Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

 

Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

for english scroll down

Καλό μήνα! Επιτέλους επιστρέφω με νέα συνταγή! Πολλές υποχρεώσεις καθώς και η αλλαγή του μπλογκ με απασχόλησαν τόσο πολύ τον τελευταίο μήνα, ώστε αναγκάστηκα να περιορίσω τις αναρτήσεις μου και να «χαθώ» λίγο από το διαδίκτυο. Σιγά σιγά μπαίνω σε πρόγραμμα πάλι και έτσι θα τα λέμε πιο συχνά. Και μια και τα αγαπημένα μου σπαράγγια κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά (τα ελληνικά εννοώ, γιατί τα εισαγόμενα τα βρίσκουμε όλο σχεδόν τον χρόνο) είπα να φτιάξω μια λίγο ιδιαίτερη πίτσα με σπαράγγια, γαρίδες και σπανάκι, για να τα χαρούμε σε μία ακόμη εκδοχή.

Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και ελαφριά πίτσα, που παρόλο που δεν έχει σάλτσα, δεν είναι στεγνή. Τα υλικά δένουν πολύ ωραία μεταξύ τους. Μόνο τα τυριά θέλουν προσοχή για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Εγώ χρησιμοποίησα μοτσαρέλα και ζεμύθα. Εσείς μπορείτε να βάλετε όποιο τυρί θέλετε. Η ζύμη είναι αυτή που σας είχα δείξει στην Pissaladiere (Πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια και αντσούγιες). Φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο και δεν χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει. Είναι κυριολεκτικά η ζύμη της τελευταίας στιγμής. Χρειάζεστε μόνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και στραγγιστό γιαούρτι. Αν θέλετε προσθέτετε και κάποιο ξερό μυρωδικό που θα ταιριάζει με τα υλικά της πίτσας. Εγώ σήμερα πρόσθεσα βασιλικό.

Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

Όπως είχαμε πει και στην ανάρτηση για  σαλάτα με καπνιστό σολομό, σπαράγγια και σάλτσα  αβοκάντο, τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3)), σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση) και σε μέταλλα (όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο).  Έχουν  πολύ κάλιο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και  πρωτεΐνη, ενώ έχουν χαμηλή θερμιδική αξία.

Oι γαρίδες αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική πρόταση αντί για κρέας. Μία μέτρια ποσότητα 100 γρ. μπορεί να καλύψει το 47% των καθημερινών μας αναγκών σε πρωτεΐνες και να μας δώσει ένα μόνο γραμμάριο λίπους και μάλιστα πολυακόρεστου, δηλαδή τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά για τον οργανισμό. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θαλασσινά οι γαρίδες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δυο μοναδικών αντιοξειδωτικών συστατικών της ασταξανθίνης και του σεληνίου. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος και των ματιών. Μας προσφέρουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες ιωδίου και σιδήρου. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο, που μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μερίδα 120 γραμμαρίων βρασμένες γαρίδες (12-13 τεμάχια) αποδίδουν 220 mg χοληστερόλης.

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ, σε μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνες C και Β, καθώς και σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Περισσότερα για το σπανάκι μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση «Κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού».

Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

Χρόνος προετοιμασίας:   35 λεπτά

Μερίδες:   8 κομμάτια

Υλικά:

για τη ζύμη:

  • 1 ½ φλυτζάνι (200 γρ. περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως σας πάρει λίγο παραπάνω)
  • 1 φλυτζάνι (125 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό

για την πίτσα:

  • 1 φλυτζάνι (90 γρ.) τριμμένη μοτσαρέλλα
  • ½ φλυτζάνι (60 γρ.) τριμμένη ζεμύθα, ή άλλο τυρί επιλογής σας
  • 300 γρ. ωμές γαρίδες, ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
  • 16 (250 γρ. περίπου) σπαράγγια (το τρυφερό τους μέρος)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ( το λευκό τμήμα τους), κομμένα διαγώνια σε λεπτές φέτες
  • 40 γρ. φρέσκο τρυφερό σπανάκι, χοντροκομμένο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για την ζύμη σε ένα μπωλ. Μην ρίξετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο, ή, μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω. Ζυμώνετε για λίγο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Ανοίξτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος και το σχήμα που θέλετε. Στρώστε τη ζύμη σε ένα ταψάκι για πίτσα, ελαφρώς λαδωμένο. Το δικό μου ταψάκι έχει διάμετρο 32 εκ. και η ζύμη έρχεται ακριβώς.
  2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C. Σκορπίζετε την μοτσαρέλλα πάνω στη ζύμη, και από πάνω της τη ζεμύθα. Στις συνέχεια βάζετε τις γαρίδες πάνω στα τυριά ( και τον μισό φρέσκο βασιλικό, αν χρησιμοποιήσετε) και αλείφετε τις άκρες της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε την πίτσα με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ψήνετε για 18 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει η ζύμη χρυσαφί χρώμα.
  3. Εν τω μεταξύ, βράζετε τα σπαράγγια, σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αναμειγνύετε με τα κρεμμυδάκια, το σπανάκι και τον υπόλοιπο βασιλικό, προσθέτοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνετε τα λαχανικά πάνω στην πίτσα, μόλις αυτή ψηθεί και σερβίρετε.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
222.6 19.5 0.1 7.8 1.4 18.2 0.9 57.0mg

 

Πηγή:

http://www.vita.gr/diatrofi/article/5330/h-pio-nostimh-nhsteia/

Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

I’m finally back with a new recipe! Many obligations and the update of the blog kept me occupied last month, so I had to limit my posts and “disappear” some of the Internet. Now I’m getting back in program again so we will communicate more often. Since my beloved asparagus can still be found in the market, I thought of making an unusual pizza with asparagus, shrimp and spinach.

This is an easy, quick and light pizza which, although it has no sauce, it is not dry at all. The ingredients blend very nicely together. Those of you who are watching their diet should only care for the cheeses you add. I used mozzarella and zemytha (a low fat cheese made by admixture of sheep and goat milk). You can add any cheese you like. The dough is the one I had shown you in the Pissaladiere recipe (Pizza with caramelized onions and anchovies). Made in minimal time and does not need time to rise. It is literally the last minute dough. You need only self-rising flour and Greek strained yoghurt. If you want add and some dry herb that will match the materials of pizza. I used dried basil.

As we said in the post on the smoked salmon salad with asparagus and avocado sauce, asparagus have excellent properties. They are rich in vitamins B (including folic acid, thiamine (B1), riboflavin (B2), niacin (B3)), antioxidants (such as vitamin C, vitamin E, carotene (provitamin of vitamin A) which neutralize effectively free radicals, and also have strong anti-cancer activity), and metals (such as phosphorus, calcium, magnesium). They have lots of potassium, are rich in fiber and protein, while having a low calorific value.

Shrimps are a great alternative instead of meat. A moderate amount of 100 g. can cover 47% of our daily protein needs and give us one gram of fat, and especially polyunsaturated, i.e. the valuable omega-3 and omega-6 fats. Unlike other seafood shrimp contain high concentrations of both unique antioxidants astaxanthin and selenium.  They are rich in B vitamins, essential for the proper functioning of the metabolism, nervous system and skin health and eyes. They also offer significant amounts of iodine and iron. Remarkable is their content of calcium, vitamin D and zinc,  which among others strengthens the immune system. A portion of 120 grams of boiled shrimp (12-13 pieces) yields 220 mg cholesterol.

Spinach is rich in vitamins A and C, manganese, folic acid, magnesium, vitamin C and B, as well as flavonoids and polyphenols. You can read more about spinach in “Quinoa with spinach and katiki Domokos“.

Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

Preparation time:    35 minutes

Servings:   8 pieces

Ingredients:

for the dough:

  • 1 ½ cup (7 oz. approx.) self-rising flour (you might need some more)
  • 1 cup (4.5 oz.) Greek strained yoghurt, 2% fat
  • 1 teaspoon dried basil

for the pizza:

  • 1 cup (3 oz.) grated mozzarella
  • ½ cup (2.1 oz.) grated zemitha or similar grated cheese
  • 10 oz. raw shrimps, peeled and washed
  • 16 (9 oz. approximately) asparagus (their tender part)
  • 4-5 (2 oz.) spring onions (the white part), cut diagonally into thin slices
  • 4 oz. fresh tender spinach, coarsely chopped
  • olive oil
  • salt, pepper
  • fresh basil leaves (optional)

Instructions:

  1. Mix all ingredients for the dough in a bowl. Do not add all the flour at once. You may not need it all, or it may need some more. Knead until soft, non-sticky dough is formed. Roll dough on lightly floured surface to the size and shape you want. Transfer dough into a lightly greased pizza pan. My pan has a diameter of 32 cm. And the dough is just enough.
  2. Preheat oven to 375o Scatter the grated mozzarella over the dough, and on top of it the zemitha. Then put the shrimp on the cheese (and half of the fresh basil, if using) and brush the edges of the dough lightly with some olive oil. Season to taste and sprinkle the pizza with some more olive oil. Bake for approximately 18 minutes until you get a golden color on the dough.
  3. Meanwhile, cook the asparagus in lightly salted water for 2-3 minutes. Strain and mix with the onions, spinach and remaining basil, adding salt and freshly ground pepper and sprinkle with some olive oil. Spread the vegetables over the pizza as soon as it is out of the oven and serve.

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
222.6 19.5 0.1 7.8 1.4 18.2 0.9

57.0mg

 

Source:

http://www.vita.gr/diatrofi/article/5330/h-pio-nostimh-nhsteia/

Facebook Comments

Leave a Reply

  1. Πολύ νόστιμη η πρόταση σου !!! Μου αρέσουν όλα τα υλικά!! Και πόσο πολύχρωμο έγινε το μπλογκ σου Εύη μου!! Μεγειά μεγειά!!!

    • ευχαριστώ πολύ Αθηνούλα!! χαίρομαι που σου αρέσει!
      σε φιλώ!

  2. Συγχαρητήρια για το καινούριο site σου! Πολύ όμορφο όπως και η πίτσα που έφτιαξες! Καλό μήνα και καλοκαίρι!

    • ευχαριστώ πολύ Κατερινάκι!
      καλό καλοκαίρι και σε σένα!

  3. καλοριζικο το νεο σου site,το οποιο με μια πρωτη ματια φαινεται “γουστοζικο” και ευκολοχρηστο!!!!
    η πιτσα αυτη ειναι απολυτως του γουστου μου,τρελαινομαι για γαριδες και γενικα για πιτσες που ξεφευγουν απο τις συνηθισμενες γευσεις!!!εχει και πολυ ωραια εμφανιση!!!
    μπραβο ευη!
    φιλια!

    • σε ευχαριστώ Κικίτσα!
      είναι πράγματι ασυνήθιστη πίτσα, αλλά αξίζει να δοκιμαστεί! είναι πολύ νόστιμη!
      φιλιά πολλά!

  4. Καλή πορεία στη νέα σου εμφάνιση!!
    Αυτό το τυρί ζεμύθα πρώτη φορά το άκουσα θα το ψάξω.
    Όλα τα υλικά τη πίτσας είναι αγαπημένα και θα δοκιμαστεί.

    • χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Ξανθή!!
      την ζεμύθα την χρησιμοποίησα πρώτη φορά κι εγώ. ταίριαξε πολύ. αν δεν βρεις, βάλε πεκορίνο.

  5. Μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη πίτσα μας ετοίμασες!!!
    Με γεια το νέο λουκ, μ’ αρέσει πολύ!
    Φιλιά, καλό μήνα!

  6. Με γειά, σου είπα για την ανανέωση? Έδωσες χρώμα και μου αρέσει!!! Μπράβο Εύη μου!!
    Η πίτσα είναι της προτίμησης μου γιατί εγώ τα πάω πολύ καλά με τα λαχανικά και τις γαριδούλες, εννοείται!! Καλό Μήνα!!

    • ευχαριστώ πολύ Λίλια!!
      αφού σου αρέσουν τα λαχανικά και οι γαριδούλες, θα σου αρέσει σίγουρα και αυτή η συνταγή!
      φιλιά πολλά!

  7. Ωχ με τρέλανες βραδιάτικα, μόλις επλενε κάτι σπαράγγια για να τα κάνω νερόβραστα και μου άναψες φωτιά….. πολύ νόστιμη η πίτσα και θέλω να τη δοκιμάσω άμεσα. Εχω ακούσει και απο άλλες πηγές ότι η ζύμη είναι πεντανόστιμη….. Με ‘γεια η ανακαίνιση!!!!

    • από τότε που ανακάλυψα αυτή τη ζύμη, δεν έχω ξαναφτιάξει άλλη! μου αρέσει πολύ και είναι και πανεύκολη!
      αν δοκιμάσεις την πίτσα, περιμένω εντυπώσεις!
      ευχαριστώ πολύ Τάνια μου! Χ

  8. Πολυ όμορφο το νέο μπλογκ Εύη!
    Και μας το συστήνεις με την καλύτερη συνταγή! Αγαπάμε πίτσα, όσες περισσοτερες συνταγές, τόσο το καλύτερο! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός που διάλεξες!

    • χαίρομαι που σου αρέσει η νέα εμφάνιση!
      όσο για την πίτσα, έχεις δίκιο, δεν ξέρω κάποιον που να μην του αρέσει!
      φιλιά πολλά!

    • δοκίμασε την!! σου λύνει τα χέρια και είναι και νόστιμη!

  9. Πολύ ωραία η εμφάνιση του blog Ευη μου.

    Η πίτσα πολύ ωραία και ιδιαίτερη. Ωραία ιδέα που βαζεις τα σπαράγγια στο τέλος, κάτι σαν σαλάτα μαζί με το σπανάκι.

    Καλό μήνα : )

    • ναι, έτσι κρατούν τα λαχανικά όλη τη φρεσκάδα τους.
      χαίρομαι που σου αρέσει το νέο λουκ Μάριον!
      σ’ ευχαριστώ πολύ!

  10. Με΄γεια Εύη μου!! Είναι όντως πιο χρωματιστό και με πιο ευκολοδιάβαστη γραμματοσειρά.

    Ο συνδυασμός υλικών στην πίτσα είναι πρωτότυπος και αξίζει να δοκιμαστεί!
    Φιλιά πολλά!

    • ευχαριστώ Αγγελική μου!!
      χαίρομαι που σου αρέσει το νέο λουκ! 🙂

  11. Pingback: 50 Scrumptiously Delicious Vegetarian Pizza Recipes