Home » Avocado, one more superfood – Αβοκάντο, μία ακόμη υπετροφή

Avocado, one more superfood – Αβοκάντο, μία ακόμη υπετροφή

 

Avocado, one more superfood – Αβοκάντο, μία ακόμη υπετροφή
http://www.free-picture.net/

for english scroll down

Το αβοκάντο, ίσως το πιο παρεξηγημένο φρούτο, έχει πολλά να μας προσφέρει.  Το εξωτικό φρούτο, που είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο, είναι από τα πιο υγιεινά που υπάρχουν, παρόλο που για δεκαετίες είχε την φήμη λιπαρής τροφής.

Το λιπαρά χωρίζονται σε δύο, κυρίως, κατηγορίες: τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά, είναι έλαια ,δηλαδή είναι ρευστά όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, σαν το ελαιόλαδο. Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το βούτυρο. Στην διατροφή μας χρειαζόμαστε και τα δύο είδη λιπαρών, αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως το 25%-35% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων πρέπει να αποτελείται από λιπαρά, με μόνο το 10% από αυτά να προέρχονται από πολυακόρεστα λιπαρά. Τι μας προσφέρουν και είναι τόσο απαραίτητα? Πρώτον, είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Δεύτερον, είναι απαραίτητα για να αφομοιώσει το σώμα μας κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E, και Κ, καθώς και κάποια αντιοξειδωτικά, όπως η λυκοπένη και η βήτα-καροτίνη. Τρίτον, τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την δομή των κυττάρων. Τα Ω3 λιπαρά, που ανήκουν στα μονοακόρεστα, είναι σημαντικά για την σωστή λειτουργία των νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και του συστήματος του εγκεφάλου.

Το αβοκάντο, λοιπόν, είναι πλούσιo σε μονοακόρεστα λιπαρά και Ω3 λιπαρά οξέα. Βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καρωτινοειδή, όπως η άλφα-καρωτίνη, η βήτα-καρωτίνη, η λουτεϊνη και η λυκοπένη, που υπάρχουν στα κόκκινα, στα κίτρινα και στα πορτοκαλί φρούτα, καθώς και στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.  Η άλφα-καρωτίνη και η βήτα-καρωτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεϊνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος – μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη, τέλος, συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Πολλά πλούσια σε καρωτινοειδή φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν λίπος, γεγονός που μπορεί να εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών τους. Αυτό δεν ισχύει για το αβοκάντο, το οποίο δρα ως ενισχυτικό της απορρόφησής τους. Γι’  αυτό προσθέστε το άφοβα στις σαλάτες σας! Προσοχή όμως στον τρόπο που το καθαρίζετε, γιατί η μεγαλύτερη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο αβοκάντο, βρίσκονται στο πρασινωπό κομμάτι της σάρκας του φρούτου, κάτω ακριβώς από τη φλούδα του.

Όσο για τις πρωτεΐνες, το αβοκάντο είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτή,  περίπου 4 γρ./ένα, και μάλιστα αφομοιώνονται άμεσα από τον οργανισμό. Περιέχει, επίσης 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα, περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες (975 mg κάλιο σε αντίθεση με 487mg που έχει μία μπανάνα) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Η κρεμώδης υφή του φρούτου και τα υγιή λιπαρά που περιέχει, το κάνουν ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου στο μαγείρεμα. Με τη σωστή αναλογία, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του βουτύρου σε πολλές συνταγές για φαγητά και γλυκά. Επιπλέον, είναι ευεργετικό για τα μαλλιά και την επιδερμίδα μας, λόγω των αμινοξέων και των αιθέριων ελαίων που περιέχει. Πλούσιο καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο λάδι αβοκάντο, που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Eπίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά. Αν θέλετε να περιποιηθείτε το δέρμα  και τα μαλλιά σας με τις ευεργετικές ιδιότητες του αβοκάντο, περιηγηθείτε στο μπλογκ της Έλενας, με μοναδικές συνταγές ομορφιάς.

Το φρούτο ωριμάζει πλήρως αφού κοπεί από το δέντρο. Για να το βοηθήσετε να ωριμάσει πιο γρήγορα, αρκεί να το τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο, ή μία μπανάνα και τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Μην το βάζετε στο ψυγείο, εκτός αν θέλετε να επιβραδύνετε την ωρίμανση του φρούτου. Κομμένο, διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη για 2 μήνες. Για να μην μαυρίσει μόλις το κόψετε, περάστε την σάρκα του με λίγο χυμό λεμονιού, ή λάιμ.

 

Πηγές:

http://www.foodnetwork.com/healthy/articles/importance-of-healthy-fats.html

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=5625&ct=6

http://www.vita.gr/beauty/doityourself/arthro/2436/abokanto-plhrhs-trofh-gia-to-derma/

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/16697

http://www.avocadocentral.com/

 

Avocado, one more superfood – Αβοκάντο, μία ακόμη υπετροφή
http://www.free-picture.net/

 

Avocado, perhaps the most misunderstood fruit has a lot to offer to us. The exotic fruit, which is known by the name butter tree, is one of the most healthful fruit available, although for decades it had a bad reputation as fatty food.

The fats are divided into two main categories: unsaturated and saturated. Unsaturated fats are oils that are fluid at room temperature, like olive oil. Saturated fats are solid at room temperature, like butter. In our diet we need both types of fat, but in different amounts. Experts advise that 25% -35% of the daily calorie intake should consist of fat, with only 10% of them coming from saturated fat. Why is fat so necessary? First of all, it is the main source of energy for our body. Secondly, it is necessary to help our body assimilate certain nutrients, such as fat soluble vitamins A, D, E, and K, as well as some antioxidants, such as lycopene and beta-carotene. Third, the fats are essential to the cell structure. Omega-3 fatty  acid an unsaturated fat, is important for the proper functioning of the nervous, brain and cardiovascular system.

Well, avocado is rich in unsaturated fat and omega-3 fatty acids. It helps the body to absorb and utilize valuable nutrients such as carotenoids, like alpha-carotene, beta-carotene, lutein and lycopene, which can be found in the red, yellow and orange fruits and dark green leafy vegetables. The alpha-carotene and beta-carotene protect against coronary heart disease and cancer, while lutein contribute to eye health and protects against macular degeneration – a disease that is a leading cause of blindness for the elderly. Lycopene, finally, helps to protect against prostate cancer. Most fruits and vegetables rich in carotenoids, do not contain fat, which helps the absorption of these nutrients. On the contrary, avocado acts as an absorption enhancer. So you may add it fearlessly in your salads! But be careful in the way you peal them out, because the highest concentration of antioxidants in avocados are in greenish piece of the flesh of the fruit, just under its skin.

As for proteins, avocado is one of the fruits with the highest content, about 4 g. / fruit, and its proteins are directly absorbed by the body. It also contains 18 of the most important amino acids, and has more potassium than bananas (975 mg of potassium opposed to 487mg per banana) and is rich in fiber.

The creamy texture of the fruit and the healthy fats it contains, make it an ideal substitute for butter in your daily cooking. By keeping the right proportions, you can substitute part of the butter in all kind of recipes. Furthermore, avocado is beneficial for the hair and skin because of the valuable amino acids and essential oils it contains. Rich as it is in vitamins A, B, C and E, has significant moisturizing and healing properties for the skin. The avocado oil, derived from the flesh of the fruit is used in aromatherapy as a solvent of essential oils, as well as a base for herbal massage oil. Moreover, when spread on the skin, it acts as a filter for solar radiation, it is hypoallergenic and it resembles to lanolin, as it has the ability to penetrate deep into the skin, by moisturizing and softening it.

The fruit ripens completely when cut from the tree. To speed up the ripening of an avocado, place it in a paper bag with an apple or a banana and leave at room temperature. Do not refrigerate, unless you want to slow down the ripening of the fruit. When cut, keep it in the refrigerator for 2 days and in the freezer for 2 months. To prevent oxidation of its flesh when cut, coat it with some lemon or lime juice.

Sources:

http://www.foodnetwork.com/healthy/articles/importance-of-healthy-fats.html

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&articleID=5625&ct=6

http://www.vita.gr/beauty/doityourself/arthro/2436/abokanto-plhrhs-trofh-gia-to-derma/

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/16697

http://www.avocadocentral.com/

Facebook Comments

7 comments

  1. Καλημέρα Εύη!!!!!!
    Απλά πεθαίνω για αβοκάντο! Το τρώω σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.
    Πολύ ωραίο αφιέρωμα!!!!

    Φιλιά!

  2. Εύη μου εξαιρετικό το αφιέρωμά σου για το αβοκόντο.
    Δυστυχώς όμως είναι ένα φρούτο που μια φορά το δοκίμασα και δεν πρόκειται να το ξανακάνω.

    • Κρίμα.. είναι πραγματικά πολύ θρεπτικό. Δεν πειράζει όμως θα βρούμε άλλες τροφές να αναπληρώσουμε τα θρεπτικά συστατικά του! 😉

  3. Λατρεύω το αβοκάντο!! Το τρώω σκέτο, το συνδυάζω σε σαλάτες, το βάζω στο φαγητό, αλλά και στα φυτικά καλλυντικά μου! 😉

    • Χαίρομαι!!!
      Ακριβώς γι’ αυτές τις μαγικές συνταγές ομορφιάς κ περιποίησης έβαλα το λινκ του μπλογκ σου! πρέπει να το δούνε όλοι!
      Σε φιλώ!

Leave a Reply