Home » Chili Con Carne – Τσίλι κον Kάρνε

Chili Con Carne – Τσίλι κον Kάρνε

Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

for english scroll down

Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μέρη μακρινά. Θα φτάσουμε μέχρι την αμερικανική ήπειρο και θα δοκιμάσουμε ένα πασίγνωστο και παραδοσιακό πιάτο, το τσίλι κον κάρνε. Παρόλο που όλοι το έχουμε στο μυαλό μας ως κλασσική μεξικάνικη συνταγή, το τσίλι κον κάρνε έχει ανακηρυχθεί ως το επίσημο πιάτο την πολιτείας του Τέξας, από το 1977.

Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

Είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου έθνικ συνταγές. Πρόκειται για ένα απλό και εύκολο πιάτο. Επιπλέον, είναι πολύ υγιεινό. Μας προσφέρει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεΐνης, σύνθετους υδατάνθρακες, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, λυκοπένιο, βιταμίνες και άλλα μέταλλα. Σερβίρεται με ρύζι και ξινή κρέμα (ή γιαούρτι), πάνω σε τορτίγια, σε καλαμποκόψωμο, σε σπαγγέτι, σαν ντιπ και γενικά είναι ένα πολύπλευρο πιάτο. Περιέχει μοσχαρίσιο κιμά, φασόλια (κυρίως κόκκινα και ενίοτε λευκά), μπαχαρικά, τομάτα και φυσικά καυτερή πιπεριά. Παραδοσιακά είναι καυτερό πιάτο. Εσείς , βέβαια, μπορείτε να το κάνετε όσο καυτερό θέλετε. Στην συνταγή που σας δίνω είναι τόσο καυτερό όσο μπορούν να αντέξουν οι περισσότεροι. Σερβίροντάς το με ρύζι, το κάψιμο του μαλακώνει πολύ.

Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

Τα δοκίμασα και πάνω σε μικρά πιτάκια από κέιλ, σαν ένα κέρασμα σε φίλους που ήρθαν ξαφνικά και ήταν καταπληκτικά! Σερβίρετέ τα έτσι, μαζί με λίγο στραγγιστό γιαούρτι και θα με θυμηθείτε! Βέβαια, στις φωτογραφίες δεν βλέπετε γιαούρτι, γιατί όταν τα έστησα ωραία  ωραία να τα φωτογραφίσω συνειδητοποίησα πως μου είχε τελειώσει…. Φανταστείτε λοιπόν και ένα μπωλ με γιαούρτι κάπου εκεί ανάμεσα…  🙂

Είναι σημαντικό να αφήσετε το φαγητό να σιγοβράσει για όση ώρα σας λέω, δηλαδή περίπου 1 ώρα, ώστε να χυλώσει ωραία η σάλτσα και να έχετε τέλειο αποτέλεσμα.

Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

Συνολικός χρόνος:   1 ώρα και 30 λεπτά

Μερίδες:    8 – 10

Υλικά:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο
  • 800 γρ. τοματάκια κονκασέ
  • 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 5 μέτριες σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
  • 3-4 μικρές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
  • 1 κονσέρβα (των 400 γρ.) κόκκινα φασόλια, σουρωμένα και ξεπλυμένα
  • ½ κονσέρβα (των 200 γρ.) καλαμπόκι (προαιρετικό)
  • 1 ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • 1 ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
  • ¾ φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτετε το σκόρδο, τα καρότα , το σέλερι, τις πιπεριές και αφήστε τα μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά.
  3. Δυναμώστε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε τον κιμά. Σοτάρετέ τον μέχρι να πάρει όλος ο κιμάς χρώμα, ανακατεύοντας, για περίπου 5 λεπτά.
  4. Προσθέστε το κύμινο, την πάπρικα και την κανέλα και ανακατέψτε καλά.
  5. Προσθέστε τα ντοματάκια, τον πελτέ ντομάτας, το ξύδι, την ζάχαρη, τα φασόλια, το καλαμπόκι και τις καυτερές πιπεριές και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά.
  6. Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να χυλώσει η σάλτσα, ανακατεύοντας που και που. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο χλιαρό νερό κάποια στιγμή.
  7. 5 λεπτά πριν το σβήσετε προσθέστε τον μαϊντανό.
  8. Σερβίρετε με ρύζι (εγώ προτίμησα καστανό) και στραγγιστό γιαούρτι ή ξινή κρέμα.

Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

Today we travel to distant lands. We’ll get to America and will try a famous traditional dish, chili con carne. Although we all have it in our minds as a classic Mexican recipe, chili con carne has been designated as the official dish of the state of Texas, since 1977.

It is one of my favorite ethnic recipes. It is a simple and easy dish. Moreover, it is very healthy, providing us with a large amount of fiber, protein, complex carbohydrates, calcium, folic acid, iron, phosphorus, lycopene, vitamins and other minerals. Served with rice and sour cream (or yogurt), on tortillas, with cornbread, with spaghetti, as a dip, it is generally a versatile dish. It contains ground beef, beans (usually red and sometimes white), spices, tomatoes and, of course, chili peppers. Traditionally the dish is spicy. You, of course, you can make it as spicy as you like. In the recipe I give you it is as hot as most people can withstand. Combined with rice, it gets milder.

Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

I also served it on small kale pitas, as a treat to a sudden visit from friends and it was amazing! Of course, in the pictures you don’t see yogurt, because when I set up nicely the food to photograph it, I realized I had no more yogurt …. So imagine a bowl of yogurt somewhere in the photos … 🙂

It is important to let the food simmer for at least 1 hour, for a thick and juicy dish.

Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

Chili Con Carne
Serves 8
A classic healthy dish from Tex-Mex cuisine
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr 15 min
Total Time
1 hr 30 min
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr 15 min
Total Time
1 hr 30 min
274 calories
24 g
39 g
14 g
16 g
4 g
341 g
216 g
8 g
1 g
8 g
Nutrition Facts
Serving Size
341g
Servings
8
Amount Per Serving
Calories 274
Calories from Fat 121
% Daily Value *
Total Fat 14g
21%
Saturated Fat 4g
19%
Trans Fat 1g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 7g
Cholesterol 39mg
13%
Sodium 216mg
9%
Total Carbohydrates 24g
8%
Dietary Fiber 6g
24%
Sugars 8g
Protein 16g
Vitamin A
89%
Vitamin C
234%
Calcium
8%
Iron
17%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 500 g. (1.1 pound) ground leaned beef
  2. • 800 g. (28 oz.) diced tomatoes with juice
  3. • 1 tablespoon tomato paste
  4. • 2 large onions, chopped
  5. • 5 medium cloves garlic, crushed
  6. • 2 medium carrots, chopped
  7. • 2 stalks celery, chopped
  8. • 2 red bell peppers, chopped
  9. • 3-4 small chili peppers, chopped
  10. • 1 teaspoon brown sugar
  11. • 1 can (400 g. / 14 oz.) kidney beans, rinsed and strained
  12. • ½ can (200 g. / 7 oz.), corn (optional)
  13. • 1 ½ teaspoon ground cumin
  14. • 1 ½ teaspoon smoked paprika
  15. • 1 teaspoons cinnamon
  16. • 1 tablespoon balsamic vinegar
  17. • 3 tablespoons olive oil
  18. • salt & pepper, to taste
  19. • ¾ cup chopped fresh parsley or coriander
Instructions
  1. In a large saucepan, over medium heat, heat the oil and sauté the onion until soft.
  2. Add garlic, carrots, celery, bell peppers and cook until soften, for about 5 minutes.
  3. Turn up the heat to medium-high and add the ground beef. Sauté until the meat is well-browned on all sides, stirring, for about 5 minutes.
  4. Add cumin, paprika and cinnamon and stir.
  5. Add the tomatoes, tomato paste, vinegar, sugar, beans, corn and chili peppers and seasoning. Stir.
  6. Cover the pan, lower the heat and let simmer for about 1 hour, until the beef is tender and the sauce is thick and juicy, stirring now and then. You may need to add a bit of warm water if it appears dry.
  7. 5 minutes before you remove the pan from heat, add parsley.
  8. Serve with rice (I chose brown rice) and strained yogurt or sour cream.
beta
calories
274
fat
14g
protein
16g
carbs
24g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

18 comments

  1. Δεν περίμενα οτι θα έβλεπα ανάρτηση με τσιλι κον κάρνε και θα ήθελα να το φτιάξω!!! Έχω δοκιμάσει σε εστιατόρια και δεν μου άρεσε καθόλου, άσε που ήταν πολύ βαρύ. Το σπιτικό όμως θα ‘ναι άααααλλο πράγμα!!!!!
    Μ’εχει ξετρελλάνει κι αυτή η φωτο που αχνίζει το φαγητό!!!!!
    Πω πω….θα γίνει χαμός με τα μεξικάνικα και τα ινδονησιακά!!!!
    Άντε…καλημέρα!!!!

    • The Healthy Cook says:

      είμαι περίεργη, θα σου αρέσει όταν το δοκιμάσεις?
      ευχαριστώ πεπίτα! καλό μήνα!

        • The Healthy Cook says:

          σ’ ευχαριστώ που εμπιστεύτηκες την συνταγή μου! ξέρω ότι δεν το είχες σε υπόληψη αυτό το πιάτο 🙂

  2. Ξανθή says:

    Καλά όλες οι φωτογραφίες υπέροχες και δελεαστικές αλά αυτή πάνω στα πιτάακια εμε΄να με κέρδισε!!
    Καλό μήνα!!

    • The Healthy Cook says:

      έχεις δίκιο. ταίριαζαν τέλεια οι γεύσεις!
      ευχαριστώ και καλό μήνα!

  3. dolmadaki says:

    ποσο μου αρεσει αυτο το φαι!!! με τηγανιτες πατατουλες διπλα η μεσα σε τορτιγιες η ψωμακι!!! σλουρπ!!! εξαιρετικες φωτογραφιες μου τρεχουν τα σαλια κ μονο που τις βλεπω!!

  4. Έτσι, καυτερά να ανοίγουν οι μύτες!!χαχα!!
    Οι φωτογραφίες, ειδικά η αχνιστή, σκίζουν!! Μπράβο Εύη, τέλεια ανάρτηση!!
    Φιλάκια xxxx

  5. sp00nstories says:

    Μου αρέσει πολύ αλλά και αν δεν μου άρεσε, έτσι όπως το παρουσίασες κούκλα πάλι θα το ήθελα!!Τέλειο!!

  6. neanikonaris says:

    Τι ωραίο φαγητο! Αλλά και τι εκπληκτικές φωτογραφίες Εύη!!!!! Αυτή που αχνίζει το φαγητό είναι απίθανη, φαταστική! Μπράβο και ξανά μπράβο !!!!!!!!!

    Μία ολοκληρωμένη και άψογη ανάρτηση! Από κάθε άποψη!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.