτα Λευκής Σοκολάτας

 

Όσον αφορά την βάση σερβιρίσματος, επέλεξα την ARV BROLLOP με το καπάκι, από το ΙΚΕΑ, που μου άρεσε πολύ, γιατί ταιριάζει με όλα.

White Chocolate Mousse Torte – Τούρτα Λευκής Σοκολάτας

Συνολικός χρόνος:  25 λεπτά (+30 λεπτά περίπου για τα σοκολατένια αστεράκια)

Μερίδες:   12

Υλικά:

  • 225 γρ. μπισκότα τζίντζερ PEPPARKAKA του ΙΚΕΑ*
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 700 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 570 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χωρισμένη στα δύο
  • ζάχαρη άχνη και κακάο, για την διακόσμηση
  • σοκολατένια αστέρια, για την διακόσμηση

Εκτέλεση:

  1. Στρώνετε την βάση μιας φόρμας με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 22 εκ., με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρετε τα σε ένα μπωλ.
  3. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνετε στο μπωλ με τα θρυμματισμένα μπισκότα. Ανακατεύετε καλά και στρώνετε το μείγμα στην βάση της φόρμας. Βάζετε την φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  4. Σπάστε ή κόψτε με το μαχαίρι την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τη σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρόλα μαζί με την μισή κρέμα γάλακτος (285 ml).
  5. Πολύ προσεκτικά, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνετε το μείγμα ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα άλλο μπωλ για να κρυώσει. Αφήστε το περίπου 15 λεπτά να κρυώσει, ανακατεύοντας που και που.
  6. Εντωμεταξύ χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα (285 ml) σε σαντιγί. Ρίξτε τη μέσα στη, χλιαρή τώρα πια, σοκολάτα και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. **
  7. Ρίχνετε το μείγμα στην μπισκοτένια βάση και βάζετε την φόρμα ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, αλλά καλύτερα αφήστε τη όλη νύχτα.
  8. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε, βγάλτε την τούρτα από την φόρμα, διακοσμήστε με τα σοκολατένια αστέρια, πασπαλίστε τη με λίγη ζάχαρη άχνη και λίγο κακάο και σερβίρετέ την παγωμένη.

Σοκολατένια αστέρια:

Λιώστε 500 γρ. λευκής, μαύρης ή σοκολάτα γάλακτος σε μπεν-μαρί μαζί με 50 γρ. βούτυρο. Απλώστε τη σε μια λαμαρίνα ή ένα ταψάκι, το οποίο πριν θα έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, και βάλτε στο ψυγείο να παγώσει. Την ώρα που θα θέλετε να φτιάξετε τα αστέρια, βγάλτε τη από το ψυγείο, αφήστε τη 1-2 λεπτά να ξεπαγώσει και κόψτε τα αστέρια με κουπ-πατ. Φυλάξτε τα σε ένα δοχείο στο ψυγείο, σε στρώσεις, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα.

Αν θέλετε δύο ειδών αστέρια, όπως έκανα εγώ, λιώστε 250 γρ. λευκή σοκολάτα και 250 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή μαύρη και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.

 

Σημειώσεις:

*Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε κάποιο κατάστημα ΙΚΕΑ, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μπισκότα τζίντζερ με μπισκότα τύπου digestive και να προσθέσετε 1 – 1 1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε την γεύση του)

**Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην ζεστάνετε την σοκολάτα σε υψηλή θερμοκρασία. Αν συμβεί αυτό η σοκολάτα σας θα γίνει μια πηχτή μάζα. Θα πρέπει να είναι χλιαρή όταν θα ενώσετε τα μείγματα, αλλά χωρίς να έχει αρχίσει να πήζει. Αν η σοκολάτα έχει κρυώσει αρκετά, δεν θα σας ανακατευτεί καλά το μείγμα.

Η αρχική συνταγή έλεγε πως η τούρτα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέσα στην φόρμα, τυλιγμένη με πλαστική μεμβράνη.  Αποψύχεται αφαιρώντας την μεμβράνη και  τοποθετώντας τη στο ψυγείο όλη νύχτα. Την διακοσμείς λίγο πριν σερβίρεις. Δεν το δοκίμασα, αλλά είναι πρακτικό.

 

Αρχική συνταγή για την τούρτα λευκής σοκολάτας από το περιοδικό “Good Housekeeping”.

ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!  🙂

 

#white_chocolate, #dessert, #torte, #chocolate

As I did last year, today for my birthday, I will show you a “small sin” recipe. Before I celebrate with my friends tonight, I want to show you the dessert I’m going to treat them. An impressive and very, very tasty white chocolate mousse torte on a ginger cookie base! An ideal treat to celebrate a birthday, a name day, good news, or whatever makes you happy!

This cake is the start of a number of recipes for the Christmas table that will follow in the coming weeks. Do not think it’s early! We must plan ahead! 😉

Our recipe is very simple and fast, with remarkably few ingredients! Only the chocolate stars might be a little challenging, but I think they worth the effort. For the base of the cake I used PEPPARKAKA ginger biscuits from IKEA, which you will find, this time of year, in a very nice festive packaging in a metal box. They give a wonderful flavor to the cake. Their peppery taste matches perfectly and balances the sweetness of white chocolate.

As far as the serving stand, I chose the ARV BROLLOP from IKEA. It has a lid and it matches with every other serveware!

White Chocolate Mousse Torte – Τούρτα Λευκής Σοκολάτας

Total time: 25 minutes (+30 minutes for the chocolate stars)

Servings: 12

Ingredients:

  • 225g (8oz) PEPPARKAKA ginger biscuits from IKEA*
  • 80g (2.8oz) butter
  • 700g (1 ½ lb) white choholate
  • 570 ml double cream
  • icing sugar and cocoa powder, to decorate
  • chocolate stars, to decorate

Instructions:

  1. Line the base of a 22 cm (8.6in) spring form with parchment paper.
  2. Finely crush the biscuits in a food processor. Transfer to a bowl.
  3. Melt the butter in a saucepan and pour it in the bowl with the crushed biscuits. Stir well and press mixture at the base of prepared tin. Put the form in the refrigerator for at least 15 minutes.
  4. Break or chop the chocolate into small pieces and put it in a medium size saucepan with half the cream (285 ml).
  5. Heat gently, over low heat, stirring occasionally, until the chocolate melts. Transfer the mixture into another bowl to cool. Allow about 15 minutes to cool, stirring occasionally.
  6. Meanwhile, whip the remaining cream (285 ml) until it forms soft peaks. Pour into the lukewarm chocolate and mix well until homogeneous. **
  7. Pour the mixture over the biscuit base and put the tin back in the refrigerator for at least 3 hours, but better leave it overnight.
  8. When it’s time to serve, remove the cake from the mold, decorate with chocolate stars, sprinkle it with some icing sugar and cocoa powder and serve cold.

Chocolate Stars:

Melt 500g. white, dark or milk chocolate in a bain-marie with 50 g. butter. Spread it on a sheet or pan, lined with parchment paper and place in the refrigerator to freeze. When it’s time to decorate, remove it from the refrigerator, allow 1-2 minutes to thaw and stamp out with star shaped cutters. Store in a container in the refrigerator, interleaved with parchment paper.

If you want two kinds of stars, as I did, melt 250 g. white chocolate and 250 g. milk chocolate or black and follow the same procedure.

Notes:

*If you don’t have access to an IKEA store, you can substitute the ginger biscuits with digestive biscuits and 1 – 1 1/2 tsp ground ginger (depending on how you like it).

**Do not heat the chocolate at high temperature. If this happens your chocolate will become a solid mass. It should be barely warm but still liquid before adding the whipped cream. If the chocolate is too cold, it won’t combine with the cream.

The original recipe said that the torte can be freezed in the tin, wrapped in plastic wrap. Unwrap and thaw in the refrigerator overnight. Decorate to serve. I did not try it, but it is practical.

Original recipe from the “Good Housekeeping” magazine.

PS. Today’s recipe posted for my candidacy in the “Food Blog Awards 2015”, particularly in the “Best Design & Site Architecture” category. If you would like to vote for me, login to your facebook account and click here. You should click the “like” button below the text. Thank you!  🙂

 

30 comments

  1. Ευούλα μουυυυυυ Χρόνια σου πολλά!!!!!!
    Τι έκανες πάλι????????!!!!!!!!
    Τι όμορφη που είναι η τούρτα σου!!!
    Λαμπερή!!!!
    …και για τα Χριστούγεννα ότι πρέπει!!

    Καλημέρα όοοολη μέρα!!!

  2. Marion says:

    Χρόνια πολλά Ευη 🙂
    Να είσαι γερή κι ευτυχισμένη, κι ότι επιθυμείς εύχομαι.

    Υπέροχη η τούρτα σου. πολύ γιορτινή.

    Φιλιά πολλά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      Σ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον! Ότι επιθυμείς κι εσύ!
      σε φιλώ! 🙂

  3. dolmadaki says:

    χρονια πολλα χροναι γλυκα και δημιουργικα!!!!
    τι υπεροχη τουρτα!! μεσα στην απλοτητα της φαντασμαγορικη!!!
    και οι φωτογραφιες ολα τα λεφτα!! καλοφαγωτη !!

    • The Healthy Cook says:

      ντολμαδάκι μου, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      σε φιλώ!!

  4. Έχω μείνει άφωνη πάλι με τις φανταστικές συνταγές σου και πρέπει να ομολογήσω ότι ξαφνικά έχω μια τρελή λιγούρα!! Να τα χιλιάσεις Ευάκι μου, να’σαι πάντα γερή, χαμογελαστή και να’χεις πολλές επιτυχίες στην ζωή σου! Φιλάκια! 🙂

  5. neanikon says:

    Εύη καταρχήν να σου ευχηθώ χρόνια πολλά και καλά !!!!!
    Τι να πω για το σημερινό σου ποστ;;;!!! Οι φωτογραφίες τα λένε όλα!! Μου αρέσει πάρα πολύ η φωτογραφία λίγο πριν την συνταγή, αυτό το παιχνίδι που κάνει το φως είναι πολύ ξεχωριστό για food photography 😉 Ένα μεγάλο μπράβο!

    • The Healthy Cook says:

      ευχαριστώ πολύ Άρη!!
      αυτό δεν είναι πάντα καλοδεχούμενο στις φωτογραφίες, αλλά βρήκα πως τις κάνει πολύ γιορτινές και το επεδίωξα. 😉

  6. sp00nstories says:

    Την είδα στο ins και ήρθα να την δω τρέχοντας!!! Πανέμορφη! Χρόνια πολλά κούκλα<3

  7. Να τα εκατοστήσεις Εύη μου!
    Εύχομαι ολόψυχα ότι καλύτερο! Να είσαι πάντα χαμογελαστή και χαρούμενη, με υγεία!
    Η τούρτα σου εξαιρετική πραγματικά!
    Μου αρέσει γιατί είναι απλή στην παρασκευή, αλλά απίστευτα εντυπωσιακή! Ελπίζω να την απολαύσατε.
    Και οι φωτογραφίες πολύ ατμοσφαιρικές, μπράβο!
    Σε φιλώ!

    • The Healthy Cook says:

      νομίζω πως αυτά τα απλά στην παρασκευή τους και γρήγορα γλυκά μας λύνουν τα χέρια κάποιες φορές.
      ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! να χαίρεσαι κι εσύ την οικογένειά σου!
      σε φιλώ!

  8. Κι αναρρωτιομουν απο το πρωι πως εχεις φτιαξει τα αστερια!!! Χρονια πολλα θελω να σου ευχηθω!! Καθε χαρα και καθε τυχη για την υπολοιπη χρονια!! Να εισαι παντα καλα να ανταμωνουμε και να διασκεδαζουμε!! Ευη, δεν χρειαζεται να πω ποσο μου αρεσει η τουρτα σου. Ειναι αυτονοητο!!!!!!!! Σε φιλωωω!!!!!

    • The Healthy Cook says:

      χεχεχε! σε κράτησα σε αγωνία!
      ευχαριστώ πολύ κοριτσάκι μου!! πολλά πολλά φιλιά!

  9. Χρονια πολλα!! Να είσαι πάντα καλά και ότι έχεις φανταστεί σου εύχομαι να πραγματοποιηθει με τον πιο ωραίο τρόπο! Υπέροχη παρουσιαση! Φιλιά!

  10. Χρόνια πολλά και διαδικτυακά!!
    Η τούρτα σου είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών!! Και είμαι σίγουρη ότι και η γεύση της θα είναι υπέροχη!!
    Και του χρόνου Εύη μου, πάντα χαρές και όμορφες δημιουργίες!!

    • The Healthy Cook says:

      ναι, ήταν!! άρεσε πολύ σε όλους!
      δεν έμεινε ούτε αστέρι! χαχαχα!!
      ευχαριστώ πολύ Αγγελικούλα μου! Χ

  11. Πολύχρονη & ευτυχισμένη!!!

    Πανεμορφη τουρτα, τα μπισκοτάκια αυτα μου αρεσουν πολύ 😉

    ΥΓ
    Ελπίζω να πέρασες τελεια την βραδιά των γεννεθλίων σου!

    • The Healthy Cook says:

      ναι, πέρασα πολύ όμορφα!
      ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! 🙂

  12. Χρόνια Πολλά, στα λέω και απο δω καθυστερημένα πλεόν ελαφρώς…. Φανταστικό το γλυκό σου, σκίζει από εμφάνιση και είμαι σίγουρη και απο γεύση.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.