Home » White Gazpacho with Bottarga Powder – Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα

White Gazpacho with Bottarga Powder – Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα

White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

for english scroll down

Οι κρύες σούπες είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Δεν είναι απλώς δροσιστικές, αλλά απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου μαγείρεμα (πράγμα πολύ σημαντικό όταν έχει καύσωνα) και είναι πολύ δυναμωτικές. Η σημερινή συνταγή είναι ένα λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα Τρικαλινός, μια κρύα σούπα δηλαδή, με αγγούρι, αμύγδαλα και αυγοτάραχο. Μην σας ξενίζει ο συνδυασμός των υλικών, το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει!

Πρόκειται για την δική μου εκδοχή μιας κλασσικής ισπανικής συνταγής, του λευκού γκασπάτσο, ή αλλιώς, “Ajo Blanco”, που σημαίνει λευκό σκόρδο. Και, όπως καταλάβατε, ναι έχει σκόρδο, ένα μικρό κρεμμύδι, λίγο ξύδι και λίγο μπαγιάτικο ψωμί το οποίο μαζί με τα αμύγδαλα δίνει «όγκο» στη σούπα, ενώ το αγγούρι της δίνει την απαραίτητη δροσιά. Σε κάποιες από τις παραλλαγές της συνταγής θα συναντήσετε την χρήση σταφυλιού αντί για αγγούρι. Θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή. Για λίγο παραπάνω ένταση στην γεύση, πρόσθεσα και 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες και τρίμμα αυγοτάραχο και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!

White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

Η διατροφική αξία του αυγοτάραχου

Το αυγοτάραχο τρίμμα της εταιρείας Τρικαλινός είναι αφυδατωμένο και τριμμένο αυγοτάραχο που παράγεται αποκλειστικά από αυγά κεφάλου και αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε συνεργασία της Εταιρείας Τρικαλινός Ε.Ε. και του Εργαστηρίου Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, αναφέρεται πως το αυγοτάραχο περιέχει υψηλά ποσά πρωτεϊνών και ενέργειας, υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών και ένα υγιές προφίλ λιποειδών αναφερόμενο σε αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων. Επίσης, τα λιποειδή του αυγοτάραχου εμφάνισαν ανασταλτική δράση στην δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Η κατανάλωση 10 γρ. αυγοτάραχου τρίμματος παρέχει στον οργανισμό 0,43γρ. Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στην σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και στην διατήρηση της όρασης.

Το αυγοτάραχο τρίμμα είναι η πιο οικονομική λύση για να απολαύσετε αυτή την καταπληκτική λιχουδιά. Χρησιμοποιήστε το σαν «αλατοπίπερο» (μόνο μια πρέζα δηλαδή). Συνοδεύει υπέροχα βραστό ή ψητό ψάρι, ριζότο με λαχανικά ή θαλασσινά, ζυμαρικά, σαλάτες βραστά αυγά και ομελέτες, βραστά λαχανικά κ.α. Η εταιρεία Τρικαλινός θεωρείται κορυφή στην παραγωγή του αυγοτάραχου και έχει αναγνωριστεί, εντός και εκτός συνόρων, από τους καλύτερους σεφ και έχει αποσπάσει  διεθνή βραβεία. Επισκεφτείτε το site της εταιρείας και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

Διατροφική αξία αμυγδάλων

Τα αμύγδαλα, από την άλλη μεριά, αποτελούν το πιο πυκνό σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μόλις 1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα, έχει σχεδόν τόσο ασβέστιο, όσο και 1/4 του φλιτζανιού γάλα, οπότε τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό πολέμιο της οστεοπόρωσης. Επίσης, μια χούφτα αμύγδαλα, περιέχει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Τέλος, έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι άριστη πηγή μαγνησίου, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο θρεπτική και δυναμωτική είναι αυτό το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα. Ας δούμε την συνταγή:

Λευκό Γκασπάτσο με Αυγοτάραχο Τρίμμα

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 1 ¼ φλυτζανιού (170 γρ.) αμύγδαλα, κατά προτίμηση ασπρισμένα, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
  • την ψίχα από ½ μπαγκέτα της προηγούμενης ημέρα (περίπου 70 γρ.)
  • 3 μικρά αγγουράκια, κομμένα σε κομμάτια
  • ¼ φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 εσαλότ
  • 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
  • περίπου 1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικό
  • 1 αγγουράκι τουρσί, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες, για το γαρνίρισμα
  • αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάστε τη ψίχα του ψωμιού σε νερό για 10 λεπτά και μετά στραγγίστε το.
  2. Ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα αν δεν έχετε αγοράσει ασπρισμένα.
  3. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε τα. Ξεκινήστε με ½ φλυτζάνι ζωμό λαχανικών και προσθέστε τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει η σούπα στην επιθυμητή πυκνότητα.
  4. Δοκιμάστε την σούπα και νοστιμίστε τη με αλατοπίπερο. Για πιο φίνο αποτέλεσμα περάστε την σούπα από σήτα και πολτοποιήστε ξανά τα στερεά υλικά που έμεινα μέσα στη σήτα.
  5. Βάλτε την σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν σερβίρετε.
  6. Σερβίρετε το λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα παγωμένο, γαρνιρισμένο με τις πολύ λεπτές φέτες από αγγουράκι τουρσί και αυγοτάραχο τρίμμα Trikalinos.

White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

Cold soups are one of my favorite summer dishes. They are not just refreshing, but require little or no cooking (which is very important during a heat wave) and are very nutritious. Today’s recipe is a white gazpacho, a cold soup that is, with cucumber, almonds and grey mullet bottarga powder.

This is my own version of the classic Spanish recipe White Gazpacho, or otherwise, “Ajo Blanco”, which means white garlic. And, as you understand, yes it has garlic, a shallot, a little bit of vinegar and some stale bread which, along with almonds gives “volume” in the soup, while cucumber gives it the necessary coolness. In some of the variations of the recipe you will come across the use of grape instead of cucumber. I will definitely try it sometime. For a little more intense flavor, I added 2 small chili peppers and some grey mullet bottarga powder and the result was thrilling!

White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

Bottarga’s nutritional value

Trikalinos grey mullet bottarga powder is dehydrated and grated bottarga produced exclusively from mullet eggs; a food of high nutritional value.

The results of a survey conducted in 2006 in collaboration of Trikalinos company and the Food Laboratory of Harokopio University, showed that the grey mullet bottarga contains high amounts of protein and energy, high levels of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, a high concentration of omega-3 fat and a healthy lipid profile reported in the ratio omega-3 / omega-6 fatty acids. Furthermore, the lipids of grey mullet bottarga showed inhibitory effect on the establishment of atherosclerotic plaques. The consumption of 10 g. grey mullet bottarga powder gives us 0,43 gr. of Omega 3 fatty acids, which contribute to the proper functioning of the heart and brain, and in the maintenance of vision.

Grey mullet bottarga powder is the most economical option for enjoying this amazing delicacy. Use it as a “seasoning” (i.e. only a pinch). It is served beautifully with boiled or grilled fish, vegetables or seafood risotto, pasta, salads, boiled eggs and omelets, boiled vegetables etc. Trikalinos company deemed top in the production of grey mullet bottarga, which is recognized at home and abroad, by the best chefs and has won international awards. Visit the company’s site and see for yourself.

White-Gazpacho-with-Bottarga-Powder – Λευκό-Γκασπάτσο-με-Αυγοτάραχο-Τρίμμα

Almonds nutritional value

Almonds, on the other hand, are the most dense nutrient type nut. Just 1/4 cup of almonds has almost as much calcium as 1/4 cup milk, so almonds are an important opponent of osteoporosis. Also, a handful of almonds contain 35% of the recommended daily amount of vitamin E, which is a powerful antioxidant that neutralizes free radicals and prevents the formation of plaque. Finally, they have anti-aging, anti-inflammatory and healing properties. It is an excellent source of magnesium, a good source of protein and fiber, and offers potassium, calcium, phosphorus, iron and polyunsaturated fats.

It is obvious how nourishing and energizing this white gazpacho with grey mullet bottarga powder is. Let’s see the recipe:

White Gazpacho with Bottarga Powder

White Gazpacho with Bottarga Powder
Serves 4
My version of the classic spanish recipe for a cold soup with almonds, cucumbers, garlic, and bottarga powder.
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Total Time
20 min
Prep Time
20 min
Total Time
20 min
474 calories
29 g
0 g
37 g
13 g
4 g
472 g
309 g
9 g
0 g
31 g
Nutrition Facts
Serving Size
472g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 474
Calories from Fat 316
% Daily Value *
Total Fat 37g
57%
Saturated Fat 4g
19%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 7g
Monounsaturated Fat 24g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 309mg
13%
Total Carbohydrates 29g
10%
Dietary Fiber 7g
27%
Sugars 9g
Protein 13g
Vitamin A
30%
Vitamin C
100%
Calcium
17%
Iron
17%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 1 ¼ cup (170 g. / 6 oz.) almonds, preferably blanched, soaked in water the night before
  2. • crumbs of ½ stale baguette (70 g. / 2.5 oz.)
  3. • 3 small cucumbers, cut into pieces
  4. • ¼ cup olive oil
  5. • 2 cloves garlic
  6. • 1 tablespoon white wine vinegar
  7. • 1 shallot
  8. • 2 small hot red peppers
  9. • about 1 cup vegetable broth, preferably homemade
  10. • 1 pickled cucumber, cut into very thin slices, for garnish
  11. • Trikalinos grey mullet bottarga powder, for garnish
Instructions
  1. Soak bread crumb in water for 10 minutes and then squeeze water off.
  2. Peel almonds if you have not bought blanched.
  3. Add all the ingredients into the bowl of the food processor and puree them. Start with ½ cup vegetable broth and add just enough to bring the soup to the desired consistency.
  4. Taste the soup and season with salt and pepper. When done pour soup through sieve and then blend again solids.
  5. Freeze the soup for at least 1-2 hours before serving.
  6. Serve white gazpacho with grey mullet bottarga powder, garnished with very thin slices of pickled cucumber and Trikalinos grey mullet bottarga.
beta
calories
474
fat
37g
protein
13g
carbs
29g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

Πηγές – Sources:

http://trikalinos.gr/el/results-of-the-pasteur-institute-research-regarding-the-antithrombotic-potential-of-trikalinos-bottarga/

http://trikalinos.gr/el/research-in-trikalinos-bottarga-from-the-harokopio-university/

10 comments

  1. Εξαιρετική!!
    Δεν είχα ξαναδεί λευκό γκασπάτσο. Θα την δοκιμάσω σίγουρα και φυσικά με το αυγοτάραχο τρίμμα!

  2. Πόσο μου αρέσουν και μένα οι σούπες το καλοκαίρι! Και τι νόστιμη τσαχπινιά έκανες με το αυγοτάραχο!! Φιλάκια πολλά!

  3. Αυτό μου αρέσει σε σένα. Πέρα από καταπληκτικές και υγιεινές συνταγές μας δίνεις και πληροφορίες για το κάθε τι!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.