Home » Whole Wheat Grissini with Greek Herbs – Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs – Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs - Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

for english scroll down

Τα μυρωδάτα και νόστιμα αυτά κριτσίνια με αλεύρι ολικής είναι το ιδανικό σνακ για το σχολείο, για το γραφείο, ή, για ένα δίσκο με τυριά και αλλαντικά. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Η μόνη απαίτησή τους είναι χρόνος για να φουσκώσει η ζύμη.

Η συνταγή που σας δίνω βγάζει 30 περίπου κριτσίνια. Εγώ τα έψησα πασπαλίζοντάς τα με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Εσείς μπορείτε να τα αφήσετε και σκέτα, ή να τα πασπαλίσετε με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, κλπ) ή άλλους σπόρους (παπαρουνόσπορο π.χ.), ή ακόμη και με αρωματισμένο αλάτι.

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs - Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

Η ζύμη αυτή περιέχει αρκετό ελαιόλαδο κι έτσι γίνεται πολύ εύκολη στη χρήση. Δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μίξερ, θα πρέπει να ζυμώσετε την ζύμη με τα χέρια, περίπου 10 λεπτά σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το μέγεθός τους το καθορίζεται εσείς. Όσο για το σχήμα τους, μ’ αρέσει να είναι λίγο ανομοιόμορφα, τα κάνει λίγο πιο ρουστίκ! 🙂

Αυτή η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ταλκ πριν μερικές μέρες. Αυτά τα κριτσίνια είναι άκρως εθιστικά!!

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs - Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   15 λεπτά

Μερίδες:   30 κριτσίνια

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι (90 γρ.) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι 
  • 1 φλυτζάνι (110 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλυτζανιού (177 ml) χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 φακελάκι (9 γρ.) ξερή μαγιά
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ¾ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά μείγμα με ανθό αλατιού και 15 βότανα και μπαχαρικά της Μεσογείου*
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
  • σουσάμι, μαυροσούσαμο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Στο μπωλ του μίξερ προσθέστε το αλεύρι ολικής, το νερό το μέλι και την μαγιά. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήστε το μείγμα στην άκρη για να ενεργήσει η μαγιά, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να αφρίσει λιγάκι.
  2. Προσθέστε στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ελαιόλαδο, αλάτι και μείγμα μπαχαρικών) και ζυμώστε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Θέλουμε μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή.
  3. Μεταφέρετε την ζύμη σε ένα καθαρό μπωλ και αλείψτε τη με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να καλυφθεί όλη. Σκεπάστε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Στρώστε 2 ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί.
  5. Ανοίξτε την ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια σε σχήμα παραλληλόγραμμο.* Φροντίστε ώστε η μία πλευρά του παραλληλόγραμμου να είναι ίση με το μάκρος που επιθυμείτε να έχουν τα κριτσίνια. Εγώ την χώρισα σε 2 μέρη, ώστε να την ανοίξω πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να αλευρώσετε την επιφάνεια, η ζύμη περιέχει αρκετό λάδι. Αν όμως δείτε πως για κάποιο λόγο σας κολλάει, αλευρώστε την.
  6. Κόψτε με ένα μαχαίρι λωρίδες από την ζύμη με πλάτος 1 εκατοστού περίπου και με τα χέρια σας φτιάξτε τα κριτσίνια, σαν φιδάκια. Τοποθετείστε το κάθε φιδάκι πάνω στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους.
  7. Με ένα πινέλο βρέξτε ελαφρά το κάθε κριτσίνι με πολύ λίγο νερό και πασπαλίστε τα με το σουσάμι ή το μαυροσούσαμο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν 15 λεπτά πριν τα ψήσετε. Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200o C.
  8. Ψήστε τα κριτσίνια για 7-8 λεπτά στους 200o C, ανοίξτε τον φούρνο, γυρίστε το ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα και χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 190ο C. Ψήστε άλλα 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Φροντίστε να τα παρακολουθείτε όσην ώρα ψήνονται, γιατί είναι πολύ λεπτά και μπορούν να αρπάξουν εύκολα.
  9. Αφήστε τα κριτσίνια να κρυώσουν τελείως και μετά αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο.

 

Καλή σας απόλαυση!

*Χρησιμοποίησα ένα μείγμα με fleur de sel, κόλιανδρο, σπόρους μουστάρδας, σουσάμι, λιναρόσπορο, θυμάρι, δυόσμο, ρίγανη, γλυκάνισο, σπόρους μάραθου, πιπέρι, ροζ πιπέρι, τζίντζερ, δεντρολίβανο, λουίζα, καρδάμωμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντίστοιχο, ή να φτιάξετε ένα δικό σας με όσο το δυνατόν περισσότερα από τα μυρωδικά αυτά.

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs - Κριτσίνια Ολικής με Ελληνικά Μυρωδικά

These fragrant and tasty grissini (Italian bread sticks), made with whole wheat flour is the ideal snack for the school, the office, or on a tray of cheeses and cold cuts. They are very easy to prepare. The just need time to rise.

This recipe yields about 30 grissini. I baked them sprinkled with plain and black sesame. You can also leave them plain, or maybe sprinkle them with chopped fresh herbs (oregano, thyme, etc.) or other seeds (e.g. poppy seeds), or even flavored salt.

This dough contains enough oil so it is very easy to use. If you don’t want to use a stand mixer, you‘ll need to knead the dough by hand, about 10 minutes on a floured surface. Their size is up to you. As for their shape, I like to be a little uneven; they look more rustic this way! 🙂

This recipe was first published in the greek Talc magazine a few days ago. These grissini are highly addictive!!

Whole Wheat Grissini with Greek Herbs
Yields 30
Very tasty, fragrant and crisp grissini
Write a review
Print
Prep Time
1 hr 30 min
Cook Time
15 min
Total Time
1 hr 45 min
Prep Time
1 hr 30 min
Cook Time
15 min
Total Time
1 hr 45 min
39 calories
6 g
0 g
1 g
1 g
0 g
15 g
295 g
0 g
0 g
1 g
Nutrition Facts
Serving Size
15g
Yields
30
Amount Per Serving
Calories 39
Calories from Fat 13
% Daily Value *
Total Fat 1g
2%
Saturated Fat 0g
1%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 1g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 295mg
12%
Total Carbohydrates 6g
2%
Dietary Fiber 0g
1%
Sugars 0g
Protein 1g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
2%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 1 cup (90 g.) of whole wheat triticum dicoccum (emmer) flour
  2. • 1 cup (110 g.) all-purpose flour
  3. • ¾ cup (177 ml) lukewarm water
  4. • 1 teaspoon honey, or, maple syrup
  5. • 1 sachet (9 g.) of dry yeast
  6. • 3 tablespoons olive oil
  7. • ¾ teaspoon salt
  8. • 1 tablespoon of a salt and Greek herbs mixture*
  9. • some extra oil
  10. • sesame & black sesame, to sprinkle (optional)
Instructions
  1. In the mixer bowl add whole wheat flour, honey, water and yeast. Stir with a wooden spoon and let the mixture aside, for the yeast to act, for about 10 minutes until it becomes a bit foamy.
  2. Add the remaining ingredients (all-purpose flour, olive oil, salt and spice mixture) and knead using a stand mixer, at low speed, until the ingredients combine and then at medium speed for about 5 minutes. The dough should be soft and shiny.
  3. Transfer the dough to a clean bowl and drizzle it with a bit of olive oil. Cover the bowl with a clean towel and leave in a warm place for about 1 hour until doubled in volume.
  4. Lay two baking sheets with greaseproof paper.
  5. Roll the dough, onto a flat surface, in a rectangular shape. Make sure that one side of the rectangle is equal to length you wish the grissini to have. I divided the dough in two parts to roll it more easily. No need to flour your surface, the dough contains enough oil. But if you see that for some reason it sticks, flour it.
  6. Using a knife, cut strips of dough with 1 cm width and form the grissini with your hands, like snakes. Place each grissini on the baking sheet with some distance between them.
  7. With a brush lightly moisten each stick with a tiny amount of water and sprinkle with sesame or black sesame. Allow grissini to rest for 15 minutes before baking them. Meanwhile, preheat the oven to 200o C.
  8. Bake the grissini for 7-8 minutes at 200o C, open the oven, rotate the baking sheet to cook evenly and lower the temperature of 190th C. Bake 7-8 minutes until golden brown. Keep track of the time because grissini are very thin and can burn easily.
  9. Leave the grissini to cool completely and then store in an airtight container.
Notes
  1. *I used a mixture of fleur de sel, coriander, mustard seeds, sesame seeds, linseeds, thyme, spearmint, oregano, anise, fennel seeds, peppercorns, pink pepper, ginger, rosemary, lemon balm, cardamom
beta
calories
39
fat
1g
protein
1g
carbs
6g
more
The Healthy Cook https://www.thehealthycook.gr/

19 comments

    • The Healthy Cook says:

      τους ταιριάζουν πολύ αυτά τα μυρωδικά!
      ευχαριστώ Μαράκι μου!

  1. Magda says:

    Πω πω ομορφιές! Λατρεύω τα κριτσίνια, τα φτιάχνω σχετικά συχνά, και θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω κι αυτά. Το δίκοκκο σιτάρι τί είναι; Πρώτη φορά τ’ ακούω. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου!

    • The Healthy Cook says:

      το αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, όπως λένε οι ειδικοί έχει υψηλότερη διατροφική αξία από τα κοινά αλεύρια.
      κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι η Ζέα ή Ζειά που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά που το αντικρούει. επίσης υπάρχει διχογνωμία για το εάν περιέχει γλουτένη ή όχι..
      όπως και να έχει είναι πραγματικά πολύ ωραίο αλεύρι και θέλω να το δουλέψω κι άλλο.
      στο εξωτερικό θα το βρεις ως Farro ή Emmer. ελπίζω να σε βοήθησα.
      σ’ ευχαριστώ Μάγδα! φιλιά πολλά!

      • Magda says:

        Σ’ ευχαρισώ πολύ Εύη! Θα το ψάξω. Το έχω ακούσει πολλές φορές το αγγλικό όνομα αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

  2. Ξανθή says:

    Θα ήθελα να δοκιμάσω ένα, αν φτιάξω φοβάμαι ότι θα μείνουν πάνω στο τραπέζι για μέρες. Θέλω τη γνώμη σου για το αλεύρι αν το έχεις χρησιμοποιήσει και σε άλλα παρασκευάσματα.

    • The Healthy Cook says:

      αν δεν τα είχα εξαφανίσει θα σου φύλαγα…. 🙂
      όχι, το συγκεκριμένο αλεύρι δεν το έχω δουλέψει ακόμα τόσο. σκοπεύω να το κάνω σύντομα γιατί σε αυτή την συνταγή το χάρηκα πολύ.
      σε φιλώ!

  3. Αγαπημενο σνακ… αν είναι σπιτικο δεν παίζεται!
    Τι ωραιο που φαινετα το μαυροσούσαμο!

    Καλό Σαββατοκυριακο 😉

    • The Healthy Cook says:

      αγαπημένο δεν λες τίποτα!
      το μαυροσούσαμο”γράφει” ωραία το άτιμο! 😉
      φιλιά!

  4. Αγαπώ οτιδήποτε κριτσινιστό μπορεί να συνοδεύσει τον δίσκο με τα τυριά! Και τα κριτσίνια σου φαίνονται όντως πολύ εθιστικά! 🙂
    Μου αρέσει επίσης η ιδέα των μυρωδικών, φαντάζομαι θα αποκτούν πολύ ιδιαίτερο άρωμα και γεύση!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.