Home » Christmas Chocolate Tree – Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι

Christmas Chocolate Tree – Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι

Christmas-Chocolate-Tree – Χριστουγεννιάτικο-Σοκολατένιο-Δεντράκι

for english scroll down

Καλημέρα! Εορταστική και άκρως χριστουγεννιάτικη η σημερινή συνταγή.  Ένα χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο δεντράκι με αμύγδαλα και ξερά σύκα για να στολίσετε το σπίτι σας  και το εορταστικό τραπέζι τώρα τις γιορτές. Και, ναι, στο τέλος τρώγεται! Και είναι και πολύ νόστιμο! 😉 Δεν είναι όμως και το τέλειο δώρο?

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξετε, φτάνει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες. Μην σας φοβίζει η μακροσκελής εκτέλεση. Την έχω γράψει όσο πιο αναλυτικά μπορώ για να μην συναντήσετε δυσκολίες.

Christmas-Chocolate-Tree – Χριστουγεννιάτικο-Σοκολατένιο-Δεντράκι

Σήμερα όμως έχουμε να σας προτείνουμε και άλλες χριστουγεννιάτικες συνταγές, εγώ και μερικοί άλλοι food bloggers που ενώνουμε κάθε 2 μήνες τις δυνάμεις μας ώστε να σας παρουσιάσουμε τα καλύτερα. Την προηγούμενη φορά σας παρουσιάσαμε συνταγές με κολοκύθα. Σήμερα έχουμε σαν θέμα τα Χριστούγεννα. Τι άλλο, άλλωστε, τέτοια εποχή? Όλες τις συνταγές θα τις βρείτε στο τέλος της ανάρτησης. Πάρτε τον καφέ σας, καθίστε αναπαυτικά, και απολαύστε όλα όσα έχουμε να σας προτείνουμε  🙂

Christmas-Chocolate-Tree – Χριστουγεννιάτικο-Σοκολατένιο-Δεντράκι

Χριστουγεννιάτικο Σοκολατένιο Δεντράκι

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά (+ τον χρόνο που θα χρειαστεί στο ψυγείο)

Μερίδες:   28

Υλικά:

  • 500 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
  • 140 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 95 γρ. ξερά σύκα, πολύ ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (επιπλέον, για να κολλήσετε τα κλαδάκια μεταξύ τους)
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη άχνη
  • τριμμένη καρύδα, για την διακόσμηση (προαιρετικά)
  • έναν δίσκο ζαχαροπλαστικής (για τούρτες) διαμέτρου περ. 27 εκ. (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα καβουρδίζουμε στον φούρνο, στους 150ο C, για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Λιώνουμε τα 500 γρ. σοκολάτα σε μπεν μαρί.
  3. Στρώνουμε 2-3 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και σχεδιάζουμε πάνω του 9 σταυρούς: 7 εκ, 9 εκ, 11 εκ, 13 εκ, 14 εκ, 15 εκ, 16 εκ, 17 εκ, και 18 εκ, αφήνοντας μια απόσταση των 3 εκ. περίπου ανάμεσά τους.
  4. Ανακατεύουμε την σοκολάτα, τα αμύγδαλα και τα σύκα και στρώνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω στους σχεδιασμένους σταυρούς (βλέπε φωτογραφία). Φροντίστε το πάχος των σταυρών να είναι ομοιόμορφο ώστε να μην σας σπάσει όταν θα το ξεκολλάτε από το χαρτί αργότερα. Επίσης, φροντίστε το σημείο στο κέντρο των σταυρών να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλό ώστε να ακουμπάνε καλά ο ένας πάνω στον άλλον και να μην γέρνουν τα κλαδιά του δέντρου.
  5. Αφού καλύψουμε όλους τους σταυρούς με το μείγμα, βάζουμε τα ταψάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, ή όλη την νύχτα.
  6. Λιώνουμε τα 100 γρ. σοκολάτας σε μπεν μαρί.
  7. Συναρμολογούμε το δεντράκι τοποθετώντας τον μεγαλύτερο σταυρό στο κέντρο του δίσκου. Βάζουμε λίγη λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο του σταυρού και τοποθετούμε τον αμέσως μικρότερο σταυρό επάνω. Κάνουμε το ίδιο με όλους τους υπόλοιπους σταυρούς.
  8. Στην κορυφή τελειώνουμε με ένα μικρό αστεράκι ή με ένα ολόκληρο αμύγδαλο καλυμμένο με σοκολάτα, το οποίο το στερεώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
  9. Βάζουμε το δεντράκι στο ψυγείο μέχρις ότου να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα ανάμεσα στα κλαδιά.
  10. Κοσκινίζουμε λίγη από την ζάχαρη άχνη στα κλαδάκια του ώστε να φαίνεται χιονισμένο ή/και πασπαλίστε το δίσκο με τριμμένη καρύδα.

 

Σημείωση: Για να στερεώσετε το σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο δεντράκι πάνω στον δίσκο, απλώστε ένα κουταλάκι από την λιωμένη σοκολάτα στο κέντρο του δίσκου και τοποθετείστε επάνω της τον πρώτo, μεγαλύτερο, σταυρό.

♥ Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή και θέλετε να δείτε κι άλλες τέτοιες, κάντε δωρεάν εγγραφή στο The Healthy Cook και κάθε νέα συνταγή θα έρχεται στο email σας!  😉

Καλές γιορτές σε όλους!

Ακολουθούν οι προτάσεις των υπόλοιπων food bloggers:

Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek προτείνει: Κολοκυθόσουπα

Η Εβίνα από το Cook and Feel προτείνει: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Η Έλενα από το Elena’s Cooking προτείνει: Καραμελωμένα λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον

Η Δώρα από το Pandora’s Kitchen προτείνει: Tάρτα Mπακλαβά

Ο Άρης από το Νεανικόν προτείνει: Panettone

Η Εύα από το Real Family Food προτείνει:  Αρωματική βασιλόπιτα με ζάχαρη καρύδας, χωρίς γλουτένη, με αμύγδαλα & ανθότυρο

Η Νίκη από το Το μυαλό στο φαγητό προτείνει: Μπισκότα με σουσάμι και σταφίδες

Η Άρτεμις από το Wonderfoodland προτείνει: Τηγανίτες με φέτα, μέλι και λεμόνι

Christmas-Chocolate-Tree – Χριστουγεννιάτικο-Σοκολατένιο-Δεντράκι

Today’s recipe is a really festive one; it is a Christmas chocolate tree with almonds and dried figs, to decorate your home and/or your holiday table. And at the end you’ll eat it! And it is delicious! 😉 It is a perfact hostess gift, as well.

It is not hard to make, as long as you follow my instructions. Do not get intimidated by the length of the instructions. I tried to be as thorough as I can so you won’t encounter any difficulties.

But this is not the only recipe I recommend to you today.  Some other food bloggers and I decided to join every two months, to present to you the best recipes we can. Last time we had pumpkin as a theme.  This time all the recipes are festive to match with the season’s mood and you will find them at the end of this post.

Christmas Chocolate Tree
Serves 28
A Christmas tree made with chocolate, almionds and dried figs. A special way to decorate your house, or offer it as a gift
Write a review
Print
Prep Time
45 min
Total Time
45 min
Prep Time
45 min
Total Time
45 min
163 calories
15 g
1 g
11 g
2 g
5 g
30 g
3 g
10 g
0 g
5 g
Nutrition Facts
Serving Size
30g
Servings
28
Amount Per Serving
Calories 163
Calories from Fat 96
% Daily Value *
Total Fat 11g
17%
Saturated Fat 5g
25%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 4g
Cholesterol 1mg
0%
Sodium 3mg
0%
Total Carbohydrates 15g
5%
Dietary Fiber 3g
10%
Sugars 10g
Protein 2g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
3%
Iron
9%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 500 g. dark chocolate, in pieces
  2. • 140 g. almond slivers
  3. • 95 g. dried figs, finely chopped
  4. • 100 g. dark chocolate (extra, to glue branches together)
  5. • 2 teaspoons powdered sugar
  6. • grated coconut, for decoration (optional)
  7. • a pastry tray (for cakes) diameter approx. 27 cm. (optional)
Instructions
  1. Spread the almonds in a pan lined with parchment paper and roast in oven at 150o C, for about 10-15 minutes until flavorful and golden. Allow to cool.
  2. Melt 500 grams. of dark chocolate in a bain marie.
  3. Line 2 to 3 baking trays with greaseproof paper and mark on 9 crosses measuring: 7 cm, 9 cm, 11 cm, 13 cm, 14 cm, 15 cm, 16 cm, 17 cm and 18 cm, leaving a space of 3 cm. approximately in between.
  4. Mix the chocolate, almonds and figs and drop teaspoonfuls of the mixture onto the designed crosses (see photo). Make sure the thickness of crosses is uniform so as not to break when you'll loosen the paper later. Moreover, make sure the point in the center of crosses to be as smooth as possible so the branches touch well on top of one another and do not lean.
  5. After you cover all the crosses with the mixture, put the pans in the refrigerator for at least 3 hours, or overnight.
  6. Melt 100 g chocolate in a bain marie.
  7. Assemble the tree by placing the largest cross in the center of the disc. Drop about a teaspoon of melted chocolate into the center of the cross and place the next smallest cross on it. Do the same with all the other crosses.
  8. At the top end with a small star or a whole almond coated with chocolate, which is secured in the same manner.
  9. Place the tree in the refrigerator until chocolate between the branches is stabilized.
  10. Dust some of the icing sugar in the twigs and / or sprinkle the plate with grated coconut.
Notes
  1. Note: To secure the chocolate Christmas tree on the disk, spread a teaspoon of the melted chocolate into the center of the disk and place the first, larger, cross on it.
Adapted from The Australian Women's Weekly, "Christmas Cooking"
beta
calories
163
fat
11g
protein
2g
carbs
15g
more
Adapted from The Australian Women's Weekly, "Christmas Cooking"
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
 ♥ If you enjoyed this recipe and want to see more, follow The Healthy Cook by email and every new recipe will come directly to your inbox!  😉

Happy Holidays to all!

Below are the suggestions of other food bloggers:

Eat Yourself Greek:  Pumpkin Soup

Elena’s Cooking:  Brussels’ Sprouts with Bacon  (Greek)

Cook and Feel: Christmas Cookies

Pandora’s Kitchen: Baklava Pie (Greek)

Νεανικόν:   Panettone  (Greek)

Real Family Food:  New Year’s Greek Traditional Cake with coconut sugar, almonds and anthotiro GF (Greek)

Το μυαλό στο φαγητό: Sesame & Raisin Cookies (Greek)

Wonderfoodland: Feta, Honey and Lemon Pancakes (Greek)

Facebook Comments

18 comments

  1. neanikon says:

    Υπέροχο είναι Εύη! Καταπληκτικά υλικά και φανταστική ιδέα!
    Δεν σταματάς να μας εντυπωσιάζεις 🙂

    Καλές Γιορτές!!!!!!!!!!!!!

  2. πολυ ωραία η ιδέα σας να ενωθείτε με σκοπό να μασ παρουσιάσετε Χριστουγεννιάτικες συνταγές. μου αρέσει τόσο η πρόταση σου, τα υλικά σου όλα υγιεινά. είναι κάτι που θα μπορούσα άνετα να το κάνω και θα το κάνω γιατί το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό

  3. Marion says:

    Yπέροχο Ευη μου.
    Εντυπωσιακό και με ωραία υλικά. Ευκολο θα έλεγα.
    Φανταστικές οι φωτογραφίες σου.

    Καλές Γιορτές !!!

    • The Healthy Cook says:

      ναι, δεν είναι δύσκολο!
      σε ευχαριστώ Μάριον!
      καλές γιορτές και σε σένα!

  4. Εύη έφτιαξες ένα από τα καλύτερα crafts που έχουν σχέση με τη ζαχαροπλαστική! Και δεν είναι μόνο όμορφο αλλά τα υλικά που χρησιμοποίησες είναι 100% του γούστου μου (αμύγδαλο και ξερά σύκα)!!! Δεν υπάρχει η κατασκευή σου! Το έκανα ήδη pin με σκοπό κάποια στιγμή να το φτιάξω!!! Μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • The Healthy Cook says:

      χαίρομαι πολύ που σου αρέσει!
      σε ευχαριστώ πολύ!
      καλές γιορτές!

  5. dolmadaki says:

    χρονια πολλα!!! εντυπωσιακο!!! και μ αρεσει που δεν εχεις σκετη σοκολατα μονο η δεν ειναι απο μπσικοτα! οι φωτο εξαιρετικες αλλα το σοκολατοδεντρακι ακομα καλυτερο!!!

    • The Healthy Cook says:

      καλή χρονιά Αναστασία μου!
      χαίρομαι που σου αρέσει! ευχαριστώ!

Leave a Reply