Home » Vegan Beet & Chocolate Granola Bars – Μπάρες Δημητριακών με Παντζάρι και Σοκολάτα

Vegan Beet & Chocolate Granola Bars – Μπάρες Δημητριακών με Παντζάρι και Σοκολάτα

Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

for english scroll down

Να’ μαι κι εγώ! Επιστροφή στο blogging μετά από λίγο καιρό αποχής από κάθε τι που είχε να κάνει με υπολογιστή και διαδίκτυο J Ήταν μια ανάπαυλα που την χρειαζόμουν όσο τίποτα άλλο. Γέμισα τις εντελώς άδειες μπαταρίες μου (λέμε τώρα…) και είμαι (σχεδόν…) έτοιμη να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις του Σεπτεμβρίου!  😉  Η πρώτη ανάρτηση είναι μπάρες δημητριακών μιας και συνειδητοποίησα πως έχω πολύ καιρό να φτιάξω μια καινούργια συνταγή. Και τι μπάρες! Πολύ διαφορετικές από αυτές που σας έχω συνηθίσει.  Είναι πιο αφράτες και μαλακές, όχι τόσο τραγανές. Μπάρες δημητριακών με παντζάρι και σοκολάτα, λοιπόν, χρωματιστές και πολύ νόστιμες!

Ο συνδυασμός υλικών για αυτές τις μπάρες δημητριακών μπορεί να σας παραξενέψει. Όμως θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο όμορφο και εύγευστο αποτέλεσμα δίνουν τελικά. Άλλωστε το παντζάρι χρησιμοποιείται πολύ στα σοκολατένια επιδόρπια και ιδιαίτερα στα κέικ.

Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

Η προσθήκη του παντζαριού, πέρα από το εντυπωσιακό χρώμα, προσδίδει και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βητακυανίνη, η οποία μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το παντζάρι που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την συνταγή εγώ το έψησα στο φούρνο, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Μπορείτε, όμως, να χρησιμοποιήσετε και βραστό παντζάρι, ή, ψημένο στον ατμό.

  Tip: Όσο ψήνετε ένα οποιοδήποτε φαγητό στον φούρνο, βάλτε σε μια ακρούλα μερικά παντζάρια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε ρεύμα και έχετε έτοιμα παντζάρια για την σαλάτα σας, αυτές τις μπάρες και για πολλές άλλες συνταγές που θα δούμε στο μέλλον. Τα διατηρείτε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Η διακόσμηση με σοκολάτα σε αυτές τις μπάρες είναι προαιρετική. Δεν είναι ανάγκη να την βάλετε εάν θέλετε να περιορίσετε τις θερμίδες. Σίγουρα όμως τους ταιριάζει πολύ!

Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

Μπάρες Δημητριακών με Παντζάρι και Σοκολάτα

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος:   20 λεπτά

Μερίδες:    20 κομμάτια

Υλικά:

  • 1 μεγάλο παντζάρι (ψητό, βραστό, ή, στον ατμό) καθαρισμένο
  • ½ φλυτζάνι μαλακούς χουρμάδες (μπορείτε να τους μουλιάσετε σε νερό για περίπου 30’)
  • ½ φλυτζάνι γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ φλυτζάνι (260 γρ.) ταχίνι
  • 2 κουταλιές (50 γρ.) σιρόπι σφενδάμου*
  • 2 φλυτζάνια (170 γρ.)νιφάδες βρώμης
  • 2 φλυτζάνια (180 γρ.) νιφάδες κριθαριού**
  • ½ φλυτζάνι (50 γρ.) κοπανισμένο λιναρόσπορο
  • ½ φλυτζάνι (80 γρ.) κράνμπερις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ φλυτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας***
  • λίγη λιωμένη μαύρη σοκολάτα για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το ταχίνι και το σιρόπι σφενδάμου (ή το μέλι), για να αραιώσουν και να ανακατευτούν καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Τοποθετούμε στον κάδο του μούλτι το παντζάρι, το γάλα καρύδας, τους χουρμάδες και την βανίλια και τα πολτοποιούμε.
  3. Σε ένα μπωλ προσθέτουμε την βρώμη, το κριθάρι, τον λιναρόσπορο, τα κράνμπερις, και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα του παντζαριού στο μπωλ και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε και το μείγμα ταχινιού και ανακατεύουμε καλά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο
  8. Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα ταψί σαν αυτό ή αυτό. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε καλά. Ψήνουμε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τις κόβουμε σε 20 κομμάτια.
  10. Εάν θέλουμε να τις γαρνίρουμε με σοκολάτα, λιώνουμε λίγη σοκολάτα (περίπου 60-70 γρ.) σε μπεν μαρί και με ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι ρίχνουμε την σοκολάτα από ψηλά κάνοντας γραμμές ζιγκ-ζαγκ.

 

Σημειώσεις:

μέλι για τους μη-vegans

**Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έναν τύπο δημητριακού, δηλ. 4 φλυτζάνια βρώμη, ή, 4 φλυτζάνια κριθάρι.

***Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με cacao nibs στην ίδια ποσότητα.

Αρχική συνταγή εδώ.

Εάν θέλετε να δείτε κι άλλες συνταγές για μπάρες δημητριακών πατήστε εδώ.

Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

Here I am, at last! Back to blogging after a few weeks abstaining from anything that had to do with a computer and internet J It was a long-awaited time off, that I needed as much as anything else. I got some rest (quite …) and I am (almost …) ready to face September’s challenges! 😉 The first post is about granola bars. I recently realized that it’s being a long time since I posted a new such recipe. And look at these bars! Very different from the ones I’m used to. They are fluffier and soft, not so crisp. Vegan beet and chocolate granola bars, so colorful and really delicious!

The combination of ingredients for these granola bars may surprise you. But you will be impressed by how beautiful and tasty they eventually are.

Vegan-Beet-Chocolate-Granola-Bars – Μπάρες-Δημητριακών-Παντζάρι-Σοκολάτα

The addition of the beet, apart from its striking color, adds its beneficial properties. Beets are rich in carbohydrates, nitrates, magnesium, iron, potassium, sodium, vitamin C, and phytonutrients such as betacyanine, which can reduce free radical damage to the body but also inhibit the production of cancer cells in the stomach, intestine, lungs, and nervous system, according to some research. It, also, improves the body’s natural defense by helping to regenerate immune cells.

The beetroot that I use in this recipe is baked in the oven, wrapped in foil, for about 1 hour until it is softened. But you can also use boiled, or steamed beets.

  Tip: While baking a food in the oven, put a few beetroots wrapped in foil at one end. This way, you save energy and have beets ready for your salad, these bars and many other recipes that we will look into in the future. You may store them in the refrigerator for several days.

Chocolate decoration in these bars is optional. There is no need to put it if you want to limit the calories. But it certainly suits them a lot!

Vegan Beet & Chocolate Granola Bars

Vegan Beet & Chocolate Granola Bars
Yields 20
Fluffy and soft beet & chocolate granola bars with an exquisite color #vegan
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
223 calories
25 g
0 g
12 g
5 g
4 g
59 g
29 g
7 g
0 g
8 g
Nutrition Facts
Serving Size
59g
Yields
20
Amount Per Serving
Calories 223
Calories from Fat 103
% Daily Value *
Total Fat 12g
19%
Saturated Fat 4g
18%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 4g
Monounsaturated Fat 4g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 29mg
1%
Total Carbohydrates 25g
8%
Dietary Fiber 5g
21%
Sugars 7g
Protein 5g
Vitamin A
0%
Vitamin C
1%
Calcium
8%
Iron
14%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 1 large beetroot (baked, boiled, or steamed), peeled
  2. • ½ cup soft dates (you can soak them in water for about 30')
  3. • ½ cup unsweetened coconut milk
  4. • 1 teaspoon vanilla extract
  5. • ½ cup (260 grams) tahini
  6. • 2 tablespoons (50 grams) maple syrup *
  7. • 2 cups (170 g) oatmeal flakes
  8. • 2 cups (180 grams) barley flakes **
  9. • ½ cup (50 grams) crushed flaxseed
  10. • ½ cup (80 grams) cranberries
  11. • 1 pinch of salt
  12. • ½ cup dark chocolate drops ***
Instructions
  1. In a small saucepan, in very low heat, heat the tahini and maple syrup (or honey) until thinner. (They will mix better with the rest of the ingredients.)
  2. Place the beet, coconut milk, dates and vanilla in the food processor bin and blend.
  3. In a large bowl add oats, barley, flaxseed, cranberries, and salt and mix.
  4. Add the beet mixture into the bowl and mix.
  5. Add the tahini mixture and mix well.
  6. Finally, add the chocolate drops and mix.
  7. Preheat the oven to 170 ° C.
  8. Rinse a piece of parchment paper with a little bit of water, strain it well wrinkling it and line it in a 24x24cm baking dish. (This way the paper softens and fits better on the baking dish.) Apply the mixture to the baking dish and lay it well. Bake the bars for about 18-20 minutes.
  9. Allow to cool completely and then cut into 20 pieces.
  10. If you want to garnish the granola bars with chocolate, melt 60-70 gr. of dark chocolate in bain-marie and using a fork or a teaspoon draw lines back and forth.
Notes
  1. * Or honey for non-vegans
  2. ** You can also use one type of cereal, i.e. 4 cups of oat, or, 4 cups of barley flakes.
  3. *** You can replace them with cacao nibs in the same quantity.
  4. You may garnish the bars by drizzling them with a bit of melted dark chocolate, as shown in the pictures (optional).
Adapted from Golubka Kitchen
beta
calories
223
fat
12g
protein
5g
carbs
25g
more
Adapted from Golubka Kitchen
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Facebook Comments

2 comments

  1. dolmadaki says:

    ωωωωωωωωωωωω ενδιαφερον!! το πατζαρι το ηεξρα σε κεικ τωρα κ σε μπαρα!!! σατανικο!!! θα ηθελα να το δοκιμασω παντως

Leave a Reply