Home » Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

 

Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

for english scroll down

Δεν είναι υπέροχο όταν μια απλή λιχουδιά σε απογειώνει?  Όταν γεύεσαι κάτι που ακούγεται τόσο απλό και συνηθισμένο, αλλά όταν το δοκιμάσεις συνειδητοποιείς ότι είναι τόσο μα τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα? Αυτό έπαθα κι εγώ προ ημερών όταν επισκέφτηκα το κατάστημα της ActionAid, στην Αθήνα και δοκίμασα κάποια προϊόντα Δίκαιου Εμπορίου και μικρών Ελλήνων παραγωγών. Ενθουσιάστηκα, δε, τόσο που αποφάσισα να φτιάξω ένα πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με κάποια από αυτά τα προϊόντα,  που τα συνδυάζει όλα. Είναι υγιεινό, είναι πεντανόστιμο, απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και προπάντων, είναι 100% ελληνικό!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. H ActionAid (αν και είμαι σίγουρη πως την γνωρίζετε όλοι) είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση που συνεργάζεται με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια κι αδικία. Από τα μέσα Απριλίου 2014 άνοιξε το πρώτο κατάστημα της ActionAid στην Αθήνα, με σκοπό να ενισχύσει το έργο της. Στο κατάστημα οι επισκέπτες βρίσκουν  όλα τα προϊόντα που διατίθενται ήδη μέσω του eshop της ActionAid αλλά και πολλά άλλα: μια μεγάλη γκάμα από T-shirts unisex, γυναικεία και παιδικά, ρούχα βρεφικά, αξεσουάρ, χειροτεχνήματα, βιβλία και τρόφιμα. Οι σειρές προϊόντων Δίκαιου Εμπορίου( Fair Trade) και των Ελλήνων παραγωγών έχουν εμπλουτιστεί και οι επισκέπτες του καταστήματος έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ορισμένες από τις λιχουδιές πριν τις αγοράσουν. Το Δίκαιο Εμπόριο (Fair Trade) είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που προωθεί μια εναλλακτική διαδικασία εμπορίου. Εξασφαλίζει ότι παραγωγοί από φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια δίκαιη τιμή για το προϊόν τους που θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια ζωή με αξιοπρέπεια για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Επιπλέον, οι παραγωγοί προπληρώνονται το 50% της μελλοντικής σοδειάς τους κι έτσι μπορούν να έχουν σταθερό εισόδημα.  Εξασφαλίζει, επίσης, ότι δεν δουλεύουν παιδιά για την παραγωγή των προϊόντων, ότι υπάρχει σεβασμός στην ισότητα των δύο φύλων και ότι η παραγωγή γίνεται με τρόπο βιώσιμο, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

 

Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

Όσον αφορά την συνεργασία της ActionAid με μικρούς παραγωγούς από την Ελλάδα έγινε με γνώμονα τη γέφυρα αλληλεγγύης μεταξύ αυτών και των μικρών παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αγοράζοντας δηλαδή τα ελληνικά  προϊόντα αφενός στηρίζουμε την τοπική αγορά προωθώντας τα στο δίκτυο των υποστηρικτών κι αφετέρου τα έσοδα από τις πωλήσεις στηρίζουν τη δράση της οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας στις απομακρυσμένες κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε αγορά είναι μια επιλογή. Για κάθε επιλογή μας βάζουμε κάποια κριτήρια που είναι σημαντικά για εμάς ώστε να καταλήξουμε σε κάποια απόφαση. Το κίνημα της ηθικής κατανάλωσης μας προτρέπει όλους να βάλουμε στα κριτήρια επιλογής μας χαρακτηριστικά που βοηθούν να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Το σημερινό πιάτο περιέχει μαύρες φακές Φενεού, τις οποίες αγόρασα στην έκθεση Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, μελιτζάνες καπνιστές με φέτα και πιπεριά Φλωρίνης, της εταιρείας γiam, και μαρμελάδα red chili της εταιρείας Go for …Eat. Και οι δύο εταιρείες ακολουθούν πιστά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής στα προϊόντα τους, λέγοντας όχι στα συντηρητικά και τα χημικά. Και τα δύο αυτά προϊόντα είναι πραγματικά εξαιρετικά και σας προτείνω να τα δοκιμάσετε. Χρησιμοποιώντας τα, μπορείτε να δημιουργήσετε απίθανα πιάτα.

Για τις φακές και την διατροφική τους αξία έχουμε μιλήσει ήδη. Είναι πηγή πλούσια σε πρωτείνη, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Οι μαύρες φακές beluga, οι οποίες πήραν αυτό το όνομα γιατί μοιάζουν με το χαβιάρι, είναι λίγο μικρότερες σε μέγεθος και έχουν μια πιο γήινη γεύση.  Έχουν όμως και κάτι ακόμα, τις ανθοκυανίνες, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό το οποίο το συναντάμε στα μούρα και στα μύρτιλλα.  Οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και έτσι προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Όπως όλα τα όσπρια, οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, ¼ του φλυτζανιού μαύρες φακές περιέχουν 9 γρ. φυτικές ίνες!! Εντυπωσιακό, δεν είναι? Χρειάζονται μόλις 20 λεπτά βράσιμο,  δεν σκάνε και είναι και πιο εύπεπτες. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως κοστίζουν λίγο περισσότερο από τις κοινές φακές.

Πάλι πολλά σας είπα……:)

 

Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι
the backstage…:)

Χρόνος προετοιμασίας:    30 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

Εκτέλεση:

  1. Βράζετε τις φακές σε ζωμό λαχανικών, σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσετε ζωμό σε κύβο δεν θα χρειαστείτε επιπλέον αλάτι, διαφορετικά προσθέστε όσο αλάτι θέλετε. Τις σουρώνετε και αφήνετε λίγο να κρυώσουν.
  2. Βάλτε τις μελιτζάνες με την φέτα σε ένα πιάτο και χρησιμοποιώντας ένα πηρούνι, λιώστε τις ελαφρά, όχι πολύ.
  3. Χρησιμοποιώντας τσέρκια διαμέτρου 9 εκ. στήνετε το πιάτο σας, μοιράζοντας τις φακές στα τέσσερα πιάτα. Κατόπιν μοιράζετε και τις μελιτζάνες, πατώντας ελαφρά για να σταθεροποιηθούν . Τέλος προσθέτετε την μαρμελάδα.
  4. Με ένα κορνέ με πολύ ψιλή μύτη κάνετε, αν θέλετε, σχεδιάκια στο πιάτο με την μαρμελάδα.

 

Κι έτσι έχετε έτοιμο το πρώτο πιάτο για το εορταστικό σας τραπέζι, χωρίς πολύ κόπο, αλλά με εξαιρετικά, υγιεινά υλικά και γεύσεις Ελλήνων παραγωγών.

 

ΥΓ1. πάντα μου άρεσε ο συννεφιασμένος καιρός, η συνεχής ηλιοφάνεια με κουράζει…. τον τελευταίο καιρό, όμως, που προσπαθώ να φωτογραφίσω τα πιάτα μου και η μια μέρα είναι πιο σκοτεινή από την άλλη, έχω αρχίσει να αναθεωρώ……. η σκοτεινιά είναι ολοφάνερη στις φωτογραφίες αυτής της συνταγής….

ΥΓ2. τώρα που όλοι φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα γλυκά και λιχουδιές, ας έχουμε στο νου μας και τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τα χαρούν. Ας φτιάξουμε λίγα γλυκά παραπάνω κι ας δώσουμε μερικά σε μια οικογένεια της γειτονιάς μας που ξέρουμε πως τα χρειάζεται. Καλές γιορτές να έχουμε!!

ΥΓ3. αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπιτική μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς δοκιμάστε την συνταγή μου εδώ.

Πηγές:

http://www.besthealthmag.ca/slide/black-beluga-lentils

Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι

Is it wonderful when a mere delicacy makes you speechless? When tasting something that sounds so simple and ordinary, but when you try it you realize that it is just so different from everything else? This is what happened to me a few days ago when I visited the shop of ActionAid in Athens, and tried some Fair Trade and small Greek producers’ products. I was so excited that I decided to create a dish for the Christmas table, with some of these products, which combines everything; it’s healthy, it’s delicious, it requires minimal preparation time and above all, it is 100% Greek!

Let’s take things from the beginning. ActionAid (although I am sure you all know it) is an international, non-governmental, development organization that works with more than 15 million people in 45 countries for a world without poverty and injustice. From mid-April 2014, the first store of ActionAid opened in Athens, in order to strengthen its work. In the shop, guests can find all the products already available on the eshop of ActionAid and more: a wide range of T-shirts, baby clothes, accessories, crafts, books and food. The series of Fair Trade products and the Greek producers have been enriched and guests of the store have the opportunity to try some of the delicacies before purchase. Fair Trade is a worldwide movement that promotes an alternative trade process. It ensures that producers from poor developing countries are able to obtain a fair price for their product that can secure a life with dignity for themselves and their family. In addition, producers are prepaid 50% of their future crop so they can have a stable income. It also ensures that children do not work for the production of products, there is respect for gender equality and that the production is done in a sustainable manner, without harming the environment.

Beluga Lentils with Smoked Aubergines & Red Chili Chutney – Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι
the backstage no2

Regarding the cooperation of ActionAid with small producers from Greece was based on solidarity bridge between them and the small producers in the developing world. Buying i.e. Greek products you support the local market by promoting the network of supporters and on the other hand, revenues from sales support the action of the organization to combat poverty in remote communities of the developing world. Besides, we must not forget that every purchase is an option. For each choice we put some criteria that are important for us to arrive at a decision. The movement of our moral duty urges everyone to put in our selection criteria characteristics that help to make our world better.

Today’s dish contains black lentils from Feneos( a Greek region, famous for its legume production), which I bought in the Greek Flavors exhibition, held last weekend in Athens, smoked eggplant with feta and sweet red pepper, manufactured by “γiam” , a red chili chutney manufactured by  “Go for … Eat”. Both companies (small Greek regional manufacturers of traditional delicacies) closely follow the traditional way of manufacturing their products, saying “no” to preservatives and chemicals. Both of these products are really excellent and I suggest you try them. Using them, you can create amazing dishes.

For lentils and their nutritional value we have already talked about. They are a rich source of protein, fiber and folate, and have only few calories. Black “beluga” lentils, which got this name because it looks like caviar, are a bit smaller in size and have a more earthy flavor. But they have something else, anthocyanins, a valuable antioxidant that is found in blueberries and blackberries. Anthocyanins help to protect cells from damage caused by free radicals and thereby protect against various types of cancers. Like all legumes, black lentils are rich in vitamins and minerals. Moreover, ¼ cup black lentils contain 9 grams of fiber!! Impressive, isn’t? They only need 20 minutes of boiling, they hold their shape and chewy texture once cooked and are easier to digest. Their only disadvantage is that they cost a little more than common lentils.

I gabble again…..:)

Preparation time:   30 minutes

Servings:   4

Ingredients:

Instructions:

  1. Boil the lentils in vegetable broth, over medium heat, for 20 minutes. Season with salt as desired. Strain and leave to cool slightly.
  2. Put the eggplant with feta cheese on a plate and using a fork mash lightly, not too much.
  3. Using 9cm. diameter hoops, set up your dish, by dividing lentils in four dishes. Do the same with aubergines, pressing them lightly to stabilize. Finally add the jam.
  4. Using a piping bag with a very fine nose you might want to decorate the plates with jam.

 

And so you have the first course of your festive table, without too much trouble, but with excellent, healthy ingredients and flavors of small Greek producers.

 

PS1. I always liked the cloudy weather from time to time, constant sunshine tires me …. Lately, though, when I try to photograph my dishes and each day is darker than the other, I have begun to revise ……. darkness from a very cloudy day is evident in the pictures of this recipe….

PS2. now that all we make Christmas sweets and delicacies, let us have in our minds the people who cannot enjoy them. Let’s make a few more sweets and let us give some to a family in our neighborhood that we know are in need. Happy Holidays to all!!

PS3. In case you want to use homemade chilli jam for this dish, try my recipe for Sweet Chilli & Tomato Jam.

 

Sources:

http://www.besthealthmag.ca/slide/black-beluga-lentils

13 comments

  1. Ευη συγχαρητηρια που σκεφτεσαι τον συνανθρωπο και προωθεις τετοιες δρασεις μεσα απο το μπλογκ σου. Και μαλιστα δημιουργησες και ενα πολυ ιδιαιτερο πιατο με σπουδαια υλικα!!
    Αυτη τη μαρμελαδα τσιλι μου την ειχε κανει δωρο η Πεπη και την ετρωγα σιγα σιγα μην μου τελειωσει. Εκτοτε δεν ξαναβρηκε στο καταστημα που την ειχε αγορασει. Εθισμος!!!!

    Καλο βραδυ!!!!

    • όλα τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι πραγματικά υπέροχα!!δεν μπορούσα να μην σας τα δείξω! ευχαριστώ μικρή μου!! καλό βράδυ!!

  2. πω πω θέλω 2-3 τέτοια. Η καπνιστή μελιτζάνα μου κάνει ότι θα έιναι πολύ ιδιαίτερη γεύση και ότι θα θέλω όλο το βάζο.

  3. peps says:

    Δύο γεύσεις που με τρελλαίνουν…..καπνιστή μελιτζάνα και φυσικά μαρμελάδα τσίλυ!!!!!!
    Τις συνδύασες τέλεια με τις φακές μπελούγκα!
    Ωραία παρουσίαση!!

  4. mookies says:

    Δεν ξέρω πως θα είναι από γεύση, καθώς δεν συμπαθώ καθόλου τις φακές, αλλά από εμφάνιση σκίζει! Υπέροχη και πολύ γκουρμέ η πρότασή σου.
    Πολύ μου άρεσε η εισαγωγή σου, στο πνεύμα των γιορτών και της δύσκολης εποχής μας που θέλει λίγη περισσότερη ευαισθησία για τους ανθρώπους που ζουν γύρω μας.
    Φιλιά

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.