Home » Whole Wheat Cherry Tomato Tart – Τάρτα Ολικής με Τοματίνια

Whole Wheat Cherry Tomato Tart – Τάρτα Ολικής με Τοματίνια

Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

for english scroll down

Την σημερινή συνταγή την φτιάχνω πολλά χρόνια. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου τάρτες και κάθε καλοκαίρι την απολαμβάνουμε ανελλιπώς. Αυτή η τάρτα με τοματίνια, φέτα, ανθότυρο, λιαστές τομάτες και κάππαρη, ήταν η πρώτη συνταγή που σκέφτηκα όταν βρέθηκα με νόστιμα τοματίνια από το μποστάνι φίλου. Όλες οι γεύσεις και τα αρώματα του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα πιάτο.

Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-ΤοματίνιαΗ συνταγή αυτή είναι βασισμένη στην Τάρτα με τοματίνια και κρέμα φέτας της Ντίνας Νικολάου, από το βιβλίο «Αλμυρές τάρτες και πίτες». Την έχω μαγειρέψει όλα αυτά τα χρόνια με διαφορετικούς τρόπους, όσον αφορά την βάση της. Πότε με την ζύμη μπριζέ που δίνει η αρχική συνταγή, πότε με σφολιάτα. Σήμερα, όμως, σας την δίνω με την πιο υγιεινή εκδοχή της, με ζύμη από αλεύρι ολικής, ελαιόλαδο και γιαούρτι. Η ζύμη αυτή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις ζύμες με αλεύρι ολικής. Όσον αφορά την γέμιση, έχω κρατήσει την αρχική συνταγή, αλλάζοντας μόνο τις αναλογίες.

Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

Τάρτα Ολικής με Τοματίνια

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   50 λεπτά

Μερίδες:   8

Υλικά:

για την ζύμη με αλεύρι ολικής και γιαούρτι:

  • 350 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
  • 1 φλυτζάνι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • ½ φλυτζάνι (125ml) ελαιόλαδο, και λίγο ακόμη για την ταρτιέρα
  • ½ κουταλάκι baking powder
  • 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

για την γέμιση:

  • 1 κιλό τοματίνια, τα μικρότερα που θα βρείτε
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουταλάκι ξερό θυμάρι ή θρούμπι, τριμμένο
  • 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού κλασσική BRAVA
  • ¾ φλυτζανιού (130 γρ.) θρυμματισμένη φέτα
  • ¾ φλυτζανιού (130 γρ.) ανθότυρο λιωμένο με το πηρούνι*
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουταλιά κάππαρη, ξεπλυμένη
  • 1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες, διατηρημένες σε λάδι
  • ½ φλυτζάνι (40 γρ.) τριμμένη γραβιέρα

Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

Εκτέλεση:

για την ζύμη:

  1. Βάζετε στον κάδο του πολυμίξερ το αλεύρι, το γιαούρτι το ελαιόλαδο το αλάτι, τη ρίγανη και το baking powder και ενεργοποιείται το μίξερ για να ανακατευθούν καλά και να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
  2. Προσθέτετε το αυγό και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει.
  3. Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα 27-28 εκ. και στρώνετε την ζύμη πάνω καλύπτωντας και τα τοιχώματα. Τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι, σκεπάστε την με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για  45 λεπτά – 1 ώρα.
  4. Βγάλτε τη από ψυγείο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 20 λεπτά περίπου.

για την γέμιση:

  1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτετε τα τοματίνια (αν είναι μεγάλα, κόψτε τα στα δύο). Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη το θυμάρι και τη ζάχαρη και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα τοματίνια και η φλούδα τους να ζαρώσει ομοιόμορφα, ανακατεύοντας προσεκτικά.
  2. Προσθέτετε την κρέμα βαλσαμικού και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να φύγει η αψάδα του ξυδιού. Αποσύρουμε από την φωτιά.
  3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την φέτα με το ανθότυρο και προσθέτουμε τα αυγά, την κάππαρη και τις λιαστές τομάτες και ανακατεύουμε καλά.

για την τάρτα:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο C.
  2. Αδειάστε το μείγμα των τυριών πάνω στην άδεια τάρτα και ισιώστε την επιφάνεια με την ράχη του κουταλιού.
  3. Τοποθετείστε πάνω στο μείγμα τυριών τα τοματίνια σε κυκλική διάταξη, το ένα δίπλα στο άλλο, πιέζοντάς τα να βυθιστούν στο μείγμα μέχρι τη μέση.
  4. Πασπαλίζουμε την τάρτα με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.

 

Σημειώσεις:

*Ή στραγγιστό γιαούρτι.

Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

Today’s recipe I make for many years. It is one of my favorite tarts and every summer Ι enjoy it. This tart with cherry tomatoes, feta cheese, anthotiro (a Greek cheese which resembles ricotta), sun dried tomatoes and capers, it was the first recipe I thought when I found myself with delicious cherry tomatoes from a friend’s vegetable garden; all the flavors and aromas of the Greek summer on your plate.

This recipe is based on Dina’s Nikolaou tart with cherry tomatoes and feta, from the book “Savory tarts and pies.” I’ve cooked it over the years in different ways, concerning the dough; sometimes with the dough given by the original recipe, sometimes with puff pastry. But today, I give you the healthiest version, with whole wheat emmer flour, olive oil and yogurt. It is ideal for those of you who love whole wheat doughs. Regarding the filling, I keep the original recipe, changing only the proportions.

Whole-Wheat-Cherry-Tomato-Tart – Τάρτα-Ολικής-με-Τοματίνια

Whole Wheat Cherry Tomato Tart
Serves 8
A healthier cherry tomato tart with feta, ricotta, capers and sun dried tomatoes
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr 10 min
Prep Time
20 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr 10 min
521 calories
41 g
102 g
34 g
14 g
9 g
261 g
447 g
5 g
0 g
24 g
Nutrition Facts
Serving Size
261g
Servings
8
Amount Per Serving
Calories 521
Calories from Fat 300
% Daily Value *
Total Fat 34g
52%
Saturated Fat 9g
44%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 20g
Cholesterol 102mg
34%
Sodium 447mg
19%
Total Carbohydrates 41g
14%
Dietary Fiber 3g
12%
Sugars 5g
Protein 14g
Vitamin A
29%
Vitamin C
30%
Calcium
22%
Iron
10%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
whole wheat flour and yogurt dough
  1. • 350 g. / 12.3 oz. whole wheat emmer flour
  2. • 1 cup (200 g. / 7 oz. ) Greek strained yoghurt 2% fat
  3. • ½ cup (125ml) olive oil, and a little more for the tart pan
  4. • ½ teaspoon baking powder
  5. • 1 teaspoon dried oregano
  6. • ½ tsp salt
  7. • 1 egg, lightly beaten
filling
  1. • 1 kg / 2.2 lb cherry tomatoes, the smallest you can find
  2. • 2 tablespoons olive oil
  3. • salt, freshly ground black pepper
  4. • ½ teaspoon dried oregano
  5. • ½ teaspoon dried thyme or savory
  6. • 1 teaspoon brown sugar
  7. • 2 tablespoons balsamic cream
  8. • ¾ cup (130 g. / 4.5 oz.) crumbled feta cheese
  9. • ¾ cup (130 g. / 4.5 oz.) anthotyro or ricotta cheese mashed with a fork *
  10. • 2 large eggs, lightly beaten
  11. • 1 tablespoon capers, rinsed
  12. • 1/3 cup (50 g. / 1.8 oz.) chopped sundried tomatoes, preserved in oil
  13. • ½ cup (40 g. / 1.4 oz.) grated gruyere cheese
dough
  1. Put in the food processor bowl the flour, yogurt, olive oil, salt, oregano and baking powder and pulse until you have a crumbled dough.
  2. Add the egg and mix until a pliable, soft dough that does not stick.
  3. Oil lightly a tart pan with 27 to 28 cm. diameter and line the dough over it. Prick the surface with a fork, cover it with a plastic wrap and place in the refrigerator for 45 minutes - 1 hour.
  4. Remove from the refrigerator and bake it in a preheated oven at 180 ° C, for about 20 minutes.
filling
  1. Heat the olive oil in a nonstick skillet, over medium heat, and add the tomatoes (if large, cut them in half). Add salt, pepper, oregano, thyme and sugar and cook for 3-4 minutes until tomatoes are evenly softened and wrinkled, stirring carefully.
  2. Add the balsamic cream and cook for 2-3 minutes, stirring carefully, until the liquid has evaporated. Remove from heat.
  3. In a bowl mix feta cheese with the anthotyro/ricotta and add the eggs, capers and sun-dried tomatoes. Mix well.
tart
  1. Preheat oven to 180o C.
  2. Pour the mixture over the baked dough and flatten the surface with the back of a spoon.
  3. Place the tomatoes over the cheese mixture, in a circle, one next to another, pressing them to sink to the mixture halfway.
  4. Sprinkle the tart with the grated gruyere and bake for 30-35 minutes. Serve the tart warm.
Notes
  1. *Or Greek strained yogurt
beta
calories
521
fat
34g
protein
14g
carbs
41g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

20 comments

  1. Ξανθή says:

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φτιάχνω μια ζύμη παρόμοια με προσθήκη ανθότυρου, η πιο εύκολη και πάντα με επιτυχία, ωραία η ιδέα του γιαουρτιού για όταν δεν βρίσκω ανθότυρο.

  2. Πόσο όμορφη και καλοκαιρινή αυτή η τάρτα. Τρώω άνετα μια μόνη μου. Τα ντοματίνια δε έχουν μια γλυκιά γεύση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ανώτερη των μεγάλων ντομάτων. Φοβερό! Καλή εβδομάδα!!!

    • The Healthy Cook says:

      συμφωνώ για τα τοματίνια 😉
      ευχαριστώ μικρή μου!

  3. Υπέροχη καλοκαιρινή τάρτα! Τις ντομάτες δεν τις πολυτρώω αλλά τα ντοματίνια τα λατρεύω! Φιλάκια!

  4. Μ’ αρέσει η τάρτα σου Εύη γιατί είναι πολύ καλοκαιρινή και πλούσια σε γεύση.
    Το αλεύρι ολικής δίνει μια ιδιαίτερη γεύση που μου αρέσει πολύ.
    Και η γέμιση, με τα ζουμερά ντοματίνια και τα ωραία τυριά, πραγματικά υπέροχη!
    Κάτι τέτοιες τάρτες μου δίνουν ακόμα έναν λόγο για να αγαπώ το καλοκαίρι τόσο πολύ!
    Σε φιλώ

    • The Healthy Cook says:

      το καλοκαίρι νομίζω πως έχει τα καλύτερα λαχανικά και φρούτα. και με αυτά μπορείς να φτιάξεις απίθανες συνταγές!
      σ’ ευχαριστώ Ερμιόνη μου! σε φιλώ

  5. Marion says:

    Τα ντοματίνια ειναι πεντάγλυκα. Αλλη γεύση από τις κανονικές ντομάτες.
    Η τάρτα σου πολυ ωραία Ευη μου και με τις γευσεις του καλοκαιριού.
    Η ζύμη αν και μου αρέσει η μπριζε, πρέπει να είναι πολύ καλή εκτός από υγιεινή.

    Φιλιά πολλά 🙂

  6. dolmadaki says:

    τελεια!!!! η βαση ολικης πρεπει να ειναι πολυ νοστιμη ! οτι πρεπει γαι ελαφρυ καλοκαιρινο μεζε με ενα ποτηρακι τσιπουρο η λευκο κρασι !

  7. neanikon says:

    Υπέροχη συνταγή, τέλειο καλοκαιρινό φαγητό και καταπληκτικές φωτογραφίες! Μπράβο Εύη, τόσο όμορφο post! Φτιάχνω και εγώ κάποιες παραλλαγές και πάντα μου αρέσουν!
    Πολύ ενδιαφέρουσα και η φωτογραφία με το process! Έπρεπε να την κάνεις gifάκι, να βλέπουμε να γεμίζει η τάρτα και να λαχταράμε 🙂

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχαχα!! την επόμενη φορά θα το κάνω!
      σ΄ευχαριστώ Άρη!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.