• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Νηστίσιμα/ Πρωινά/ Συνταγές

    Τηγανίτες Φαγόπυρου με Σάλτσα Κεράσι

    Τηγανίτες φαγόπυρου, χωρίς γλουτένη, που συνοδεύονται από μια αρωματική σάλτσα από κεράσια - Gluten-free buckwheat pancakes, served with a cherry sauce

    Ένας υπέροχος και διαφορετικός τρόπος να χαρείς τα κεράσια τώρα που είναι η εποχή τους: αυτές οι τηγανίτες φαγόπυρου με σάλτσα κεράσι, αρωματισμένη με πικραμύγδαλο. Πολύ νόστιμες τηγανίτες με πολύ αρωματική σάλτσα, τα οποία συνοδεύονται ωραιότατα με λίγο στραγγιστό γιαούρτι ?

    Τηγανίτες φαγόπυρου, χωρίς γλουτένη, που συνοδεύονται από μια αρωματική σάλτσα από κεράσια - Gluten-free buckwheat pancakes, served with a cherry sauce

    Το αλεύρι φαγόπυρου (το έχουμε ξαναδεί εδώ και εδώ) χρησιμοποιείται ευρέως από όσους αποφεύγουν την γλουτένη, αλλά και όσους προτιμούν τις θρεπτικές τροφές. Το φαγόπυρο, ένας θάμνος με τριγωνικούς σπόρους που ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα, είναι όντως πολύ θρεπτικό. Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης,  είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3), σε βιταμίνες Ε και Κ, ενώ περιέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό). Μας εφοδιάζει, επίσης, με αρκετές φυτικές ίνες, ενώ είναι τροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση φαγόπυρου ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης (μειώνει τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερίνης και ανεβάζει την HDL «καλή» χοληστερίνη) και της αρτηριακής πίεσης.

    Τηγανίτες φαγόπυρου, χωρίς γλουτένη, που συνοδεύονται από μια αρωματική σάλτσα από κεράσια - Gluten-free buckwheat pancakes, served with a cherry sauce

    Η γεύση του είναι πιο γήινη και θυμίζει ξηρό καρπό. Χρησιμοποιείται κυρίως σε κουζίνες της Άπω Ανατολής με ποιο γνωστή παρασκευή τα ιαπωνικά soba noodles. Από φαγόπυρο παρασκευάζεται, επίσης, και μπύρα χωρίς γλουτένη.

    Είναι σίγουρα πιο πρακτικό να φτιάξετε την σάλτσα από την προηγούμενη.  Δοκιμάστε να συνδυάσετε τις τηγανίτες φαγόπυρου με λίγο γιαούρτι, θα με θυμηθείτε. Αν είστε vegan προτιμήστε γιαούρτι καρύδας. Ταιριάζει πολύ ?

    Τηγανίτες φαγόπυρου, χωρίς γλουτένη, που συνοδεύονται από μια αρωματική σάλτσα από κεράσια - Gluten-free buckwheat pancakes, served with a cherry sauce

    Τηγανίτες Φαγόπυρου με Σάλτσα Κεράσι

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 4
    Prep Time: 10 λεπτά Cooking Time: 30 λεπτά

    Ingredients

    • σάλτσα κεράσι:
    • 350γρ. κεράσια, καθαρισμένα από κοτσάνια και κουκούτσια
    • 3 κουταλιές πετιμέζι
    • 1 κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου
    • τηγανίτες φαγόπυρου:
    • 140γρ. αλεύρι φαγόπυρου
    • 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη καρύδας
    • 1 κουταλάκι baking powder (χωρίς γλουτένη εάν χρειάζεται)
    • 215ml ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
    • 1 πολύ ώριμη μπανάνα
    • 2 κουταλιές απαλό ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
    • ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
    • γιαούρτι, για το σερβίρισμα (ζωικό ή φυτικό)

    Instructions

    1

    Βάζουμε τα κεράσια σε μια μεγάλη κατσαρόλα γάλακτος και τα σκεπάζουμε με 125ml νερό.

    2

    Προσθέτουμε το πετιμέζι και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    3

    Σκεπάζουμε και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι τα κεράσια να μαλακώσουν και να αρχίσουν να σπάνε, 8-10 λεπτά.

    4

    Αφαιρούμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα, 8-10 λεπτά ακόμη.

    5

    Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα αμυγδάλου και αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει.

    6

    τηγανίτες φαγόπυρου:

    7

    Αναμειγνύουμε τα 3 πρώτα υλικά σε ένα μπωλ.

    8

    Χτυπάμε την μπανάνα, το ρόφημα αμυγδάλου, το λάδι και την βανίλια στο μούλτι ή στο μπλέντερ και κατόπιν τα προσθέτουμε στα στερεά υλικά.

    9

    Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε μία-μία τηγανίτα σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφού το λαδώσουμε ελαφρά κάθε φορά. Ψήνουμε μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται τρυπίτσες στην επιφάνεια της τηγανίτας και γυρίζουμε για να ψηθεί από την άλλη μεριά, μέχρι να πάρει χρώμα. Θα βγουν 8-9 μικρές τηγανίτες.

    Nutrition

    • 301 Calories
    • 55g Carbohydrates
    • 8.6g Fat
    • 6g Fiber
    • 6g Protein
    • 1.2g Saturated fat
    • 35mg Sodium
    • 24g Sugar

    Notes

    Διατροφικός πίνακας ανά μερίδα 212 gr

    Η συνταγή για την σάλτσα κεράσι είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Cook Healthy & Quick”,  DK Publishing.

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    No Comments

    Leave a Reply